Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Poznan, Puola
Poznan, Puola (täyskuva)
Wroclawska-katu, Poznan

Poznań, Puola

Puolan viidenneksi suurin kaupunki Poznań on maailmalla tuttu messuistaan, joilla on pitkät perinteet, ja Puolassa kaupunki on tunnettu monesta eri seikasta kuten siitä, että se on yksi maan neljästä keskiaikaisesta kuninkaallisesta pääkaupungista.

Kaupunki on vuosisatojen saatossa käynyt läpi mitä erilaisimpia ja yleensä varsin kivuliaita vaiheita, mutta 2020-luvulla tullessa Poznań on paremmassa iskussa kuin koskaan aikaisemmin. Palvelut, ruoat, tapahtumat, museot ja muut nähtävyydet sekä kaupungin hyviä otteita esittävä jalkapallojoukkue ovat kaikki lähemmän tutustumisen arvoisia.

Kaupungin yleisilme vanhoine osineen ja arkkitehtuureineen on miellyttävä, ja nykyään Poznań tarjoaa varteenotettavan kaupunkikohteen, johon syksystä 2021 alkaen on voinut lentää suoraan Helsingistä.

Matkustaminen Poznańiin

Poznańiin voi siirtyä Suomesta lentäen joko sinne tai muualle Puolaan. Muualta Puolasta kaikkein parhaiten Poznańiin pääsee nopeasti junalla, mutta joillain matkoilla myös hitaammat mutta edullisemmat bussikyydit voivat olla aivan hyviä. Gdańsk on kolmen tunnin junamatkan päässä Poznańista, ja myös Varsova on samantyylisen junamatkan päässä.

Lentäen Suomesta Poznańiin

Syksyllä 2021 Ryanair aloitti lennot Helsingistä Poznańaniin.

Kaupungin lentoasema [kartalla] sijaitsee melko lähellä keskustaa, sen edustalta lähtevät bussit kohti muuta kaupunkia ja matka kestää 20–25 minuuttia. Kaikkein helpoin on käyttää linjaa 159 mutta myös linja148 kulkee ytimeen, mutta pysäkki on 200 metrin päästä terminaalista. Linja 159 kulkee rautatieasemalle, joka on lähellä vanhaakaupunkia, ja linja 148 sen lähettyvillä olevalle pysäkille “Rondo Kaponiera” [kartalla]. Lipun voi ostaa automaateista, joita on bussipysäkkien vieressä, ja myös joissain busseissa on automaatti. Osa automaateista ottaa vastaan vain kolikoita, mutta yhä useammat niistä hyväksyvät korttimaksun.

Taksilla hurauttaa ovelta ovelle ja matka kestää jonkin verran vähemmän aikaa kuin bussilla. Taksit, jotka ovat lentoasemalla ja ovat virallisia takseja, ovat luotettavia. Mahdollista on myös ladata iTaxi-sovellus, jonka kanssa voi tilata taksin muillakin matkoilla.

Tietoa bussipysäkeistä ja muusta vastaavasta saa lentoyhtiön sivuilta.

Muualta Puolasta tai lähimaista junalla tai bussilla Poznańiin

Jos Puolassa haluaa muista kaupungeista Poznańiin, on juna yleensä bussia nopeampi mutta myös hintavampi kyyti. Gdańskista ja Varsovasta junamatka on pari tuntia lyhyempi kuin bussimatka. Tietoa junista saa PKP:n sivuilta.

Bussilla monet matkat lähimaista ovat pidempiä kuin junalla mutta busseja kulkee nykyään tiiviiseen tahtiin, yön yli tehtävät matkat ovat kohtuullisissa hinnoissa ja eritoten yhteen suuntaan tehdyt matkat ovat bussilla edullisempia kuin junalla. Ulkomaillekin bussilla voi Poznańista suunnata, sillä niillä pääsee bussilla suoraan esimerkiksi Prahaan ja Berliiniin. Aikatauluja ja hintoja voi katsella Flixbusin sivuilta, ja sivulta voi myös englanniksi ostaa lippuja.

Poznańin rautatie- ja bussiasemat [kartalla] ovat vierekkäin, niin että bussiasema on alimmalla tasolla, alle vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Messukeskus on kävelymatkan päässä asemista, ja myös alueet, jotka ovat asemien ja vanhankaupungin välimaastossa, ovat äärimmäisen lähellä asemia, jos katsoo parhaan reitin kartasta ennen kuin lähtee kävelemään.

Raitiovaunu
Poznańissa on erinomainen raitiovaunuverkosto, johon kannattaa tarvittaessa tutustua.

Liikkuminen Poznańissa

Poznań ei ole mikään pikkukaupunki, mutta monille ainoa kyyti siellä julkisilla on matka lentoasemalta keskustaan. Kaupungissa kuitenkin on erinomainen raitiovaunuverkosto, johon kannattaa tarvittaessa tutustua. Sillä voi siirtyä esimerkiksi vanhankaupungin vierestä rautatieaseman edustalle nopeasti, ja jos majapaikka on jossain muualla kaupungissa kuin vanhassakaupungissa tai muualla ytimessä, voi hyvin käyttää raitiovaunuja, jolloin puolen tunnin kävelymatkan voi ratikalla hoitaa viidessä minuutissa.

Taksi Poznanissa
Taksin voi Poznańissa tilata iTaxi-sovelluksella.

ZTM vastaa kaupungin julkisesta liikenteestä. Lippuja voi ostaa automaateista, joita on useimmilla pysäkeillä ja joissa yleensä toimii kortti, ja myös monet kioskit myyvät lippuja. Yksi matka maksaa 4 zł ja vuorokauden voimassa oleva lippu 20 zł.

Toinen mahdollinen kyyti on taksi, ja kaikkein paras on ladata iTaxi-sovellus.

Poznańissa on paljon liikennettä, leveät kadut, suuria liittymiä ja paljon erilaisia tietöitä ja suuria rakennusprojekteja, jotka sotkevat liikennettä. Näin ollen sinne omalla autolla saapuvan on hyvä jättää se parkkiin, autoa ei kannata vuokrata eikä kaupunki ole mukava paikka kesäisinkään pyöräillä.

Sää ja ilmasto

Poznańin ilmasto on tyypillisen puolalainen, ja säiden puolesta siellä on kesäisin lämmintä mutta oikukasta ja talvisin on paljon ankeita loskakelejä ja lämpötila tipahtaa öisin asteen pari pakkasen puolelle. Toukokuu on ensimmäinen lämmin kuukausi, joskin lämmintä voi olla jo huhtikuussa, yöt ovat lähes läpi kesän melko viileitä ja syyskuun alku on vielä melko kesäinen.

Pilviset ja viileät talvikauden ilmat alkavat loka-marraskuun vaihteen tienoilla, eikä lämmintä yleensä ole ensimmäisen kerran kuin joskus harvoin maaliskuun lopulla mutta useimmiten vasta huhtikuussa on ensimmäisiä lämpimiä päiviä.

Sää Poznańissa nyt

Poznańin sääennusteen voi tarkastaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Hotelli Altus Ul. Swiety Marcin -kadulla Poznanissa
Hyvä katu hotellille on Ul. Święty Marcin. Se on lähellä niin rautatieasemaa, vanhaakaupunkia kuin ydintä.

Hotellit ja muut majapaikat

Poznań on kaupunki, jossa majapaikan voi katsoa joltakin keskeiseltä paikalta kuten vanhastakaupungista tai sen lähistöltä tai sitten muualta kaupungista. Rautatieaseman vieressä ei ole paljon majapaikkoja, eikä alue ole lainkaan miellyttävä. Jos haluaa yöpyä lähellä rautatie- ja linja-autoasemia, on niiden lähellä muutama majapaikka, ja niitä on myös messualueen yhteydessä.

Keskusaukio
Tienoot, joilla on paras yöpyä, ovat vanhankaupunginaukion lähikorttelit, joista on lyhyt matka kaikkiin tärkeisiin paikkoihin.

Parhaat alueet

Pääasialliset tienoot, joilla on paras yöpyä, ovat vanhankaupunginaukion (Stary Rynek) lähikorttelit, joista on lyhyt matka kaikkiin tärkeisiin paikkoihin. Rajat kaupungin vanhojen ja uusien osien välillä ovat häälyviä, eikä virallinen kaupunginosa Stare miasto eli vanhakaupunki ole pelkästään vanhojen osien muodostama. Sinnekin majoittuvan on hyvä katsoa, että majapaikka ei ole turhan kaukana raitiovaunupysäkistä, paitsi siinä tapauksessa että ei aio ollenkaan käyttää julkisia liikennevälineitä. Vanhankaupungin lähimaastoksi voidaan luokitella myös ostoskeskus Stary Browarin ympäristö ja rautatieaseman ympäristö, joista molemmista on noin vartin kävelymatka vanhankaupungin keskusaukiolle.

Yksi hyvä katu, joka kuitenkin on varsin pitkä mutta joka on sekä lähellä rautatieasemaa että vanhaakaupunkia ja ydintä on Ul. Święty Marcin [kartalla]. Tällä kadulla on kaikki mahdolliset palvelut ruokapaikoista valintamyymälöihin ja pankkiautomaatteihin, ja kadun varrelle yöpyvän ei niin halutessaan tarvitse käyttää mitään muuta kyytiä kuin matkalla lentoasemalta kaupunkiin ja takaisin. Jos kaupunkiin saapuu bussilla tai rautateitse, välttämätöntä tarvetta käyttää liikennevälineitä ei ole lainkaan.

Hotelli tai asunto

Poznańin majapaikkojen joukossa on paljon hotelleja, sillä kaupunkiin on etenkin messujen takia matkustettu paljon ja se on muutenkin ollut liikematkustajien suosiossa. Asunnot, jotka usein toisin kuin hotellit tulevat ja menevät, ovat monasti hintavampia kuin varsinaiset hotellit. Asuntoon majoittuvan kannattaa myös muistaa, että sisäänkirjautuminen voi olla vasta klo 14–15, mutta hotelleissa se usein on jo klo 12. Myös se kannattaa pitää mielessä, että joihinkin asuntoihin majoittuvan pitää erikseen sopia tarkka saapumisaika majapaikalle, mikä ei vieraassa kaupungissa välttämättä lyhyellä matkalla ole ollenkaan mukavaa tai edes suotavaa.

Vanhankaupungin pääaukion lähistö

Hampton by Hilton
(Ul Święty Marcin 6)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Alle puolen kilometrin päässä vanhankaupungin pääaukiosta sijaitseva kolmen tähden hotelli, jossa on huoneita 1–3 hengelle ja jonka huoneiden hivenen normaalia korkeampaan hintaan kuuluu aamiainen. Tämä on kaikin tavoin tasokas, moderni ketjuhotelli, jossa yllätyksiä ei ole luvassa ja jonka varustelutaso on kuntokeskuksineen erinomainen.
Hotel Altus
(Ul Święty Marcin 40)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Sisustukseltaan moderni kolmen tähden kohtuuhintainen hotelli, joka sijaitsee erinomaisella paikalla lähellä kaikkea tärkeää ja jonka varustelutaso kuntokeskuksineen ja tilavine huoneineen on erinomainen. Hotelli on kaikin tavoin täysin moderni, vanhanajan henkeä sieltä on turha etsiä ja hintavampien huoneiden hintaan kuuluu erinomainen aamiainen. Hotellissa on huoneita oikeastaan vain 1–2 hengelle, ja hotelliin voi saapua koska tahansa, sillä vastaanotto toimii ympäri vuorokauden.
Hotel Kolegiacki
(plac Kolegiacki 5)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone 100 metrin päässä vanhankaupungin pääaukiosta sijaitseva yksityinen tasokas neljän tähden hotelli, joka on kaikin tavoin viehättävä ja ketjuhotelleihin nähden yksilöllinen ja tunnelmallinen hotelli. Tämä varsin hyvin varusteltu hotelli, jonka huoneet ovat tilavia ja silmiä hivelevästi sisustettuja ja joka soveltuu esimerkiksi pariskunnille, jotka haluavat matkaltaan muistaa myös hotellin. Huoneita on vain 1–2 hengelle, vain joidenkin huoneiden hintaan sisältyy muuten ylihintainen aamiainen ja hotellin oman ravintolan lisäksi lähistöllä on tuhoton määrä ruoka- ja juomapaikkoja.
Hotel Palazzo Rosso
(Ul Golebia 6)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Samanaikaisesti viehättävän vanhanaikainen ja modernin otteen omaava kolmen tähden hotelli, joka sijaitsee 150 metrin päässä vanhankaupungin pääaukiosta. Tämä on kaikin tavoin tyylikäs hotelli, jonka sisustus on lähes kaikkien mieleen. Ainoa miinus on se, että kadulta voi juhla-aikoihin eli viikonloppuöisin kuulua joihinkin huoneisiin ääniä. Huoneet, joita on 1–3 hengelle, ovat tilavia mutta vain joidenkin hintaan kuuluu hyvänä pidetty aamiainen.
Moon Hostel
(9A Dominikanska)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Aivan pääaukion vieressä oleva, muualtakin Puolasta tuttu hostel, jossa on huoneita ja huoneistoja 1–5 hengelle. Huoneet ovat yksinkertaisia mutta joissain huoneissa ja huoneistoissa on oma kylpyhuone. Tämä on moderni, yleisiltä tiloiltaan erinomainen hostel, jossa on keittiö, biljardipöytä ja mahdollisuus tutustua muualta maailmasta peräisin oleviin matkustajiin. Tämä hostel soveltuu hyvin nuorille ja niille, jotka haluavat keskeiseen mutta edulliseen majapaikkaan yöksi.

Rautatieaseman ja messukeskuksen lähiympäristö

Avalis Aparmenty
(Ul. Sniadeckich 26/2)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone 300 metrin päässä messukeskuksesta sijaitseva, ammattimaisesti vuokralle laitettu huoneistohotelli, josta varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Hinnat ovat eräitä kaupungin kohtuullisimpia laatuun nähden, ja sisäänkirjautuminen tapahtuu automaattisesti koodin kanssa.
Vieraiden käytössä on suuri yhteiskäytössä oleva keittiö, jossa on mahdollisuus tehdä ja haukata vaikkapa aamu- tai iltapalaa. Huoneet ovat tilavia, siistejä ja toimivia, ja ne ovat tarpeellisin varustein sisustettuja. Matkaa rautatieasemalle on reilut puoli kilometriä ja vanhaankaupunkiin reilut 2 kilometriä, ja alueelta pääsee ytimeen ja muuallekin myös raitiovaunulla. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että sisäänkirjautuminen on vasta klo 16, joten tämä paikka sopii vain joillekin.
Gaja
(Gajowa 12)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Rautatieaseman lähellä olevista majapaikoista selkeästi edullisin on tämä kolmen tähden pidetty huoneistohotelli, josta on vain 200 metrin matka messukeskukselle. Huoneet on mukavasti sisustettu, ja vähän hintavampien huoneiden hintaan kuuluu aamiainen, joka paikan päällä tilattuna maksaa 5 euroa. Sekä huoneet että muu hotelli on varsin hyvin varusteltu, mutta mitään ekstroja kuten kylpylää täällä ei ole.
Hotel NH Poznan
(Ul. Święty Marcin 67)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Erinomaisella paikalla noin viiden minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja 10 minuutin kävelymatkan päässä vanhankaupungin pääaukiolta sijaitseva pidetty neljän tähden hotelli, jossa on mahdollista yöpyä tyylillä mutta kohtuuhinnalla. Modernisti sisustettujen huoneiden hintaan ei automaattisesti kuulu hyvänä pidettyä aamiaista, joten jos haluaa aamiaisen, kannattaa ottaa huone, jonka hintaan se kuuluu. Hotelliin kuuluu myös hieno kuntokeskus, jonka yhteydessä on kylpyläpalveluita ja saunoja.
Hotel Mercure
(Ul Roosevelta 20)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Jos haluaa yöpyä rautatieaseman vieressä ja ketjuhotellissa, jossa kaikki on yllätyksetöntä, on tämä neljän tähden hulppea modernisti sisustettu hotelli oikea valinta. Kaikki herkut kuten ilmastointi, tilavat huoneet, tasokas ravintola ja kuntokeskus saunoineen löytyvät tästä hotellista. Aamiainen kuuluu vain joidenkin huoneiden hintaan ja maksaa paikan päällä tilattuna 13 euroa. Tämä on varma valinta kenelle tahansa, eivätkä hinnat sinänsä ole mitään kovin korkeita.

Kaikki Booking.comin majapaikat Poznanissa

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Nähtävyydet, ajanvietteet ja tapahtumat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti