- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Itämeren etelärannikolla sijaitseva Gdańsk on Puolan neljänneksi suurin kaupunki, ja se taistelee Krakovan kanssa maan suurimman turistimagneetin tittelistä. Gdańsk on merellinen kaupunki, jonka historia on pitkä ja mielenkiintoinen, ja se on kaupunki, jonne voi lähteä pikavisiitille tai jonka ympäristössä voi kesäkaudella hyvin viettää viikon parikin.
Gdańskin parhaisiin puoliin kuuluvat kohtuullinen hintataso, mielenkiintoiset nähtävyydet, kauniit ja epätavalliset kaupunkimaisemat, hyvät ruoat ja eräänlainen uuden Euroopan dynamiikka, joka pitää Gdańskin energisenä ympäri vuoden.
Gdańsk on kaupunki, johon muulloin kuin keskikesällä voi lähteä konserttiin, jalkapallo-otteluun tai muita tapahtumia seuraamaan, ja siellä on monipuolinen, eläväinen yöelämä, josta on mahdollista nauttia myös pienellä matkakassalla matkusteleva.
Gdańsk onkin monipuolinen, lähes ympärivuotinen kaupunkikohde, joka soveltuu kenelle tahansa ja jossa kukin voi oman budjettinsa ja mielihalujensa asettamissa rajoissa lomailla mielensä mukaan.
Merellisenä kaupunkina Gdańsk on mukava paikka maistella kalaruokia.
Ostoksista meripihkatuotteet, käsityöt, korut, hopea sekä kulta, taulut ja muut taide ovat hyviä tuliaisia.
Gdańsk on etenkin kesäaikaan vilkas tapahtumapaikka.
Gdańsk ei ole hurja bailukaupunki, mutta vartin matkan päässä Gdańskin ydinkeskustasta sijaitsevassa Sopotissa on tarjolla vilkasta yöelämää koko kesäkauden ajan.
Kesäiset laivaristeilyt ovat suosittuja, pyöräily on sekin suosittua kesäisin, ja ympäri vuoden Gdańskin seudulla voi lähteä avomerelle kalastamaan.
Turistin näkökulmasta olennaisimmat Gdańskin kaupunginosat ovat Główne miasto eli ydinkeskus Długa-kadun ympäristössä, lähellä Długaa oleva Stare Przedmieście ja vanhakaupunki eli Stare Miasto.
Gdańskissa valtaosa nähtävyyksistä on kätevillä paikoilla ydinkeskustassa.
Kaupungissa on muutamia upeita puistoja, joissa voi kesän helteillä virkistäytyä ja Oliwan puutarhakaupunginosa.
Meren äärellä olevan Gdańskin museot valottavat erityisen hyvin merenkulkuun liittyviä asioita.
Läheinen lomapaikka Sopot, satamakaupunki Gdynia ja Gdańsk tunnetaan yhdessä Kolmoiskaupunkina. Näistä Sopot on vain parinkymmenen minuutin junamatkan päässä, ja sinne kannattaa ehdottomasti lähteä retkelle kesäisin.
Gdańskiin voi lähteä matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle tai omatoimimatkalle. Koska Gdańskiin voi lentää Turusta edullisesti, omatoimisesti matkaava säästää helposti majoitus- ja matkustuskuluissa.
Gdańskin kansainväliseltä lentoasemalta pääsee ydinkeskustaan linja-autolla, junalla, minibussilla tai taksilla.
Kaupungin joukkoliikenneverkostolle turistilla on vähän käyttöä, mutta jos haluaa matkustaa jonnekin, ovat vesibussit, linja-autot ja raitiovaunut kohtuuhintaisia ja liikkuvat kaikkialle.
Gdańskin kesäkausi on jonkin verran pidempi kuin Suomessa, mutta muuten säät poikkeavat vain vähän Etelä-Suomen säistä.
Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Gdańskin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.
Gdańsk (lausutaan “gdanjsk”) on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki, ja lisäksi siihen kuuluvat Sopot ja Gdynia. Tällä Kolmoiskaupungin (Trojmiasto) alueella asuu noin 750 000 ihmistä. Gdańskin keskusta on kuitenkin matkailijan onneksi helposti lähestyttävä ja pienehkö kävelyalue, eikä matkailijan tarvitse miettiä, missä kaupunginosassa mikäkin paikka sijaitsee.
Parhaat ajat matkustaa Gdańskiin ovat kesäkausi ja joulua edeltävät viikot. Gdańsk on kuitenkin kaupunki, jonka nähtävyydet, ostospaikat ja ravintolat ovat toiminnassa muulloinkin, ja se kaupunkilomakohde, jossa voi tietyin varauksin vierailla ympäri vuoden.
Kaikkein parhaat kuukaudet oleskella Gdańskissa ovat huhti–lokakuu ja joulukuu. Talvet ovat melko leutoja, mutta silloin sataa usein niin vettä kuin räntääkin, mutta huhtikuun alkupuolelta lähtien, jolloin kesäkausi virallisesti alkaa ja kestää lokakuun loppuun, säät paranevat, aurinko paistaa enemmän ja kevät on vuoden vähäsateisinta aikaa.
Kesäkausi alkaa varsin varhain, mutta mikäli mielii myös Sopotiin rantalomalle, kannattaa matka tehdä kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana. Vilkkain rantalomakausi on heinä–elokuu, ja etenkin aika heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin on suosittua aikaa Sopotissa. Gdańskissakin on tällöin normaalia enemmän ihmisiä, ja majapaikkakin on tähän vuodenaikaan matkustettaessa hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen. Syyskuussa rannat pikkuhiljaa hiljenevät, ja syksy on kaunista mutta sateista aikaa.
Gdańsk oli suuruutensa aikoina 1500–1700-luvuilla vauras ja vapaamielinen paikka, jossa uskontokuntaan ei juuri katsottu ja jonka rakennuskantaan ovat vaikuttaneet etenkin alankomaalaiset, flanderilaiset ja italialaiset arkkitehdit. Kaupunki oli vuosisatoja Hansaliiton vahvimpia edustajia, ja sen historia on aina ollut värikäs, verinen ja täynnä kaikenlaista tärkeää. Napoleon kutsui sitä ”avaimeksi kaikkeen”. Kaupunki ollut historiansa aikana lähes aina vapaakaupunki eli periaatteessa oma maansa, ja sitä se oli 1900-luvullakin aina toiseen maailmansotaan asti. Toinen maailmansota alkoi Gdańskin tienoolta, missä Kansainliitto jo 1930-luvun alussa kaikkien tyrmistykseksi antoi Westerplatten Puolan sotilaskäyttöön. Tämä aiheutti entistäkin enemmän kitkaa Saksan ja Puolan välille: saksalainen laiva kävi pommittamassa Puolalle annettuja Westerplatten osia syyskuun alussa vuonna 1939 ja natsi-Saksa sai Danzigin vapaakaupungin ympäristöstä hyvän tekosyyn lähteä sotaretkelle kohti itäisiä maita.
Gdańsk on läpi historiansa, aina 1940-luvulle saakka, tunnettu nimellä Danzig. Se on punatiilirakennuksiltaan tyypillinen saksalaistyylinen rannikkokaupunki, joita löytyy paljon samantyylisiä itäisen Saksan rannikolta ja myös nykyisen Puolan rannikolta. Kaupungin väestöstä onkin lähes koko historian ollut puolalaisia vain pieni osa, aina 1940-luvun puoliväliin saakka. Esimerkiksi vielä sotien välisenä aikana Gdańskin asukkaista noin 9 % oli puolalaisia, mutta 1940-luvun puolivälistä lähtien Gdańsk on ollut lähes 100-prosenttisesti puolalainen kaupunki.
Tärkeä seikka on se, että koko Gdańsk oli vuonna 1945 maan tasalle pommitettu. Lähes kaikki mikä siellä on vanhaa on jälleenrakennettua, ja eniten jälleenrakennettuja rakennuksia on Długa-kadun ympäristössä. Vanhassakaupungissa vain osia kanavan varrella on jälleenrakennettu, ja siellä tapaakin todellista puolalaista arkkitehtuuria ja tunnelmaa niin sosialistiajoilta kuin sitä seuranneilta yltiökapitalismin hallitsemilta vuosikymmeniltäkin.
Gdańskissa on pienellä alueella hyvä määrä erilaisia nähtävyyksiä, ja valtaosa niistä on kätevillä paikoilla ydinkeskustassa.
(Ulica) Długa on toisen maailmansodan jälkeen pikkutarkasti entisöity katu, ja se kuuluu Itämeren kaupunkien unohtumattomimpiin pääkatuihin. Kadun varrelta löytyy vanhoja rakennuksia, joista osa on asuintaloja ja osa merkittäviä rakennuksia satojen vuosien takaa. Pitkää katua seuraa pitkä aukio eli Długi (Targ), joka on turistien pääasiallinen oleskelupaikka Gdańskin keskustassa. Sen laitamilla on museoita, upeita taloja, useita hyviäkin ravintoloita ja baareja ja eräitä kaikkein tunnetuimpia nähtävyyksiä. Sen alussa on kaupungin kuuluisin suihkulähde, Neptunus (Fontanna Neptuna), ja meren jumala onkin sopiva symboli Gdańskille, jonka elämää ovat Itämeri ja merenkulku aina hallinneet.
Gdańskin oma Kuninkaallinen tie (engl. Royal Way) kulkee kolmen portin kautta 300 metriä pitkälle Długa-kävelykadulle, joka puolestaan johtaa Długi Targ -aukiolle. Tämän aukion päässä oleva Brama Zielona -portti eli Vihreä portti (engl. Green Gate) päättää Kuninkaallisen tien joenrannalla, jolla on melkoinen määrä museoita ja muita nähtävyyksiä. Mikäli Kuninkaalliselle tielle saapuu kävellen tai ratikalla päärautatieasemalta, ensimmäisenä vastaan tulee aukio nimeltään Targ Węglowy. Targ Węglowy -aukion vanhat osat ovat peräisin Gdańskin suuruuden ajoilta, 1400–1600-luvulta, jolloin Danzigin hansakaupunki oli Itämeren vauraimpia. Kaupungin porttien kohdalla rakennelmat ovat massiivisia: monien rakennusten seinät ovat reilun viiden metrin paksuisia.
Gdańskin suurin nähtävyys oli aikoinaan telakka-alue, joka viimeistään 1980-luvun alussa tuli kuuluisaksi kaikkialla maailmassa. Täältä lähtivät Puolan sosialistisen kauden viimeisiä vuosikymmeniä piinanneet lakot liikkeelle, ja vuoden 1970 lakko oli ensimmäinen, jonka turvallisuuspoliisi brutaalein menetelmin tukahdutti. Tapahtuma oli sen verran traaginen, että se tuotti ainoan sosialistivaltiossa ikinä rakennetun muistomerkin oman järjestelmän uhreille – ja tämä kolmen pylvään muodostama miltei 50 metriä korkea maamerkki seisoo vieläkin paikoillaan nykyään Plac Solidarności -aukioksi ristityllä aukiolla.
Gdańskin parhaat shoppailumahdollisuudet ovat kätevästi Główny-päärautatieaseman ja vanhan keskustan eli Długa-kadun välisellä alueella, jolla on runsaasti ostoskeskuksia ja kauppoja. Sadekelillä rautatieaseman vieressä olevat ostoskeskukset ja muut ostospaikat ovat käteviä, ja tästä on hyvin lyhyt matka vanhankaupungin parhaille nykyaikaisille ostospaikoille, joita on lähinnä Rajska-kadun varrella.
Ympäri vuoden matkamuistoja, tyypillisiä tuliaistuotteita ja jonkin verran muitakin tuotteita voi katsella Długalla, Długi-aukiolla ja suuren Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla. Lisää meripihkatuotteita on Targ Węglowy -aukiolla ja Meripihkamuseon edustalla. Myös muut vanhan keskustan, etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion ympärillä olevat alueet ja Motława-joen rannat ovat hyviä ostospaikkoja. Parhaiten täältä tarttuu mukaan juuri tyypillisiä paikallisia tuotteita, matkamuistoja, elintarvikkeita, herkkuja ja koristeita. Ostosten tekeminen on näillä tienoin ollut mahdollista myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, mutta uusi laki sulkee entistä enemmän liikkeitä sunnuntaisin. Vuoden 2020 maaliskuun jälkeen harvat liikkeet ovat sunnuntaisin avoinna turistien suosimilla kaduillakaan.
Kauppahallista (Hala Targowa) ja sen vieressä olevalta torilta saa elintarvikkeiden lisäksi myös muita tuotteita, ja kauppahallin kolmessa kerroksessa on tarjolla erilaisia palveluja, kuten suutareita, mutta myös elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Hallin vieressä on torikojuja, joista saa paikallisia elintarvikkeita: Puolassa kannattaakin muistaa, että omenat siellä ovat erityisen hyviä.
Jos Rajska-katua jatkaa kohti entisellä telakka-alueella olevaa Solidaarisuuskeskusta, tulee vastaan Madison-ostoskeskus, jonka ympäristössä on kaikenlaisia kauppoja. Jos tästä kääntyy kohti rautatieasemaa, tulee vastaan lisää nykyaikaisia ostospaikkoja, kuten kauppakeskuksia ja suuri Empik Megastore, josta voi hakea vaikka paikallista musiikkia, puolalaisia, englanninkielisillä teksteillä varustettuja elokuvia ja kaikenlaista muuta mitä kirjakaupoista nykyään saa.
Suuri osa hyvistä ruokailupaikoista sijaitsee vanhan keskustan alueella. Parhaat alueet ruoille ovat Długa-kävelykadun ja sitä seuraavan Długi-aukion varrella tai lähettyvillä, etenkin suuren Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla. Joenrannalla on silläkin hyvä määrä ravintoloita, ja sen jälkeen vastaan tuleva Rybny Targ on sekin hyvä ruokapaikka. Monet kadut täälläpäin ovat nekin ravintoloiden luvattua maata, ja niin matkalla kohti vanhaakaupunkia kuin sen alueella Madison-ostoskeskuksen ympäristössäkin on paljon erilaisia ruokapaikkoja.
Gdańskin omat ruoat ovat monen ravintolan listalla, sillä tänne tullaan pitkienkin matkojen takaa maistamaan mereneläviä ja muita paikallisia herkkuja. Tyypillisiä paikallisia mereneläviä ovat turska (dorsz), silli (śledź) ja lohi (losos), ja näitä myydään yleensä vähän kalliimmissa paikoissa, joita äveriäät gdańskilaiset ja turistit suosivat. Tyypillisiä puolalaisia ruokia on niitäkin saatavana melkoisesti, ja maistamisen arvoisia ovat pierogit, pelmeniä ja raviolia muistuttavat nyytit, joiden sisällä voi olla miltei mitä tahansa.
Muita tyypillisiä puolalaisia ruokia ovat kaalikääryleet (gołąbki), keitot (zupa) ja perunaa sisältävät ateriat. Gdańskissa onkin jonkin verran uuniperunoihin keskittyviä ravintoloita, kuten Pod Ryba (Piwna 61). Hyvä paikka maistella nyyttejä on Pierogarnia Mandu, joka on pidetyin näitä pääasiallisesti tarjoavista ravintoloista ja sijaitsee hyvin lähellä päärautatieasemaa, Bielańska- ja Garncarska-katujen risteyksessä. Enemmänkin Puolan pohjoisrannikolta tulevia ruokia saa hyvin yhdestä kaupungin vanhimmista ravintoloista, nimeltään Gdańska, joka sijaitsee kahden korttelin päässä Długa-kadusta.
Gdańskin ja erityisesti muun Kolmoiskaupungin alueelta saa nykyään hämmästyttävän valikoiman muualta tulevia ruokia. Näihin kuuluu myös kroatialaisia, georgialaisia, liettualaisia, perulaisia, kreikkalaisia ja fuusioruokia. Hampurilaisravintoloita on entistä enemmän, Kauppahallin ulkopuolella on hyviä uudenlaisia ruokia myyviä kojuja ja sushia on tarjolla siellä täällä. Pizzeriat ovat yleisiä ja pitsat kohtuuhintaisia, ja muutenkin italialaisia ruokia on kaikkialla Kolmoiskaupungin alueella tarjolla erittäin hyvin.
Kävely on Gdańskin keskustassa ja sen liepeillä paras tapa siirtyä paikasta toiseen. Julkiseen liikenneverkostoon tulee turvauduttua herkimmin lentokenttämatkoilla ja matkoilla kaupungin ulkopuolelle, etenkin Gdyniaan ja Sopotiin. Joukkoliikennevälineisiin kuuluvat junat, ratikat ja bussit, niillä matkustaminen on edullista ja niitä liikkuu Gdańskin ympäristössä paljon. Gdańskissa myös taksilla liikkuminen on edullista ja asiat selvittäneille turvallista, ja sieltä saa myös auton tai pyörän vuokralle. Lue lisää: Liikkuminen paikasta toiseen
Gdańsk on kohde, jonne voi ympäri vuoden matkustaa omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimisesti lentonsa ja hotellinsa varaava säästää kustannuksissa ja voi tehdä joustavamman matkan, jonka yhteydessä näkee muitakin paikkoja. Gdańskiin pääsee nopeasti Turusta ja Helsingistä lentäen, lautalla Suomesta sinne on ollut vähän yhteyksiä viime vuosina mutta Ruotsista voi paristakin satamasta yön yli saapua sinne autolautalla. Gdańskin lentoasemalta, rautatieasemalta ja satamista on helppoa ja edullista siirtyä kohti majapaikkaa. Lue lisää: Gdańskin matkat | Lennot Gdańskiin
Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Gdanskiin viime viikolla (viikko 48) tehdyt suorat lennot. Sen perusteella saa käsityksen, mitkä lentoyhtiöt lentävät kotimaan eri lentokentiltä Gdanskiin ja miten usein lentoja tehdään.
Listalla ei ole mukana välilaskullisia lentoja. Koska kaikki suorat lennot ovat mukana, listalta voi säännöllisten reittilentojen lisäksi löytyä myös kertaluonteisia tilaus/charter-lentoja, joita tekevät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot. Vihreä pallo kellonajan jälkeen merkitsee, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.
Finnair lensi viikon aikana Helsinki-Vantaalta 6 kertaa.
MA 25.11 | TI 26.11 | KE 27.11 | TO 28.11 | PE 29.11 | LA 30.11 | SU 1.12 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Finnair AY1173 |
Finnair AY1175 |
Finnair AY1175 |
Finnair AY1173 | - |
Finnair AY1175 |
Finnair AY1173 |
Wizz Air lensi viikon aikana Turusta 5 kertaa.
MA 25.11 | TI 26.11 | KE 27.11 | TO 28.11 | PE 29.11 | LA 30.11 | SU 1.12 | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Wizz Air W61752 | - |
Wizz Air W61752 |
Wizz Air W61752 |
Wizz Air W61752 | - |
Wizz Air W61752 |
Gdańskissa on hyvä vierailla mihin vuodenaikaan tahansa. Talvikausi on tietenkin kylmää aika täälläkin, mutta ennen joulua hyvän syyn lähteä kaupunkiin lomailemaan antavat joulumarkkinat ja -konsertit. Syy vierailuun ovat myös hyvät ravintolat, joihin on tullut viime aikoina lisäyksiä, ja uudet nähtävyydet, kuten museot. Lue lisää Gdańskin tapahtumista ja kuulumisista vuoden 2013-2014 vaihteessa.
Gdańskin lisäksi Puolassa on myös muita harkinnan arvoisia matkakohteita kuten vuosisatojen saatossa kovia kokenut Puolan pääkaupunki Varsova, joka on viime aikoina nostanut profiiliaan ja noussut entistä suositummaksi lomakaupungiksi.
Gdańskin matkailusivut | Gdańsk Wikipediassa | Puolan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote) | YouTube: Gdańsk, Poland | Google Maps: Gdańsk, Puola
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04
Kotiuduttiin tänään Gdańskista ja käytiin myös Sopotissa, mikä oli hieno kylpyläkaupunki. Puolalaiset ovat ystävällisiä englanninkielellä pärjää ja ruoka ja juomat halpoja. Suosittelen paikkaa. /merja
Olimme neljän päivän reissulla syyskuun lopulla Gdańskissa. Hyvää ruokaa, hienoja oluita ja ystävällistä palvelua. /Rauli
Vanhassa kaupungissa on myöskin paljon nähtävyyksia. Mm. Antoni van Oberghenin rakentama Raatitalo (1587), Europan suurin Iso Mylly (1350), Pyhän Katariinan kirkko (1350-1500), Pyhän Birgitan Kirkko (1394) (Kirkko oli sotatilan aikaan maanalaiselle "Solidaarisuudelle" turvapaikka), Puolan Posti (Hoiti postin välittämisen Gdańskin Vapaan Kaupungin ja Puolan välillä. 1.9.1939 klo 5.00 rakennukseen hyökkäsivät SS-joukkot. Puolustus kesti 14 tuntia), Kaatuneiden telakkatyöläisten muistomerkki. /Andrzej Werner