Espoosta pohjoiseen sijaitseva Nurmijärvi on vähän alle 40 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Se tunnetaan Aleksis Kiven synnyinpaikkana, ja sen maisemat edustavat monessa mielessä Suomen kansallismaisemia. Laajan Nurmijärven keskuksiin on hankalampi siirtyä julkisilla kuin moneen muuhun Uudenmaan paikkaan, sillä paikallisjunat eivät sinne kulje.
Jos mielii Nurmijärven kirkonkylän tienoille tai muihin keskittymiin julkisilla, voi Matkahuollon sivuilta katsella aikatauluja ja ostaa lipun. Matka Helsingin ytimestä Nurmijärven kirkonkylään kestää noin 50 minuuttia suuntaansa. Matkan voi myös tehdä Helsingistä paikallisjunalla ja paikallisbussilla, mutta tällainen matka kestää puolitoista tuntia.
Nurmijärven kirkonkylä [kartalla] on tämän laajan kunnan keskus, mutta siellä ei juurikaan ole nähtävyyksiä. Jos haluaa käydä kaupassa tai syömässä, on Nurmijärven kirkonkylä hyvä vierailupaikka. Yksi pidetty ravintola on esimerkiksi Impivaara Grill.
Kirkonkylän yksi vierailupaikka on Nurmijärvi-Taiteen Museo, jossa nurmijärveläistä Aleksis Kiveä muistetaan omalla kokoelmalla ja jonka kokoelmiin kuuluu Akseli Gallen-Kallelan kuvittama Seitsemän veljestä. Lisäksi museossa on esillä muutakin esineistöä, ja siellä on silloin tällöin näyttelyitä.
Melko lähellä kirkonkylää sijaitseva Palojoki on paikka, jossa Aleksis Kivi syntyi. Siellä voi vierailla Aleksis Kiven kodissa [kartalla], jossa kansalliskirjailijamme syntyi 10.10.1834. Siellä hän yläkerran vintissä kirjoitteli myös myöhemmällä iällä, ja vuonna 1951 talo museoitiin ja avattiin yleisölle. Museossa oppii Kiven elämästä ja teoksista, nähtävänä on lyhytelokuva ja lapset on otettu huomioon. Museo on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun, Aleksis Kiven syntymäpäivän tienoilla ja joulukuussa kun Jouluilta-näytelmää esitetään.
Lähellä Kiven synnyintalo on Taaborinvuori, jonka itse Aleksis Kivi nimesi Raamatusta löytämällään nimellä. Siellä on kesäteatteri, josta vastaa muualla Nurmijärvellä sijaitseva Kino Juha.
Itse Kiven nimeämälle kukkulalle tuotiin 1970-luvulla taloja eri puolita kuntaa, ja nykyään ne tunnetaan nimellä Taaborinvuoren museot [kartalla]. Näillä Kiven entisillä leikkipaikoilla on mukava koska tahansa vierailla, mutta kaikkein paras tänne on saapua heinäkuussa, jolloin taloihin voi mennä ilman pääsymaksua sisään.
Nurmijärvellä on lukuisia kauniita kirkkoja, joista Nurmijärven kirkonkylässä, Aleksis Kiven tiellä on hänen rippikirkkonsa. Muita alueen kirkkoja on etenkin kunnan kahdessa muussa keskittymässä, Klaukkalassa ja Rajamäellä, joissa on myös muutama ravintola ja kauppa.
Rajamäki on yksi Nurmijärven keskittymistä, siellä on kuuluisia tykkitorneja mutta myös Rajamäen Ryyppi [kartalla], joka on alkoholitehtaan museo. Museo on avoinna parhaiten kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, mutta siellä on muutama muukin vierailupäivä joka vuosi ja ryhmät voivat mennä sinne tilauksesta lokakuun puoliväliin asti.
Nurmijärvi on oiva paikka lähteä patikoimaan tai pyöräilemään, kunhan ensin ottaa reiteistä selvää. Tienoon pdf-muodossa olevaan reittikarttaan voi tutustua etukäteen, sen voi ladata omalle laitteelleen ja sellaisen saa paperisena esimerkiksi kirjastoista.
Mahdollista on myös kulkea pitkin reittiä, joka tunnetaan nimellä Seitsemän veljeksen reitti. Siitä ja muistakin vaellusreiteistä saa tietoa ja voi ladata kartat Nurmijärven virallisilta sivuilta.
Nurmijärvellä voi patikoinnin ja pyöräilyn lisäksi harrastaa paljon muutakin. Kesäkauden aikana toukokuulta lokakuulle siellä voi pelata golfia, ja alueen kenttä on melko kaukana kirkonkylästä sijaitseva Nurmijärvi Golf [kartalla].
Nurmijärvellä voi myös harrastaa frisbeegolfia. Herusten Frisbeegolfrata [kartalla] perustettiin vuonna 2018, ja se on avoinna joka päivä klo 7–22.
Matkailuvinkkejä Nurmijärvelle kunnan virallisilta sivuilta.
Jos Nurmijärvelle lähtee tutustumaan nähtävyyksiin, pyöräilemään, patikoimaan tai golfaamaan, voi siellä hyvin yöpyä. Majapaikan sijainti on täälläpäin kynnyskysymys, ja se kannattaa valita niin, että sieltä on helppo siirtyä juuri sinne missä kiinnostavia paikkoja löytyy. Valinnanvaraa ei tosin kovin paljon ole, eikä esimerkiksi Nurmijärven kirkonkylässä ole majapaikkoja. Enemmän majapaikkoja on naapurikunta Hyvinkäällä, ja sieltä on melko lyhyt ajomatka Nurmijärven eri osiin.
Melko lähellä golfkenttää sijaitseva kolmen tähden Hotel Kiljava on perinteinen perushotelli, jonka tyylistä, aamiaisesta ja sijainnista Sääksjärven rannoilla on pidetty, kuten myös sen rantasaunasta. Myös uima-allas ja saunaosasto ovat keränneet kehuja. Tämä on erinomainen majapaikka niille, jotka haluavat harrastaa pyöräilyä tai patikointia, ja vaikka mitään ei haluaisi tehdäkään, on tämä erinomainen paikka kesäisin rentoutua järvimaisemissa, alle 50 kilometrin päässä Helsingistä, täydessä maaseudun rauhassa.
Jos yöpyy mieluummin Rajamäellä ja huoneistossa, on siellä 1–5 hengelle soveltuva Ketolantilan Majoitus. Tässä hotellimaisessa paikassa on useita huoneistoja, ja paikan päällä on kesäkahvila, sauna ja ulkokylpytynnyri. Lisäksi tila on patikointi-, pyöräily- ja hiihtoreittien varrella, ja se soveltuu kesät talvet ulkoilemaan mieliville. Yksi paikan täky ovat myös strutsit, ja kenties siellä pääsee maistamaan kuuluisia strutsin munia.
Lähellä Herusten frisbeegolfrataa ja virallisesti jo Hyvinkään puolella sijaitsee nykyaikaisesti kalustettu puuhuvila, jonka 180 neliön alalle voi majoittua maksimissaan 10 henkeä. Paikka on hintava mutta äärimmäisen hyvin varusteltu, ja esimerkiksi keittiössä voi kokkailla vaikka mitä.
Kaikki Booking.comin majapaikat Nurmijärvellä ja lähitienoilla
Helsingin päiväretkikohteita Pienessä Matkaoppaassa
Teksti: Peter Forsberg
2021/10