Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Pori
Pori (täyskuva)

Porin parhaat vierailupaikat ja hotellit

Pori on tunnettu festivaaleistaan, ja siellä on sen verran nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia, että sinne voi matkustaa myös muussa mielessä kuin tapahtumia seuraamaan. Porin kohokohtiin kuuluvat hyvät ostospaikat, entistä paremmat ravintolat, kesäkauden tapahtumat ja Pohjoismaiden pisin hiekkaranta, Yyteri. Porin lähistöllä on myös sellaisia ainutlaatuisia vierailupaikkoja kuin Reposaari, josta melkein tuli Suomen pääkaupunki, ja Leineperin ruukki, joka vuonna 2021 täytti 250 vuotta.

Hotelli Vaakuna, Pori
Sokos Hotel Vaakuna on hieno ja keskeinen hotelli, josta on kävelymatka sekä Kirjurinluotoon että teatterin ja museoiden kulmille.

Pori on parhaimmillaan vierailupaikkana toukokuulta syyskuulle, mutta muina vuodenaikoina sinne voi lähteä vaikka jääkiekko-otteluun. Porissa on myös paljon teatteria, keikkoja ja urheilupaikkoja, ja siellä on jonkin verran muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Porin tapahtumia

Porissa on etenkin kesäkaudella perinteisesti ollut paljon festivaaleja. Tunnettuna musiikkikaupunkina monet festivaalit pyörivät musiikin ympärillä, mutta myös muita tapahtumia kaupungissa on. Kesäfestivaalien lisäksi huomionarvoisia ovat myös syksyn markkinat kuten silakkamarkkinat ja Porin Päivä, joka nykyään on syyskuun viimeisen viikonlopun aikana, joskin pääpäivä on edelleen lauantai. Porin tapahtumista kertoo tapahtumakalenteri.

Porilaisten mielestä Suomen paras jääkiekkojoukkue on Porin Ässät, joka pelaa kotiottelunsa Isomäen hallissa. Otteluita on eniten ke, pe ja la, mutta muutama peli kaudessa on myös tiistaisin ja torstaisin.

Liikkuminen Porissa

Porin keskustassa voi hyvin kävellä paikasta toiseen, ja esimerkiksi Kauppatorin tienoilta on kävelymatka Kirjurinluotoon. Porissa on kuitenkin matkoja, kuten matka keskustasta Isomäkeen, jossa jäähalli, tenniskeskus, maauimala, pesäpallostadion ja stadion sijaitsevat, ja tällaisia matkoja harva viitsii lomallaan kävellä. Isomäen Urheilukeskukseen voi siirtyä bussilinjalla 1, omalla autolla, taksilla tai kesäisin kaupunkipyörällä.

Puuvillari-citypyöriä Pori
Porissakin voi liikkua kaupunkipyörällä.

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Matkakeskuksesta [kartalla], jossa linja- ja rautatieasema sijaitsevat, keskustaan, Urheilukeskukseen tai entiselle Finlaysonin tehdasalueelle [kartalla], jossa nykyään on kauppakeskus, yliopiston laitoksia ja muutakin, tai sitten vaikka Yyteriin, voi Porissa turvautua linja-autoihin, joskin niiden liikkeistä kannattaa ottaa etukäteen selvää. Monet bussit käyvät Pohjoiskauppatorin bussipysäkkienLinja-auto pysäkillä [kartalla] kautta, ja bussit liikkuvat huonosti esimerkiksi illalla tai viikonloppuisin.

Linja 1 kulkee matkakeskuksesta Urheilukeskuksen ja Kauppatorin kautta PuuvillaanPuuvilla, ja tätä linjaa voi käyttää myös Kirjurinluotoa lähemmäs mielivä. Tämä linja on poikkeuksellinen siinä mielessä, että lippu maksaa euron, bussi kulkee tiiviiseen tahtiin ja se on minibussi. Pysäkeillä, joilla se pysähtyy, lukee ”Citylinja”Citylinjan merkki, ja siihen pätevät sen verran eri säännöt kuin muihin linjoihin, että verkkosivuilta kannattaa katsoa tarkat ohjeet.

Yyteriin ja myös Reposaareen pääsee linjoilla 34, joita on useita (34, 34m, 34r, 34w).

Reposaareen voi kulkea nopeammin linjalla 43, mutta siihen ei kannata Yyteriin menevien nousta.

Reitit ja aikataulut voi katsoa Porin Linjojen sivuilta, ja niiltä voi myös pdf-muodossa ladata aikataulut.

Matkoista vastaa Porin Linjat, lipun voi ostaa käteisellä kuskilta tai sitten voi ladata Kyyti likel -sovelluksen, johon voi ostaa lipun.

Kävelykatu, Pori
Kauppatorin ohi kulkevalla kävelykadulla on terasseja, ostoskeskuksia ja Promenadikeskus, jossa on konsertteja ja tapahtumia.

Porin tärkeimmät alueet

Valtaosa Porin parhaista vierailupaikoista sijaitsee ydinkeskustassa tai melko lähellä sitä. Muutama mielenkiintoinen kohde löytyy myös kaupungin muista osista.

Ydinkeskusta

Porin keskustassa ja sen liepeillä on sellaisia paikkoja kuin Kirjurinluoto [kartalla] eli ”Kirvatsi”, jossa pidetään Porin Jazzit ja muitakin musiikkitapahtumia. Kirjurinluodossa on myös Pelle Hermannin leikkipuisto, Hanhipuisto, frisbeegolfpuisto ja uimaranta. Siellä on paljon muutakin, kuten alpakoitaAlpakoita Kirjurinluodolla, ja leikkikentät ovat suuria ja monipuolisia, niin että alue on perheille suuri vetonaula. Leikkikenttien vieressä on kaikenlaista muutakin, kuten kahvila ja Tempputehdas, jossa on sisäleikkipuisto, minigolfratoja, pingistä ja biljardia.

Alpakoita Kirjurinluodossa, Pori
Kirjurinluoto on perheille suuri vetonaula. Siellä on mm. leikkipuisto, frisbeegolfpuisto, uimaranta, leikkikenttiä ja alpakoita.

Helsinkiin ja Raumalle johtavien teiden vieressä on Isomäki [kartalla], joka tunnetaan nykyään Urheilukeskuksena ja jossa on paljon paikkoja, joissa voi seurata urheilua, ja paikkoja, joissa voi itse harrastaa. Ainutlaatuinen virkistymiskeskus siellä on maauimala, jonkalaisia Suomessa on vain kourallinen, suosituin vierailupaikka talvikaudella on jäähalli ja kesäisin stadionilla on jalkapalloa ja yleisurheilua. Alueella on myös sekä sisä- että ulkotenniskenttiä, joilla on ainakin perinteisesti ollut alemman luokan kilpailuja. Himourheilijoita voi kiinnostaa Karhuhalli, jossa voi maksua vastaan voimailla ja harrastaa yleisurheilua.

Porin keskus on KauppatoriKauppatori [kartalla], joka on parhaimmillaan ma–la aamusta aina varhaiseen iltapäivään. Nykyisin siellä on paljon kahvi- ja ruokapaikkoja, ja kaakkoisaasialaiset myyjät elävöittävät toria myymällä siellä paikallisia ahkerammin marjoja ja muitakin tuotteita. Toria kannattaa viikonloppuöisin vältellä, sillä se voi olla levoton paikka.

Kauppatorin ohi kulkeva Yrjönkatu, joka on kävelykatu (eli Kävis) on lähes aina eläväinen. Sillä on terasseja, ostoskeskuksia ja myös Promenadikeskus, jossa on konsertteja ja muitakin tapahtumia. Yrjönkatu kulkee Keskusaukiolta [kartalla], jolla linja-autoasema aikoinaan oli ja jossa edelleen on porilaisten bändien kuten Dingon ja Yön perustamispaikkana toiminut Pub Rattaanpyörä eli nykyään Rattis, Porinsillalle (eli Vanhalle sillalle), jonka toisella puolella on Puuvillan kauppakeskus ja jota vastapäätä on kaupungin kaunein korttelisto.

Raatihuoneenpuisto Porissa
Porin hienoin tienoo on Etelärannan ja Valtakadun välissä oleva korttelisto, jonka pääkatu on Hallituskatu. Sen tuntumassa on ainutlaatuinen Raatihuone, jonka edustalla on Raatihuoneenpuisto.

Porin hienoin tienoo on Etelärannan ja Valtakadun välissä oleva korttelisto, jonka pääkatu on HallituskatuHallituskatu [kartalla]. Sen tuntumassa on ainutlaatuinen Raatihuone, jonka edustalla oleva Raatihuoneenpuisto on kaupungin kaunein puisto. Raatihuoneen vieressä ovat Porin teatteri, Satakunnan museo ja nykytaiteeseen keskittynyt Porin taidemuseo. Taidemuseo ei kesän 2021 tulipalon jälkeen ole täydessä iskussa kuin vasta parin vuoden päästä, mutta siellä kuitenkin on rajoitetusti näyttelyitä. Näiden paikkojen vieressä on Eteläranta, joka ajoittain on ollut eläväinen mutta joka ainakin vuosina 2020 ja 2021oli alennustilassa. Etelärannasta on kesäisin kävelymatkaa lyhentävä Taavi-silta Kirjurinluotoon.

Etelärantaa vastapäätä olevalla Finlaysonin entisellä tehtaalla, joka nykyään tunnetaan nimellä Porin PuuvillaPorin Puuvilla, on ollut vuosikymmenten saatossa monenmoista erilaista yrittäjää. Nykyään se tunnetaan etenkin Yliopistokeskuksesta, Puuvillan kauppakeskuksesta ja Kulttuuritehdas Kehräämöstä, jossa on sekä musiikkia että teatteria. Kauppakeskus PuuvillaKauppakeskus Puuvilla, jonka yhteydessä on muutakin kuin kauppoja, on yksi kaupungin uusia vetonauloja. Se on tilava paikkaKauppakeskus Puuvilla sisältä paitsi katsella ostoksia myös viihtyä kahvilla tai aterialla, ja siellä on pitkän ja ankean talvikauden aikana mukava viettää aikaa.

Matkalla kohti Meri-Poria voi käydä vierailemassa eräässä Suomen erikoisimmista nähtävyyksistä, Juséliuksen mausoleumissakuvaJuseliuksen mausoleumi ] [kartalla]. Liikemiehen rakennuttama mausoleumi, jossa on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemia freskoja, valmistui 1900-luvun alussa hänen 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä viimeiseksi leposijaksi, jossa tämä on balsamoituna. Lisäksi sen lähellä oleva Pieni kappeliPieni kappeli on mielenkiintoinen, ja siihen on haudattu muu perhe.

Yyteri
Yyteri on Pohjoismaiden pisin hiekkaranta, ja suosittu vierailupaikka.

Meri-Pori: Yyteri ja Reposaari

Kaukana keskustasta sijaitsee Yyteri, jonne voi mennä bussilla, jonne on pitkä matka pyöräiltäväksi ja jonne on vaivattominta kulkea omalla autolla. Tämä Pohjoismaiden pisin hiekkaranta on poikkeuksellisen kauniina kesäviikonloppuina niin suosittu vierailupaikka, että autoa voi olla vaikea saada parkkiin. Normaaleina aikoina auto kannattaa pysäköidä Yyterin kylpylähotellin [kartalla] parkkipaikalle. Jos Yyteriin saapuu bussilla, kannattaa jäädä kylpylähotellin pysäkillä kyydistä pois.

Reposaaren kirkko
Reposaari on Kokemäenjoen suiston uloin saari muutaman kilometrin päässä Yteristä. Siellä on varsin ainutlaatuinen puukirkko.

Yyteristä muutaman kilometrin päässä on Reposaari [kartalla], joka on ainutlaatuinen mutta tylsähkö puutalokorttelisto. Siellä ei Alkon sulkemisen jälkeen ole ollut juuri nimeksikään elämää, mutta siellä on varsin ainutlaatuinen puukirkkoReposaaren kirkko ja muutama ravintola. Porin paras ravintola on Reposaaren ravintola, jonka noutopöytä notkuu kaloja, ja uudempi ravintola syödä kalaa on Merimesta.

Reposaari on ruokailua lukuun ottamatta vain kesäajan vierailupaikka, ja silloin siellä voi katsella asuntomessujen aikoinaan sinne tuomia talojaKelluva omakotitalo. Nekin tosin menettivät hohtonsa sen jälkeen kun porilaista alkuperää oleva Eino Grön myi sieltä talonsa pois.

Mielenkiintoinen yksityiskohta tästä Kokemäenjoen suiston uloimmasta saaresta on myös se, että siitä melkein tuli Suomen pääkaupunki. Tästä ja monesta muusta Räpsööseen liittyvästä asiasta voi lukea Ylestä. Reposaareen voi siirtyä Porin keskustasta bussilla reilussa puolessa tunnissa, mutta tännekin suuntaaville oma auto ikävä kyllä on paras kyyti.

Leineperin ruukki

Aivan toisella puolella Poria, sisämaassa, Tampereelle johtavan tien varrella on Porin tienoon toinen vanha ja ainutlaatuinen vierailupaikka, Leineperin ruukkikuvaLeineperin ruukki ] [kartalla]. Ikää tälle alueelle, jolla on kesäteatteri ja paljon kaikenlaista mielenkiintoista etenkin perheille, tuli vuonna 2021 peräti 250 vuotta.

Lisää aiheesta:

Lisää Porin merkkipaikkoja voi katsella Visit Porista.

Vierailupaikkojen lähellä sijaitsevia majapaikkoja

Porissa on majapaikkoja parhaiten ytimessä ja sen välittömässä läheisyydessä. Keskustan ulkopuolisista alueista Yyteri on alue, jolla voi yöpyä, ja sen kylpylähotelli onkin paikka, jonne voi saapua rentoutumaan tai kuntoutumaan ympäri vuoden. Yyterin suunnnalla sijaitsevat myös Porin leirintäalueet.

Hotel Amado

(Keskusaukio 2)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Yrjönkadun päässä, Pub Rattiksen vieressä ja lähellä Promenadikeskusta sijaitseva kolmen tähden hotelli, josta on varsin lyhyt kävelymatka matkakeskukseen. Hotelliin majoittuva voi hyvin kävellä kaikkialle ytimen alueelle, eikä tämä tienoo ole oikeastaan koskaan turhan levoton. Hotellin ravintola on hyvää tasoa, ja alueella on lyhyen kävelymatkan päässä paljon erilaisia ruoka- ja juomapaikkoja. Hotellilla on aukiolla parkkipaikkoja, mutta auto jätetään ulos. Huoneita on hotellissa lähinnä kahdelle hengelle, ja sellaisen saa yleensä noin sadalla eurolla.

Hostel Buisto

(Itäpuisto 3)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Erinomaisella paikalla Kauppatorin ja kävelykadun lähellä sijaitseva kohtuuhintainen hostel, jossa on huoneita 1–7 hengelle. Hostelissa ei ole yhteismajoitushuoneita, mutta siellä on tilavat yhteiset tilat, joihin kuuluu keittiö. Huoneet on mukavasti sisustettu, kahden hengen huoneen saa noin 60 eurolla mutta huoneissa ei ole omaa kylpyhuonetta. Auton saa hostelin ulkopuolelle parkkiin, ja tänne on reilun kilometrin matka matkakeskuksesta, jossa juna- ja bussiasemat ovat.

Hostel River

(Karjapiha 2)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Karjarannassa, entisen teurastamon alueella, puutalossa sijaitseva hostel, jossa on huoneita 1–3 hengelle. Yhteismajoitushuoneita ei ole, huoneissa ei ole omaa kylpyhuonetta, yhteisissä tiloissa on keittiö ja hostelilla on sauna. Hostelille on turhan pitkä kävelymatka tavaroiden kanssa Matkakeskukselta, mutta hostelilla on ilmaisia parkkipaikkoja. Sijainti on erityisen hyvä Kirjurinluotoa ja raatihuoneen ympäristöä ajatellen. Huoneen saa täältä alkaen noin 70 eurolla.

Omena Hotel

(Yrjönkatu 19)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Kävelykadun varrella, hyvin lähellä Kauppatoria sijaitseva automatiikalla toimiva hotelli, 1–4 hengelle. Huoneet ovat yksinkertaisesti sisustettuja mutta niissä on jääkaappi ja mikroaaltouuni, ja huoneen saa reilulla 70 eurolla. Hotellilla ei ole pysäköintipaikkoja, mutta tarvittaessa auton saa lähelle pysäköityä.

PikkuParlamentti

(Hallituskatu 18)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Porin kauneimmissa kortteleissa teatterin ja museoiden vieressä ja hyvin lähellä Kirjurinluotoa eikä turhan kaukana Kauppatorista sijaitseva saunallinen huoneisto. Erinomaisesti varustettuun huoneistoon voi majoittua maksimissaan neljä henkeä, ja sellaisessa voi yöpyä alkaen noin 140 eurolla. Auton saa pysäköityä lähelle, mutta huoneistolta on matkaa Matkakeskukselle, joskin sitä voi lyhentää bussilinjaa 1 käyttämällä. Huoneistossa majoittuvien on mahdollista harrastaa kaikenlaista kesät talvet, joten tekeminen ei täällä yöpyviltä lopu.

Rantakartano

(Isojoenrannatie 58)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Isojoenrannalla, keskustasta parin kilometrin päässä sijaitseva kahden tähden majapaikka, jossa on huoneita 1–4 hengelle ja jossa kaksi henkeä voi yleensä yöpyä 80 eurolla. Hotellissa ei ole ravintolaa mutta siellä on yhteiskäytössä oleva keittiö ja baari. Hotellin lähellä ei ole ravintoloita, ruokakauppa on toisella puolella Kokemäenjokea, jonne pääsee siltaa pitkin, ja auton saa ilmaiseksi pysäköityä pihalle. Hotellissa on sauna ja sijainti on kesäaikaan mukava terassilla oleskelulle. Tämä on hyvä majapaikka niille, jotka eivät halua yöpyä keskustassa, mutta tämä on huono majapaikka niille, joilla ei ole omaa autoa matkassa mukana.

Sokos Hotel Vaakuna

(Gallen-Kallelankatu 7)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Porin hienoimpiin, tunnetuimpiin ja keskeisimpiin kuuluva neljän tähden hotelli, jossa yöpyvän on helppo siirtyä minnepäin kaupunkia tahansa. Sekä Kirjurinluotoon että teatterin ja museoiden kulmille on kävelymatka, ja korttelin parin säteellä on lukuisia baareja, kahviloita ja ravintoloita. Pysäköinti maksaa ylimääräistä, mutta pidetty aamiainen kuuluu huoneiden hintaan. Hotellissa on sauna ja kuntokeskus.

Yyteri Spa Hotel

(Sipintie 1)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Perinteinen Hotelli Rantasipi, joka nykyään tunnetaan Yyterin kylpylähotellina, on aivan hiekkarannalla, ja se soveltuu nimenomaan niille, jotka haluavat olla kesällä hiekkarannalla tai jotka ympäri vuoden mielivät nauttimaan kylpyläpalveluista. Sijainti on rauhallinen ja sen verran syrjäinen, että ilman omaa autoa tämä tuskin on hyvä majapaikka, mutta teoriassa hotellin viereen pääsee bussilla. Hotellin palvelut ovat hyviä, kesäisin ympäristössä on ajanvietemahdollisuuksia ja Reposaaren viehättävä alue on melko lyhyen ajomatkan päässä. Huoneet ovat hyvin varusteltuja, ja pysäköinti kuuluu huoneen hintaan.

Reelinki Seafront Villa

(Reelinki 18)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Reposaaren ainutlaatuisessa korttelistossa sijaitseva upea kolmen makuuhuoneen huvila, joka on äärimmäisen tasokas mutta myös hintava. Huvila on varattava vähintään kolmeksi yöksi, ja siellä voi yöpyä maksimissaan 8 henkeä. Huvilan sijainti kirkon lähellä on mukava, ja lähistöllä on jonkin verran ravintoloita. Yyteriin on noin kuuden kilometrin matka, ja Porin keskustaan voi ajaa reilussa puolessa tunnissa. Bussilla voi myös kulkea, mutta tämä on majapaikka, jossa oma auto on välttämättömyys. Huoneisto kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä se on usein varattu.
Kaikki Booking.com Majapaikat Porissa

Leirintäalueet

Siikaranta Camping

(Reposaaren maantie)
siikarantacamping.fi Reposaaren huokeahintaisin majapaikka on leirintäalue, jossa on myös mökkejä. Leirintäalue on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun, mutta vastaanotto on avoinna vain kesäkuun alusta elokuun puolivälin tienoille.

Yyteri Resort & Camping

(Yyterinsantojentie)
suomicamping.fi/yyteri Lähellä Yyterin hiekkarantaa sijaitseva monipuolinen leirintäalue, jossa myös on 40 mökkiä ja muutama hirsimökki. Ajanvietemahdollisuudet ovat hyvät, ja kesäisin lähistöllä on myös ruokapaikkoja. Paikka on avoinna myös syksyllä ja talvella, jolloin voi varata saunalla varustettuja mökkejä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti