Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nowy Swiat -katu Varsovassa
Nowy Swiat -katu Varsovassa (täyskuva)
Nowy Swiat -katu Varsovassa (neliö)
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Toimistorakennuksia Park Odkrywcow

Varsova, Puola

Varsova on yksi Euroopan suuria metropoleja, ja tämä Keski- ja Itä-Euroopan välimaastossa keikkuva kaupunki on nykyään entistä suositumpi vierailupaikka. Varsova on jo pitkään ollut noususuhdannetta elävä kaupunki, johon on panostettu valtavasti, ja 2020-luvulla se on edellistäkin vuosikymmentä parempi ja ajankohtaisempi kaupunkilomakohde.

Varsovaan voi lähteä museoihin ja muihin nähtävyyksiin tutustumaan lähes ympäri vuoden, sinne voi talvikauden aikana lähteä katsomaan urheilua, oopperaa, balettia tai lukuisia tapahtumia ja pitkän kesäkauden aikana kaupungin puistoista ja terasseista saa kaiken irti. Varsovan valttikortteihin kuuluu erinomainen hinta-laatusuhde lähes kaiken kohdalla, ja siellä majapaikat, ruoat, juomat ja liikkuminen on aivan eri hinnoissa kuin kotimaassa.

Veneilyä Lazienki-puistossa

Tekemistä

Laajassa Varsovassa olevan on hyvä etukäteen tietää, missäpäin on ravintoloita. Varsovan parhaat tienoot tehdä ostoksia ovat ydinkeskustassa, ja siellä tulee vastaan lähinnä pieniä putiikkeja ja suuria ostoskeskuksia. Varsova on Frédéric Chopinin kotikaupunki, ja siellä on paljon kaikenlaisia konsertteja. Puola on yksi maailman suuria elokuvamaita, ja Varsova on erinomainen paikka katsella elokuvia. Myös tasokkaita jalkapallo-otteluita siellä on mahdollista seurata. Yöelämä on huokeiden hintojen ja suuren opiskelijaväestön elävöittämää.

Varsovan yliopisto

Nähtävää

Varsovan ydinkeskustassa on melkoinen määrä perinteisiä nähtävyyksiä, kirkoista palatseihin ja Kuninkaanlinnaan. Varsovan museoissa ovat vahvasti esillä sodan lisäksi taide, tiede ja kulttuuri. Veikselin joenranta on parantunut monella tapaa viime vuosien aikana. Lisäksi Varsovassa on niin keskustassa kuin sen liepeilläkin melkoinen määrä mielenkiintoisia puistoalueita. Perheille Varsovassa on hyviä vierailupaikkoja, joissa voi vaikka huonolla säällä tai talvikaudella käydä. Niille, jotka ovat Varsovassa ennenkin käyneet, voidaan suositella vierailua kaupungin ulkopuolelle.

Riksatyyppinen fiatista tehty polkupyörätaksi

Selviytymisopas

Varsovaan voi lentää ympäri vuoden niin suorilla kuin välilaskullisillakin lennoilla. Matkatoimistot järjestävät sinne lähinnä viikonloppumatkoja, joihin kuuluu lennot ja hotelli pariksi yöksi. Varsovan lentoasemalta pääsee muualle kaupunkiin junalla, linja-autolla tai taksilla. Varsova on suurien etäisyyksien kaupunki, jossa tulee loman aikana käveltyä melkoisesti mutta jossa pitkään viihtyvät turvautuvat mielellään metroon, raitiovaunuun tai linja-autoihin. Parhaat matkustusajat Varsovaan ajoittuvat kesäkaudelle, etenkin sen alku- ja loppupuolelle. Varsovaan suuntaavan perheen kannattaa majoittua ydinkeskustan alueelle.

Varsovalainen hotelli

Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Varsovan alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja, majataloja, huoneistohotelleja ja hosteleita.


Varsova matkakohteena

Varsova on nykyään kansainvälinen kaupunki, eikä siellä ole vaikea toimia, ja se on myös suoraviivainen ja selkeä kaupunki, jossa paikasta toiseen on helppo suunnistaa. Varsovan ytimessä kaikki on kävelymatkan päässä, ja muualle haluavan on helppo hypätä entistä parempaan joukkoliikenneverkostoon, johon kuuluu kaksi metrolinjaa. Varsova on myös entistä parempi kaupunki tehdä ostoksia ja ruokailla, ja etenkin ravintoloiden taso ja monipuolisuus ovat viime vuosikymmenen aikana ottaneet suuria harppauksia eteenpäin.

Varsova on erinomainen kaupunkilomakohde kenelle tahansa, ja siellä viihtyvät erityisen hyvin pariskunnat ja porukat. Kaupungissa on vilkkaimpinakin matkustusaikoina tilaa ja kulut pysyvät kurissa myös keskikesällä, joten sinne voi lähteä silloinkin kun monet muut Euroopan kaupungit ovat ääriään myöten täynnä vierailijoita. Kaikkein paras vuodenaika matkustaa Varsovaan on kesä, toukokuulta syyskuulle, mutta se on varteenotettava matkakohde myös ennen joulua, tammi- ja helmikuussa sekä huhti- ja lokakuussa, jolloin ilmat voivat ainakin osan kuukaudesta olla aivan kesäisiä.

Kuvituskuva
Łazienkipuiston kohokohtiin kuuluu niin sanottu palatsi veden äärellä.

Varsovan nähtävyydet

Linnanaukio eli Plac Zamkowy on monessa mielessä Varsovan pääaukio, ja se sijaitsee tärkeällä paikalla Veikseljoen rannalla, vanhankaupungin vieressä. Aukion läpi ja lähettyviltä kulkee joka päivä tuhatmäärin niin turisteja kuin paikallisiakin, sillä aukion lähistöllä sijaitsee kaikenlaista tärkeää. Aukio sijaitsee vanhankaupungin ja Krakowskie Przedmieście -kadun välissä, ja näin se onkin hyvä ensimmäinen vierailukohde ensimmäistä kertaa Varsovassa oleville. Aukiolla on helppo päästä sisään tunnelmaan, jossa on niin Varsovan menneisyyttä kuin nykyisyyttäkin, ja sillä on hyvä vierailla useaan otteeseen loman aikana.

Linnanaukiolle johtava Krakowskie Przedmieście on monin tavoin Varsovan merkittävin katu. Sen käveleminen päästä päähän johdattaa niin kaupungin historiaan kuin nykypäiväänkin. Katu on suureksi osaksi jalankulkijoille omistettu, joskin sen läpi kulkee ajoittaista liikennettä. Monen nähtävyyden lisäksi katua elävöittää yliopisto, jonka takia sillä on useita kirjakauppoja ja myös yllättävän edullisia kahviloita ja ravintoloita. Tunnelmaa Krakowskie Przedmieście -kadulle antavat kesät talvet sen varrella olevat merkittävät nähtävyydet ja muut rakennukset. Lukuisat kirkot ovat kaupungin merkittävimmästä päästä, ja Linnanaukion kupeessa oleva Pyhän Annan kirkko (Kościół Akademicki św. Anny, engl. St Anna’s Church) on hyvä tutustumiskohde. Kirkko on kenties kaupungin hienoimmin koristeltu, ja sen olennainen osa on Taras widokowy eli näköalaterassi.

Kulttuuri- ja tiedepalatsi yövalaistuksessa
Varsovan näkyvin rakennus on Kulttuuri- ja tiedepalatsi.

Varsovan näkyvin rakennus eli Kulttuuri- ja tiedepalatsi (engl. Palace of Culture and Science) sijaitsee päärautatieaseman vieressä, plac Defilad -aukiolla. Rakennus muistuttaa suuresti Moskovan yliopiston päärakennusta sekä muita niin sanottuja Stalinin hammastaloja Moskovassa ja myös Latvian Riiassa olevaa vastaavanlaista rakennusta. Tämä vuosina 1952–55 rakennettu, 230-metrinen rakennus on nykyisin varsinainen monitoimitalo, jossa on paitsi hyvät näkymät 30. kerroksesta kaikkialle Varsovaan myös ravintoloita, konserttisaleja, museoita, teattereita, elokuvateatteri ja kaupungin turisti-infopiste.

Lähellä Kulttuuri- ja tiedepalatsia, aivan päärautatieaseman takana ja palatsin pohjoispuolella ovat alueet, jotka toisen maailmansodan alkuvaiheissa olivat juutalaisten gettoaluetta. Juutalaiskorttelit ovat tulleet nykyihmisille tutuiksi lähinnä elokuvista, joista Roman Polanskin Pianisti on viimeisimpänä valottanut lisää Varsovan juutalaisten synkkiä vaiheita toisen maailmansodan aikana. Alue on melko laaja, ja siihen liittyy useita merkittäviä vierailukohteita. Alueella ei ole kaikkein mukavinta liikkua suurten rakennusprojektien ja vilkkaiden valtakatujen alueella, mutta nopeastikin voi käydä katsomassa yhtä tai kahta sen pääpaikoista. Pääosa keskustan juutalaisalueiden vierailupaikoista sijaitsevat Mirów- ja Muranów-nimisissä kaupunginosissa, ja jonkin verran aiheeseen liittyvää löytyy myös muualta kaupungista, etenkin Pragan kaupunginosasta.

Ostokset

Nowy Świat on Varsovan monipuolisimpia ostoskatuja, jonka varrella on hienoja putiikkeja ja kaikenlaisia muita kauppoja kirjakaupoista vaateliikkeisiin. Siltä löytyy monipuolinen, alati vaihtuva valikoima erilaisia kauppoja, ja niiden joukossa on niin ketjuliikkeitä kuin yksityisiä putiikkejakin. Sen sivukaduista Chmielna on kaupungin pääasiallinen kävelykatu, jolla on paljon kauppoja, ja sitä kannattaa jatkaa loppuun asti, senkin jälkeen kun kävelykatuosuus loppuu.

Vanhakaupunki on hyvä paikka tehdä perinteisiä ostoksia, kuten tuliaisia ja matkamuistoja. Keskusaukio eli Rynek Starego Miasta on alueen keskus kaiken mahdollisen osalta, ja sen ympäristö kannattaa koluta kunnolla. Vanhastakaupungista löytyy useita hyviä taidegallerioita, joista voi ostaa paikallista taidetta ja muotoilua. Hyviä ostoksia vanhassakaupungissa ovat myös korut, jalokivet ja muut arvokkaat tuotteet. Antiikki ja erilaiset keräilyesineet ovat Varsovassa parhaiten esillä juuri vanhassakaupungissa. Vanhankaupungin ja uudenkaupungin välillä oleva porttialue eli Barbakan Warszawski on aina ja etenkin kesällä hyvä paikka löytää käsitöitä ja muita vastaavanlaisia matkamuistoja.

Uusikaupunki on sekin hyvä paikka pikkuputiikeiltaan, ja sen pääkatu eli Freta kannattaa kävellä päästä päähän. Uudenkaupungin puolella on etenkin pääaukiolla (Rynek Nowego Miasta) usein markkinoita, joilla kaupataan elintarvikkeita ja matkamuistoja.

Varsovassa ei nykyisin ole ydinkeskustassa mitään varsinaista toria tai kauppahallia, mutta siellä on kaupankäyntiä, jonka avulla voi tutustua myös paikalliseen elämänmenoon. Kaupungissa ollessa on paikallaan tutustua yhteen puolalaisen kaupankäynnin kulmakiveen eli maanalaisissa alikulkukäytävissä tapahtuvaan kaupankäyntiin. Kauppoja, kioskeja ja muita kojutyyppisiä ostospaikkoja on yleensä alikulkukäytävissä, joita on vilkkaiden katujen alapuolella. Varsovassa esimerkiksi päärautatieaseman ympäristössä ja Centrum-metroaseman yhteydessä ja välimatkalla on hyviä, nykyisin varsin nykyaikaisia ja tasokkaitakin kauppoja ja muita ostospaikkoja. Maan alla olevissa käytävissä kaupataan edullisesti kaikenlaista sukkahousuista lihapiirakoihin, mutta niihin on ilmaantunut myös luksusluokan liikkeitä ja tasokastakin ostettavaa.

Ravintolan terassi Varsovassa
Krakowskie Przedmieście -kadulla on kaikenlaista ravintoloista kahviloihin.

Ravintolat ja ruoka

Varsovan ydinkeskustan miellyttävimpiin katuihin kuuluu Nowy Świat. Sen koko matkan varrella on melkoinen määrä ravintoloita, ja sen varrelta löytyy myös enemmän kahviloita kuin minkään toisen kaupungin kadun varrelta. Erityisen monipuolinen keskittymä ravintoloita on numeroiden 40–64 välillä, ja tällä kohtaa on ravintoloita jokaiselle maulle ja matkakassalle. Nowy Światin alkupäässä sijaitseva valtakatu on nimeltään Al. Jerozolimskie, ja se on aina ollut ravintoloiltaan monipuolinen katu. Katu on vain parantanut otettaan ruokapaikkojen suhteen, ja aivan Nowy Światin kulmauksen tienoilla on useita käypiä ruokapaikkoja, vaikka näiden korttelien ravintolat vaihtuvatkin tämän tästä.

Centrum-metroaseman ja päärautatieaseman (Centralna) välimaastossa on useita kojuja, joista saa hampurilaisia ja kebabia, ja jonkin verran ruokapaikkoja on myös alhaalla tunnelissa. Itse päärautatieaseman yhteydessä, etenkin sen aulassa ja sitä ympäröivissä tunneleissa, on paljon kahviloita, pikaruokapaikkoja ja myös muutama kunnollinen ravintola. Tänne ei kannata erikseen lähteä syömään, mutta jos on lähdössä vaikka junalla jonnekin, voi täällä pikaisesti haukata jotakin. Rautatieaseman vieressä oleva ostoskeskus on monipuolinen paikka kauppoineen, elokuvateattereineen ja myös lukuisine ruokapaikkoineen. Ruokapaikat ovat myös sunnuntaisin avoinna, ja sieltä löytyvät etenkin pikaruokien ystäville lähes kaikkien kansainvälisten pikaruokaketjujen pisteet.

nyyttejä
Ruoista tunnetuimpia ovat muissakin maissa ja etenkin Venäjällä pelmeni-nimellä tunnetut nyytit.

Puolalaiset ruoat ovat paitsi yleisiä myös maukkaita, ja niitä kannattaa maistella. Keitot (zupy), jotka ovat erityisen hyviä talvisin, ovat hyviä ja suosittuja. Żur (tai żurek) on suosituin keitto, ja siinä on aina päällä lillumassa makkaranpaloja ja viipaloituja, keitettyjä kananmunia. Hyvä keitto kokeilla on flaki, joka on kumman eksoottinen puolalainen keitto. Tässä vähän tulisessa keitossa on mausteena pippuria, inkivääriä ja paprikaa, ja sen joukossa on aina lihapullia. Muista ruoista tunnetuimpia ovat muissakin maissa ja etenkin Venäjällä pelmeni-nimellä tunnetut nyytit (engl. dumplings). Kaalikääryleiden ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi Varsovassa, ja golabki (engl. cabbage roll) on siellä hyvin samanlaista kuin kotimaassakin. Vähän erikoisempi ruoka, joka on lähinnä lisuke, on pyzy, vanha puolalainen talonpoikaisruoka.

Puolalaisiin ruokiin kuuluvat myös erinomaiset leivät, joiden joukossa on tummaa leipää, ja Varsovan ensimmäinen leipuriliitto perustettiinkin jo vuonna 1520. Lisukkeiden joukossa kannattaa aina maistaa hapankaalia (kapusta, engl. sauerkraut), ja myös suola- ja maustekurkkujen ystävät voivat täällä laajentaa skaalaansa maistamalla paikallisia säilöttyjä kurkkua (ogórki, engl. pickles). Varsovassa on useissa paikoissa englanninkieliset ruokalistat, mutta maitobaareissa ja muissa halvimmissa ruokapaikoissa ei välttämättä englanninkielisiä ruokalistoja ole.

Metrojuna
Joukkoliikenneverkostossa voi matkustaa metrolla, raitiovaunulla tai linja-autolla.

Liikkuminen

Varsova on suurien etäisyyksien kaupunki, jossa tulee loman aikana käveltyä melkoisesti mutta jossa pitkään viihtyvät turvautuvat mielellään joukkoliikenneverkostoon. Varsovassa kannattaa olla varovainen kävellessään ja etenkin katuja ylittäessään. Siellä on lainvastaista ylittää katuja muualla kuin suojakäytävien kohdalla, ja poliisit sakottavat helposti vähän yli 10 euroa katuja väärin ylittävältä turistilta. Varsovassa kannattaa aina käyttää alikulkukäytäviä, joita on paljon ja joissa lähes aina on hyvin avoinna olevia kauppoja ja kioskeja.

Kattava ja edullinen joukkoliikenneverkosto on suuressa Varsovassa pelastava enkeli. Matkustaa voi metrolla, raitiovaunulla tai linja-autolla, ja niihin käyvät samat liput eikä öisin ole lisämaksuja. Matkalippu kannattaa olla ostettuna ja leimattuna, sillä liputtomana kiinni jäävä joutuu maksamaan sakon.

Bussiasema
Varsovan-matkan voi yhdistää muihin Puolan kohteisiin, ja niihin pääsee vaikka bussilla.

Varsovan-matkat, lennot ja saapuminen perille

Omatoimimatkalle mielivän on järkevintä varata ensin lennot ja vasta sen jälkeen majoitus. Joustavuudesta on aina hyötyä, ja Varsovaan on yleensä huomattavasti edullisempaa lentää viikolla ja muulloin kuin Suomen loma-aikoina. Varsovaan voi lentää ympäri vuoden niin suorilla kuin välilaskullisillakin lennoilla. Kotimaiset matkatoimistot tekevät tai ainakin pystyvät järjestämään muutaman vuorokauden kestoisia matkoja Varsovaan. Kysymyksessä ovat lähinnä viikonloppupaketit, joihin kuuluu lennot ja hotelli pariksi yöksi, ja hintaa tällaisilla matkoilla on normaalisti melkoisesti.

Warsaw Chopin Airport eli Varsovan suurin lentoasema sijaitsee alle 10 kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta. Siellä on vuodesta 2010 lähtien ollut vain yksi terminaali eli Terminal A, joka on jakautunut kahteen osaan. Sieltä pääsee nopeasti ja edullisesti muualle kaupunkiin junalla, linja-autolla tai taksilla.

Paikkavinkkejä

Ajanvietettä ulkona: [ Kartalla ] Park Linowy -seikkailupuisto. Tämä on maksullinen, tasokas paikka perheille kokeilla kykyjään köysien kanssa, ja täällä on kolme eri tasoa, jotka varmistavat sen, että kaikki viihtyvät.
Kulttuuria ja tapahtumia: [ Kartalla ] Vanhakaupunki on Varsovan seesteisin illanviettopaikka, mutta sen alueella on hyvä viettää iltaa joskaan varsinaista yöelämää siellä ei juuri ole. Sen pääaukiolla (rynek Starego Miasta) on mukava kesäisin istua iltaa, ja talvisin sen ravintoloiden ja kahviloiden hienot sisätilat ovat mieleenpainuvia paikkoja nauttia illoista.
Kulttuuria ja tapahtumia: [ Kartalla ] Aivan ytimessä sijaitseva Chopin Point on paikka, jossa Chopin soitti vuonna 1823 ja jossa nykyään on joka päivä konsertti klo 19–20. Liput maksavat 60 złotya.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Kirkoista huomionarvoinen on Parafia Katedralna Św. Michała Archanioła i Św. Floriana Męczennika, joka sijaitsee Park Praskin bussi- ja ratikkapysäkkien vieressä.

Lennot Varsovaan 1.4.2024 - 7.4.2024

Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Varsovaan viime viikolla (viikko 14) tehdyt suorat lennot. Sen perusteella saa käsityksen, mitkä lentoyhtiöt lentävät kotimaan eri lentokentiltä Varsovaan ja miten usein lentoja tehdään.
Listalla ei ole mukana välilaskullisia lentoja. Koska kaikki suorat lennot ovat mukana, listalta voi säännöllisten reittilentojen lisäksi löytyä myös kertaluonteisia tilaus/charter-lentoja, joita tekevät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot. Vihreä pallo kellonajan jälkeen merkitsee, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.

Lennot Helsinki-Vantaalta Varsovaan

Finnair lensi viikon aikana Helsinki-Vantaalta 22 kertaa.

MA 1.4TI 2.4KE 3.4TO 4.4PE 5.4LA 6.4SU 7.4
07:30
   
Finnair
AY1141
11:35
   
Finnair
AY1143
17:45
   
Finnair
AY1145
07:30
   
Finnair
AY1141
11:35
   
Finnair
AY1143
17:45
   
Finnair
AY1145
19:45
   
Finnair
AY1147
07:35
Finnair
AY1141
11:35
Finnair
AY1143
17:45
Finnair
AY1145
07:30
   
Finnair
AY1141
11:35
   
Finnair
AY1143
17:45
   
Finnair
AY1145
19:45
   
Finnair
AY1147
07:30
   
Finnair
AY1141
11:35
Finnair
AY1143
17:45
   
Finnair
AY1145
07:30
Finnair
AY1141
11:35
Finnair
AY1143
17:45
Finnair
AY1145
19:50
   
Finnair
AY1147
07:30
   
Finnair
AY1141
11:35
   
Finnair
AY1143
19:45
   
Finnair
AY1147

Muita matkakohteita Puolassa

Varsovan lisäksi Puolassa on myös muita harkinnan arvoisia matkakohteita. Itämeren rannalla sijaitsee Gdańsk, Puolan pohjoisrannikon suurin kaupunki, joka yhdessä Gdynian ja Sopotin kanssa muodostaa ns. kolmoiskaupungin. Puolan eteläosissa, lähellä Slovakiaa, Unkaria ja Ukrainaa sijaitsee puolestaan Krakova, johon ihmisiä on jo pari vuosikymmentä vetänyt myös Spielbergin ohjaama elokuva Schindlerin lista.


Arkisto

Uutta ja huomionarvoista Varsovassa 2013-14

Puolan pääkaupunki Varsova on mielenkiintoinen metropoli, joka muuttuu jatkuvasti ja jonne ilmaantuu koko ajan uusia nähtävyyksiä, ravintoloita ja muuta turisteja kiinnostavaa. Varsova on myös kaupunki, jossa on mielenkiintoisia tapahtumia pitkin vuotta. Lue lisää Varsovan uutuuksista ja tapahtumista 2013-2014.


Muita www-palveluita

Varsovan matkailusivut  |  Varsova Wikipediassa  |  Puolan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Warsaw, Poland  |  Google maps: Varsova

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti