Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Järvenpää
Järvenpää (täyskuva)
Ainola (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Järvenpäässä ja Tuusulanjärven ympäristössä olevat museot ovat hyviä vierailupaikkoja. Näistä Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen talo, jonka hän nimesi vaimonsa mukaan.

Järvenpää – Vierailupaikkoja ja hotelleja

Järvenpää sijaitsee Keravan takana, reilun puolen tunnin junamatkan päässä Helsingin rautatieasemalta, jolta Järvenpäähän ja siitä eteenpäin Riihimäelle kulkevat paikallisjunat D, R ja T. Huomionarvoinen seikka on se, että junat pysähtyvät D-junaa lukuun ottamatta myös lähellä Sibeliuksen kotitaloa olevalla Ainolan asemalla, joka on lähellä useita muitakin vierailupaikkoja.

Järvenpäässä ja Tuusulassa voi liikkua Tuusulanjärven tienoota kiertävällä bussilla, joka on hop on hop off –tyylinen, johon päiväkortti on edullinen ja joka on ilmainen niille, joilla on Museokortti.

Järvenpäässä ja Tuusulanjärven ympäristössä on Helsingin, Espoon ja Vantaan jälkeen eniten nähtävää Helsingin seudulla, ja etenkin sen museot ovat hyviä vierailupaikkoja. Järvenpää ja sen vieressä oleva Tuusulanjärvi olivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa taiteilijoiden suosimia paikkoja, joissa viihtyivät etenkin säveltäjät kuten Jean Sibelius, kirjailijat kuten Juhani Aho ja taiteilijat kuten Pekka Halonen.

Järvenpään rautatieaseman tuntumassa olevassa keskustassa on paljon kauppoja ja palveluita. Se on myös Järvenpään ja koko Tuusulanjärven tienoon paras paikka suunnata syömään, sillä siellä on melko hyvä valikoima ravintoloita.

Järvenpää on tunnettu taidemuseostaan [kartalla], joka sijaitsee rautatieaseman vieressä. Siellä on perinteistä kotimaista taidetta, ja kokoelmat muodostuvat Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin töistä. Taiteen esittelyn lisäksi taidemuseo vuokraa pyöriä, joilla voi tutustua Järvenpään ja Tuusulanjärven muihin kohteisiin.

Rautatieaseman ja Järvenpään taidemuseon vieressä sijaitseva Järvenpää-talo on vireä kulttuurikeskus, jonka aulassa sijaitsee taidegalleria ja jossa on ravintola. Siellä on paljon tapahtumia, kuten konsertteja, luentoja, elokuvaesityksiä ja teatteria, ja liput voi ostaa tapahtumista kertovalta sivulta.

Ahola (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakoti Ahola. Opastukset ovat monipuolisia ja antavat uutta ulottuvuutta taiteilijoiden elämään, ja talossa on myös luentoja ja kursseja.

Taidemuseon alaisuudessa on myös Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakoti Ahola [kartalla], joka on avoinna toukokuulta syyskuulle. Opastukset ovat monipuolisia ja antavat uutta ulottuvuutta taiteilijoiden elämään, ja talossa on myös luentoja ja kursseja. Aholassa voi vierailla taidemuseon kanssa yhteislipulla, joka antaa alennuksen.

Taidemuseon kolmas vierailupaikka on Suviranta [kartalla], joka on Eero ja Saimi Järnefeltin taiteilijakoti. Tässä 1901 valmistuneessa talossa on esillä paljon Eero Järnefeltin teoksia ja muutakin, kuten sen ajan esineistöä. Tämä edelleen asuttu talo järjestää kesä-syyskuussa opastettuja kierroksia, joille ilmoittaudutaan etukäteen.

Aholan lähellä sijaitseva Ainola [kartalla] oli säveltäjä Jean Sibeliuksen talo, jonka hän nimesi vaimonsa mukaan. Tämäkin on vain kesäajan vierailupaikka, museoituun taloon mahtuu 10 ihmistä kerrallaan ja vierailuaika on paras varata ennakkoon.

Kulttuurin lisäksi Järvenpäässä voi tehdä kaikenlaista muutakin. Yksi suosittu paikka on Ratsastuskeskus Aino [kartalla], jossa on ratsastuskoulu ja myös Aino Areena, joka vuonna 2021 avattiin uudistettuna.

Järvenpäässä on paljon tapahtumia. Keväällä Värinää- festivaali tuo kaupunkiin taidetta ja kulttuuria. Järvenpään tapahtumista kuuluisin lienee Puistoblues, joka perinteisesti on pidetty elokuun puolivälissä. Kolmas merkittävä tapahtuma on Meidän Festivaali, joka yleensä on pidetty heinäkuun viimeisen viikon aikana ja jolloin on eri paikoissa luvassa huippuluokan klassista musiikkia.

Järvenpää on tunnettu musiikkikouluistaan ja -opistoistaan, joten muulloinkin siellä on paljon erilaisia musiikkitapahtumia, joihin kuuluvat KUMin eli musiikkiopiston konsertit. Konsertteja on monta kertaa kuukaudessa muulloin kuin kesällä esimerkiksi Järvenpää-talon Juhani Aho -salissa ja akustiikaltaan erinomaisessa Sibelius-salissa, kirjastossa ja musiikkiopiston [kartalla] omassa Aino-salissa.

Lisää asiaa Järvenpään nähtävyyksistä ja tapahtumista:

Järvenpään viralliset sivut kertovat paikkakunnan matkailuun ja kulttuuriin liittyvistä vierailupaikoista.

Tapahtumia voi katsella virallisilta sivuilta.

Hotellit Järvenpäässä

Järvenpäähän voi siirtyä Helsingistä tai Vantaan Tikkurilasta junalla melko nopeasti. Jos mielii yöpyä noin puolen tunnin junamatkan päässä Järvenpään ytimestä, voi hyvin majoittua muualle, kuten Helsingin päärautatieaseman, Pasilan aseman tai Tikkurilan aseman lähelle.

Järvenpään ytimessä ei ole hotelleja, mutta siellä on muutama huoneisto. Huoneistoja on hyvin rajallisesti, ja jos mielii yöpyä Järvenpäässä, kannattaa varaus tehdä monta viikkoa etukäteen.

Rosmariini eli BB Pajula on lähellä Ainolaa ja Ainolan juna-asemaa sijaitseva huoneisto. Siinä voi yöpyä 2–4 henkeä, sijaintia on pidetty hyvänä, auton saa ilmaiseksi parkkiin ja hyvin varusteltu keittiö on vieraiden käytössä.

Lähellä Ainolaa sijaitsee myös Haravatien asunto, jossa kaksi henkeä voi yöpyä 28 neliön yksiössä. Pysäköinti on ilmaista, asunnon varustelu on hyvä ja vieraiden käytössä on täysin varusteltu keittiö.

Jos mieluummin yöpyy lähellä Järvenpään asemaa ja taidemuseota, on siellä Vuoritiellä tarjolla peräti 60-neliöinen huoneisto. Tässä hienosti sisustetussa ja hyvin varustellussa asunnossa voi yöpyä maksimissaan neljä henkeä, mutta parkkipaikkaa kannattaa ennen varausta kysyä erikseen.

Kaikki Booking.comin majapaikat Järvenpäässä

Teksti: Peter Forsberg
2021/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti