Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ranta Sopotissa
Gdańskin keskustasta pääsee paikallisjunalla vartissa Sopotiin, joka Jürmalan ja Joesuun tavoin on parin viime vuosikymmenen aikana palannut Itämeren parhaiden rantakaupunkien joukkoon.

Puistoja ja rantoja

Itämeren rannalla sijaitseva Gdańsk on ennen kaikkea merellinen kaupunki, jossa kaikki ilmastosta ruokiin on tavalla tai toisella yhteydessä mereen. Sen keskusta on melko vehreä, mutta siellä ei ole suuria puistoja.

Unohtumattomimmat Gdańskin luonnolliset maisemat löytyvät Oliwan puutarhakaupunginosasta ja Sopotin hiekkarannalta. Gdańskissa on muutamia upeita puistoja, joissa voi kesän helteillä virkistäytyä. Tällä sivulla annamme vinkkejä puistoista ja rannoista koko kolmoiskaupungin alueella.

Oliwa

Oliwan puutarhakaupunginosa, joka sijaitsee noin 9 kilometrin päässä keskustasta, on hyvä katsastaa samalla kun käy Sopotissa tai Gdyniassa, sillä Gdańsk-Oliwa -rautatieasema on matkan varrella. Asemalta on noin 10 minuutin kävelymatka puistoalueelle

Puiston kohokohtiin kuuluvat vierekkäin sijaitsevat etnografinen museo, nykytaiteen museo ja 1200-luvulta peräisin oleva, hyvin säilynyt tuomiokirkko [kartalla]. Kirkon barokkiaikakaudelta peräisin olevat urut soivat kesäisin joka tunti ma–la klo 10–15 tasatunnein mutta myös muulloin. Etnografinen museo ja nykytaiteen museo sijaitsevat rakennuksessa nimeltään Pałac Opatów (Apotin palatsi) [kartalla]. Se on perinteisesti ollut luostarin johtajan asunto, joskin etnografinen museo on sen yhteydessä olevassa vilja-aitassa. Kaikki museot kuuluvat kansallismuseoihin, joiden sivut ovat nykyisin vain puolaksi.

Tälle laajalle puistoalueelle voi lähteä nähtävyyksien takia myös talvikaudella, ja sinne on helppo kävellä viitoitusten opastamana Oliwan rautatieasemalta [kartalla].

Puiston tarjonta ei kuitenkaan jää tähän, sillä kauniina kesäpäivänä sinne kannattaa jäädä nauttimaan upeasta kasvillisuudesta ja veistoksista, jotka antavat puistolle omanlaistansa tunnelmaa. Puistossa asuu myös ankkoja, joutsenia ja oravia. Eräs vähemmän tunnettu nähtävyys on kuiskausluolat: eri luolissa olevat ihmiset voivat keskustella keskenään erikoisen 1700-luvun barokkiajan akustiikan ansiosta.

Park Oruński – Orunia-puisto

Oliwan puistoalueen tavoin Park Oruński eli Orunian puistoalue [kartalla] sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella, ja sinne pääsee paikallisjunalla kulkemalla muutaman pysäkin kohti etelää ja jäämällä pois Gdańsk-Orunia -asemalla. Sieltä on muutaman minuutin kävelymatka puistoalueelle. 1600-luvulla Orunia oli oma alueensa, joka alkoi kiinnostaa ylempää keskiluokkaa asuin- ja virkistäytymisalueena. Näin sinne alettiin rakentaa kesäasuntoja, palatseja ja puutarhoja.

Nykyään tästä viehättävästä alueesta on vain vähän jäljellä, sillä sodat ja teollistuminen ovat vaatineet osansa. Nykyisin Orunian puisto on ainoa jäljellä oleva muistutus tästä vanhasta kaupunginosasta. Puistoalue oli jo 1700-luvulla tunnettu laajalti erikoisesta kasvillisuudestaan, ja vuonna 1918 se lahjoitettiin Gdańskin kaupungille. Puisto on siitä lähtien toiminut kansalaisten virkistäytymisalueena, ja se on sopiva lenkkeilypaikka mihin vuodenaikaan tahansa. Sen alueelta löytyy eri tasoilla olevia lampia, lehmusrivistö ja kaunis palatsi.

Grodzisko – Gradowan kukkula

Gdańsk Główny -päärautatieaseman takana sijaitseva Grodzisko on erinomainen vierailupaikka niin lapsiperheille kuin muillekin. Sen tarjontaan kuuluu mukava puistoalue, jolta on hyvät näkymät kaikkialle keskustaan, Napoleonin ajoilta peräisin oleva linnake muureineen ja 16 metriä korkea risti, joka näkyy moneen Gdańskin osaan.

Puistossa on paljon erilaista kasvillisuutta ja eläimiä, joista on kerrottu infotauluissa. Hewelianum-tiedemuseossa [kartalla] on luontoon ja tieteeseen liittyviä näyttelyjä, joiden joukossa on myös uudehko interaktiivinen tila.

Tiedemuseon vieressä on bunkkerin yhteydessä muistomerkki sotien ja lukuisten diktatuurien aikana kadonneille henkilöille. Alue on avoinna ympäri vuoden ja tiedemuseo on avoinna pääasiallisesti ti–su 10–16. Edulliset liput kannattaisi ostaa tietylle kellonajalle etukäteen verkkosivujen kautta, mutta verkkosivut eivät toimi kunnolla ja lippu pitää ostaa puolan kielellä. Niinpä sinne kannattaa mennä esimerkiksi viikolla sellaiseen aikaan, jolloin siellä ei ole paljon ihmisiä, ja ostaa lippu ennen sisään menemistä.

Sopotin hiekkarannat

Gdańskin seudulla on yli 30 kilometriä puhdasta hiekkarantaa, ja parhaimmillaan Kolmoiskaupungin rannat ovat Sopotin edustalla. Gdańskin keskustasta pääsee paikallisjunalla vartissa Sopotiin, joka jo yli vuosisadan on säilyttänyt suosionsa rantalomapaikkana ja joka Jürmalan ja Joesuun tavoin on parin viime vuosikymmenen aikana palannut Itämeren parhaiden rantakaupunkien joukkoon.

Vaikka Puolan kesät eivät ole Suomeen verrattuna paljonkaan pidempiä, on siellä kesäkuun alusta ja elokuun loppuun lähes poikkeuksetta lämmintä ja aurinkoista. Rannalla voi loikoilla ja ottaa aurinkoa sekä nauttia ranta-aktiviteeteista. Molo-laituri [kartalla], joka on Euroopan pisin rantalaituri, antaa mukavaa tunnelmaa Sopotille, ja lähellä oleva Monte Cassino -katu [kartalla] on nykyisin vilkas yöelämän keskus, joka tosin ei kaikkia puoleensa vedä. Sopotin mukavilla kaduilla kannattaa kävellä, katsella kauniita ja usein erikoisiakin taloja, jotka ovat aivan rannan tuntumassa.

Sopotin rannan ja keskustan liepeillä on paljon puistoalueita ja promenadeja, joilla on mukava etenkin alkuillasta kävellä ja nauttia lomatunnelmasta. Pitkiltä rannoilta löytyy kaikkein vilkkaimpinakin iltapäivinä varmasti rauhallinen paikka nauttia Sopotin rannan Itämeren henkeä huokuvasta rantaelämästä.

Lisää aiheesta:

Gdańsk Adventure -sivustolla on lisää asiaa Gdańskin puistoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti