Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Forum-ostoskeskus
2018 avattu Forum ei ole vain sisätiloissa oleva kauppakeskus vaan myös ulkona on tilaa ja erillisiä rakennuksia, joissa on esimerkiksi taidegalleria.

Ostoksilla Gdańskissa

Gdańskissa ostosten tekeminen on helppoa, sillä valtaosa kaupoista sijaitsee aivan ytimessä, alueilla joilla muutekin tulee oleskeltua. Hintataso on Gdańskissa sitä luokkaa, että pelkästään sen takia sinne kannattaa lähteä katselemaan erilaisia tuotteita.

Puolasta on hyvä tuoda kaikenlaista, käsitöistä koristeisiin, meripihkaan ja vodkaan, ja sinne voi hyvin lähteä ostoksille mihin vuodenaikaan tahansa.

Parhaat ostosseudut

Gdańskin parhaat shoppailumahdollisuudet ovat kätevästi Główny-päärautatieaseman ja vanhan keskustan eli Długa-kadun välisellä alueella, jolla on runsaasti ostoskeskuksia ja kauppoja. Sadekelillä rautatieaseman vieressä olevat ostoskeskukset ja muut ostospaikat ovat käteviä, ja tästä on hyvin lyhyt matka vanhankaupungin parhaille nykyaikaisille ostospaikoille, joita on lähinnä Rajska-kadun [kartalla] varrella.

Ympäri vuoden matkamuistoja, tyypillisiä tuliaistuotteita ja jonkin verran muitakin tuotteita voi katsella Długalla, Długi-aukiolla ja suuren Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla. Ostosten tekeminen on näillä tienoin ollut mahdollista myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, mutta uusi laki sulkee entistä enemmän liikkeitä sunnuntaisin. Vuoden 2020 maaliskuun jälkeen harvat liikkeet ovat sunnuntaisin avoinna näillä turistien suosimilla kaduillakaan.

Długa-katu, Długi-aukio ja Mariacka [kartalla] ovat erinomaisia paikkoja ostaa meripihkatuotteita, käsitöitä ja taidetta. Lisää meripihkatuotteita on Targ Węglowy -aukiolla [kartalla] ja Meripihkamuseon edustalla. Myös muut vanhan keskustan, etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion ympärillä olevat alueet ja Motława-joen rannat ovat hyviä ostospaikkoja. Parhaiten täältä tarttuu mukaan juuri tyypillisiä paikallisia tuotteita, matkamuistoja, elintarvikkeita, herkkuja ja koristeita.

Ulica Mariacka, katu Mariankirkon alapuolella
Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla voi katsella tyypillisiä tuliaistuotteita ja jonkin verran muitakin.

KauppahallistaHala Targowa (Hala Targowa) [kartalla] ja sen vieressä olevalta torilta saa elintarvikkeiden lisäksi myös muita tuotteita, ja kauppahallin kolmessa kerroksessa on tarjolla erilaisia palveluja, kuten suutareita, mutta myös elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Hallin vieressä on torikojujatorikojuja, joista saa paikallisia elintarvikkeita: Puolassa kannattaakin muistaa, että omenat siellä ovat erityisen hyviä. Lähes kauppahallia vastapäätä sijaitsee lähes aina avoinna oleva, vanhassa myllyssä sijaitseva ostoskeskus [kartalla], mutta se on viime vuosina ollut suljettu eikä sitä välttämättä enää avata.

Omenoita Hala Targowa -kauppahallin vieressä
Puolassa kannattaa muistaa, että omenat siellä ovat erityisen hyviä. Niitä saa esimerkiksi Hala Targowan vieressä olevalta torilta.

Jos Rajska-katua jatkaa kohti entisellä telakka-alueella olevaa Solidaarisuuskeskusta, tulee vastaan Madison-ostoskeskus, jonka ympäristössä on kaikenlaisia kauppoja. Jos tästä kääntyy kohti rautatieasemaa, tulee vastaan lisää nykyaikaisia ostospaikkoja, kuten kauppakeskuksia ja suuri Empik Megastore [kartalla], josta voi hakea vaikka paikallista musiikkia, puolalaisia, englanninkielisillä teksteillä varustettuja elokuvia ja kaikenlaista muuta mitä kirjakaupoista nykyään saa.

Gdańsk on hyvä kaupunki tehdä ostoksia ympäri vuoden, ja usein talvikaudella siellä on kohtuullisia ilmoja, jolloin voi kierrellä vaikka Mariacka-kadun meripihkaliikkeiden edustoja. Myös siirtyminen vanhan keskustan pääpaikkojen ja Madison-keskuksen välillä onnistuu hyvin talvellakin, ja Gdańskiin voi lähteä pelkästään ostoksille mihin vuodenaikaan tahansa.

Gdańsk Life -sivustolla on lisää asiaa Gdańskin ostosmahdollisuuksista.

Elintarvikeostoksilla: Valintamyymälät, kauppahalli ja tori

Gdańskissa ei ole lainkaan vaikea löytää ruokakauppoja, sillä niitä on paljon lähes kaikkialla. Długa-kadulla on muutama elintarvikeliike, ja sen viereisellä Piwna-kadulla on parikin 24 tuntia vuorokaudessa auki olevaa, hyvin varustettua elintarvikeliikettä. Kos (Piwna 11) on hyvin varusteltu ympäri vuorokauden avoinna oleva liike, ja Długa-kadulla kansainvälinen ketjuliike Carrefour [kartalla] on pieni ruokakauppa.

Tämän alueen takana, lähellä Szafarnia-kadun hotelleja, Stągiewna-kadulla [kartalla] Motława-joen toisella puolella, on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva ruokakauppa. Jos hotelli on täälläpäin, on hyvä tietää, että jos jatkaa samaa katua sillan yli Długie Ogrody -kadulle, tulee sen numerossa 14 vastaan Biedronka-kauppa.

Hala Targowa -kauppahalli [kartalla] on oiva paikka hakea kaikenlaista. Sen vieressä on tori, jolta voi tyypillisiin toriaikoihin hakea vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Kauppahallin alakerrassa on myös normaali ruokakauppa, joka on avoinna kauppahallin tavoin ma–pe klo 9–18 ja la klo 9–15. Jos hotelli on täälläpäin, niin myös täältä löytyy elintarvikeliikkeitä, kuten Madison-keskuksessa (Rajska 10) oleva, ja saman kadun varrella oleva Biedronka-kauppa [kartalla]. Madison-keskuksen ruokakauppa on hyvin varusteltu, ja siellä kuten monissa muissakin kaupoissa on hyvät alkoholivalikoimat. Pullon erinomaista paikallista vodkaa saa alkaen noin 5 euroa per puoli litraa, ja erityisen hyvin alkoholia myyviä liikkeitä onkin lähellä rautatieasemaa ja Rajska-kadun tuntumassa vanhankaupungin ja Długa-kadun välimaastossa.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Gdańskin tienoo ei ole otollinen outlet-keskuksille tai tehtaanmyymälöille, mutta Sopotissa on Polo Outlet (Monte Cassino 26). Sinne on helppo hurauttaa reilussa vartissa junalla, ja samalla kadulla voi vaikka syödä ja viihtyä koko illankin.

Madison-ostoskeskus
Madison-keskus on perinteinen, monipuolinen ostoskeskus.

Ostoskeskukset

Aivan pääpaikkojen viereen mutta paikalle, jota ei turistin ole kenties aivan helppo havaita, ilmestyi vuona 2018 ostoskeskus nimeltään Forum [kartalla]. Se on kansainvälisen luokan avara ostoskeskus, jossa on hyvä oleskella huonoilla ilmoilla tai silloin harvoin kun Gdanskissa on helleaalto. Sen tiloissa on muutama kahvila, mutta muuten ruoat siellä ovat aika onnettomia. Kauppojen joukossa on aika kalliita tuotteita myyviä liikkeitä, mutta myös erinomaisesti varusteltu valintamyymälä. Forum ei ole vain sisätiloissa oleva kauppakeskus vaan myös ulkona on tilaa ja erillisiä rakennuksia, joissa on esimerkiksi taidegalleria. Ulkotilat ovat suosittuja paikkoja kesäisin istua sadoilla penkeillä, ja ostoskeskuksen arkkitehtuuria voi sisäpihalta hyvin ihailla. Ostoskeskus on avoinna ma–la klo 9–22 ja su klo 9–21 mutta lähivuosina se ei enää ole avoinna sunnuntaisin kuin muutaman kerran vuodessa.

Forum-ostoskeskus
Forum on kansainvälisen luokan avara ostoskeskus, joka ilmestyi 2018 aivan pääpaikkojen viereen.

Madison-keskus [kartalla] on perinteinen, monipuolinen ostoskeskus, ja sille on lyhyt matka niin rautatieasemalta kuin Długa-kadultakin. Se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su klo 10–20, mutta vuoden 2020 maaliskuun jälkeen se ei enää ole sunnuntaisin avoinna. Jos haluaa nähdä lisää ostoskeskusten tyylisiä paikkoja, kannattaa tästä kävellä kohti rautatieasemaa, jonka vieressä [kartalla] on useita kauppakeskuksia ja hyviä nykyaikaisia liikkeitä.

Jos haluaa vierailla yhdessä alueen suurimmista ja uusimmista ostoskeskuksista, on hyvä kohde Galeria Bałtycka [kartalla]. Sen yhteydessä oleva Centrum Vina on erittäin hyvä viinakauppa, joskin Madison-keskuksen alakerran ruokakauppa on alkoholitarjonnaltaan myös hyvä. Ikävä kyllä se sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee paikallisjunalla nopeasti kulkemalla Gdańsk Wrzeszcz -asemalle. Kuten monet muutkin ostoskeskukset, se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su klo 10–20, mutta sunnuntaisin ja pyhäpäivinä sinne ei vuoden 2020 maaliskuun jälkeen kannata lähteä.

Mitä ostaa Gdańskista?

Meripihkatuotteet, käsityöt, korut, hopea sekä kulta, taulut ja muut taide ovat hyviä tuliaisia ja matkamuistoja Gdańskin-matkalta. Vaatteet, kengät ja asusteet ovat edullisia, ja niitä on tarjolla vanhassa keskustassa ja sen vieressä olevissa kauppakeskuksissa ja niiden yhteydessä olevissa liikkeissä. Kirjat ja englanniksi tekstitetyt korkeatasoiset puolalaiset elokuvat, niin klassikot kuin uudetkin elokuvat, ovat myös hyviä ostoksia, joista oppii puolalaista kulttuuria ja menneisyyttä kuin itsestään.

Elintarvikkeet, alkoholijuomat, joista vodkat ovat erityisen hyvin hinnoin ja valikoimin tarjolla, tupakkatuotteet ja erilaiset paikallisesti valmistetut tuotteet ja kulutushyödykkeet ovat nekin kaikki hyvän tarjontansa ja edullisuutensa takia hyviä ostoksia. Sähkötupakointiin liittyvät tuotteet ovat varsinaisista sähkötupakoista nesteisiin ja oheistarvikkeisiin aivan erilaisissa hinnoissa kuin Suomessa, ja ne ovat myös näkyvästi tarjolla.

Meripihkasta tehty kaulakoru
Meripihkatuotteet, käsityöt ja korut ovat hyviä tuliaisia ja matkamuistoja Gdańskin-matkalta.

Jos keskustassa unohtuu ostaa jotakin, on lentoasemalla myös liikkeitä, turvatarkastuksen jälkeen, jolloin vain käsimatkatavaroiden varassakin matkustava voi hankkia pullon kirkasta. Viinat ja tupakat ovat lentoasemalla hyvin tarjolla, mutta on hyvä pitää mielessä, että tupakkaa, jossa ei ole suomen- ja ruotsinkielisiä varoitustekstejä, ei saa tuoda kartonkia enempää Suomeen.

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan Gdańskin hintataso on noin 45–60 % alhaisempi kuin Helsingin hintataso. Erilaiset tuotteet ovat noin puolet Suomen hinnoista, joskin kansainväliset tuotteet ja luksustuotteet voivat olla samoissa hinnoissa. Elintarvikkeet voivat maksaa vain kolmanneksenkin kotimaan hinnoista, ja tupakkaa saa askin kuin askin 3–4 eurolla. Kuukausikortti julkisiin maksaa noin 20 euroa ja 10 kilometriä taksilla 7 euroa.

Kaupat ovat hyvin avoinna Gdańskissa, mutta sunnuntait ja juhlapyhät ja etenkin uskonnolliset juhlapyhät ovat huonoja ostosajankohtia kaikkialla Puolassa. Pienet putiikit ovat yleensä Gdańskissa avoinna ma–pe 10–18, la 10–15, joskin Długan, Długin ja Mariackan matkamuistomyymälät ja meripihkakaupat ovat avoinna lähes aina. Elintarvikeliikkeet ja ostoskeskukset ovat parhaiten avoinna myöhään ja sunnuntaisin, mutta esimerkiksi pääsiäisenä ei ostoskeskusten ja kaikkien ruokakauppojen aukioloon voi luottaa. Ostoskeskukset ovat avoinna pisimpään, yleensä klo 21 asti, mutta nekin sulkevat ovensa sunnuntaisin aiemmin, klo 20.

Vuonna 2018 voimaan astunut jyrkkä laki, joka sulkee kaupat sunnuntaisin muulloin kuin muutaman kerran vuodessa, vie sunnuntaiaukioloajat pois kevääseen 2020 mennessä. Sen jälkeen edes ostoskeskukset ja suuret valintamyymälät, jotka ovat olleet turisteille suunnattujen liikkeiden lisäksi parhaiten avoinna, eivät enää palvele asiakkaita sunnuntaisin tai yleisinä juhlapyhinä.

Meripihkatuotteita myyvä kauppa Gdanskissa
Maksukortit käyvät liikkeissä nykyään yleisesti, mutta on jonkin verran pieniä liikkeitä ja tietenkin kojuja, joissa ne eivät käy.

Valuutta, valuutanvaihto, pankkiautomaatit ja maksukortit

Puolassa on käytössä złoty (PLN) (lausutaan zvoti), ja yksi euro on viime vuosina vakiintunut reiluun neljään złotyyn. Valuuttaa on helppo nostaa kortilla Gdańskin lentoasemalla, mutta jos aikoo taksilla kaupunkiin, voi matkan maksaa kortillakin. Gdańsk on turvallinen kaupunki, niin että euroja voi ottaa matkaan mukaan rutkasti ja vaihdella niitä paikan päällä Kantor-nimisissä vaihtopisteissä, joita on useita rautatieaseman ja Madison-ostoskeskuksen välimaastossa [kartalla]. Euroilla, joita joissain paikoissa otetaan mieluusti vastaan, ei kannata maksaa siksi, että vaihtokurssi on aina epäedullinen eurolla maksavalle. Rahanvaihtopisteissä paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntihinta ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Puolan valuutan arvon suhteessa euroon voi katsoa vaikka XE:stä.

Pankkiautomaatteja Gdańskissa on sen verran, ettei niiden löytäminen tuota ongelmia. Niitäkin on erityisen hyvin rautatieaseman ja Madison-keskuksen tienoilla.

Maksukortit käyvät liikkeissä nykyään yleisesti, mutta on jonkin verran pieniä liikkeitä ja tietenkin kojuja, joissa ne eivät käy. Luottokorteista käyvät yleisesti Visa ja Mastercard, mutta myös AMEX ja DC käyvät monissa liikkeissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olimme nyt joulukuun ensimmäisellä viikolla 2014 Gdańskissa ja olivat ainakin vielä virittelemässä joulumyyntikojuja, joten oli pieni pettymys, että joulutorit eivät olleet vielä auki. Muuten olemme olleet kaupunkiin tyytyväisiä, jo neljäs kerta kahden vuoden sisällä käyneet. /Nina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti