Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Muistomerkki Plac Solidarnosci -aukiolla
Turvallisuuspoliisi tukahdutti brutaalein menetelmin Gdańskin telakka-alueen lakon vuonna 1970. Uhrien muistoksi pystytettiin 50-metrinen muistomerkki Plac Solidarności -aukioksi ristitylle aukiolle.

Gdanskin nähtävyyksiä

Gdańskissa on pienellä alueella hyvä määrä erilaisia nähtävyyksiä, ja valtaosa niistä on kätevillä paikoilla ydinkeskustassa. Aivan ytimessä voi samalla kun tekee ostoksia ja tutustuu muutenkin kaupunkiin katsella upeita taloja ja muita nähtävyyksiä. Hienoimmat kirkotkin ovat tällä samalla alueella, joka kuuluu sodan jälkeen jälleenrakennettuun ydinkeskustaan, Długa-kadun ja Długi-aukion ympäristössä.

Varsinaisten nähtävyyksien lisäksi kaupungissa on lukuisia hyviä museoita, ja hyviä vierailupaikkoja esitellään myös osassa Gdańsk alue alueelta.

Droga Królewska – Kuninkaallinen tie

Gdańskin oma Kuninkaallinen tie (engl. Royal Way) kulkee kolmen portin kautta 300 metriä pitkälle Długa-kävelykadulle, joka puolestaan johtaa kaupungin kuuluisimmalle aukiolle, joka viralliselta nimeltään on Długi Targ. Tämän aukion päässä oleva Brama Zielona -portti eli Vihreä portti (engl. Green Gate) päättää Kuninkaallisen tien joenrannallaKuninkaallinen tie päättyy joenrantaan, jolla on melkoinen määrä museoita ja muita nähtävyyksiä., jolla on melkoinen määrä museoita ja muita nähtävyyksiä.

Targ Węglowy -aukion nähtävyydet

Mikäli Kuninkaalliselle tielle saapuu kävellen tai ratikalla päärautatieasemalta, ensimmäisenä vastaan tulee aukio nimeltään Targ Węglowy [kartalla]. Sen alalla on kolme komeaa rakennelmaa, eli ensin Wyzynna-porttiTarg Weglowy -aukion alalla on komeita rakennelmia, joista ensimmäinen on Wyzynna-portti, sen jälkeen ”etuportti” eli PrzedbramiaTarg Weglowy -aukiolla on myös etuportti eli Przedbramia. ja sitten viimeisenä Złota BramaTarg Weglowyn portteihin lukeutuu myös Złota Brama eli kultainen portti. eli kultainen portti. Keskimmäisen portin olennaisia osia ovat vankityrmänä käytetty torni (Katownia), kidutuskammio (Wieża Więzienna) ja Meripihkamuseo. Aukiolla on melkoisesti ihmeteltävää, ja ensi kertaa kaupunkiin saapuva hämmästelee varmasti koristeellisen Złota Braman hienoja yksityiskohtia, joihin kuuluu katon neljä naispatsasta – nämä edustavat gdańskilaisille kuuluvia asioita eli rauhaa, vapautta, vaurautta ja hyvää mainetta.

Targ Węglowy -aukion vanhat osat ovat peräisin Gdańskin suuruuden ajoilta, 1400–1600-luvulta, jolloin Danzigin hansakaupunki oli Itämeren vauraimpia. Kaupungin porttien kohdalla rakennelmat ovat massiivisia: monien rakennusten seinät ovat reilun viiden metrin paksuisia. On hyvä olla tietoinen myös siitä, että monet aukion ja sitä seuraavan Długan museot ja muut museoidut rakennukset kuuluvat nykyisin Gdańskin historiamuseon yhteyteen. Tyypillistä sen kaikille osille on se, että ne ovat maanantaisin kiinni ja että tiistait ovat ilmaisia, mutta lyhyitä (klo 10–13) vierailupäiviä. Valtaosaan museon osista on muulloin 10 złotyn eli reilun parin euron hintaiset pääsyliput aikuisilta.

Ulica Dluga
Długan varrelta löytyy vanhoja rakennuksia, joista osa on asuintaloja ja osa merkittäviä rakennuksia satojen vuosien takaa.

Długan nähtävyydet

Kuljettuaan läpi kultaisen portin matkailija siirtyy varsinaiselle pitkälle kadulle, joka on nimeltään (Ulica) Długa. Tämä toisen maailmansodan jälkeen pikkutarkasti entisöity katu kuuluu Itämeren kaupunkien unohtumattomimpiin pääkatuihin. Kadun varrelta löytyy vanhoja rakennuksia, joista osa on asuintaloja ja osa merkittäviä rakennuksia satojen vuosien takaa.

Kadun merkittävimpien rakennusten joukkoon kuuluu Uphagen-talo (Dom Uphagena) numerossa 12, jonka sisätiloihin pääsee tutustumaan parin euron hintaisella lipulla. Talossa on esillä kolme erityylistä tilaa, joissa on miltei kaikissa alkuperäinen sisustus ja kalusteet.

Toinen merkittävä rakennus kadun varrella on kaupungintaloGdanskin kaupungintalon torni näkyy pitkälle., jonka torni näkyy kauas ja jonka sisältä löytyy seinämaalauksia Gdańskin elämästä satoja vuosia sitten. Kaupungintaloon pääsee tutustumaan reilun parin euron hintaisella lipulla, ja tänne voi myös ostaa yhteislipun, jolla pääsee myös Uphagen-taloon. Kaupungintalon sisätilat ovat vaikuttavia, ja siellä on myös valokuvanäyttely Gdańskin vanhasta keskustasta ja sen eri vaiheista ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Myös Gdańsk-tyylisiä huonekaluja esittelevä huone on tutustumisen arvoinen.

Dlugi Targ
Pitkää katua seuraava pitkä aukio eli Długi (Targ) on turistien pääasiallinen oleskelupaikka Gdańskin keskustassa.

Długi Targ -aukion nähtävyydet

Pitkää katua seuraa pitkä aukio eli Długi (Targ), joka on turistien pääasiallinen oleskelupaikka Gdańskin keskustassa. Tämä on monenmoisella pakattu paikka nauttia lomasta Gdańskissa, ja sen laitamilla on museoita, upeita taloja, useita hyviäkin ravintoloita ja baareja ja eräitä kaikkein tunnetuimpia nähtävyyksiä. Sen alussa on kaupungin kuuluisin suihkulähde, NeptunusFontanna Neptuna on kaupungin kuuluisin suihkulähde. (Fontanna Neptuna), ja meren jumala onkin sopiva symboli Gdańskille, jonka elämää ovat Itämeri ja merenkulku aina hallinneet.

Dwór Artusa eli Artusin talo
Dwór Artusa eli Artusin talo on yksi kaupungin hienoimmista rakennuksista, ja se rakennettiin alen perin kaupungin liikemiesten kerhohuoneeksi.

Neptunus-suihkulähteen takana on yksi kaupungin hienoimmista rakennuksista, Dwór Artusa eli Artusin talo, joka alun perin rakennettiin kaupungin liikemiesten kerhohuoneeksi. Sen sisätiloihin pääsee tutustumaan ostamalla lipun tai yhteislipulla, jolla pääsee myös kaupungintaloon ja Uphageniin. Talo oli aikoinaan tyypillinen Itämeren rannikkokaupungin klubitalo, mutta nykyisin niitä on Euroopassa enää kolme jäljellä. Vaikka talo jo itsessään on kaunis ulkopuoleltakin, kannattaa ehdottomasti tutustua myös sen erilaisiin huoneisiin, joiden sisustus on pikkutarkkaa ja yksityiskohdat tutkimisen arvoisia.

Długin varrella on monia kauniita taloja, ja niiden yksityiskohdat ovat kiinnostavia mielenkiintoisine maalauksineen. Aukiolla kannattaa viipyä jonkin aikaa, sillä sen varrella on kaupustelijoita, jotka myyvät tyypillisiä paikallisia matkamuistoja, ja sitä reunustaa muutama mukava kahvila ja ravintola. Aukiolla on kesäaikaan kaikenlaisia tapahtumia, ja nämä tuovat pitkin kesää yllättäviäkin asioita kaupungin ytimeen. Długan ja Długin kulmauksesta pääsee myös kaikkein saumattomimmin etenemään kohti toista suurta nähtävyyttä, Pyhän Marian kirkkoa.

Długi Targin päättää vihreä portti (Brama Zielona)Długi Targin päättää vihreä portti (Brama Zielona), jonka valtava koko on jo nähtävyys itsessään. Alun perin portti toimi vierailevien kuninkaallisten yömajana, mutta nämä eivät yleensä halunneet yöpyä täällä vaan Neptunus-suihkulähteen vieressä olevissa taloissa. Vaikka suuri portti ei kuninkaallisille keskiajalla kelvannut, on se myöhemmin vetänyt puoleensa suurmiehiä: demokraattisen Puolan ensimmäinen vaalein valittu presidentti Lech Wałęsa piti toimistoaan sen suojissa. Portin muissa tiloissa sijaitsee nykyisin taidegalleria, ja siellä on mielenkiintoisia taidenäyttelyitä. Vihreän portin takaa alkavat Gdańskin entiset satama-alueet, jotka museoineen ja laivoineen kuuluvat kaupungin parhaisiin vierailupaikkoihin.

Mariankirkko (Bazylika Mariacka)

Mariacka-katu on yksi Gdańskin hienoimmista kaduista, ja täällä jos missä pääsee keskiaikaisen Gdańskin tunnelmaan. Tosin vilkkaimman turistibuumin aikana heinä-elokuussa katu on iltapäivisin joidenkin makuun ehkä hivenen ahdas, ja sillä on hyvä vierailla ainakin kesällä jo aamupäivisin. Kadun varrella on vanhoja asuintaloja, joiden alakerroista löytyy lukuisia putiikkeja ja kahviloita, ja sen kohokohta on Pyhän Marian kirkko (engl. St Mary’s Church) [kartalla], joka on yksi kaupungin monista punatiilikirkosta. Mariacka-kadun lisäksi kirkon ympäristössä on kaunis Piwna-katu ja myös joenrannalle kulkeva Chlebnicka kulkee kirkon vierestä. Nämä kolme katua muodostavatkin hyvän alueen tutkia mahdollisimman tarkoin lähellä olevien muiden tunnettujen katujen lisäksi.

Pyhän Marian kirkko
Pyhän Marian kirkko (engl. St Mary’s Church) on yksi kaupungin monista punatiilikirkosta.

Kirkko on melkoisen tavanomaisesta ulkonäöstään huolimatta ainutlaatuinen, ja merkittävän siitä tekee sen koko – kysymyksessä on maailman suurin tiilistä rakennettu kirkko. Sen rakentaminen vei lähes 160 vuotta 1300–1400-luvuilla, ja sen sisälle mahtuu 25 000 ihmistä. Kirkkoon kuuluu myös 31 erillistä kappelia, 37 ikkunaa ja yli 300 hautakiveä.

Kirkon torni on 78 metrin korkuinen, ja mikäli jaksaa nousta reilut 400 askelmaa sen huipulle, pääsee nauttimaan kaupungin parhaista näkymistä. Tämä on mahdollista maaliskuun loppupuolelta marraskuun loppupuolelle, jolloin se on avoinna. Kirkkoon ja torniin on 10 złotyn pääsymaksu, mutta se pitää maksaa vain huhtikuun alusta marraskuun loppuun. Kirkon aukioloajat kuten myös muuta käytännön tietoa voi katsoa verkkosivuilta.

Kirkon sisäosat poikkeavat melkoisesti tyypillisestä puolalaisesta kirkosta, sillä se on protestanttisen yksinkertainen sisustukseltaan. Tämä johtuu siitä, että Gdańsk oli keskiajalla vapaamielinen kaupunki, joka otti vastaan kaikkien uskontojen edustajat. Näin ollen kirkosta tuli ajan mittaan luterilainen kirkko, ja sen sisustus on pysynyt yksinkertaisena. Jos sen sijaan haluaa nähdä Gdańskin ainoan barokkityylisen katolilaisen kirkon, on sellainen Mariankirkon vierestä. Se on nimeltään Kaplica królewska [kartalla], ja se löytyy kirkon vanhankaupungin puolelta.

Mariankirkon sisälle on ajan mittaan ilmaantunut katolilaisia elementtejä, ja koko komeus on erittäin vaikuttavaa nähtävää. Kokonsa ja sisustuksensa lisäksi kirkko on merkittävä Puolan nykyhistoriassa, sillä 1980-luvun kiivaiden lakkojen ja yhteenottojen aikaan se toimi kaupunkilaisten suojapaikkana, jonne mellakkapoliisit (ZOMO) eivät uskaltaneet tunkeutua.

Europejskie centrum solidarnosci
Euroopan solidaarisuuskeskuksessa on kaikenlaista lasten leikkipaikasta sisäpuutarhoihin, kahvila-ravintolaan, kirjastoihin ja arkistoon.

Europejskie centrum solidarnosci – Euroopan solidaarisuuskeskus

Gdańskin suurin nähtävyys oli aikoinaan telakka-alue, joka viimeistään 1980-luvun alussa tuli kuuluisaksi kaikkialla maailmassa. Täältä lähtivät Puolan sosialistisen kauden viimeisiä vuosikymmeniä piinanneet lakot liikkeelle, ja vuoden 1970 lakko oli ensimmäinen, jonka turvallisuuspoliisi brutaalein menetelmin tukahdutti. Tapahtuma oli sen verran traaginen, että se tuotti ainoan sosialistivaltiossa ikinä rakennetun muistomerkin oman järjestelmän uhreille – ja tämä kolmen pylvään muodostama miltei 50 metriä korkea maamerkki seisoo vieläkin paikoillaan nykyään Plac Solidarności -aukioksi [kartalla] ristityllä aukiollaPlac Solidarności -aukiolla seisoo muistomerkki Gdanskin telakan lakkojen, jotka turvallisuuspoliisi brutaalein menetelmin tukahdutti, uhreille.. Muistomerkki ei kuitenkaan estänyt uusien levottomuuksien alkamista, ja elokuussa 1980 Gdańskin 16 000 telakkatyöläistä aloitti Lech Wałęsan johdolla pitkän lakon, joka päättyi sotatilan julistamiseen ja jonka seurauksena sosialistisen Puolan alamäki entisestään syveni. Nykyään aukiolla on voi katsella vaikutuksen tekevää monumenttia ja muuta aiheeseen liittyvää nähtävää.

Aukio on viime vuosina muuttunut luonteeltaan, sillä vuoteen 2014 nähty sosialistiajoista kertova näyttely on kadonnut maan alta ja telakka-alue ei enää ollenkaan ole vanhassa roolissaan. Kuuluisa portti numero 2Gdanskin telakan kuuluisa portti numero 2, jonka läpi nykyään kuljetaan Euroopan solidaarisuuskeskukselle. on edelleen paikallaan, siitä kuljetaan läpi ja mennään valtavaan, erikoiseen, ruosteenväriseen rakennukseen, jonka sisällä on Euroopan solidaarisuuskeskus (engl. European Solidarity Centre).

Euroopan solidaarisuuskeskuksen rakennus on avoinna toukokuun alusta syyskuun alkuun klo 10–20 ja talvisin 10–18, ja keskukseen on vapaa sisäänpääsy. Avarissa sisätiloissa on kaikenlaista lasten maksullisesta leikkipaikasta sisäpuutarhoihin, kahvila-ravintolaan, kirjastoihin ja arkistoon. Arkistosta löytyy kaikenlaista ammattitutkijoillekin, kuten entisajan maan alla laittomasti tehtyjä sanomalehtiä ja myös Solidarity Post -lehden numerot.

Kirjastojen joukossa on multimediakirjasto, jossa on arkistomateriaalia niin Puolasta kuin muualtakin, ja täällä voi kuunnella solidaarisuusliikkeen kokouksista ja mielenosoituksista otettuja äänitteitä. Materiaalia on vaikka kuinka, sillä täällä on yli 125 hyllymetriä arkistomateriaalia, yli 40 000 valokuvaa, yli 10 000 minuuttia äänitteitä ja yli 21 000 kirjaa, joiden joukossa on 5 000 salaisesti ja laittomasti sosialistiaikoina julkaistua teosta.

Vaikka arkisto ja kirjasto ovatkin lähinnä opinto- ja ammattikäyttöön, pääsee keskuksessa nauttimaan tietynlaisesta tunnelmasta, johon sinne on hyvä mennä ottamaan tuntumaa huonoilla ja kylmillä ilmoilla. Valtaosa turisteista suuntaa tänne näyttelytiloihin, jotka korvaavat aukiolla ennen olleen näyttelyn ja tuovat sinne myös uutta. Näyttelytiloihin on 20 złotyn pääsylippu, ryhmäalennuksia saavat yli 11 hengen ryhmät ja lippua vastaan saa mukaansa äänitteen, joka 7 eri kielellä mutta valitettavasti ei suomeksi kertoo kaikesta lisää. Kielitaidotonkin viihtyy täällä, ja näyttelytilojen yhteydessä on kaksi eri kierrosmahdollisuutta. Näyttelytilat ovat talvikaudella huonosti avoinna: tiistaisin suljettu, avoinna muina viikonpäivinä klo 10–16 ja viikonloppuisin klo 10–17.

Näyttelytilat on jaettu seitsemään osaan, ja ne kertovat erilaisista sosialismiaikaan ja sosialistisen diktatuurin kaatumiseen liittyvistä seikoista. Paljon asiaa on solidaarisuusliikkeestä, 80-luvun sotatilan ajasta ja ensimmäisten vaalien järjestämisestä. Näyttelyt ovat sen verran monipuolisia, että niistä voi kukin poimia itseä kiinnostavia asioita, ja niiden avulla voi luoda myös varsinaisen syväluotauksen sosialismin viimeiseen vuosikymmeneen. Kaikesta on paitsi puolaksi myös muilla kielillä ja tietenkin englanniksi lisätietoa antavia tekstejä.

Paikalle voi tulla kävellen nopeasti etenkin rautatieasemalta ja vanhastakaupungista, eikä tänne ainakaan kesäkelillä ole liian pitkä matka kävellä ydinkeskustastakaan. Matkaa kuitenkin on jonkin verran, ja lyhyin reitti on kannattavaa etukäteen katsoa kartalta.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Gdańskin viralliset turistisivut kertovat lisää nähtävyyksistä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti