Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sopot
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sopotin rannalla
Plac Zdrojowy
Aivan laiturin edustalla oleva Plac Zdrojowy on Sopotin pääaukio. Sillä sijaitsevat kylpylärakennus ja majakka.

Sopot, Puola

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Puolan rannikolla sijaitseva Sopot on yksi Itämeren tunnetuimmista ja hienoimmista rantaloma- ja kylpyläkaupungeista. Sinne on Suomesta lyhyt, helppo ja edullinen matka Gdanskin kautta, ja sinne pääsee Gdanskista paikallisjunalla alle puolessa tunnissa. Se on hyvä lomakohde kesäkauden aikana, ja muina vuodenaikoina sen suuret ja hienot kylpylähotellit vetävät matkustajia puoleensa. Sopot on erityisen hyvä päiväretkikohde sekä Gdanskista että Gdyniasta, mutta se on myös varteenotettava paikka hotellille etenkin toukokuulta syyskuulle.

Sopotin valttikortteihin kuuluvat kilometrien pituinen hiekkaranta, luova kesäajan lomatunnelma, erinomaiset ravintolat, hyvä yöelämä, kohtuulliset hinnat ja monipuoliset majapaikat. Siellä voi yöpyä edullisesti monenmoisissa majapaikoissa, ja siellä on myös suuria kansainvälisen luokan kylpylähotelleja, joissa voi rentoutua. Sopot on hyvä matkakohde kenelle tahansa perheistä pariskuntiin, ja se on yksi Itämeren parhaista rantalomapaikoista.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Sopotissa nyt

Tuleva sää

Norjan meteorologisen laitoksen pitkänajan sääennuste Sopotiin

Molo
Sopot sijaitsee Itämeren etelärannikolla, ja siellä on jonkin verran leudommat säät kuin Etelä-Suomessa.

Ilmasto

Sopot sijaitsee Itämeren etelärannikolla, ja siellä on jonkin verran leudommat säät kuin Etelä-Suomessa. Kaiken kaikkiaan kesä on kuitenkin vain muutaman viikon pidempi, ja kesäisiä ilmoja kaupungissa voi olla toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, joka onkin paras matkustusaika Puolan rannikolle.

Sopot on sateinen kaupunki, jossa vettä sataa lähes joka toinen päivä. Sateet ovat jakautuneet eri kuukausille aika tasaisesti, ja talvikaudella sataa kesäkautta useammin mutta pienempiä määriä. Sopot on kesällä aurinkoinen paikka, mutta koko vuotena aurinko paistaa siellä vain vähän yli 1700 tuntia.

Sopotin kesäkausi alkaa oikeastaan vasta toukokuussa, sillä vasta tällöin aurinko alkaa paistaa paljon ja päivälämpötila kohoaa 15–20 asteeseen. Ensimmäisiä rantalomalaisia nähdään Sopotissa kuun loppupuolella, mutta vasta kesäkuu tuo kaupunkiin 20 asteen päivälämpötiloja ja yli 10 asteen yölämpötiloja. Kesä on parhaimmillaan heinä- ja elokuussa, mutta heinäkuu on yhdessä kesäkuun kanssa kuukausi, jolloin sataa suuria määriä vettä. Öisin on keskikesälläkin harvoin yli 15 astetta, ja jo syyskuun alussa yölämpötilat laskevat selvästi alle 15 asteen. Syyskuun ensimmäinen puolisko on usein vielä lämmintä ja aurinkoista aikaa, mutta ei mitenkään takuuvarmasti.

Syyskuun loppuun mennessä rantakausi on auttamatta ohi, mutta vielä lokakuussa päivälämpötilat kohoavat yli 10 asteen ja aurinkokin paistaa jonkin verran enemmän kuin talvikaudella. Kuun jälkimmäinen puolisko on kuitenkin pimeä ja viileä aika Sopotissa, ja talvikausi alkaa lokakuun loppupuolella.

Marraskuusta helmikuulle on pilvistä, pimeää ja kylmää, mutta päivisin on usein plussaa ja öisin vain muutama aste pakkasta. Plussan puolelle siirrytään vasta maaliskuussa, joka kuitenkin on huono kuukausi matkustaa missään mielessä Sopotiin. Huhtikuussa talvikausi päättyy, pitkän kevään aikana päivälämpötilat kohoavat pikkuhiljaa yli 10 asteen ja huhtikuu onkin ensimmäinen kuukausi, jolloin Sopotiin voi harkita päiväretken tekemistä.

Sopotin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Sopotissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Parhaat matkustusajat

Jos Sopotiin mielii päiväretkelle Gdanskista tai Gdyniasta, on sinne mukava mennä käymään huhtikuun puolivälin ja lokakuun puolivälin välisenä aikana.

Jos Sopotiin mielii rantalomalle, kannattaa sinne matkustaa kesäkuun alun ja syyskuun alun välisenä aikana. Jos rannalla lämpimässä auringossa oleskelu ei ole kovin tärkeää, voi Sopotiin matkustaa jo toukokuussa ja vielä syyskuun alussakin, jolloin kausi on vielä hyvässä vauhdissa.

Kausi alkaa ja päättyy nopeasti Sopotissa, sillä jokaisella vuodella on tietyt piirteet. Joskus syksy alkaa jo syyskuun alussa, ja sen jälkeen on viileää aina seuraavaan kesään asti. Joskus syksy antaa odotuttaa itseään kuun puoliväliin tai jopa loppukuuhun, mutta syyskuun puolivälin jälkeen lämpimät ilmat ovat harvinaisia. Yleisesti ottaen kuun toinen tai kolmas viikonloppu yleensä päättää varsinaisen matkustuskauden.

Muulloin kuin huhti–toukokuun vaihteesta syys-lokakuun vaihteeseen Sopotissa ei kaikki ole avoinna tai toiminnassa. Jotkut ravintolat ovat avoinna vain viikonloppuisin tai eivät lainkaan. Sopot on varsin ankea paikka talvikauden aikana, ja siellä on mukavinta vierailla kauniina kesäpäivänä. Ainoa syy matkustaa sinne muina aikoina on perinteinen kylpyläloma, ja kylpylähotelleissa on sen verran hyvät palvelut, ettei niistä välttämättä tarvitse edes lähteä ulos.

Pääkatu Monte Cassino
Sopotin pääkatu on kävelykatu Monte Cassino eli ”Monciak”.

Alueet ja nähtävyydet

Sopotissa ei ole paljon perinteisiä nähtävyyksiä, mutta siellä on jonkin verran ainutlaatuista nähtävää.

Bohaterów Monte Cassino, aukiot ja pitkä laituri

Sopotin pääkatu on kävelykatu Monte Cassino eli ”Monciak”, jolle pääsee kun kulkee rautatieasemalta ulos, kävelee ohi turisti-infon ja kirkonkirkon jälkeen kääntyy oikeaan. Kadun varrella on paljon ravintoloita ja kauppoja, eikä muualle välttämättä kannata lähteä syömään tai ostoksia tekemään.

Vino talo
”Vino talo” kuuluu Monte Cassinon nähtävyyksiin.

Kadun suurimpia nähtävyyksiä ovat kirkko ja ”vino talo”talo” [kartalla]. Katu johtaa aukioiden hallitsemalle alueelle, jolla sijaitsevat esimerkiksi toinen turisti-infon piste ja taidemuseon tapainen galleria, ja aukioiden alueella on myös kaikenlaista kasvillisuutta ja eri kausien arkkitehtuuria. Entinen kylpylärakennuskylpylärakennus on kaunis talo, ja sen vieressä oleva majakkamajakka on Sopotin maamerkki. Pääaukio on aivan laiturin edustalla oleva Plac Zdrojowy, jolla kylpylärakennus ja majakka sijaitsevat.

Aukioiden päässä oleva laituri (molo) on Euroopan pisin puulaituri, joka valmistui vuonna 1827. Sen suunnitteli Napoleonin joukkojen lääkäri, ja vuosikymmenten saatossa sitä on monta kertaa korjattu ja entisöity. Se on 511 metriä pitkä, mutta näin pitkä se on ollut vasta vuodesta 2011 lähtien, jolloin sitä jatkettiin ja jolloin sille ilmestyi näköalapaikka ja ravintola. Toukokuun alusta syyskuun loppuun sille on parin euron suuruinen pääsymaksu aikuisilta, puolet siitä lapsille.

Jos Sopotiin lähtee talvella, on laiturilla joulukuulta maaliskuulle luistinrata. Jos laiturille menee talvella, kannattaa laittaa pitävät kengät jalkaan ja olla erityisen tarkkana, sillä se voi olla liukas.

Kaupunkimuseo ja tyypilliset Sopotin talot

Jos kävelee pitkin rantapromenadia, joka kulkee hiekkarantojen takana, ja lähtee kulkemaan majakan toiselle puolelle, tulee vastaan muutama mukavan näköinen rakennus, rantakahviloita ja mukavaa kesätunnelmaa. Kun on kävellyt muutaman sata metriä, kannattaa kääntyä oikeaan, jolloin vastaan tulee Sopotin kaupunkimuseo [kartalla], joka on maanantaisin suljettu. Siellä on joskus konsertteja ja muita tapahtumia, mutta yleensä sinne mennään oppimaan jotakin Sopotista, kaupungin historiasta ja muusta kaupunkiin liittyvästä.

Museon pihamaalta kannattaa kääntyä vasempaan ja kävellä kadulle nimeltään Grunwaldzka [kartalla]. Sen varrella on tyypillisiä perinteisiä Sopotin asuintaloja, jotka ovat aikojen alusta lähtien vetäneet puoleensa taiteilijoita ja muita luovia ihmisiä. TalotTalot ovat kauniita, kadulla on mukavaa tunnelmaa ja sitä pitkin kävelevä pääsee takaisin laiturien edustalla oleville aukioille. Kadun varrella on myös puistoja, jotka tulevat vastaan juuri ennen aukioita, ja niillä voi kuumina kesäpäivinä vähän levähtää. Puistoissa on myös pari ravintolaa, joilla on terassit.

Muuta nähtävää: Grand Hotel ja ranta

Jos lähtee laiturilta toiseen suuntaan eli länteen, tulee pian vastaan Sopotin kuuluisin rakennus, Grand Hotel [kartalla], jossa Hitler vietti yön sen jälkeen kun Puola oli liitetty osaksi Kolmatta valtakuntaa. Siellä on yöpynyt monia kuuluisuuksia, ja se on perinteisesti paikka, jossa yöpyvät Sopotin musiikkifestivaalien pääesiintyjät. Hotelli valmistui vuonna 1927, ja aluksi sen tunnettiin kasinonsa takia. Nykyään se on ulkomaisessa omistuksessa ja ketjuhotelli, mutta se lienee edelleenkin kaupungin hienoin hotelli.

Sopotin pääasiallinen vetonaula on pitkä hienohiekkainen ranta, jolla on mukava ottaa aurinkoa, viihtyä terassilla ja myös juhlia öisin lukuisissa sen varrella olevissa yökerhoissa, joita on etenkin Grand Hotellin tuntumassa. Ranta on saman tyylinen kuin monet muutkin Itämeren hiekkarannat, mutta se on varsin eläväinen paikka, jolla on kansainvälinen tunnelma koko kesän ajan. Se on perheille soveltuva ranta, ja se on niin tilava, ettei sille kuumimpinakaan kesäpäivinä tule tungoksia.

Lisää asiaa Sopotin nähtävyyksistä:

Sopot Poland esittelee nähtävyyksiä.

Rantabaari
Itse rannalla pääasialliset aktiviteetit ovat auringonotto ja terassilla istuminen.

Ajanviete

Sopot on paikka, jossa voi kesäkauden aikana tehdä kaikenlaista. Rannalla voi pelata rantalentistä, Sopotia voi kierrellä vuokrapyörällä, siellä voi tietenkin uida ja pitkän laiturin päästä lähtevät kesäisin laivat kohti Hel-nimistä paikkaa.

Ranta-aktiviteetit

Laiturin yhteydessä on vuokrauspiste, josta saa vesiskoottereita ja muita varsin räväköitä menopelejä vuokralle. Laitteita vuokraa Flyboard, ja kaikkein paras vedessä on kiitää kesäkuun alusta syyskuun alkuun.

Pyörätie
Sopotin ympäristö on lähes mäetön, ja välimatkat ovat yllättävän pitkiä. Jos Sopotissa haluaa pyöräillä, saa sieltä helposti pyörän vuokralle.

Itse rannalla pääasialliset aktiviteetit ovat auringonotto ja terassilla istuminen, ja mitä lähempänä laituria on, sen enemmän ihmisiä on lähistöllä. Rantaa voi kuntoilumielessä kävellä pitkiäkin matkoja, ja uiminen Itämeren vesissä ei keskikesälläkään ole mikään lämmin kokemus. Rannalla on rajallinen määrä aktiviteetteja: lapsille on leikkipuistoja, rantalentistä voi pelata ja tietenkin voi myös vaikka heitellä frisbeetä tai rakennella hiekkalinnoja. Ranta on perheille erinomainen, mutta se voi keskikesällä olla raju paikka, sillä Sopotiin lähdetään juhlimismielessä. Alkoholin nauttiminen ei kuitenkaan ole joka paikassa luvallista, ja eniten ryypiskelyä on luvassa iltaisin ja öisin heinä- ja elokuussa rannan yhteydessä olevissa baareissa ja yökerhoissa.

Ihmisten kokemuksia Sopotin rannasta voi lukea TripAdvisorista.

Laivaretket

Yksi suosittu ajanviete on perinteisesti ollut laivaretki Gdynian kautta Hel-nimiseen paikkaan, joka tosin on parin kolmen tunnin matkan päässä. Viime vuosina yhteydet ovat muuttuneet tämän tästä, mutta laivat lähtevät laiturin päästä ja kaikkein kannattavinta on mennä laiturille ja kysellä asiasta lipunmyyntipisteestä tai turisti-infosta.

Pyöräily

Jos Sopotissa haluaa pyöräillä, saa sieltä helposti pyörän vuokralle. Sopotin ympäristö on lähes mäetön, ja välimatkat ovat yllättävän pitkiä. Esimerkiksi Sopotcki Rower, joka on aivan laiturin vieressä olevalla aukiolla (Plac Zdrojowy), Grand Hotelin puolella, vuokraa pyöriä ja järjestää myös opastettuja pyöräilykierroksia.

Kylpylät

Sopot on kylpyläkaupunki, ja jos siellä haluaa rentoutua tai parantua kylpylässä, kannattaa mennä kylpylähotelliin. Hotellia varatessa kannattaa katsoa hotelli, jonka nimessä on mainittu ”spa”. Kylpylälomalle Sopotiin voi teoriassa lähteä ympäri vuoden, mutta vaikka Sopotia markkinoidaan ympärivuotisena lomakohteena, on se talvisin ankea paikka.

Lisää asiaa Sopotin ajanvietemahdollisuuksista:

Lisää tietoa Sopotin ajanvietemahdollisuuksista voi kysyä rautatieaseman vieressä olevasta turisti-infosta, jonkalainen on myös laiturin edustalla olevalla aukiolla. Sopotin turisti-infon sivuilta voi etukäteen ladata suomenkielisen esitteen, jossa on tietoa nähtävyyksistä ja ajanvietemahdollisuuksista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti