Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Tori plac Wielkopolski -aukiolla
Vanhankaupungin vieressä oleva plac Wielkopolski on kaupungin katettu toriaukio, jolla on mukava katsella paikallisia maan tuotteita ja elämänmenoa.

Ostokset ja ruokailu Poznańissa

Poznańin ostokset

Poznań ei ole mikään loistava ostoskaupunki, mutta siellä voi vanhastakaupungista hankkia tuliaisia ja matkamuistoja vaikka keskusaukion kojuistakojuista tai sitten alueen lukuisista pienistä putiikeista.

Vanhankaupungin vieressä oleva plac Wielkopolski [kartalla] on kaupungin katettu toriaukiotoriaukio, jolla on mukava katsella paikallisia maan tuotteita ja elämänmenoa. Se on myös raitiovaunuliikenteen solmukohta, joka on vain parin sadan metrin päässä vanhankaupungin pääaukiosta (Stary Rynek) [kartalla].

Rautatieaseman yhteydessä oleva suuri ostoskeskus Avenida [kartalla] on paikka, josta löytyy vaikka mitä. Se on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin klo 9–21.

Kaupungin vaikuttavin ostospaikka on vanhaan panimoon sijoitettu Stary Browar [kartalla], joka on suurin piirtein yhtä lähellä vanhaakaupunkia kuin Avenidakin. Pelkästään rakennusherättävä on huomiota herättävä, sen Carrefour-valintamyymälä on avoinna sunnuntaisinkin ja muutama liike on siellä avoinna myös sunnuntaisin. Tämä on hyvä paikka aterioida, jos ei muuta keksi.

Lisää ostospaikkoja voi katsella vaikka TripAdvisorista.

Wroclawska, Pozanin paras ravintolakatu
Kaupungin paras ravintolakatu on Wrocławska, ja sen varrella on ruokapaikkoja niin suureen kuin pieneenkin nälkään.

Poznańin ruoat ja ravintolat

Poznańissa on tätä nykyä erinomaiset ruoat, ravintoloita on joka lähtöön ja vaikka hinnat ovat viime vuosina selkeästi nousseet, on siellä edelleen esimerkiksi Suomeen verrattuna kohtuuhintaista.

Ravintolan terassi Stary Rynek -aukiolla
Syömään voi mennä vaikka vanhankaupungin pääaukiolle, jonka laitamilla on kesät talvet hyvää tunnelmaa.

Syömään voi mennä vaikka vanhankaupungin pääaukiolle (Stary Rynek) [kartalla], jonka laitamilla on kesät talvet hyvää tunnelmaa. Kesäisin suuret terassitterassit täyttävät aukion, ja osa niistä on myös talvikäytössä. Vanhassakaupungissa on muuallakin paljon ravintoloita, joiden hintataso ei välttämättä ole sen korkeampi kuin muuallakaan kaupungissa olevien ravintoloiden.

Kaupungin paras ravintolakatu on Wrocławska [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin pääaukion ja Wrocławska-ratikkapysäkin välissä. Sen varrella on monenmoista ruokapaikkaa niin suureen kuin pieneenkin nälkään, ja kesällä ruokailu terassilla on suosittua.

Ruokapaikoiltaan monipuolinen entisen gheton pääkatu Żydowska [kartalla] on aivan vanhankaupungin pääpaikkojen vieressä. Se on hyvä katu myös illanvietolle, mutta sillä ei kesäisin ole yhtä paljon terasseja kuin joillain muilla kaduilla.

Jos haluaa kruunata matkan ottamalla kunnon kakkukahvit klassiseen tyyliin sisustetussa kahvilassa, on yhden kaupungin merkittävimmän aukion, plac Wolnościn laitamalla oleva Da Vinci [kartalla] sellainen.

Tietoa ravintoloista ja niiden annista voi katsoa Poznań Travelista ja TripAdvisorista.

Terassi, Wroclawska
Kesäisin Wrocławska täyttävät suuret terassit, ja tunnelma on aina hyvä ja rento.

Poznańin yöelämä

Poznań on erinomainen paikka vaihtaa vapaalle, ja se onnistuu parhaiten niillä kaduilla ja aukioilla, joilla on ravintoloitakin. Puolalaiset perusoluet eivät enää ole yhtä näkyvästi esillä kuin ennen vaan tarjolla on paljon pienpanimo-oluita ja erilaisia erikoisoluita, joita ei vielä vuosikymmen sitten näkynyt. Hinnat ovat kohonneet mutta eivät merkittävästi, niin että tuopin saa parista eurosta ylöspäin. Jotkut paikat esimerkiksi vanhankaupungin pääpaikoilla voivat olla huomattavasti hintavampia, ja Poznanista löytyy neljänkin euron tuoppeja.

Pääaukion ja vanhankaupungin katujen lisäksi Wrocławska [kartalla] on tutustumisen arvoinen alkuillasta lähtien. Kesäisin sen täyttävät suuret terassit, ja tunnelma on aina hyvä ja rento. Yksi huomionarvoinen paikka maistella pienpanimo-oluita on Kultowa, jonka suurissa sisätiloissa on niin hyvä ilmastointi, että siellä voi tupakoida mutta terassi ja savuttomiakin tiloja löytyy.

Samalla kadulla oleva Pijalnia on puolalainen ketju, jossa on tarjolla perusoluita ja sosialistiaikojen juomia ja pikkuruokia. Poznańissa on toinenkin Pijalnia, ja se on vanhankaupungin pääaukion numerossa 85. Esimerkiksi sen shotit ovat kokeilemisen arvoisia, ja vaikka hinnat ovat alhaisia, eivät ne silti enää ole Puolan edullisimpia, kuten ne olivat vielä muutama vuosi sitten.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti