maan lippu
Puola
Huomasitko 4 muuta opastamme:
Booking.com
Ulica Grodzka katu Kuninkaallisella tiellä Krakovassa
Ulica Grodzka katu Kuninkaallisella tiellä Krakovassa (täyskuva)
Ravintolan terassi ulica Grodzkalla Hevosvaunut ulica Grodzkalla Sukiennice Oskar Schindlerin emalitehdas

Krakova, Puola

Puolan merkittävin ja suosituin lomakohde on Krakova, joka sijaitsee maan eteläosissa, lähellä Slovakiaa, Unkaria ja Ukrainaa. Se sijaitsee Puolan väkirikkaimmalla alueella, jolla on paljon merkittäviä kaupunkeja ja jolle rakennettiin myös Auschwitz, toisen maailmansodan pahamaineisin keskitysleiri. Auschwitz olikin pitkään yksi painavimpia syitä sille miksi Krakovaan matkustettiin, joskin syitä lähteä Krakovaan on muitakin. Kaupunki on jo pitkään ollut tunnettu Puolan ainoasta paavista, Johannes Paavali toisesta, ja se on paikka, jossa on useita upeita ja merkittäviä kirkkoja.

Krakovaan on jo pari vuosikymmentä vetänyt ihmisiä myös Spielbergin ohjaama elokuva Schindlerin lista, josta tuttua tehdasta käydään ahkerasti katsomassa. Se kuuluu Krakovan museoihin, joiden joukossa on useita merkittäviä, ja monet niistä sijaitsevat juutalaiskaupunginosa Kazimierzissa, joka on paras keskustan ulkopuolella oleva kaupunginosa.

Krakovan moniin merkittäviin nähtävyyksiin kuuluu myös Wawelin linna-alue, joka on kaupungin suosituin nähtävyys ja kaikin tavoin tarunhohtoinen vierailupaikka. Wawelin linnalta mukavan kävelymatkan päässä sijaitseva vanhankaupunginaukio on sekin yksi syy lähteä Krakovaan, sillä se on Euroopan suurimpia aukioita ja sen tuntumassa on paitsi nähtävää hyväksi toviksi myös erinomaisia ravintoloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja.

1. Tekemistä

Tekemistä-osassa syödään nyyttejä (pierogi) ja muita paikallisia herkkuja ravintoloissa, mietitään, mitä Krakovasta kannattaa ostaa ja kannattaako ostokset tehdä vanhankaupunginaukion keskellä olevassa kauppahallissa, Galeria Krakowskassa vai muualla. Lisäksi annetaan ajanvietevinkkejä, kerrotaan kulttuuritarjonnasta, tapahtumista ja konserteista sekä piipahdetaan tutustumassa ilta- ja yöelämään. Lopuksi annetaan ajanvietevinkkejä mm. flipperien ja pakopelien ystäville.

Kirkko

2. Nähtävää

Nähtävää-osassa käydään läpi Krakovan kaupunginosia ja niiden tarjontaa sekä esitellään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten rakennuksia, maamerkkejä, puistoja ja museoita. Lisäksi esitellään nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille sekä päiväretkille sopivia kohteita Krakovan lähistöllä.

Golf-kärry kulkuneuvona

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan Krakovan-matkoihin, lentoihin ja saapumiseen perille, liikkumiseen kaupungissa sekä alueen säähän, ilmastoon ja parhaimpiin matkustusaikoihin. Lisäksi annetaan selviytymisvinkkejä lapsiperheille.

Hotelli

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Krakovan alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Krakova matkakohteena

Krakova on yksi harvoja Euroopan kaupunkeja, joihin matkustetaan melkoisesti kesät talvet. Zakopanen läheisyys on tehnyt siitä suositun paikan myös talvisin, ja koska Krakova on nykyisin suosittu lomakohde, joka myös on Puolan kallein kaupunki lomailla, on siellä paljon matkustajia majapaikoiltaan edullisemman ja kaikin tavoin väljemmän talvikauden aikana.

Kaikkein parhaat ajat matkustaa Krakovaan kesäkauden aikana ja niin, että kaupunkiin on hyvä tutustua mutta majapaikat eivät ole kalleimmillaan, ovat touko- ja kesäkuu ja syys- ja lokakuu. Heinä- ja elokuussa on kiireisintä mutta silti yleensä tilaa. Säät ovat arvoitus ympäri vuoden, mutta takuuvarmasti lämmintä on juuri keskikesällä. Alkukesästä sataa paljon, ja Krakovaan on aina kannattavaa ottaa sateenvarjo ja vaatteita, jotka ovat sateella hyviä.

Hevoskärryt

Krakovasta voi saada kahden hengen huoneen tai huoneiston edullisesti, ja keskikesälläkin siellä voi kaksi ihmistä yöpyä alkaen hintaan 20–30 euroa. Joissain tapauksissa hinnat ovat kovan kilpailun takia alhaisia, mutta halvimpia majapaikkoja kannattaa tutkia tarkkaan, sillä osassa voi olla suuriakin puutteita ja huoneet voivat olla todella pieniä. Jos haluaa satsata laatuun tai sijaintiin vaikka vanhassakaupungissa, nousee hinta ainakin viiteenkymmeneen euroon, ja laatua haluava saa luksusluokan huoneen hintaan 80 euroa. Hotelleissa yöpyminen on huoneistoja hintavampaa, ja halvimmissa tasokkaissa hotelleissa kahden hengen huone maksaa alkaen 60–80 euroa. Hienojakin hotelleja Krakovassa on, ja siellä voi myös kuluttaa yli sata euroa huoneeseen.

Krakovassa on valtava määrä sekä hosteleita, joissa on yksityishuoneita, että huoneistohotelleja, ja sieltä yleensä löytää ainakin jotakin lyhyelläkin varoajalla. Jos mielii keskeiselle tienoolle, majapaikkaan joka on hinta-laatusuhteeltaan hyvä, kannattaa sellaista ympäri vuoden katsella vähintään pari viikkoa ja kesällä mieluusti kuukauden pari etukäteen. Huoneita on tarjolla ympäri vuoden melkoisesti, mutta niistä pidetyimmät voivat olla varattuja ainakin kesäkauden aikana parikin kuukautta etukäteen.

Sukiennice-ostospaikka

Ostokset

Vaikka harva lähtee Krakovaan ostokset mielessään, on siellä helppo tehdä monenmoisia ostoksia. Hintataso on kotimaata huomattavasti alhaisempi ja kauppoja tulee vastaan paikoilla, joilla muutenkin tulee oleskeltua, joten matkalaukkuun kannattaa jättää tilaa tuliaisia varten. Käsityöt ja paikallisesti valmistetut tuotteet ovat suosittuja ostoksia. Myös taidetta, designia, vaatteita ja kenkiä siellä on hyvin tarjolla, ja ostosten tekeminen onnistuu kesät talvet seitsemänä päivänä viikossa.
Lue lisää: Ostokset ja ostosalueet

Ruokaa ravintolassa

Ravintolat

Krakova on herkkusuun paratiisi, jossa on monipuoliset, kohtuuhintaiset ja tasokkaat ruoat. Vaikka Krakovan ravintolat ovat monipuolistuneet, ovat hinnat edelleen kohtuullisia ja vanhankaupungin yliopiston lähellä olevissa kortteleissa voi syödä pilkkahinnalla. Laatua ja tyyliä Krakovasta löytyy, ja pelkästään vanhankaupunginaukiolla on useita Michelin-tähden saaneita ravintoloita. Vanhankaupungin lisäksi Kazimierzissa on melkoisesti ravintoloita, ja sieltä löytyy monesta paikasta puuttuvia juutalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Puolalaisten ruokien lisäksi italialaiset ruoat ovat yleisiä, mutta muuten Krakovasta saa yksittäisistä ravintoloista monesta eri maailmankolkasta peräisin olevia ruokia.
Lue lisää: Ruoat ja ravintolat

Liikkuminen

Krakovassa valtaosa matkoista kävellään, ja vanhakaupunki lähiympäristöineen onkin mielenkiintoista aluetta kiertää kokonaan kävellen. Vanhankaupungin lisäksi kävellen voi kulkea rautatieasemalle ja Wawelin linnakkeelle, mutta muilla matkoilla on kaikkein paras turvautua julkiseen liikenneverkostoon.

Raitiovaunut ovat turistille oikeastaan ainoa järkevä liikenneväline, ja niillä liikkuminen on helppoa ja kohtuuhintaista. Lentoaseman ja keskustan välillä paikallisjuna on paras tapa siirtyä, mutta samalla junalla pääsee myös päiväretkelle suolakaivokselle.

Muista liikennevälineistä pyörä on kesäkauden aikana erinomainen Krakovassa, mutta autoilua ei Krakovassa tai sen lähellä suositella. Yksi erikoisuus Krakovassa ovat joistain muistakin Puolan kaupungeista tutut golf-kärryt, jotka ympäri vuoden vievät turisteja keskustassa ja sen lähellä oleville vierailupaikoille ja joskus kauemmaksikin.
Lue lisää: Liikkuminen

Rynek Glowny

Krakovan-matkat

Suomesta pääsee nykyään monta kertaa viikossa Krakovaan, ja lentoja on sekä Helsingistä että Oulusta. Helsingistä lentoaika on kaksi tuntia, ja lähteä voi tietenkin myös muita Suomen kaupungeista, jos ensin lentää Helsinkiin tai Ouluun. Monet kotimaiset matkatoimistot järjestävät kaupunkilomia Krakovaan. Niille voi lähteä ympäri vuoden, ja tarjolla on myös matkoja, joilla voi nähdä muita paikkakuntia. Jos Krakovaan lähtee normaalille pakettimatkalle, kannattaa huomata, että siirtyminen lentoasemalta keskustaan on junalla edullista, helppoa ja nopeaa, eikä kannata maksaa ylimääräistä järjestetystä lentokenttäkyydistä.
Lue lisää: Krakovan-matkat  |  Matkatoimistoja, jotka tekevät matkoja Krakovaan

Muita www-palveluita

Krakovan matkailusivut  |  Krakova Wikipediassa  |  Puolan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Krakow, Poland  |  Google maps: Krakova

Lukijoiden kommentteja

Tässäpä tärppi vintagen ystäville. Jos olet tulossa 11.10.2019 - 13.10.2019 viikonloppuna Krakovaan ja haluat fiilistellä vanhojen aikojen tunnelmissa, merkkaa matkaohjelmaan Krakowski Retro Weekend. Kogel Mogelissa hypätään suoraan 90-kuvun tunnelmiin ja paikan päällä voi seurata vaikka ajan hengen mukaista muotinäytöstä, jossa kaivetaan esiin komeron piiloista kaikki ilkeän ihanimmat 90-luvun vaatekappaleet. Tunnelmaan päästyään täällä voi hankkia itselleen myös 90-luvun kampauksen, retrovaatteita omaan vaatekaappiin, osallistua ajankuvaa syväluotaaville luennoille, jne.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti