Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintoloita Piwna-kadulla Gdanskissa
Alueet Targ Rybnyn ja rautatieaseman välimaastossa ovat parhaita ruoille ja juomille, joita lähinnä paikalliset käyvät syömässä. Piwnan varrella on kuuluisia puolalaisia nyyttejä eli pierogeja myyviä ravintoloita.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Gdańskissa on paljon hyviä ravintoloita samoilla seuduilla, joilla katsellaan nähtävyyksiä ja tehdään ostoksia. Ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen tarjonta on monipuolista, niin että kaupungista saa puolalaisten ja kaikkialta muualtakin saatavien italialaisten ja kansainvälisten ruokien lisäksi esimerkiksi intialaisia, venäläisiä, ranskalaisia ja tšekkiläisiä ruokia.

Gdańskin keskustan lisäksi ravintoloita löytyy monipuolinen valikoima myös muualta Kolmoiskaupungin alueelta. Kahvilat ovat nekin hyviä, ja kasvisruokia on tarjolla niitäkin. Ruokailu on pääasiallisesti kohtuuhintaista, ja ravintolatkin ovat mukavasti auki joka päivä aamuvarhaisesta yömyöhään.

Gdańskin parhaat ravintolaseudut

Ravintoloita löytyy Gdańskista varsin yksinkertaisesti, sillä suuri osa hyvistä ruokailupaikoista sijaitsee vanhan keskustan alueella. Parhaat alueet ruoille ovat Długa-kävelykadun ja sitä seuraavan Długi-aukion varrella tai lähettyvillä, etenkin suuren Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla.

Joenrannalla on silläkin hyvä määrä ravintoloita, ja sen jälkeen vastaan tuleva Rybny Targ on sekin hyvä ruokapaikka. Monet kadut täälläpäin ovat nekin ravintoloiden luvattua maata, ja niin matkalla kohti vanhaakaupunkia kuin sen alueella Madison-ostoskeskuksen ympäristössäkin on paljon erilaisia ruokapaikkoja.

Muualla kaupungissa niitä on heikommin, lukuun ottamatta läheistä päärautatieaseman tienoota, jolla on etenkin ruokakojuja ja pikaruokapisteitä. Muualla Kolmoiskaupungissa Gdyniassa ja Sopotissa on erittäin monipuolinen valikoima ravintoloita, joissa on hyvä kesäaikaan vierailla.

Długa

Długa on heikompi ravintoloiltaan kuin Długi-aukio, ja sen varrella on useita kahviloita ja hintavia ravintoloita. Yksi poikkeus on kuitenkin Bar Mleczny NEPTUN eli ”maitobaariksi” Puolassa kutsuttu itsepalveluravintola, joka on avoinna kesällä ja talvella ja viikolla ja viikonloppuisin eri tavoin. Viikolla se avautuu ympäri vuoden jo klo 7.30, ja se onkin hyvä aamiaispaikka, mutta viikonloppuisin vasta klo 10. Jos siellä haluaa syödä illallisen, on sinne ympäri vuoden suunnattava viimeistään klo 18–20. Gdańskin itsepalveluravintoloista tämä on kuitenkin turistivoittoisin ja kallein, ja hinta-laatusuhteeltaan parempi ja kaikin tavoin autenttisempi on Rajska-kadun varrella oleva maitobaari.

Dlugi Targ
Długi Targ on katumainen aukio, jonka varrelta saa hampurilaisia, grillilihoja, venäläisiä ruokia, puolalaisia ruokia ja muitakin ruokia.

Kadun varrella on eniten ravintoloita aivan sen alkupäässä, porttien vieressä, missä esimerkiksi on turistien mieleen oleva kahvila, jossa syödään tukeva aamiainen noutopöydästä.

Kadun varrella on lukuisia hienoja kahviloita, joissa voi nauttia ruhtinaalliset kakkukahvit. Ne ovat usein aika suosittuja, ja kesäisin niillä on terassit. Jos mielii kunnon kahveille, on Długa niille kaupungin paras osoite.

Długi Targ

Długi Targ on katumainen aukio, ja se on ravintoloiltaan monipuolisempi paikka kuin Długa, joskin se ei enää ole yhtä hyvä ravintolakatu kuin vuosikymmen sitten. Sen varrella on mitä erilaisimpia ravintoloita, joista saa hampurilaisia, grillilihoja etenkin Sphinx-ketjuravintolassa, venäläisiä ruokia, puolalaisia ruokia ja muitakin ruokia. Se on turistivoittoinen katu, jolla on kesäisin terassit, ja sen ravintoloista Sphinx on tavallaan suositeltavin, sillä se on suuri ravintola, joka soveltuu myös porukoille. Sphinxin hintataso on vuosien kuluessa noussut mutta myös tarjonta on parantanut. Sphinx tarjoaa esimerkiksi eräät kaupungin parhaat pihvit, ja se on myös hyvä kohde perheille, sillä siellä on ruokia, joista teinit pitävät ja myös erillinen lasten menu.

Joenrannan ravintoloita
Długie Pobrzeże -promenadi on hyvä paikka kesäisin ja monessa paikassa talvisinkin istahtaa terassille

Joenrannan ravintolat vihreältä portilta kohti Targ Rybnya

Pelkästään turisteille suunnattuja ravintoloita on erityisen paljon Długan lisäksi Motławan rannoilla, ja nehän ovat siitä aivan kulman takana, turistien suosimalla reitillä, jolla kaikki kaupungissa vierailevat kulkevat. Tämä Długie Pobrzeże -promenadi on hyvä paikka kesäisin ja monessa paikassa talvisinkin istahtaa terassille, jolta voi sitten ihailla ja nauttia alueen maisemia ja ilmapiiristä. Tämä on kuitenkin täydellinen turistirysä, jonka ravintoloiden kylteissä on enemmän englantia kuin puolaa, mutta tämä on helppo ja osin vähän juhlavakin paikka kesät talvet. Sen varrella olevista ravintoloista jotkut vannovat Goldwasserin nimeen, ja Restauracja Żuraw tarjoaa puolalaisia perinneruokia, mutta tämä on turistitienoota, jolta on turha odotella ihmeitä.

Targ Rybny

Rantapromenadin päässä on laaja aukio nimeltään Targ Rybny [kartalla], joka kesäkaudella on yksi keskustan eläväisimpiä paikkoja. Sille ilmaantuu karuselli, sillä on katusoittajia ja se on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Sen tuntumassa on mitä erilaisimpia ruokapaikkoja, kahviloita ja baareja, ja Gdańskin alueen bravuuri eli kala on täällä kovassa huudossa. Numerossa 6, karusellin takana sijaitseva Targ Rybny – Fishmarkt on kalaruoiltaan kaupungin eliittiä, ja sieltä saa myös argentiinalaisia pihvejä ja muitakin herkkuja, päivittäin klo 12–23.

Grass-ravintola, Panska
Szeroka- ja Pańska-kadun kulmauksessa on useita ravintoloita.

Muita keskustan hyviä katuja ravintolalle

Alueet Targ Rybnyn ja rautatieaseman välimaastossa ovat parhaita apajia ruoille ja juomille, joita lähinnä paikalliset käyvät syömässä. Tämän alueen, joka on ydinkeskustan ja vanhankaupungin alueella, parhaita katuja ravintoloille ovat turistimainen Mariacka, joka on suuren Mariankirkon ja joenrannan välimaastossa, Piwna joka samoin kulkee kirkon ohi ja sitä jatkava Chlebnicka, joka on ravintoloiltaan huomattavasti Piwnaa heikompi..

Kahvilan terassi, ulica Mariacka
Mariacka on turistimainen katu ravintolalle.

Piwnan varrella on kuuluisia puolalaisia nyyttejä eli pierogeja myyviä ravintoloita, ja näistä parhaita on Pierogarnia u Dzika [kartalla] numerossa 59, josta kyllä saa kohtuuhinnalla muitakin ruokia, kuten keittoja. Toinen hyvä ravintola on Kös, josta saa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen aamiaisen ja muitakin aterioita, kesällä mukavalla terassilla. Niiden vieressä on melkoinen määrä ruokapaikkoja, joten jos ei tiedä mitä haluaisi syödä ja haluaa syödä paikallisväriä edustavassa paikassa, on Piwna paras osoite kaupungissa.

Jos haluaa syödä pitsan, joka on tasokas ja jonka voi syödä kesäisin terassilla, La Famiglia [kartalla] on kulman takana. Sen pitsat kuuluvat kaupungin parhaisiin, muut italialaiset ruoat ovat nekin normaalia parempia ja oluet ja muut ruokajuomat ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Vaikka ravintola on aivan pääpaikoilla, se ei ole yhtä suosittu turistien keskuudessa kuin Piwnan ravintolat.

Tällä alueella sijaitsevista ravintoloista perinteisin ja monin tavoin myös hintavin on Gdańska [kartalla]. Se on tyylikäs vanhanajan tyyliä edustava ravintola, jossa etenkin liharuoat ovat hyviä ja hintavia. Siellä voi syödä esimerkiksi perinteistä kotlettia, joka on kohtuuhintaista, mutta myös lammasta ja ankkaa. Tämä on hyvä ravintola aikuiseen makuun, ja ravintolalla on myös kulttuurikapakan vivahteita.

Monet muutkin lähikadut ovat hyviä, mutta erityisen huomion arvoinen on Szeroka-katu ja etenkin sen ja Pańska-kadun kulmaus [kartalla], jossa on useita ravintoloita. Tekstylia on vakiintunut paikka kaikille aterioille, ja sieltä saa nykyään erinomaisia aamiaisia, kuuden euron lounaita ja illalliseksi vaikka erinomaisen pasta-annoksen. Se sijaitsee nykyään eri puolella katua kuin ennen, ja myös sen entisissä tiloissa on varteenotettava ravintola.

Tekstylian entisellä paikalla ja entisen tekstiilitehtaan tiloissa sijaitsee nykyään Grass, jonka laaja kesäterassikesäterassi on happy hourin aikaan loistava paikka kesäisin rentoutua. Myös ruoat ovat hyviä, ja tämä on esimerkiksi kohtuuhintainen aamiaispaikka.

Näitä kahta ravintolaa vastapäätä on kohtuullinen pizzeria, ja vastapäisessä kulmauksessa on yksi kaupungin tunnetuimmista maitobaareista, Bar Turystyczny, josta saa ruokia itsepalveluperiaatteella klo 8–18.

Vanhankaupungin pääpaikat

Szeroka- ja Pańska-kadun kulmauksesta on lyhyt matka ns. vanhankaupungin pääpaikoille, joilla huomattavin paikka on Madison-keskus. Sen yläkerrassa on hyvä kasvisravintola ja pari muutakin ruokapaikkaa, alakerrassa intialainen, italialaisia ja hampurilaisravintola, ja lisää ravintoloita tulee vastaan sen ja rautatieaseman välimaastossa etenkin Empik-liikkeen ympäristössä [kartalla] Karmelicka-kadun ympäristössä, missä on pari kebabpaikkaa ja päätiellä, rautatieaseman ja ytimen välimaastossa, on entisen kasvisravintolan tilalla meksikolainen ravintola, jossa on kuten meksikolaisissa yleensäkin paljon kasvisannoksia. Itse asemalla on pikaruokapisteitä, kahvila-ravintoloita ja alikulkukäytävässä aseman ja Empikin välillä kymmeniä kojuja, joista päiväretkeläinen saa edullisesti leipomotuotteita ja kaikenlaista muutakin.

TripAdvisor esittelee Gdańskin ravintoloita

Gdynia ja Sopot

Gdyniassa ja Sopotissa on ravintoloita helppo löytää. Rautatieaseman ympäristössä on kummassakin paikassa ravintoloita, Gdyniassa paljon merenrannan ja rautatieaseman välimaastossa ja päälaiturilla ja Sopotissa paitsi Monte Cassino -kadulla ja sen sivukaduilla myös lähellä hiekkarantaa olevissa kortteleissa.

Nyyttejä
Maistamisen arvoisia ovat pierogit, pelmeniä ja raviolia muistuttavat nyytit, joiden sisällä voi olla miltei mitä tahansa.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Gdańskin omat ruoat ovat monen ravintolan listalla, sillä tänne tullaan pitkienkin matkojen takaa maistamaan mereneläviä ja muita paikallisia herkkuja. Tyypillisiä paikallisia mereneläviä ovat turska (dorsz), silli (śledź) ja lohi (losos), ja näitä myydään yleensä vähän kalliimmissa paikoissa, joita äveriäät gdańskilaiset ja turistit suosivat. Tyypillisiä puolalaisia ruokia on niitäkin saatavana melkoisesti, ja maistamisen arvoisia ovat pierogit, pelmeniä ja raviolia muistuttavat nyytit, joiden sisällä voi olla miltei mitä tahansa.

Kaalikääryleitä ja keitettyjä perunoita
Tyypillisiä puolalaisia ruokia ovat kaalikääryleet.

Muita tyypillisiä puolalaisia ruokia ovat kaalikääryleet (gołąbki), keitot (zupa) ja perunaa sisältävät ateriat. Gdańskissa onkin jonkin verran uuniperunoihin keskittyviä ravintoloita, kuten Pod Ryba (Piwna 61). Hyvä paikka maistella nyyttejä on Pierogarnia Mandu [kartalla], joka on pidetyin näitä pääasiallisesti tarjoavista ravintoloista ja sijaitsee hyvin lähellä päärautatieasemaa, Bielańska- ja Garncarska-katujen risteyksessä. Enemmänkin Puolan pohjoisrannikolta tulevia ruokia saa hyvin yhdestä kaupungin vanhimmista ravintoloista, nimeltään Gdańska [kartalla], joka sijaitsee kahden korttelin päässä Długa-kadusta.

Gdańskin ja erityisesti muun Kolmoiskaupungin alueelta saa nykyään hämmästyttävän valikoiman muualta tulevia ruokia. Näihin kuuluu myös kroatialaisia, georgialaisia, liettualaisia, perulaisia, kreikkalaisia ja fuusioruokia. Hampurilaisravintoloita on entistä enemmän, Kauppahallin ulkopuolella [kartalla] on hyviä uudenlaisia ruokia myyviä kojuja ja sushia on tarjolla siellä täällä. Pizzeriat ovat yleisiä ja pitsat kohtuuhintaisia, ja muutenkin italialaisia ruokia on kaikkialla Kolmoiskaupungin alueella tarjolla erittäin hyvin.

Local Life -sivusto kertoo lisää Gdańskin ravintoloista

Kasvisruoat

Vielä muutama vuosi sitten Gdańsk muun Puolan tavoin oli kasvissyöjän paratiisi, jossa oli mitä erilaisimpia kasvisravintoloita, ja ne myivät maukkaita ja edullisia terveellisiä ruokia. Nykyään tilanne on muuttunut, mutta edelleenkin Bioway-ketju on vielä hengissä. Sillä on erittäin hyvä mutta viikolla lounasaikaan vilkas piste Madison-ostoskeskuksen [kartalla]yläkerrassa, ja uuden Forum-ostoskeskuksen [kartalla] tiloihin muutti Bioway, joka oli ennen rautatieaseman ja ytimen välimaastossa.

Green Way -ketju ei ole pärjännyt yhtä hyvin, vaan se on joutunut sulkemaan kaikki Gdańskin pisteensä. Sillä on hyvä ravintola Sopotin Monet Cassino -pääkadulla numerossa 47 ja Gdyniassa vielä ainakin yksi. Normaali aukioloaika kasvisravintoloille on ma–pe klo 10–20, ja viikonloppuisin ne ovat joko kiinni tai auki rajallisemmin, sillä näiden pääasiallinen rooli on toimia paikallisten työpaikkaruokaloina.

Happy Cow esittelee kasvisravintoloita, joiden joukossa on myös ravintoloita, jotka soveltuvat lihansyöjille ja ravintoloita, jotka soveltuvat vegaaneille.

Suklaakakku ja kahvia kahvilan pöydällä
Gdańskissa on runsaasti hyvätasoisia kahviloita, ja näitä on etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion varrella.

Kahvilat

Gdańskissa on runsaasti hyvätasoisia kahviloita, ja näitä on etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion varrella. Kahvilat ovat usein tyylikkäästi sisustettuja, hintataso on yleensä huokea, niissä on hyvät kakkuvalikoimat ja monista kahviloista saa myös ruokia ja alkoholijuomia myöhäänkin illalla.

Tavallisen kahvilan, joita useimmat Gdańskissa ovat, ja kahvila-konditorian, jossa tarjotaan hyviä leivoksia, kakunpaloja ja jäätelöitä, erottaa siitä, että kahvila-konditorian nimi on ”cukiernia”. Hyvä leivonnaisia tarjoava kahvila Długan varrella on Cukiernia Sowa numerossa 13 [kartalla], jolla on myös vähemmän tyylikäs mutta myös kohtuuhintainen piste Madison-keskuksen alakerrassa.

Hintataso ja maksukortit

Hintataso on Gdańskissa ja muualla Kolmoiskaupungissa varsin kohtuullinen. Siellä voi syödä hyvän aterian ruokajuomineen iltaisin ja viikonloppuisinkin alle 10 eurolla. Edullisimmat ateriat löytyvät maitobaareista, kebabpaikoista ja kasvisravintoloista, ja niissä voi syödä lounaan noin 3 eurosta ylöspäin. Jos haluaa syömään Długi-aukion tai joenrantapromenadin turistipaikkoihin, on se vähän kalliimpaa, niin että ateriasta ruokajuomineen voi joutua pulittamaan 15 euroa ja ylikin. Valtaosassa ravintoloista kuten Sphinxissä pippuripihvi maksaa vain reilut 10 euroa, ja kalleimmat kalaruoatkin ovat harvoin yli 15 euron hintaisia. Ruokajuomat ovat yleensä kohtuuhintaisia, niin että tuopin olutta tai lasin viiniä saa korkeintaan parilla eurolla halvoista paikoista, 3–4 eurolla normaalia hienommista ravintoloista ja hotellien anniskelupaikoista, mutta tällöin ne ovat normaalia parempia oluita, kuten pienpanimo-oluita.

Maksukortit käyvät yleisesti monissa ruokapaikoissa, ja jopa joissain maitobaareissa on korttimaksumahdollisuus. Poikkeuksiakin on, kuten halvimpia ravintoloita ja baareja, ja näin ollen käteistä on hyvä olla matkassa aina mukana.

Ruokailuajat

Gdańskin ravintolat ovat auki yleensä klo 10–22, mutta osa ravintoloista on myös myöhempään auki – tosin kannattaa pitää mielessä, että Puolassa ravintolat suljetaan mieluusti melko aikaisin eikä illallista kannata sen vuoksi jättää viime tippaan. Jotkin ravintolat avautuvat jo aamiaiselle, ja etenkin maitobaarit kuuluvat ensimmäisinä avautuvien ravintoloiden joukkoon. Jotkut ravintolat ja kahvilat ovat avoinna aikaisin aamiaiselle, ja osa hienommista ravintoloista aukeaa vasta klo 11–12. Ravintoloita, jotka olisivat avoinna vain lounaalle ja illalliselle, ei Gdańskissa juuri ole.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olimme matkalla elokuussa 2015. Pyra Bar ( Ul.Garbary 6/7) on erittäin suosittu perunaruokaravintola. Useita erilaisia perunaruukku-vaihtoehtoja, kahta eri kokoa. Otimme kaksi isoa annosta ja isot oluet, yhteensä 49 zl.

Mahtava uuniperuna-ravintola bar Pod Ryba (Piwna 61/63). Uuniperunat tarjotaan kokonaan avattuna. Ne ovat valtavia ja runsas kastike laitetaan jo keittiössä annoksen päälle. Vaihtoehtoja on todella paljon. Kaksi uuniperunaa ja kaksi olutta 56zl. Oli myös edullisempia peruna-annoksia. /Malla

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti