Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Zuraw eli vanha nosturi Motlawa-joen rannalla
Motława-joen rantojen rakennukset, kuten lukuisat upeat portit ja Żuraw eli vanha nosturi ovat hienosti entisöityjä.

Gdańskin kaupunginosia ja niiden nähtävyyksiä

Gdańsk (lausutaan “gdanjsk”) on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki, ja lisäksi siihen kuuluvat Sopot ja Gdynia. Tällä Kolmoiskaupungin (Trojmiasto) alueella asuu noin 750 000 ihmistä. Gdańskin keskusta on kuitenkin matkailijan onneksi helposti lähestyttävä ja pienehkö kävelyalue, eikä matkailijan tarvitse miettiä, missä kaupunginosassa mikäkin paikka sijaitsee.

Gdańskin ja muun kolmoiskaupungin yleisluonne

Gdańsk, läheinen lomapaikka Sopot ja satamakaupunki Gdynia tunnetaan Kolmoiskaupunkina. Vain parinkymmenen minuutin junamatkan päässä on lomapaikka Sopot, jonne kannattaa ehdottomasti lähteä retkelle kesäisin, ja sen rannat yksistään ovat kauniilla ilmoilla vierailun arvoisia. Gdynia on suurelta osin vähän ankea satamakaupunki, mutta sen ote on parantunut viime vuosina ja siellä on erityisen paljon vierailupaikkoja perheille.

Sopotista on kannattavinta lukea Pienestä matkaoppaasta, ja myös Gdyniaan on Pieni matkaopas.

Katujen, torien ja aukioiden nimet

Gdańskissa kuten muuallakin Puolassa katujen virallisissa nimissä on varsinaisen kadunnimen edessä sana ”ulica” (lausutaan ulitsa), joka usein lyhennetään muotoon ul. Se tarkoittaa yksinkertaisesti katua, sitä ei ole lisätty karttoihin, eikä sitä myöskään ole tämän oppaan sivuilla. Näin ollen kaupungin pääkatu eli ulica Długa (eli pitkä katu) tunnetaan kaupungissa pelkkänä Długana, mutta on hyvä tietää, että se lausutaan ”dvuga”.

Targ tarkoittaa toria, ja se on yleensä sekä kartoissa että virallisissa osoitteissa. Poikkeuksen muodostaa kaupungin pääasiallinen toriaukio eli Długi Targ, jonka yhteydessä sanotaan usein vain Długi (lausutaan dvugi). Taksikuskille on kuitenkin selkeyden takia hyvä sanoa ”dvugi targ”, jos on sinne taksilla matkalla.

Plac (lausutaan plats) tarkoittaa aukiota, se saatetaan lyhentää muotoon ”pl.” ja se yleensä on sekä kartoissa että virallisissa yhteyksissä.

Mariacka-katu
Mariacka-kadun keskiaikaiset kauppiaiden talot luovat ainutlaatuista tunnelmaa.

Śródmieście – Gdańskin kaupungin keskusta-alue

Śródmieście [kartalla] kattaa kaikki Gdańskin keskustan olennaiset alueet ja vähän päällekin. Turistin näkökulmasta olennaisimmat kaupunginosat ovat Główne miasto eli varsinainen ydinkeskus Długa-kadun ympäristössä, lähellä Długaa oleva Stare Przedmieście, joka on pieni mutta varsin hyvä nopea vierailupaikka, ja Stare Miasto eli vanhakaupunki, joka on nykyiseltä nimeltään hämäävä, sillä sen alueella on lähinnä nykyaikaisia ostospaikkoja ja entinen telakka-alue.

Ulica Długa
Pääasiallinen oleskelupaikka, jonka alueella syödään ja tehdään ostoksia, katsellaan parhaita katunäkymiä ja vietetään iltaa, on Gdanskin vanha keskusta.

Główne miasto – Gdańskin ydinkeskusta

Pääasiallinen oleskelupaikka, jonka alueella syödään ja tehdään tuliaisostoksia, katsellaan parhaita katunäkymiä ja vietetään iltaa, on Gdańskin vanha keskusta, joka nykyisin on pääasiassa koko kaupungin autoton ydinkeskusta. Se on Długa-kadun ja sen jälkeen tulevan Długi-aukion ympäristössä ja jatkuu kohti vanhaakaupunkia aina kauppahallin tienoille [kartalla].

Ehdottomasti suurimman vaikutuksen tekevät talot vanhan keskustan alueella ovat Długa-kadun ja Długi (Targ) -aukion varrella, ja etenkin kaupungintalo on silmiä hivelevää nähtävää. Hienosti entisöityjä ovat myös Motława-joen rantojen rakennukset, kuten lukuisat upeat portit ja Żuraw eli vanha nosturi [kartalla]. Gdańskin vanhassa keskustassa voikin kävellä monta päivää värikkäitä rakennuksia ihaillen ja uusia yksityiskohtia etsien.

Tutustumisen arvoinen on monen muun kadun ohella Mariacka-katu, jonka keskiaikaiset kauppiaiden talot luovat ainutlaatuista tunnelmaa. Mariankirkko [kartalla] on kadun kohokohta, ja se on maailman suurin tiilistä rakennettu kirkko. Sen ohi kulkevat kadut eli Piwna ja sitä jatkava Chlebnicka kuuluvat entisöityine taloineen ja katunäkymineen keskustan aateliin.

On hyvä tietää, että niin Długalla kuin muuallakin vanhassa keskustassa valtaosa rakennuksista on tavallisia asuinrakennuksia, ja vain osa on muussa käytössä. Mariacka-katu matkamuistomyymälöineen on hyvä tutustumiskohde niillekin, jotka eivät halua mitään ostaa, ja silläkin on luvassa kaupungin upeimpia katunäkymiä. Mariackaa pitkin pääsee hienon portin kautta vaivatta Długie Pobrzeże -rantapromenadille. Ennen kuin tulee tälle ravintoloiden ja matkamuistomyymälöiden valtaamalle kadulle, jota reunustavat useat laivat, voi myös vierailla Mariacka -portin yhteydessä olevassa arkeologisessa museossa.

Oliwianka
Huomionarvoinen paikka keskustassa on rantapromenadia vastapäätä oleva Ołowianka-saari.

Ołowianka

Huomionarvoinen paikka keskustassa on rantapromenadia vastapäätä oleva Ołowianka-saari [kartalla], jonne voi siirtyä lautalla nostokurjen vierestä tai kävellä Długi-aukiolta pitkin Stągiewna-katua Szafarnia-kadulle, jolla käännytään vasempaan. Szafarnia [kartalla] on nykyisin hyvä katu niille, jotka pitävät suurista, nykyaikaisista hotelleista. Niissä on kaikenlaista, kuten Hotel Gdańskin pienpanimoravintola ja kesäkuussa 2014 avattu Marina Club -hotelli. Sen Szafarnia 10 on kohonnut yhdeksi alueen parhaista ruokapaikoista, ja siellä soi jazz, blues tai swing ilmaiseksi perjantai-iltaisin klo 19–22.

Varsinainen Ołowianka on tämän Szafarnia-kadun päässä Podewils-hotellin vieressä, ja sinne siirrytään pientä siltaa pitkin. Tienoolla on talvikaudet rauhallista, mutta kesäisin tänne ilmaantuu kaikenlaista ja keskikesällä täällä on usein tapahtumiakin, kuten venenäyttelyjä. Ołowiankan alueella on Gdańskin merenkulkumuseon osia, Królewski-hotelli ja Filharmonia Bałtycka -konserttitalo, joka yhdessä merenkulkumuseon kanssa on suurin syy lähteä tänne asti muualta Gdańskista.

Ołowianka on alue, jota on paljon viime vuosikymmenen aikana kehitetty, ja siellä on entistä enemmän palveluita, ravintoloita ja baareja. Siellä on myös maailmanpyörämaailmanpyörä, ja alueeseen ja sen venelaitureihin voi myös tutustua kesäkauden aikana polkuveneenpolkuvene kyydistä.

Keskustan pääosien luonne

Keskustan pääosat ovat gdańskilaisten suosituimpia paikkoja, ja sinne tullaan syömään ja kahville, siellä tavataan tuttuja, käydään ostoksilla ja sunnuntaikävelyllä. Gdańskin kaduilla on suurimman osan aikaa vuodesta enemmän paikallisia kuin turisteja, joten harvat paikat ovat kovin kalliita tai ainoastaan turistirysiä.

Tasokkaita ravintoloita, joissa on kansainvälisen luokan palvelu ja länsimaiset hinnat, on siellä täällä ja etenkin rantapromenadilla ja Długi-aukiolla, ja ne ovat myös varakkaiden paikallisten suosiossa. Jopa pääkadun varrelta löytyy erittäin edullisia ruokapaikkoja kuten sosialistiaikoja edustava itsepalveluravintola, mutta pääkadun luonne on viime vuosina muuttunut eikä sen varrella enää ole kovin paljon edullisia paikkoja.

Pääkadun varrella on kauppoja ja kioskeja, joissa voi käydä ostoksilla pikaisesti ja joissain yölläkin. Ostosten tekeminen onnistuu keskustassa hyvin, sillä matkalla Długalta kohti rautatieasemaa tai vanhaakaupunkia on kauppakeskuksia ja tältä alueelta löytyy myös erilaisia palveluita. Yöelämä ei Gdańskin keskustassa ole ehkä mainitsemisen arvoista, mutta baareja, ravintoloita ja yökerhoja on paljon esimerkiksi Piwna-kadulla, lähellä vanhaakaupunkia olevassa Pańska- ja Szeroka-katujen kulmauksessa ja myös Długi-aukiolla.

Stare Przedmieście – Vanha kaupunginosa

Długan eteläpuolella sijaitseva vanha kaupunginosa (Stare Przedmieście) on vain muutaman korttelin päässä vanhasta keskustasta, ja mikäli aikaa riittää, kannattaa siellä käydä kävelemässä. Taiteenystävät suuntaavat mielellään Kansallismuseoon (ulica Toruńska 1) katselemaan tauluja ja vanhoja esineitä, ja täällä ollessa kannattaa katsastaa kaksi hienoa kirkkoa, jotka sijaitsevat museon kummallakin puolella. Näistä huomionarvoisin on Pyhän kolminaisuuden kirkko [kartalla]. Kaupunginosa on varsin pieni, mutta ympäri vuoden siellä on mukavaa tunnelmaa, jonkin verran elintarvikeliikkeitä ja kiireisinäkin aikoina vähän turisteja.

Telakka-alueen portti
Telakka-alueen kuuluisa portti numero 2 on samanlainen kuin aina ennenkin.

Stare Miasto – vanhakaupunki

Vanhakaupunki eli Stare miasto alkaa kauppahallin [kartalla] ympäristöstä ja jatkuu aina entiselle telakka-alueelle eli solidaarisuuskeskukselle asti. Sen vieressä on Gdańsk Główny -päärautatieasema [kartalla], jolta on lyhyt matka alueen pääpaikoille.

Vanha mylly
Vanhankaupungin alueelta löytyy vain vähän nähtävyyksiä, ja sen kohokohdat ovat Radunia-kanavan ympäristössä. Etenkin suuri mylly on kaunis.

Vanhankaupungin alueelta löytyy vain vähän nähtävyyksiä, ja sen kohokohdat ovat Radunia-kanavan ympäristössä. Etenkin suuri mylly on kaunis, ja sitä vastapäätä sijaitsee myös pieni mylly. Suuri mylly tuotti vuoteen 1945 asti 200 tonnia jauhoja päivässä, mutta sitten siitä tuli kauppakeskus, joka muutama vuosi sitten suljettiin. Myllyä vastapäätä on 1200-luvulta peräisin oleva KatariinankirkkoKatariinankirkko, joka on Gdańskin vanhin kirkko. Sen takana, vähän piilossa sijaitsee Kościół św. Brygidy eli Pyhän Birgitan kirkko [kartalla], joka oli 1980-luvulla lakkojohtaja Lech Wałęsan kotikirkko.

Entinen telakka-alue ei enää ole entisensä, mutta edelleen sen edustalla olevalla Plac Solidarności -aukiolla komeana kohti taivaita kohoaa monumenttiMonumentti Plac Solidarnosci -aukiolla telakkatyöläisten kunniaksi. Kuuluisa portti numero 2 on samanlainen kuin aina ennenkin, mutta telakka-alue on tyhjennetty entisestä rekvisiitasta ja siellä on oikeastaan vain suuri solidaarisuuskeskus, kuten myös trendikäs Buffet-klubi. Solidaarisuuskeskus on hyvä vierailupaikka klo 10–18. Siellä oppii Puolan 1980-luvusta ja solidaarisuusliikkeestä, ja sinne voi hyvin lähteä huonoilla ilmoilla oleskelemaan muutenkin.

Gdańskin keskustan ulkopuolella sijaitsee vielä Oliwan vehreä kaupunginosa, josta kerrotaan luonnonnähtävyyksistä kertovassa osassa. Se on hyvä vierailupaikka kesäisin, mutta perheet, jotka viihtyvät siellä hyvin, vierailevat Oliwan eläintarhassa ympäri vuoden.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti