Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sopot
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Galeria Molo
Monte Cassinon loppupäässä, laiturin lähellä, olevalla aukiolla on pieni ostoskeskus, ja tällä laajalla aukiolla on muutama muukin kauppa.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Sopotissa

Valuutta, rahanvaihto ja pankkiautomaatit

Puolan valuutta on Złoty (lausutaan ”zwoty”), joka tunnetaan lyhenteellä PNL ja jonka arvo on viime vuosina ollut reilut 4 suhteessa yhteen euroon.

Jos haluaa vaihtaa rahaa Puolaan saavuttuaan, onnistuu se jo lentoasemalla, ja kaikkein paras vaihtokurssi on niissä paikoissa, joissa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Pankkiautomaatteja on rautatieasemalla ja pääkävelykadulla, mutta kaikkialla niitä ei suinkaan tule vastaan.

Ostokset

Sopotissa on helppo tehdä erilaisia ostoksia. Kauppoja on rautatieaseman yhteydessä, Monte Cassino -kävelykadulla ja sen päässä olevilla aukioilla. Jonkin verran kauppoja on muuallakin, kuten rannan suuntaisesti kulkevalla kadulla (Grunwaldzka), jolla on tyypillistä Sopotin arkkitehtuuria.

Rautatieasemalla on apteekki, elintarvikeliike ja muita liikkeitä ja palveluita. Monet liikkeet siellä ovat avoinna ma–su klo 8–20.

Monte Cassino [kartalla] on kaupungin pääkatu, jolla ovat parhaat liikkeet. Sen varrella on pieni Carrefour Express, joka on avoinna klo 6–23, ja sen varrella on muutama muukin pieni elintarvikeliike. Kadulla ovat myös H&M, Flying Tiger ja kosmetiikkaliike Rossmann, jossa on kaikenlaista hyödyllistä. Jos haluaa ostaa matkamuistoja, on niitä paras valikoima kirkon edustalla, jossa on kesäisin kojujakojuja. Kauppoja on muutama myös rautatien toisella puolella, jonne pääsee alikulkukäytävää pitkin, mutta ne ovat melko arkisia liikkeitä.

Monte Cassinon loppupäässä, laiturin lähellä, olevalla aukiolla on pieni ostoskeskus, ja tällä laajalla aukiolla on muutama muukin kauppa, kuten optikkoliike.

Grunwaldzka [kartalla] on mukava katu, jolla kannattaa ainakin vähän viettää aikaa, ja sillä on lähinnä arkisia liikkeitä. Parikin optikkoliikettä, kotieläinkauppa ja pieni, hyvin avoinna oleva elintarvikeliike kuuluvat sen antiin.

Puolassa kaupat ovat perinteisesti olleet hyvin avoinna, mutta maaliskuussa 2018 voimaan tulleen lain mukaan vuoden 2020 maaliskuuhun mennessä lähes kaikki liikkeet joutuvat olemaan suljettuja sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Suurta muutosta ei ole luvassa, mutta perinteisesti ostoskeskukset ovat olleet sunnuntaisin avoinna.

Jos Puolan rannikolla haluaa kunnolla tehdä ostoksia, kannattaa mennä Gdańskiin ostoksille.

Monte Cassino
Monte Cassino on ykkösravintolakatu, ja kun nälkä yllättää, kannattaa vain mennä mittailemaan sitä.

Ruoat ja ravintolat

Sopot on erinomainen kaupunki ravintoloidensa puolesta, ja ravintolat ovat siellä keskittyneet pääkävelykadulle ja rannalle. Tarjolla on monesta eri ilmansuunnasta peräisin olevia ruokia, ja Sopotissa on mahdollista syödä hyvin. Hinnat eivät ole mitään pilkkahintaisia, mutta myös edullisia ravintoloita siellä on.

Browar Miejski Sopot
Browar Miejski on panimoravintola, joka on suosittu paikallisten keskuudessa etenkin lounasaikaan, jolloin sieltä saa lounaan noin neljällä eurolla.

Monte Cassino

Monte Cassino [kartalla] on ykkösravintolakatu, ja kun nälkä yllättää, kannattaa vain mennä mittailemaan sitä. Sen varrella on melkoinen määrä erilaisia ravintoloita, ja niitä on myös sisäpihoilla. Sisäpihoista paras on numerossa 38 oleva Trzy Gracje, jolla on todella monipuoliset ravintolat. Sillä on perulainen, georgialainen ja japanilainen ravintola, joka tarjoaa lähinnä sushia. Ravintolat eivät ole kaikkein edullisimmasta päästä, mutta ne ovat tasokkaita ja niissä voi vaikka juhlistaa jotakin.

Yksi suosittu ravintola on Browar Miejski Sopot, joka on kirkkoa vastapäätä. Se on panimoravintola, joka on suosittu paikallisten keskuudessa etenkin lounasaikaan, jolloin sieltä saa lounaan noin neljällä eurolla. Jos se ei houkuttele, ovat sen vieressä myös thaimaalainen ravintola ja puolalainen ravintola, joka on hyvä myös aamiaiselle.

Kadun varrella on monenmoisia ravintoloita, joilla kaikilla on kesäterassit, ja niille, jotka haluavat syödä ja juoda tšekkiläisiä antimia, voidaan suositella ravintolaa Český Film. Tämä melko lähellä rautatien alikulkukäytävää oleva ravintola on saanut nimensä siitä, että Puolassa termi ”tšekkiläinen elokuva” tarkoittaa jotakin epätodellista ja käsittämätöntä.

Kasvisruokailijat viihtyvät Monte Cassinon varrella olevista ravintoloista parhaiten Green Wayssa, joka on lähellä ”vinoa taloa”. Siellä on erinomaiset, myös vegaaneille soveltuvat kasvisruoat, ja siellä saa koska tahansa mahansa täyteen neljällä viidellä eurolla. Ravintolalla on myös hyvät mehu- ja teevalikoimat.

Monte Cassinolla on myös lukuisia hyviä kahviloita ja konditorioita, ja se on paras osoite iltapäiväkahveille. Puolassa on erinomaiset kakut ja leivonnaiset, ja niitä kannattaa ennakkoluulottomasti maistella.

Ravintola rannan tuntumassa
Rannalla olevilla ravintoloilla on kesäterasseja.

Rannan tuntumassa olevat ravintolat

Sopotissa voi helposti löytää ravintoloita myös rannan tuntumasta.

Lähellä laituria on Puolan rannikolle tyypillisiä kalaravintoloita, joista suosituimpia ovat ne, joiden nimessä esiintyy paistettua tarkoittava ”smażalnia”. Ne voivat olla edullisia, osa niistä on itsepalveluravintoloita ja rannan tuntumassa oleva Smażalnia Ryb Marineros on yksi mahdollisuus.

Rantapromenadilla ja sen varrella olevissa puistoissa on monenmoisia ravintoloita, kuten puiston tuntumassa olevat italialainen, ranskalainen ja intialainen. Rannalla olevista kesäterasseista kalaruokien ystäville hyvä on Gruba Ryba Bar 26 ja sen vieressä on toinenkin vastaavanlainen ravintola.

Aseman ympäristö

Jos Sopotiin saapuu nälkäisenä tai haluaa juoda jotakin, on aseman yhteydessä ja lähistöllä pikaruokaravintoloita ja muitakin ravintoloita. Jos kulkee asemalta kohti kirkkoa ja Monte Cassinoa, on ennen turisti-infoa Dworcova-kadulla [kartalla] muutama kesäterassilla varustettu baari, kahvila ja ravintola.

Lisää asiaa Sopotin ravintoloista:

TripAdvisor esittelee kattavasti Sopotin ravintoloita.

Yöelämä

Parhaat paikat yöelämälle ovat Monte Cassino ja rannan tuntuma, jossa on paljon erilaisia terasseja ja Grand Hotelin lähistöllä myös yökerhoja. Monte Cassinolla otetaan olutta ja väkijuomia kesäloman aikaan varsin vapaamielisesti jo aamupäivällä, ja iltapäivisin osa terasseista on hyvinkin vilkkaita. Olut ei ole kenties niin edullista kuin takavuosina, mutta tuopin saa yleensä 2–3 eurolla. Yökerhoissa on hintavampaa, mutta aina on hyvä pitää mielessä se, että puolalainen olut on vahvaa (5,5–6 %).

Tapahtumat

Sopotissa on hyvä määrä erilaisia tapahtumia. Valtaosa niistä on kesällä, ja Sopotissa on melkoinen määrä tapahtumia heinä- ja elokuussa. Syys- ja lokakuussa on vielä muutama festivaali, joihin kuuluu lokakuun alussa pidettävä jazzfestivaali.

Suurimmat ja suosituimmat tapahtumat, joiden aikaan majapaikat ovat normaalia kalliimpia ja jolloin varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ovat kesän musiikkifestivaalit. Opera Leśna eli metsäooppera pidetään samannimisessä ulkoilmateatterissa [kartalla], ja kysymyksessä on paremminkin klassisen musiikin konserttien sarja kuin varsinainen festivaali. Konsertteja on heinäkuun puolivälin paikkeilta aina elokuun puoliväliin, ja jonkin verran muitakin tapahtumia on, kuten kabaree-ilta.

Samaan aikaan ja samassa paikassa mutta yleensä ohjelmiston päättäen pidetään Top of the Top, joka on se kuuluisa Sopotin musiikkifestivaali. Suuria nimiä on joka vuosi, ja lippuja saa puolankielisten verkkosivujen kautta.

Muita tapahtumia ovat esimerkiksi heinäkuun puolivälin paikkeilla alkava elokuvafestivaali, elokuun alussa pidettävä jazzfestivaali, joka on laiturin yhteydessä, ja elo- ja syyskuun vaihteessa pidettävä dokumenttielokuva-festivaali.

Sopot.net esittelee tapahtumia.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti