Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Soldek
Vierailijat voivat käydä Sołdek-laivan jokaisessa osassa ja tutustua siihen, minkälaista oli olla merimiehenä höyrylaivan uumenissa.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Gdańsk sekä yhdessä sen kanssa Kolmoiskaupungin muodostavat Sopot ja Gdynia tarjoavat melkoisesti tekemistä perheille, joilla on mukanaan lähes minkä ikäistä jälkipolvea tahansa. Ydinkeskusta tarjoaa melkoisesti mielenkiintoista näkemistä ja tekemistä, joten välttämättä lyhyellä lomalla ei sen alueelta kauas kannata lähteäkään. Kesäkausi on paras aika vierailla ydinkeskustan ulkopuolella, joskin eläintarha on hyvä vierailupaikka ympäri vuoden.

Näiden vierailupaikkojen lisäksi on hyvä tutustua sivuun, joka kertoo milloin Gdańskiin kannattaa matkustaa, missä siellä on hyviä kauppoja ja ravintoloita ja mitkä ovat parhaat alueet perheille.

Centrum Hewelianum – Tiedekeskus

Keskustasta katsoen rautatieaseman takana, alueella joka on kesäaikaan erityisen hyvä tutustumispaikka kenelle tahansa, sijaitsee tiedemuseo ja varsinainen alan keskus, Hewelianum (Gradowa 6) [kartalla]. Tämä ei ole mikään pelkkä tiedemuseo, vaan myös koulutus- ja harrastuskeskus, jossa on ohjelmaa niin lapsille, teineille kuin aikuisellekin. Täällä oppii uutta mielenkiintoisilla tavoilla, ja tänne voi tuoda kaiken ikäisiä lapsia ja nuoria.

Ulkomaista turistia kiinnostavat eniten kaksi pysyvää ja monta ajoittain vaihtuvaa näyttelyä, joiden takia museossa voi vierailla useammin kuin kerran. Pysyvät näyttelyt ovat energialaboratorio ja vuoden 2015 alussa avattu, aivan uusinta uutta alallaan edustava uusiutuvaa energiaa eli luonnonvoimista kuten tuulesta ja auringonvalosta saatavaa, uusiutuvaa ja ehtymätöntä energiaa esittelevä tila. Tilat opettavat kaikenlaista Newtonista siihen, minkä verran energiaa ihmisen toimet nykyisin vaativat ja miten sitä tuotetaan. Tämä on paikka, jonka pelkissä pysyvissä näyttelyissä oppii mielenkiintoisella tavalla kaikkein olennaisimmista nykyaikaan liittyvistä asioista.

Hewelianum on tiedekeskukseksi edullinen vierailupaikka, ja liput ostetaan kahden tunnin ajaksi alkaen tiettynä kellonaikana. Niitä voi ostaa verkkosivuilta, mutta sivut ovat vain puolaksi. Aukioloajat muuttuvat vuodenaikojen mukaan. Hewelianum on ympäri vuoden maanantaisin kiinni, ja näyttelyt ovat yleensä avoinna ti–su klo 10–16 mutta yksi klo 18 asti..

Sołdek-laiva

Motława-joen rannoilla on paljon laivoja, ja niistä paras vierailukohde on Merenkulkumuseoon kuuluva Sołdek-laiva [kartalla], joka sijaitsee Motławan toisella puolella, Ołowiankan saarella. Sinne pääsee kävellen, taksilla tai Motława-lautalla, joka kulkee vartin välein ti–su klo 10–16.05. Laivaan tutustumiseen voi hyvin kulua tunti pari, ja sille on hyvä varata ainakin pari tuntia.

Sołdek on yksi Merimuseon osista, ja siellä voi aina tutustua sekä laivaan että myös vaihtuvaan näyttelyyn. Se on vanhanajan höyrylaiva, joka oli ensimmäinen laatuaan Puolassa ja joka valmistui vuonna 1948. Toiminnassa se oli kolme vuosikymmentä ja teki yli 1300 matkaa 60 eri satamaan. Vierailijat voivat käydä laivan jokaisessa osassa ja tutustua siihen, minkälaista oli olla merimiehenä höyrylaivan uumenissa. Laivassa on myös vaihtuvia näyttelyitä, ja lisäksi siellä on näyttelytila, jossa esitellään Gdańskin telakalla valmistettuja laivoja vuosina 1947–1984.

Laiva on avoinna eri vuodenaikoina ja viikonpäivinä eri tavoin. Muulloin kuin keskikesällä se on kiinni maanantaisin ja myös marraskuun alusta joulukuun viimeiseen päivään. Lukuun ottamatta lyhyttä ajanjaksoa huhti–toukokuun vaihteessa laiva on muulloin kuin heinä- ja elokuussa avoinna ti–su klo 10–16 ja keskikesällä ma–su klo 10–18. Liput maksavat 10 złotya aikuisilta, lapset pääsevät 6 złotylla ja myynnissä on myös yhteislippuja muiden Merenkulkumuseon osien kanssa, kuten myös perhelippuja.

Eläintarha

Oliwan puiston lähellä sijaitseva Zoo Gdańsk eli eläintarha [kartalla] on Puolan suurimpia, ja siellä onkin paljon nähtävää: 1200 eläintä ja 200 eri eläinlajia kirahveista norsuihin, apinoihin ja krokotiileihin. Alueella kiertää kesäisin vanhanajan juna (kolejka retro), joka kiertää 45 minuutissa tärkeimmät paikat eläintarhassa. Lapsille tarkoitettu minieläintarha (Małe ZOO) on mainio paikka, ja täällä pääsee syöttämään ja silittämään eläimiä. Eläintarhassa on melko normaali kokoelma nisäkkäitä, lintuja, liskoja ja sammakkoeläimiä.

Oliwan eläintarha
Oliwan puiston lähellä sijaitseva Zoo Gdańsk eli eläintarha on Puolan suurimpia, ja siellä onkin paljon nähtävää.

Eläintarha on avoinna marraskuusta maaliskuun loppuun klo 9–15, huhti- ja lokakuussa klo 9–17 ja kesäkuukausina klo 9–19. Lippujen hinnat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, niin että kalleinta on toukokuun alusta lokakuun loppuun, jolloin liput maksavat 2½ kertaa enemmän kuin muulloin. Talvella aikuinen pääsee sisään 15 złotylla, kesällä 30 złotylla ja lapset pääsevät 10–25 złotylla.

Lasten eläintarha on avoinna eri tavalla kuin suuri eläintarha, ja samalta sivulta kannattaa tarkistaa aukioloajat ennen kuin lähtee nimenomaan sinne. Lasten eläintarhaan on lapsilta 2 złotyn pääsymaksu, eikä lapsen perään katsovalta aikuiselta oteta mitään.

Paikalle on helppo kulkea junalla Główny-päärautatieasemalta Oliwan rautatieasemalle, ja matka kestää noin 10 minuuttia. Sieltä kuten myös Osowan rautatieasemalta pääsee ympäri vuoden suoraan eläintarhan eteen bussilla 179 ja 222, ja vain Oliwan asemalta tulee toukokuun alusta lokakuun loppuun bussi numero 222 tämän 2,3 kilometrin pituisen matkan.

Nadmorski-puiston leikkikenttä ja Port Brezezno – Park Linowy

Gdańskin Przymorse-kaupunginosassa sijaitseva Kraina Zabawy -leikkikenttä [kartalla] on Puolan suurimpia, ja siellä lapset viihtyvät taatusti eikä vanhempien lompakko kevene yhtään. Leikkipuistossa on kaikkea mahdollista keinuista aina merirosvolaivaan, ja siellä on myös skeittailuaukio, jolla voi paitsi rullaluistella tai skeitata, myös ajaa BMX-pyörällä monella eri tasolla olevilla rampeilla.

Samassa puistossa voi myös mennä varsinaiseen seikkailu- ja aktiviteettipuistoon [kartalla], jossa voi kiipeillä ja tehdä kaikenlaista. Tänne on pääsymaksut eikä tänne ehkä paikkaa tuntemattomien tule niin lähdettyä, mutta tänne tulevien on hyvä ainakin vilkaista tätä hyvin lähellä rantaa olevaa seikkailupuistoa.

Gdynian akvaario
Gdynian päälaiturilla sijaitseva akvaariomaailma on suoranainen vetonaula lapsiperheille. Siellä voi myös painella ja kokeilla itse pelkän katselun lisäksi.

Lähellä leikkipuistoa on hiekkaranta, rantapromenadi ja polkuja, joilla voi pyöräillä tai kävellä. Leikkikenttä on aina avoinna, ja sinne pääsee Główny-rautatieasemalta kulkemalla junalla Przymorze-Uniwersytet-asemalle tai sitä seuraavalle Oliwa-asemalle muutamassa minuutissa. Jommankumman aseman edestä noustaan bussiin 139 tai 199. Bussit kulkevat näiden kahden rautatieaseman väliä, ja pysäkki, jolla jäädään pois on Dąbrowszczaków. Tämä on kohde, jonne kannattaa lähinnä lähteä huhtikuun puolivälistä elokuun loppuun tai syyskuun alkupuolelle.

Gdynian akvaario

Noin puolen tunnin junamatkan päässä Główny-rautatieasemalta sijaitseva Gdynia on satamakaupunki, joka soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi perheille, joilla on lapsia tai nuoria matkassa mukana. Sieltä löytyy kaikenlaista nähtävää vilkkaasta satamasta kauniisiin kirkkoihin, ja suoranainen vetonaula lapsiperheille on Gdynian päälaiturilla sijaitseva akvaariomaailma [kartalla]. Akvaariomaailma sijaitsee Marina-jahtisataman ja muualle rannikolle lähtevien laivojen laiturin vieressä, alueella jolla on muutakin merellistä nähtävää, kuten Dar Pomorza -laiva. Tämä onkin kesäisin ykköspaikkoja perheille, jotka ovat ennenkin Gdańskin keskustassa olleet.

Akvaariokompleksi ei ole suuren suuri, mutta siellä pääsee tutustumaan merenalaiseen elämään ja kaloihin. Tila on interaktiivinen, eli siellä voi painella ja kokeilla itse pelkän katselun sijaan. Akvaariossa on yli 1500 eliötä maailman eri puolilta.

Akvaariolle pääsee helposti kävellen Gdynian päärautatieasemalta rannalla sijaitsevalle laiturille. Aukioloajat kannattaa tarkastaa akvaarion sivuilta, sillä ne vaihtelevat jonkin verran vuodenajasta toiseen. Heikoiten paikka on avoinna lokakuun alusta maaliskuun loppuun (klo 10–17) ja pisin aukioloaika on heinä-elokuussa (klo 9–21). Pääsymaksu aikuisilta on 28 złotya, yli 4-vuotiailta 19 złotya ja perhelippuja on niitäkin tarjolla. Hintoja on kuitenkin erilaisia, on mm. happy hour ja syyskuun alusta huhtikuun loppuun liput maksavat noin 10 % vähemmän kuin kesällä. Akvaariomaailma on viikonloppuisin vilkkaampi vierailuaika kuin muulloin, mutta kouluvuoden aikana tänne tietenkin voi arkisinkin tulla ryhmiä.

Lisää asiaa perheille:

Gdańskin viralliset turistisivut kertovat lisää lasten ja nuorten kanssa sinne suuntaaville.

Teksti: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti