Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Gdynia
Alle puolen tunnin junamatkan päässä Gdańskin päärautatieasemalta sijaitseva Gdynia on hyvä päiväretkikohde Gdańskin-matkan yhteydessä.

Päiväretkikohteita Gdańskin lähistöllä

Koska Gdańskin keskustan nähtävyydet on mahdollista käydä melko nopeastikin läpi, paikalla ollessa kannattaa ehdottomasti käydä muuallakin vierailemassa. Gdańskin vieressä sijaitsee lyhyen matkan päässä paljon kohteita, joissa voi nopeasti käväistä. Gdańskin lähiympäristössä on neljä kohdetta, jotka tarjoavat mahdollisuuden käydä merellisissä paikoissa, tutustua Euroopan suurimpaan goottilaistyyliseen linnaan ja käydä katsastamassa Puolan pohjoisosien toista merkittävää vanhaa kaupunkia, jossa tähtitieteilijä Kopernikus asui.

Juna on perinteisesti paras tapa siirtyä Puolassa kaupungista toiseen, sillä siellä on tunnetusti jo yli sadan vuoden ajan ollut yksi Euroopan tiheimmistä rautatieverkostoista. Viime vuosina Puolaan on kuitenkin monen muun maan tavoin ilmaantunut bussiyhtiöitä, jotka ovat alentaneet hintoja ja tuoneet lisää matkustustapoja. Flixbus, joka ennen oli nimeltään Polskibus ja jonka suuri saksalainen yhtiö osti vuonna 2018, on tuonut edulliset bussimatkat puolalaiseen arkeen. Edelleenkin se kuitenkin tarjoaa edullisia kyytejä muihin Puolan kaupunkeihin, ja linja-autot saapuvat ja lähtevät rautatieaseman takana olevalta PKS-bussiasemalta [kartalla].

Gdyniaan ja Sopotiin on paras mennä paikallisjunilla, jotka lähtevät laiturilta 3 (Peron 3), ja sille pääsee alikulkukäytävää pitkin. Lippu pitää ostaa ennen junaan nousemista joko lippukassalta tai automaatista, ja valtaosan ajasta junat kulkevat 10 minuutin välein. Nämä junat ovat paikallisjunia, eikä kannata mennä laiturille 1, jolta pitkänmatkan junat kulkevat ja jotka pysähtyvät myös Gdyniassa. Niihin on erilaiset ja kalliimmat liput, ja matkalla kannattaa käyttää paikallisjunaa, jolla pääsee myös muualle, kuten Oliwaan.

Gdynia

Alle puolen tunnin junamatkan päässä Gdańskin päärautatieasemalta sijaitseva Gdynia on satamakaupunki, jonka suuresta satamasta pääsee laivalla eri puolille Itämerta, ja se on hyvä päiväretkikohde Gdańskin-matkan yhteydessä. Sen tarjontaan kuuluu suuri akvaariomaailma [kartalla], joka on kaupungin monipuolisella päälaiturilla. Tällä alueella on useita muitakin vierailupaikkoja, ja siitä vähän matkan päässä olevalla satama-alueella sijaitsee vuonna 2015 avattu, siirtolaisuuteen pureutuva museo [kartalla]. Gdyniassa on erinomaisia ravintoloita, joita on hyvä määrä päälaiturilla, ja sen vilkas satamakaupungin tunnelma kiehtoo usean tunnin ajan.

Gdynian Terminal Promowy -satama-alue [kartalla] on noin 5 kilometrin päässä keskustasta, ja sinne pääsee parhaiten päärautatieasemalta taksilla ja edullisimmin bussilla 150. Satama-alue on painajaismainen paikka terminaalialuetta lukuun ottamatta, eikä sinne kannata missään nimessä lähteä kävellen seikkailemaan eikä terminaalin lähellä ole kävelyetäisyydellä mitään kauppoja. Muun lisäksi uutta terminaalia on rakennettu, ja paikalle kannattaa ennen laivan lähtemistä saapua ajoissa. Kaupungin turistitoimistosta [kartalla] kannattaa hakea kartta ja tietoa kaupungista.

Gdyniaan pääsee hyvin Gdańskista vartin välein kulkevalla paikallisjunalla, ja kesäisin myös Zielony Most -sillan [kartalla] vierestä lähtevillä lautoilla.. Kolmoiskaupungin alueella käyvän, 24 tuntia voimassa olevan lipun hankkimista voivat harkita ne, jotka aikovat kulkea enemmänkin Kolmoiskaupungin alueella. Matka paikallisjunalla Gdańskista Gdyniaan kestää noin 35 minuuttia, ja yhdensuuntainen lippu maksaa 6,20 złotya.

Hel

Hel on entinen kalastajakylä, joka sijaitsee hankalassa paikassa niemimaan kärjessä, ja se on nykyisin kesäkautena (kesä-elokuu) suosittu rantalomapaikka. Etenkin surfaajat viihtyvät Helin rannoilla hyvin, ja kaikenlaisia laitteita saa vuokrattua Wladyslawowon [kartalla] ja Jastarnian [kartalla] kylistä. Nähtävyyksistä Fokarium [kartalla] (Morska 2) on uhanalaisten hylkeiden koti, ja tämä on oiva paikka hankkia myös matkamuistoja. Kaunis, 1400-luvulta peräisin oleva goottilaistyylinen kirkko sijaitsee Nadmorski-kadulla, ja sen suojissa on Kalastusmuseo (ti–su klo 10–16).

Helissä on hyviä kalaravintoloita, ja sinne pääsee Gdańskista lautalla tai Gdynian kautta minibussilla. Kesäisin sinne pääsee myös hitaalla laivakyydillä Gdańskista paristakin eri paikasta, kuten Zielony Most -sillan vierestä. Laivoista vastaa Żegluga, jonka lautoilla voi tehdä monenmoisia matkoja, Gdyniaan ja muuallekin.

Malbork

Tunnin junamatkan päässä kohti Toruńia ja Varsovaa kulkevalla radalla sijaitseva Malbork on tunnettu linnoituksestaan, joka on Euroopan suurin goottilaistyyliä edustava linnoitus. Marienburgina ennen tunnettu teutonien pääpaikka on erinomainen päiväretkikohde, sillä junamatka sinne on lyhyt ja edullinen mutta antaa myös oivan mahdollisuuden tutustua Gdańskin ympäristöön.

Linnake eli Zamek [kartalla] on peräisin 1200-luvulta, ja toisen maailmansodan aikaiset vauriot on saatu korjattua täysin. Unesco on suojellut linnaketta vuodesta 1997 lähtien, ja se on etenkin saksalaisten turistiryhmien suosima vierailupaikka. Linna-alueelle pääsee rautatieasemalta lähtemällä oikealle yli valtatien, kulkemalla Kościuszki-katua pitkin ja seuraamalla viitoituksia. Malborkissa vierailu onnistuu varsin hyvin yhdistettynä Toruńiin suuntautuvaan päiväretkeen, mutta tällaiselle retkelle on hyvä varata ihan koko päivä.

Torun
Toruń on juuri sopiva päiväretkikohde, niin sijaintinsa, nähtävyyksiensä kuin kokonsakin puolesta.

Toruń

Puola on suuri maa, ja monet Gdańskiin asti tulleet haluavat lähteä katsomaan jotakin muutakin maan merkittävää kaupunkia. Vaikka Varsovaan ei ole erityisen pitkä matka, matka kestää uusilla nopeilla junilla kuitenkin 3 tuntia ja kaupunki on suuri pelkäksi päiväretkikohteeksi. Sen sijaan Gdańskin ja Varsovan puolivälissä sijaitseva Toruń on juuri sopiva päiväretkikohde, niin sijaintinsa, nähtävyyksiensä kuin kokonsakin puolesta.

Gdynia
Torunin ylpeydenaihe on valtaosan elämästään siellä viettänyt ja siellä kuollut tähtitieteilijä, nimeltään Nikolaus Kopernikus.

Toruń on pieni ja kaunis kaupunki, jonka ylpeydenaihe on tähtitieteilijä Kopernikus, ja myös Toruń kuului aikoinaan Hansakaupunkien joukkoon. Kaupungissa käy runsaasti päiväretkeläisiä, jotka käyvät tutustumassa eritoten kaupungin ylpeydenaiheeseen, siellä valtaosan elämästään viettäneeseen ja siellä kuolleeseen tähtitieteilijään, nimeltään Nikolaus Kopernikus (1473–1523). Toruńissa on kesäaikaan päivisin vilkasta ja mukava tunnelma, ja lisäksi kahvilat ja ravintolat ovat erinomaisia siihen nähden, minkä hintaisia ja -tasoisia ruokia ja juomia niissä on tarjolla aivan keskusaukiollakinkeskusaukiollakin.

Kaupungissa on kaikenlaista nähtävää joenrannasta kauniisiin ja merkittäviin rakennuksiin, kirkkoihin ja museoihin, ja sen parhaisiin paloihin voi helposti tutustua parissa kolmessa tunnissa. Ainoa ongelma on, että päärautatieasema (Toruń Główny) [kartalla] sijaitsee hivenen keskustan ulkopuolella, mutta sieltä pääsee nopeasti keskustaan taksilla tai muutamalla bussilinjalla. Mikäli mahdollista, kannattaa jäädä pois Toruń miasto -asemalla [kartalla], joka on aivan ydinkeskustassa. Toruńissa voi kuten joissain muissakin Puolan kaupungeissa pieni porukka liikkua paikasta toiseen golfkärryillä, ja näin voi tunnissa parissa nähdä kaiken oleellisen. Taksi rautatieasemalta keskustaan ei maksa 2–4 hengelle oikeastaan mitään, eikä bussipysäkille kannata lähteä kävelemään, sillä se on matkan päässä aseman sisäänkäynnistä.

Nykyisin Toruńiin suuntaavien on hyvä muistaa, että Flixbus vie edullisesti usein kulkevilla linja-autoilla Puolan kaupungista toiseen. Niiden, jotka ovat ennen ja vain vuosi pari sitten käyneet Torunissa, on hyvä olla tietoisia siitä, että linja-autoasema (Dworzec autobusowy) [kartalla] on nykyään keskustan rautatieaseman vieressä, ja siltä on kävelymatka ytimeen.

Lisää tietoa kaupungista saa turisti-infosta (Rynek Staromiejski 25), joka sijaitsee pääaukion laidalla ja josta kannattaa ainakin käydä hakemassa kartta ja muuta tietoa.

Toruń on itse asiassa niin hieno kaupunki, jossa on lyömätön tunnelma ja erittäin hyvä hinta-laatusuhde, että siellä yöpymistä kannattaa ainakin kesäkauden aikana harkita. Toruńissa on kesäisin vierailijoita, mutta huoneiden hinnat ovat erittäin maltillisia ja päiväretkeläisten lähdettyä kaupunki on autenttisimmillaan ja monin tavoin parhaimmillaan.

Lisää päiväretkistä ja matkustamisesta Gdanskin ympäristössä:

Gdansk Adventure esittelee järjestettyjä retkiä kaupungin ympäristössä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti