Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ulica Grodzka katu Kuninkaallisella tiellä Krakovassa
Ulica Grodzka katu Kuninkaallisella tiellä Krakovassa (täyskuva)
Ravintolan terassi ulica Grodzkalla Hevosvaunut ulica Grodzkalla Sukiennice Oskar Schindlerin emalitehdas

Krakova, Puola

Puolan merkittävin ja suosituin lomakohde on Krakova, joka sijaitsee maan eteläosissa, lähellä Slovakiaa, Unkaria ja Ukrainaa. Se sijaitsee Puolan väkirikkaimmalla alueella, jolla on paljon merkittäviä kaupunkeja ja jolle rakennettiin myös Auschwitz, toisen maailmansodan pahamaineisin keskitysleiri. Auschwitz olikin pitkään yksi painavimpia syitä sille miksi Krakovaan matkustettiin, joskin syitä lähteä Krakovaan on muitakin. Kaupunki on jo pitkään ollut tunnettu Puolan ainoasta paavista, Johannes Paavali toisesta, ja se on paikka, jossa on useita upeita ja merkittäviä kirkkoja.

Krakovaan on jo pari vuosikymmentä vetänyt ihmisiä myös Spielbergin ohjaama elokuva Schindlerin lista, josta tuttua tehdasta käydään ahkerasti katsomassa. Se kuuluu Krakovan museoihin, joiden joukossa on useita merkittäviä, ja monet niistä sijaitsevat juutalaiskaupunginosa Kazimierzissa, joka on paras keskustan ulkopuolella oleva kaupunginosa.

Krakovan moniin merkittäviin nähtävyyksiin kuuluu myös Wawelin linna-alue, joka on kaupungin suosituin nähtävyys ja kaikin tavoin tarunhohtoinen vierailupaikka. Wawelin linnalta mukavan kävelymatkan päässä sijaitseva vanhankaupunginaukio on sekin yksi syy lähteä Krakovaan, sillä se on Euroopan suurimpia aukioita ja sen tuntumassa on paitsi nähtävää hyväksi toviksi myös erinomaisia ravintoloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja.

1. Tekemistä

Tekemistä-osassa syödään nyyttejä (pierogi) ja muita paikallisia herkkuja ravintoloissa, mietitään, mitä Krakovasta kannattaa ostaa ja kannattaako ostokset tehdä vanhankaupunginaukion keskellä olevassa kauppahallissa, Galeria Krakowskassa vai muualla. Lisäksi annetaan ajanvietevinkkejä, kerrotaan kulttuuritarjonnasta, tapahtumista ja konserteista sekä piipahdetaan tutustumassa ilta- ja yöelämään. Lopuksi annetaan ajanvietevinkkejä mm. flipperien ja pakopelien ystäville.

Kirkko

2. Nähtävää

Nähtävää-osassa käydään läpi Krakovan kaupunginosia ja niiden tarjontaa sekä esitellään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten rakennuksia, maamerkkejä, puistoja ja museoita. Lisäksi esitellään nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille sekä päiväretkille sopivia kohteita Krakovan lähistöllä.

Golf-kärry kulkuneuvona

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan Krakovan-matkoihin, lentoihin ja saapumiseen perille, liikkumiseen kaupungissa sekä alueen säähän, ilmastoon ja parhaimpiin matkustusaikoihin. Lisäksi annetaan selviytymisvinkkejä lapsiperheille.

Hotelli

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Krakovan alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Krakova matkakohteena

Krakova on yksi harvoja Euroopan kaupunkeja, joihin matkustetaan melkoisesti kesät talvet. Zakopanen läheisyys on tehnyt siitä suositun paikan myös talvisin, ja koska Krakova on nykyisin suosittu lomakohde, joka myös on Puolan kallein kaupunki lomailla, on siellä paljon matkustajia majapaikoiltaan edullisemman ja kaikin tavoin väljemmän talvikauden aikana.

Kaikkein parhaat ajat matkustaa Krakovaan kesäkauden aikana ja niin, että kaupunkiin on hyvä tutustua mutta majapaikat eivät ole kalleimmillaan, ovat touko- ja kesäkuu ja syys- ja lokakuu. Heinä- ja elokuussa on kiireisintä mutta silti yleensä tilaa. Säät ovat arvoitus ympäri vuoden, mutta takuuvarmasti lämmintä on juuri keskikesällä. Alkukesästä sataa paljon, ja Krakovaan on aina kannattavaa ottaa sateenvarjo ja vaatteita, jotka ovat sateella hyviä.

Krakovasta voi saada kahden hengen huoneen tai huoneiston edullisesti, ja keskikesälläkin siellä voi kaksi ihmistä yöpyä alkaen hintaan 20–30 euroa. Joissain tapauksissa hinnat ovat kovan kilpailun takia alhaisia, mutta halvimpia majapaikkoja kannattaa tutkia tarkkaan, sillä osassa voi olla suuriakin puutteita ja huoneet voivat olla todella pieniä. Jos haluaa satsata laatuun tai sijaintiin vaikka vanhassakaupungissa, nousee hinta ainakin viiteenkymmeneen euroon, ja laatua haluava saa luksusluokan huoneen hintaan 80 euroa. Hotelleissa yöpyminen on huoneistoja hintavampaa, ja halvimmissa tasokkaissa hotelleissa kahden hengen huone maksaa alkaen 60–80 euroa. Hienojakin hotelleja Krakovassa on, ja siellä voi myös kuluttaa yli sata euroa huoneeseen.

Krakovassa on valtava määrä sekä hosteleita, joissa on yksityishuoneita, että huoneistohotelleja, ja sieltä yleensä löytää ainakin jotakin lyhyelläkin varoajalla. Jos mielii keskeiselle tienoolle, majapaikkaan joka on hinta-laatusuhteeltaan hyvä, kannattaa sellaista ympäri vuoden katsella vähintään pari viikkoa ja kesällä mieluusti kuukauden pari etukäteen. Huoneita on tarjolla ympäri vuoden melkoisesti, mutta niistä pidetyimmät voivat olla varattuja ainakin kesäkauden aikana parikin kuukautta etukäteen.

Kuvituskuva
Nowa Hutan rakennukset jäljittelivät suurten kaupunkien kuten Pariisin monumentaalisia rakennuksia.

Krakovan nähtävyydet

1200-luvulta peräisin oleva vanhankaupunginaukio (Rynek Główny) on mieleen painuva ja vaikutuksen tekevä vierailupaikka, ja sen tuntumassa tulee Krakovan-lomalla kesät talvet vietettyä paljon aikaa. Aukiolla on yksi Puolan tunnetuimmista ja kauneimmista kirkoista, Mariankirkko, ja sen edessä on 1800-luvulla eläneen Puolan kansallisrunoilijan (Adam Mickiewicz) muistomerkki. Lähes kaikissa Puolan suurissa kaupungeissa vanhankaupungin keskusaukion tärkein ja kaunein rakennus on kaupungintalo eli raatihuone (ratusz). Krakova on kuitenkin poikkeus, sillä sen kaupungintalo laitettiin maan tasalle vuonna 1820, ja jäljelle on jäänyt vain 70 metriä korkea ja 55 senttiä vinossa oleva kaupungintalon torni.

Vanhankaupunginaukion suuri koko jää sen keskellä olevan suuren rakennuksen takia useimmilta huomaamatta, ja suurimman huomion viekin Sukiennice (engl. Cloth Hall), joka keskiajalta lähtien on ollut kaupungin vilkkain kauppapaikka. Ennen vanhaan siellä myytiin tekstiilejä, nahkaa, vahaa, suolaa, lyijyä ja mausteita, mutta nykyään se on turisteille suunnattu halli, jossa on melkoinen määrä erilaisia matkamuistoja myyviä kojuja. Suurin nähtävyys Sukiennicessa on kuitenkin Rynek Underground, joka avattiin vuonna 2010. Tässä maanalaisessa museossa näkee aukion alapuolella olevia osia, joihin kuuluvat kauppahallin entiset kojut, ja siellä on myös multimedia-näyttely, joka opettaa Krakovan historiasta.

Vanhankaupunginaukiolla on mukava viettää paljonkin aikaa, ja vanhaakaupunkia kannattaa mahdollisimman paljon kierrellä, mutta yksi loman kohokohtia on kävely Grodzka-kävelykatua pitkin Wawelin linnakukkulalle Wawelin linna-alue on koko Puolan ylpeydenaiheita, ja se on suosittu vierailupaikka puolalaisten keskuudessa. Siellä käyvät tietenkin myös ulkomaiset turistit, mutta heille ei paikalla ole samanlaista painoarvoa. Ulkomaiselle turistille riittääkin yleensä se, että menee Wawelin kukkulalle, katselee aikansa kauniita rakennuksia, kävelee ihmisvirtoja seuraten kuuluisalle renessanssiajan sisäpihalle ja viettää sen jälkeen aikaa joenrannalle antavilla näköalapaikoilla.

Oskar Schindlerin emalitehdas
Schindlerin tehtaaseen on tärkeää varata lippunsa etukäteen.

Joen toisella puolella oleva Podgórze oli vielä vähän aikaa sitten paikka, jonne turistit eivät menneet, mutta nykyään tämä entinen teollisuuskeskus on turistien vierailulistalla. Suurin syy siihen on Fabryka Emalia Oskara Schindlera eli Oskar Schindlerin emalitehdas, jonka ansiosta tuhatkunta juutalaista pelastui keskitysleireiltä. Tehtaassa on kolme näyttelytilaa, joista yhdessä on vuosien 1939–1945 Krakovan saksalaismiehityksestä kertova näyttely, näyttelytila jossa on ajoittain vaihtuvia näyttelyjä ja huone, jossa näytetään elokuvia ja pidetään luentoja. Schindlerin tehtaaseen otetaan vain tietty määrä kerrallaan ihmisiä sisään, ja näin on tärkeää että varaa lippunsa etukäteen.

Krakovan kaupunkikortti Krakow Tourist Card oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn yli neljäänkymmeneen museoon ja muuhun nähtävyyteen. Sillä voi myös matkustaa ilmaiseksi julkisilla, ja sillä pääsee myös linja-autolla lentoasemalle ja suolakaivoksille. Kortilla saa myös alennuksia ravintoloista, autovuokraamosta ja elokuvateatterista. Jos haluaa vain ilmaisen sisäänpääsyn museoihin ja joihinkin muihin nähtävyyksiin, tätä edullisempi on Museum & Attraction Pass, jonkalaisen aikuinen saa kolmeksi vuorokaudeksi kahdeksallatoista eurolla. Myös siihen sisältyy alennuksia ravintoloista, autovuokraamosta ja elokuvateatterista.

Ostokset

Vaikka harva lähtee Krakovaan ostokset mielessään, on siellä helppo tehdä monenmoisia ostoksia. Hintataso on kotimaata huomattavasti alhaisempi ja kauppoja tulee vastaan paikoilla, joilla muutenkin tulee oleskeltua, joten matkalaukkuun kannattaa jättää tilaa tuliaisia varten. Käsityöt ja paikallisesti valmistetut tuotteet ovat suosittuja ostoksia. Myös taidetta, designia, vaatteita ja kenkiä siellä on hyvin tarjolla, ja ostosten tekeminen onnistuu kesät talvet seitsemänä päivänä viikossa.
Lue lisää: Ostokset ja ostosalueet

Ruokaa ravintolassa

Ravintolat

Krakova on herkkusuun paratiisi, jossa on monipuoliset, kohtuuhintaiset ja tasokkaat ruoat. Vaikka Krakovan ravintolat ovat monipuolistuneet, ovat hinnat edelleen kohtuullisia ja vanhankaupungin yliopiston lähellä olevissa kortteleissa voi syödä pilkkahinnalla. Laatua ja tyyliä Krakovasta löytyy, ja pelkästään vanhankaupunginaukiolla on useita Michelin-tähden saaneita ravintoloita. Vanhankaupungin lisäksi Kazimierzissa on melkoisesti ravintoloita, ja sieltä löytyy monesta paikasta puuttuvia juutalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Puolalaisten ruokien lisäksi italialaiset ruoat ovat yleisiä, mutta muuten Krakovasta saa yksittäisistä ravintoloista monesta eri maailmankolkasta peräisin olevia ruokia.
Lue lisää: Ruoat ja ravintolat

Liikkuminen

Krakovassa valtaosa matkoista kävellään, ja vanhakaupunki lähiympäristöineen onkin mielenkiintoista aluetta kiertää kokonaan kävellen. Vanhankaupungin lisäksi kävellen voi kulkea rautatieasemalle ja Wawelin linnakkeelle, mutta muilla matkoilla on kaikkein paras turvautua julkiseen liikenneverkostoon.

Raitiovaunut ovat turistille oikeastaan ainoa järkevä liikenneväline, ja niillä liikkuminen on helppoa ja kohtuuhintaista. Lentoaseman ja keskustan välillä paikallisjuna on paras tapa siirtyä, mutta samalla junalla pääsee myös päiväretkelle suolakaivokselle.

Muista liikennevälineistä pyörä on kesäkauden aikana erinomainen Krakovassa, mutta autoilua ei Krakovassa tai sen lähellä suositella. Yksi erikoisuus Krakovassa ovat joistain muistakin Puolan kaupungeista tutut golf-kärryt, jotka ympäri vuoden vievät turisteja keskustassa ja sen lähellä oleville vierailupaikoille ja joskus kauemmaksikin.
Lue lisää: Liikkuminen

Rynek Glowny

Krakovan-matkat

Suomesta pääsee nykyään monta kertaa viikossa Krakovaan, ja lentoja on sekä Helsingistä että Oulusta. Helsingistä lentoaika on kaksi tuntia, ja lähteä voi tietenkin myös muita Suomen kaupungeista, jos ensin lentää Helsinkiin tai Ouluun. Monet kotimaiset matkatoimistot järjestävät kaupunkilomia Krakovaan. Niille voi lähteä ympäri vuoden, ja tarjolla on myös matkoja, joilla voi nähdä muita paikkakuntia. Jos Krakovaan lähtee normaalille pakettimatkalle, kannattaa huomata, että siirtyminen lentoasemalta keskustaan on junalla edullista, helppoa ja nopeaa, eikä kannata maksaa ylimääräistä järjestetystä lentokenttäkyydistä.
Lue lisää: Krakovan-matkat  |  Matkatoimistoja, jotka tekevät matkoja Krakovaan

Paikkavinkkejä

Lapset ja nuoret: [ Kartalla ] Krakovan keskusaukio on suuri Rynek Główny, jolla riittää niin perheille kuin muillekin ihmettelemistä moneksi tunniksi. Liikkuminen lasten ja kävelemään tottumattomien nuorten kanssa voi olla kuitenkin aukiolla hankalaa, sillä silloin kun on tilaa ilmat eivät yleensä ole kaikkein parhaita ja kesäkauden aikana ja muina hyvinä aikoina aukiolla ja sen lähikaduilla riittää ihmisiä.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Katu nimeltään Szeroka eli “leveä”, ja se onkin aukiomainen katu, joka kesäisin täyttyy terasseista.
Kulttuuria ja tapahtumia: [ Kartalla ] Wisła Kraków pelaa stadionilla nimeltään “Stadion Miejski im. Henryka Reymana”, jolle on helpoin päästä julkisilla kulkemalla raitiovaunulinjalla 20 pysäkille “Reymana”. Lipun, jonkalaisen saa alkaen alle neljällä eurolla, voi ostaa ennen ottelua stadionin lippukassalta.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Keskustan kauppahalli ja tori, nimeltään Stary Kleparz. Se on muina päivinä kuin sunnuntaisin avoinna klo 6–18, ja siellä näkee paikallisia elintarvikkeita ja miten Krakovan vanhin jatkuvasti avoinna ollut kauppapaikka toimii.
Museot ja taidegalleriat: [ Kartalla ] Kazimierzissa on useitakin hyviä vierailupaikkoja, ja siellä oleva Juutalaismuseo on paikka, joka kertoo Puolassa asuneiden juutalaisten historiasta ja kohtaloista. Museon nimi on Żydowskie Muzeum Galicja (engl. “Galicia Jewish Museum”), ja se kertoo lähinnä Galitsia-nimisen alueen juutalaisista.

Lennot Krakovaan 6.5.2024 - 12.5.2024

Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Krakovaan viime viikolla (viikko 19) tehdyt suorat lennot. Sen perusteella saa käsityksen, mitkä lentoyhtiöt lentävät kotimaan eri lentokentiltä Krakovaan ja miten usein lentoja tehdään.
Listalla ei ole mukana välilaskullisia lentoja. Koska kaikki suorat lennot ovat mukana, listalta voi säännöllisten reittilentojen lisäksi löytyä myös kertaluonteisia tilaus/charter-lentoja, joita tekevät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot. Vihreä pallo kellonajan jälkeen merkitsee, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.

Lennot Helsinki-Vantaalta Krakovaan

Finnair lensi viikon aikana Helsinki-Vantaalta 20 kertaa.

MA 6.5TI 7.5KE 8.5TO 9.5PE 10.5LA 11.5SU 12.5
07:15
   
Finnair
AY1161
10:40
   
Finnair
AY1165
17:10
Finnair
AY1163
07:15
   
Finnair
AY1161
10:40
   
Finnair
AY1165
17:10
Finnair
AY1163
07:15
Finnair
AY1161
10:40
   
Finnair
AY1165
17:10
Finnair
AY1163
07:15
   
Finnair
AY1161
10:40
Finnair
AY1165
17:10
Finnair
AY1163
07:15
   
Finnair
AY1161
10:40
   
Finnair
AY1165
17:10
Finnair
AY1163
07:15
   
Finnair
AY1161
17:10
Finnair
AY1163
07:15
   
Finnair
AY1161
10:40
Finnair
AY1165
17:10
   
Finnair
AY1163

Muita www-palveluita

Krakovan matkailusivut  |  Krakova Wikipediassa  |  Puolan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Krakow, Poland  |  Google maps: Krakova

Lukijoiden kommentteja

Tässäpä tärppi vintagen ystäville. Jos olet tulossa 11.10.2019 - 13.10.2019 viikonloppuna Krakovaan ja haluat fiilistellä vanhojen aikojen tunnelmissa, merkkaa matkaohjelmaan Krakowski Retro Weekend. Kogel Mogelissa hypätään suoraan 90-kuvun tunnelmiin ja paikan päällä voi seurata vaikka ajan hengen mukaista muotinäytöstä, jossa kaivetaan esiin komeron piiloista kaikki ilkeän ihanimmat 90-luvun vaatekappaleet. Tunnelmaan päästyään täällä voi hankkia itselleen myös 90-luvun kampauksen, retrovaatteita omaan vaatekaappiin, osallistua ajankuvaa syväluotaaville luennoille, jne.

Puolassa on kukoistava underground- ja vaihtoehtoisen sarjakuvan kulttuuri ja historia. 12.10. - 13.10.2019 viikonloppuna Manggha Museum of Japanese Art and Technology -museossa järjestetääb FAK eli Festival of Alternative Comics. Vierailijat voivat tutustua parinkymmenen ympäri Puolaa tulevan sarjakuvataiteilijan teoksiin ja osallistua myös puolentoista tunnin workshoppeihin ja esityksiin aiheesta. Luvassa myös jatkobileet.

Krakovan ilmanlaatu ei todellakaan ole mikään erikoinen joka puolella, mutta onneksi tähän on luvassa parannusta. Krakovaan on ensi vuoden loppuun mennessä tulossa huippuluokan sähköbusseja, 50 nivellettyä sähköbussia ripotellaan erityisesti pahimmin ilmansaasteista kärsiville seuduille, jonka jälkeen nämä linjat ajetaan nollapäästöillä. Tästä voisivat muutkin kaupungit ottaa mallia.

Krakova on 2019 marraskuussa valittu vuoden parhaaksi city break -kohteeksi Euroopassa jo kolmannen kerran peräkkäin samalla kun näppejään jäivät nuolemaan sellaiset kuuluisat paikat kuin esimerkiksi Pariisi, Rooma ja Amsterdam. Sijoituksesta kisaili yhteensä 43 Euroopan kaupunkia ja parhaan kaupungin valinta perustui kyselyyn, johon osallistui 4700 vastaajaa. Vastaajat arvioivat kaupunkeja niiden ravintoloiden, majoitusmahdollisuuksien, nähtävyyksien, kulun helppouden ja sen suhteen, miten paljon kaupunki antaa vastinetta rahalle. Viimeisimmästä Krakova sai täydet viisi tähteä viidestä, ainoana mukana olleista kaupungeista. Miten Krakovaan sitten voi matkustaa? Halvimmalla Suomesta pääsee lentäen Krakovaan Turun kautta Wizzairilla, lennon hinta on kuudenkympin paikkeilla. Helsingistä lentävät Norwegian ja Finnair, mutta hinnat ovat huomattaasti kalliimmat.

Krakovaan on päätetty avata uusi museo. Puolassa tunnettu taiteilija Stanisław Wyspiański saa oman museon kun museoalueelle, vanhankaupungin porttien läheisyyteen ja Kansallismuseon viereen nousee vuoteen 2025 mennessä uusi hänen taidettaan esittelevä museo.

Testasimme Krakovassa Vegano-nimistä vegeravintolaa. Sieltä sai todella hyviä ja täyttäviä salaatteja, leipiä, smoothieita ja mehuja. Toisena päivänä kävimme aamiaisella. Paikka ei ole ihan kaikkien turistien tallaamalla polulla, mutta ei mitenkään hankalasti saavutettavissa kuitenkaan, osoite Henryka Siemiradzkiego 25.

Yliopistokaupunkina Krakovassa on yllin kyllin vilkasta yöelämää, johon heittävät lisää kierroksia kaupunkiin saapuvat turistit. Ihan loogista olisikin ajatella, että Krakovasta olisi vaikea löytää paikkaa, jossa viettää aikaa kaikessa rauhassa juomaansa siemaillen. Ei hätää. Väitetään, että Krakovassa on myös eniten baareja per kaupungin väkimäärä, joten tilaa löytyy. Rauhallisia keitaita ovat käymisen arvoiset Bunkier Sztuki -gallerian baari, Alchemia ja vaikkapa Wódka Café Bar. Kuten nimestä voi päätellä, näistä viimeisimmässä on taatusti Krakovan parhaat valikoimat erilaisia vodkia.

On joulukuu, ja Krakovan joulumarkkinat on jälleen avattu. Pääaukion markkinoilla on pitkät perinteet, niitä alettiin pitää jo ennen toista maailmansotaa, joskin tätä seuranneiden kommunismin vuosien aikana ne olivat tauolla, palatakseen jälleen vapaampien aikojen koitettua. Tarjolla on niin lahjoja, jouluherkkuja kuin ainutlaatuista eurooppalaista joulutunnelmaa. Markkinat ovat auki lähes joka päivä aamukymmenestä iltakymmeneen, ja niillä voi vierailla aina 7. päivään tammikuuta asti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti