Poznań oli yksi Piast-suvun hallitseman Puolan alkuperäisiä kaupunkeja, ja nykyään se on yksi neljästä vanhasta keskiaikaisesta Puolan pääkaupungista. Muut Puolan pääkaupunkina keskiajalla ainakin väliaikaisesti toimineet kaupungit olivat Krakova, Varsova ja nykyään tuntematon Płock (“pwotsk”).
Puolan itsenäiset ajat keskeytyivät Puolan ja Liettuan valtioliiton kukistumiseen vuonna 1793, jonka jälkeen Puola pikkuhiljaa jaettiin kolmen suurvallan kesken. Poznańista tuli osa Preussin kuningaskuntaa ja sittemmin eli vuoden 1871 jälkeen osa yhdistynyttä Saksan keisarikuntaa. Puolan itsenäisyyden palattua vuonna 1918 Poznańista tuli osa vanhaa emämaataan. Myöhempinä aikoina yksi erityisen synkkä kausi oli 1939–1945, jolloin kaupunki oli osa Natsi-Saksaa ja jolloin lukemattomat puolalaiset ja suurin piirtein kaikki juutalaiset, jotka eivät onnistuneet pakenemaan kauas pois, vangittiin ja monissa tapauksissa tapettiin.
1900-jälkipuoliskolta Poznań tunnetaan monista eri asioista, kuten vuoden 1956 mielenosoituksista, joissa vaadittiin “leipää ja vapautta” ja joista näkyvin muistomerkki ovat kolme ristiä, jotka sijaitsevat kauniin pääteatterin lähellä. Poznań tunnetaan myös messuistaan, joita on pidetty 1920-luvulta lähtien ja jotka ovat maan suurimpia. Nykyään kaupunki on dynaaminen ja nuorekas osaamisen ja teknologian keskus, jonne kohoaa uusia tornitaloja ja jonne monet IT-alan yritykset sijoittavat konttoreitaan. Kaupunki tunnetaan myös suuresta, Puolan kansallisrunoilijan (Adam Mickiewicz) mukaan nimetystä yliopistosta, jossa on 130 000 opiskelijaa. Nykyään Poznań on 1,1 miljoonalla asukkaallaan Puolan viidenneksi suurin kaupunki.
Poznańanissa on melkoinen museokokoelma, siellä voi mennä oopperaan tai konserttiin ja siellä on paljon tapahtumia ja keikkoja. Siellä ei ole välttämätöntä kiertää nähtävyyksiä, vaan kävely vanhassakaupungissa ja sen kauniisiin rakennuksiin tutustuminen riittää valtaosalle kaupungissa vieraileville. Huonoilla ilmoilla ja talvisin kaupungin museot pystyvät tarjoamaan kenelle tahansa jotakin mielenkiintoista, ja vain harvassa kaupungissa on yhtä paljon ja yhtä monipuolinen valikoima museoita kuin Poznańissa.
Jos Poznańissa haluaa tehdä jotakin, ovat erilaiset tapahtumat kaikkein parhaita ajanvietteitä. Mitään varsinaista tekemistä ei tähänkään Puolan kaupunkiin ole syytä lähteä etsimään, sillä kaupunki on varsin monipuolinen ja laaja, ja sen pääpaikkojen koluamiseen kuluu helposti muutama päivä.
Ensimmäiseksi Poznańanissa kannattaa suunnata vanhaankaupunkiin (Stare miasto), jonka keskus on Stary Rynek eli vanha toriaukio [kartalla]. Sen laitamilla on kauniita taloja, joista osa on kuin saduista sinne ilmestyneitä, ja niissä kuten myös aukion keskellä olevassa kaupungintalossa on muutama museo. Museoiden joukossa ovat arkeologinen museo, musiikkivälineitä esittelevä museo, ainakin Puolassa kuuluisia Martinpäivän pullia tutkiva museo, tunnettua puolalaista kirjailijaa eli Quo vadiksen kirjoittanutta Henryk Sienkiewiczia muisteleva museo ja itse kaupungintalossa oleva monipuolinen kaupungin historiaan pureutuva museo. Lisäksi kaupunginmuseoita on lisää, ja ne voi kaikki nähdä asiaan vihkiytyneiltä sivuilta.
Muutaman korttelin päässä aukiosta on lisää museoita: suklaamuseo, etnografinen museo ja Pyry-museo, jossa esitellään Puolassa kovaa suosiota nauttivaa perunaa.
Lähellä vanhankaupungin pääaukiota ja monia muita tärkeitä paikkoja sijaitseva Zamek Cezarski [kartalla] on monipuolinen vierailupaikka, sillä sen suojissa on elokuvia, konsertteja, jatsia, tapahtumia, näyttelyitä ja vierailupaikkoja. Siellä on myös tanssiesityksiä, opastettuja kierroksia ja kaikenlaista muuta kulttuuripitoista.
Puolassa on paljon kauniita katolisia kirkkoja, ja myös Poznańissa niitä on useita. Jos haluaa nähdä erityisen hienon kirkon, on vanhankaupungin laitamilla oleva Fara [kartalla] eli seurakuntakirkko luultavasti kaupungin hienoin kirkko. Tämä barokkityyliä edustava kirkko rakennettiin vuosina 1651–1701, ja kuten muukaan kaupunki kirkko ei kärsinyt paljonkaan toisen maailmansodan pommituksista. Kirkko on kaunis edestä, takaa, pihalta ja sisältä. Sitä on mukava käydä katsomassa, sen sisäpihalla ja sen sisällä voi hyvin vierailla, ja kesäisin sen ohi kulkevalla kävelykadulla on erilaisia valokuvanäyttelyitä.
Vanhankaupungin pääaukion lisäksi kannattaa tutustua sellaiseen aukioon kuin plac Wolności (Vapaudenaukio) [kartalla]. Sen uusittu ilme vetää ihmisiä kesäaikaan puoleensa, sen laitamilla on kauniita taloja kuten suuri kirjastorakennus ja sen tuntumassa on museoita kuten pääasiallinen kansallismuseo ja lääketieteellinen museo.
Kaupungin nähtävyyksistä voi oppia lisää tutkimalla kaupungin virallista matkailusivustoa.
Poznańin parhaita ajanvietteitä ovat tapahtumat, jotka liittyvät vuodenaikojen vaihteluun ja joita on paljon talvikaudella. Parhaisiin tapahtumiin kuuluvat myös konsertit, joita on eniten talvikaudella. Loppuvuodesta Poznańiin voi lähteä joulutoreille, joiden aikaan on myös joulukonsertteja, ja siellä on myös kuuluisat Martinpäivän karkelot, jotka ovat hyvä ajankohta vierailla Keski-Puolassa vuoden pimeimpään ja ankeimpaan aikaan. Poznańin jalkapallojoukkue on viime vuosina esittänyt hyviä otteita, ja sen otteluita voi talvikaudella mennä katsomaan.
Puolalaiseen tyyliin Poznań on kulttuurikaupunki, jossa vieraileva voi käydä baletissa, oopperassa tai klassisen musiikin konsertissa. Kaupungissa on myös keikkoja, ja monet näistä esityspaikoista ovat vierekkäin Ul Święty Marcin -kadun loppupäässä, joka on vanhastakaupungista poispäin, englanniksi “imperial castle”-nimellä (puolaksi Zamek Cesarski, engl Royal Castle) tunnetun kompleksin yhteydessä ja lähistöllä.
Teatr Wielki [kartalla] [ kuva] , sijaitsee kauniin puiston vieressä ja se on kaupungin baletti- ja oopperatalo, jossa ei enää oikeastaan ole lainkaan teatteriesityksiä.
Aula Uniwersytecka [kartalla] on vuotta 1956 muistavan mielenosoituksen muistomerkin vieressä oleva yliopiston kaunis rakennus, joka on opiskelijoita varten. Sen akustiikka on kuitenkin niin hyvä, että kaupungin filharmoniaorkesteri Filharmonia Poznańska soittaa siellä usein, ja siellä on myös tapahtumia, kuten viulukilpailut. Filharmoniaorkesterilla on eniten konsertteja viikonloppuisin mutta joskus myös viikolla.
Näitä lähellä olevassa Zamek Cesarskissa [kartalla] on erilaisia vierailupaikkoja ja esitystiloja. Siellä on musiikkia, tanssia, elokuvaesityksiä ja näyttelyitä, ja se on päivin illoin hyvä vierailupaikka kenelle tahansa kaupungissa vierailevalle.
Linnan yhteydessä on myös jazzklubi Blue Note. Sen verkkosivuilla on tietoa keikoista, joita on harva se ilta.
Yksi ajanvietemahdollisuus on jalkapallo. Poznańin joukkue on Lech Poznań, jonka lempinimi Kolejorz eli “rautatieläiset” sai alkunsa siitä, että pitkään joukkueella oli tiivis suhde Puolan valtion rautatieyhtiöön. Se pelaa kotiottelunsa pääasiallisesti lauantaisin tai harvemmin sunnuntaisin stadionilla "Poznan Stadium" [kartalla], jossa on hotelli, kuntoilupaikkoja ja muuta ajanvietettä. Stadionin viereen pääsee esimerkiksi raitiovaunulinjoilla 1, 6 ja 15, ja paras pysäkki on “Stadion Miejski”.
Puolan ykkössarjan eli Polska Ekstraklasan kausi kestää heinäkuun loppupuolelta joulukuun puolivälin tienoille ja helmikuun ensimmäisestä lauantaista toukokuun jälkimmäiselle puoliskolle.
Poznańin suurimmat ja suosituimmat tapahtumat ovat messukeskuksessa, joka tunnetaan lyhenteellä MTP [kartalla]. Tämä rautatieaseman vieressä oleva “Poznań International Fair” on ollut suosittu vierailupaikka vuodesta 1925, jolloin siellä pidettiin ensimmäiset messut.
Kuten joissain Saksan ja Sveitsin kaupungeissa myös Poznańissa juhlitaan oikein kunnolla Martinpäivää. Puolassa tätä juhlaa siivittää se, että kun ensimmäinen maailmansota 11.11.1918 klo 11.11 loppui perustettiin lähes 140 vuoden jälkeen uudestaan Puolan valtio, ja tuota vuosien 1918–1939 Puolaa kutsutaan yleisesti “toiseksi tasavallaksi”, koska vuosien 1569–1793 valtioliittoa on myöhemmin alettu menneisyyttä kullaten nimittää “ensimmäiseksi tasavallaksi”. Poznańin kenties merkittävin katu on Ulica Święty Marcin, ja se on nimetty Pyhän Martin mukaan. Tällä kadulla on Martinpäivänä kulkueita, ilonpitoa ja ohjelmaa klo 11 alkaen, ja tähän vuodenaikaan syödään ehdottomasti Pyhän Martin pullia, jotka ovat kaupungin omia herkkuja ja joita kaupungissa esittelee museokin. Tietoa vuoden 2021 Martinpäivän vietosta kuvineen voi katsoa Poznańin matkailusivuilta.
Pian Martinpäivän ja Puolan kansallispäivän jälkeen alkavat joulumarkkinat, jotka Poznańissa ovat eräitä maan parhaita. Poznań Bethlehem on markkinoiden virallinen nimi, ja vaikka erilaisia tapahtumia on eri puolilla kaupunkia, on plac Wolności eli Vapaudenaukio varsinaisen joulutorin pitopaikka. Tietoa vuoden 2021 joulumarkkinoista kuvineen voi katsoa Poznańin turistisivuilta.
Poznańissa on ympäri vuoden festivaaleja. Maaliskuussa pidetään designfestivaali, Malta-festivaali tuo kaupunkiin juhannuksen tienoilla 10 päiväksi teatteria, musiikkia ja muita tapahtumia ja syyskuussa esitellään lyhytelokuvia ja lokakuussa animaatio- ja dokumenttielokuvia omilla festivaaleillaan. Messukeskuksella on säännöllisin väliajoin mitä erilaisimpia messuja, ja kaupungissa on tietenkin ruoka- ja oluttapahtumia. Tietoa festivaaleista ja suuren luokan yleisötapahtumista saa Poznańin matkailusivuilta, joskin ne ovat vuodelta 2020 ja jostain tapahtumasta kiinnostuneiden kannattaa tutkia koska ko. tapahtuma seuraavan kerran pidetään.
Poznańin tapahtumia voi katsella myös Poznań Travelin toiselta sivulta.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ruoat, ravintolat ja ostokset.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Kateryna Levchenko /Dreamstime.com, Fialek /Wikimedia
2021/12