Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Hyvinkää
Hyvinkää (täyskuva)
Hyvinkään kirkko Suomi 100 vuotta -juhlavalaistuksessa
Hyvinkään kirkon muodot muistuttavat pyramidia, ja tämä moderni kirkko on alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Hyvinkää – Vierailupaikkoja ja hotelleja

Uudenmaan pohjoisosissa, aivan Hämeen raja-alueilla sijaitseva Hyvinkää on yksi suurimpia Helsingin seudun keskittymiä. Sinne pääsee samoilla R- ja T-junilla, jotka kulkevat Helsingistä Riihimäelle Keravan, Ainolan ja Järvenpään kautta, mutta matka on vartin verran pidempi kuin Järvenpäähän. Hyvinkäälle on mahdollista siirtyä myös vähän pysähdyksiä tekevällä D-junalla, joka ei pysähdy ollenkaan esimerkiksi Ainolassa.

Hyvinkään rautatieaseman tuntumassa on muutama museo ja kaikenlaisia palveluita, kuten kauppoja ja ravintoloita. Jos kaupungissa aikoo syömään, kannattaa tutustua TripAdvisorissa Hyvinkään ravintoloihin. Niitä on keskitetysti melkoinen määrä Kirjastoaukion tuntumassa, taide- ja kaupunginmuseoiden naapurissa, radan pohjoispuolella. Täällä on myös kesäisin säävarauksella avoinna oleva Kulttuuriterassi, jossa on lähinnä pe- ja la-iltaisin keikkoja. Samoissa kortteleissa on myös Kauppakeskus Willa, jossa voi tehdä hankintoja.

Hyvinkään kaupunginmuseo [kartalla] on hyvä ensimmäinen vierailupaikka niille, jotka haluavat oppia Hyvinkään historiasta ja kulttuurista.

Vieressä sijaitseva Hyvinkään taidemuseo on hyvä vierailupaikka nykytaiteen ystäville. Sinne voi mennä ilmaiseksi sisään keskiviikkoisin klo 16–18.

Aivan vieressä sijaitseva Hyvinkääsali on konserttisali, jossa on musiikkia, teatteria ja muitakin tapahtumia. Siellä ja muualla kaupungissa järjestettävistä tapahtumista voi lukea tapahtumakalenterista, ja niitä riittää, sillä Hyvinkää mainostaa itseään ”tapahtumien kaupunkina”.

Jonkin matkan päässä tästä, Kankurinkadulla ja Kankurinpuiston vieressä on Villatehdas [kartalla] pihoineen. Sen alueella oleva Valvillan museo on avoinna vain tilauksesta, mutta pihamaalla on tapahtumia ja alue on muutenkin vierailun arvoinen.

Toisella puolella rataa, jolla esimerkiksi Hyvinkään vanha puukirkko sijaitsee, on Suomen rautatiemuseo [kartalla], joka on Hyvinkää–Hanko -radan entisen asemarakennuksen tiloissa. Se on hyvä vierailupaikka Hyvinkäällä, sillä kaupunki kehittyi Helsinki–Hämeenlinna -rautatien myötä, ja myös syyskuussa 1870 käyttöön otettu, Riihimäen kautta kulkeva Pietarin rata oli kaupungin kehityksen kannalta merkittävä tapaus. Aukio-oloajat ovat sen verran rajalliset, että ne kannattaa tarkastaa verkkosivuilta. Koko rautatiemuseon tuntumassa oleva alue on merkittävä ja monipuolinen, ja siihen kannattaa kaupungissa vieraillessa käydä tutustumassa.

Hyvinkään Sveitsin maauimala (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Hyvinkään Sveitsissä on sisäuimahallin lisäksi Suomessa melko harvinainen maauimala.
Kuva: Maasaak /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Hyvinkään Sveitsi

Hyvinkään tavaramerkki ja ainoa asia, jonka monet suomalaiset siitä tietävät, on ulkoilualue nimeltään Sveitsi [kartalla], jonne on rautatieasemalta kahden kilometrin matka. Se on nykyisin monipuolinen paikka, jossa voi tehdä paljon muutakin kuin patikoida ja hiihtää.

SeikkailuSveitsi (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Perheille vetonaula Hyvinkään Sveitsissä on SeikkailuSveitsi, joka on ulkona oleva tasokas seikkailupuisto.

Perheille vetonaula siellä on SeikkailuSveitsi, joka on ulkona oleva tasokas seikkailupuisto. Talvella perheet voivat mennä sisätiloissa sijaitsevaan seikkailupuistoon, jossa voi vaikka lentää ilmavolttiradalla.

Patikointi ja pyöräily ovat Sveitsissä suosittuja ajanvietteitä, ja paikan päältä voi vuokrata pyörän.

Paikan päällä on myös uimala. Siellä on sisähallin lisäksi Suomessa melko harvinainen maauimala, jossa voi lyhyen kesäkauden lisäksi harrastaa talvisin avantouintia.

Talvisin Sveitsi on paikka, jossa on hyvä hiihtää ja lasketella. Tietoa laskettelusta saa laskettelukeskuksen sivuilta.

Alueella sijaitsee myös Hyvinkään ratsastuskeskus, jossa on sekä opetusta että kilpailuja.

Golf kuuluu myös Sveitsin tarjontaan, joskin kenttä on muutaman kilometrin päässä Kulomäellä. Hyvigolf [kartalla] tarjoaa haastavan pelipaikan, jossa tottuu korkeuseroihin, ja siellä on paljon kilpailuja.

Lisää aiheesta:

Visit Hyvinkää esittelee alueen mahdollisuuksia

Hyvinkään hotellit

Hyvinkäällä on rautatien ja Sveitsin takia aina käynyt vierailijoita, eikä sinne juuri kukaan lähde Helsingistäkään 60 kilometrin takaa kääntymään. Vaikka junat kulkevat moneen paikkaan ja Helsinkiinkin alle tunnissa, voi Hyvinkään tarjonnasta nauttia kunnolla vain siellä myös yönsä viettävä.

Hyvinkään suosituin ja tunnetuin hotelli on neljän tähden Hotel Sveitsi, joka sijaitsee harrastus- ja viihtymispaikkojen vieressä. Hotellilta alkavat patikointi- ja pyöräilypolut, ja myös hiihtämään pääsee suoraan etuovelta. Hotellin tarjontaan kuuluvat sauna ja kuntosali, ja siellä on kaksi ravintolaa. Huoneiden hintaan sisältyy erinomaisena pidetty aamiainen, huoneiden joukossa on kaikille jotakin ja myös huone kahdeksalle hengelle.

Jos yöpyy mieluummin keskustassa, rautatieaseman vieressä, on Scandic Hyvinkää tasokas kolmen tähden hotelli. Aamiainen, joka on saanut paljon kehuja, kuuluu huoneiden hintaan. Huoneet, joita on oikeastaan vain 1–2 hengelle, ovat suurin piirtein saman hintaisia kuin Sveitsin hotellissakin.

Jos mieluummin nukkuu asunnossa kuin hotellissa, on rautatieasemasta muutaman sadan metrin päässä pidetty yksiö. Kaikki on tätä asuntoa lähellä, mutta sijainti on silti rauhallinen. Tämä on erinomaisesti varusteltu asunto, joka on huomattavasti edullisempi kuin hotellit, ja siellä voi nukkua kaksi tai kolme henkeä.

Kaikki Booking.comin Hyvinkään majapaikat

Teksti: Peter Forsberg
2021/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti