Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Espoo, Uusimaa
Espoo, Uusimaa (täyskuva)
Helsingin rautatieasema
Helsingin rautatieasemalta voi siirtyä paikallisjunalla lähes kaikkiin Uudenmaan varteenotettaviin paikkoihin.

Uudenmaan Helsingin seudun vierailupaikkoja ja hotelleja

Helsingin pohjoispuolella Uudellamaalla oleva Helsingin seutu on nähtävyyksiltään ja ajanvietemahdollisuuksiltaan monipuolinen alue. Kirkkonummi, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Nurmijärvi ovat kaikki omalla tavallaan ainutlaatuisia vierailupaikkoja, joiden tarjontaan kuuluu museoita, kulttuuria, tapahtumia, liikuntaa ja mahdollisuus tutustua kauniisiin maisemiin hiihtäen, pyöräilemällä tai patikoimalla.

Jokaisella paikkakunnalla on myös varteenotettavia majapaikkoja, joiden joukossa on sekä hotelleja että huoneistoja, ja alueella lomailevan kannattaa katsoa lähellä kiinnostavia vierailupaikkoja sijaitseva majapaikka.

Kirkkonummi, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Nurmijärvi ovat parhaimmillaan kesäkauden lisäksi talvisin, jolloin hiihto- ja laskettelupaikat ovat hyvin hoidettuja ja valaistuja. Vaikka monet kuuluisat vierailupaikat kuten Järvenpään Ainola ovat avoinna vain kesällä, löytyy kaikilta paikkakunnilta paljon nähtävää, tekemistä ja tapahtumia myös pitkän talvikauden aikana.

Helsingin seudun paikkakunnat

Helsingin seutu käsittää paitsi pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa) myös kehyskuntia, joihin kuuluvat Kirkkonummi, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Nurmijärvi. Alue ei ole kovinkaan yhtenäinen, paras sillä on liikuskella pyörällä, omalla autolla, linja-autolla tai paikallisjunalla, ja yleensä matka suuntautuukin vain yhteen tämän paikkakuntaan kerrallaan.

Uudellamaalla melkoisesti nähtävää ja tekemistä on Järvenpäässä ja sen vieressä olevan Tuusulanjärven rannoilla. Laskettelukeskuksia ja muita urheilupaikkoja on esimerkiksi Hyvinkäällä ja Kirkkonummella. Golfia voi pelata monessa eri paikassa ja erityisen hyvin Kirkkonummella. Myös muut harrastukset kuten patikointi, kalastus, frisbeegolf, pyöräily, tennis ja ratsastus ovat monessa paikassa mahdollisia.

Uudellamaalla ja Helsingin seudulla on paljon museoita. Jos mielii moneen eri museoon vuoden aikana sisään, kannattaa harkita Museokortin hankkimista.

Matkustaminen pääkaupunkiseudulle ja sen ja Uudenmaan muiden paikkakuntien välillä

Muualta Suomesta kaikkein helpoin matkustaa pääkaupunkiseudulle ja ns. kehyskuntiin on joko julkisilla Helsingin kautta tai sitten omalla autolla, jolloin voi heti suunnata haluamalleen paikkakunnalle. Muualta Suomesta saapuva voi jäädä pois paikallisjunasta tai kaukolinjan bussista jo ennen Helsinkiä, ja Helsinkiin kulkevilla busseilla on pysäkkejä eri puolilla Uuttamaata. Tosin aina kannattaa miettiä sitä miten matkaa jatketaan, sillä esimerkiksi bussipysäkeiltä ei pääse lainkaan samalla tavalla muualle kuin Helsingin rautatieasemalta. Helsingin rautatieasemalta voi siirtyä paikallisjunalla lähes kaikkiin Uudenmaan varteenotettaviin paikkoihin, mutta Nurmijärvelle pitää siirtyä joko kaukoliikenteen bussilla tai kulkemalla paikallisjunalla Vantaalle ja vaihtamalla siellä paikallisbussiin.

Uudellamaalla voi liikkua paikallisbusseilla, paikallisjunilla ja pitkän linjan busseilla, joille tosin alueella harvoin on tarvetta. Paikallisjuniin voi ottaa pyörän mukaan, ja niin kesäisin onkin Uuteenmaahan mukava tutustua. Kaukoliikenteen junat eivät pysähdy kehyskunnissa, mutta jos jää pois Riihimäellä, voi sieltä siirtyä moneen Uudenmaan paikkaan paikallisjunalla. Esimerkiksi R-juna kulkee Riihimäeltä Hyvinkäälle, Järvenpäähän, Ainolaan ja Keravalle, joskin sen hitaaseen kyytiin voi nousta jo Tampereella tai Hämeenlinnassa.

Lahdesta voi suunnata G-junalla Riihimäelle, jossa junaa voi vaihtaa R-, T- tai D-junaan, mutta D-juna ei pysähdy Ainolassa. Lahdesta voi myös Z-junalla siirtyä suoraan Keravalle, joka on melko lähellä Järvenpäätä ja Tuusulanjärveä.

Lippua hankkiessa on hyvä pitää mielessä, että pääkaupunkiseudun ulkopuolinen Helsingin seutu on D-vyöhykkeellä, johon kuuluvat myös Hämeenlinna, Lahti, Nokia, Riihimäki ja Tampere. Niille, jotka haluavat matkustella päivän tai useamman, voidaan suositella esimerkiksi R-kioskeilta saatavaa D-vyöhykkeen vuorokauden tai sitä pidempään kestävän lipun hankkimista.

Paikallisjunalla Helsingin seudulla matkustavan kannattaa tutkia VR:n lähiliikenteen reittiopasta.

Reittiopas ja yleistä tietoa matkoista eri liikennevälineillä löytyvät HSL:n sivuilta. Reittiopas on kätevä jos haluaa siirtyä eri paikkojen väliä, kuten Keravalta Tuusulaan.

Pääkaupunkiseudulla ja sieltä kehyskuntiin matkustamisesta saa tietoa lukemalla Pienen Matkaoppaan vinkit paikasta toiseen liikkumiselle sekä Helsingissä että sieltä muualle pääkaupunkiseudulle ja kehyskuntiin.

Teksti: Peter Forsberg
2021/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti