Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sukiennicen kojuja
Paras paikka tehdä tuliaisostoksia on vanhankaupunginaukion keskellä oleva kauppahalli, Sukiennice.

Ostoksilla Krakovassa

Vaikka harva lähtee Krakovaan ostokset mielessään, on siellä helppo tehdä monenmoisia ostoksia. Hintataso on kotimaata huomattavasti alhaisempi ja kauppoja tulee vastaan paikoilla, joilla muutenkin tulee oleskeltua, joten matkalaukkuun kannattaa jättää tilaa tuliaisia varten. Käsityöt ja paikallisesti valmistetut tuotteet, joiden kuningas on vodka, ovat suosittuja ostoksia. Myös taidetta, designia, vaatteita ja kenkiä siellä on hyvin tarjolla, ja ostosten tekeminen onnistuu kesät talvet seitsemänä päivänä viikossa.

Parhaat ostosseudut

Krakovassa ei parhailla ostosseuduilla tarvitse päätään vaivata, sillä ostoksia voi tehdä alueilla, joilla tai joiden lähellä muutenkin on.

Rautatieaseman vieressä oleva kauppakeskus on loistava paikka tehdä monenmoisia hankintoja, ja siellä voi myös syödä. Se on loistava lisä Krakovan ostospaikkoihin, sillä aivan lähellä rautatieasemaa ei paljon muualla kauppoja olekaan.

Suurin osa keskustan kaupoista on joko vanhankaupunginaukiolla (Rynek Główny) tai siltä lähtevillä kaduilla. Kauppojen puolesta Floriańska, joka kulkee rautatieaseman suunnalta vanhankaupunginaukiolle, on kaupungin paras katu. Toinen katu, jolla on kauppoja mutta lähinnä turisteille suunnattuja, on vanhankaupunginaukiolta Wawelin linna-alueella kulkeva Grodzka.

Paras paikka tehdä tuliaisostoksia on vanhankaupunginaukion keskellä oleva kauppahalli, Sukiennice. Tämä englanniksi “Cloth Hall”-nimellä tunnettu paikka on melko monipuolinen, sillä hienojen ja arvokkaiden tuliaistuotteiden lisäksi siellä on kaikenlaista kliseenomaista ja naurettavaakin. Katetussa hallissa on hyvä olla joka säällä, mutta talvisin siellä on yhtä kylmä kuin ulkona. Se on hyvin suosittu paikka ympäri vuoden, ja etenkin viikonloppuiltapäivisin lähes koska tahansa se kuhisee turisteja. Siellä näkee Krakovan parhaat tuliaistuotteet, ja vaikka hinnat ovat siellä kenties korkeampia kuin ne olisivat joissain muissa paikoissa, on se loistava paikka ostaa matkamuistoja ja muitakin tuotteita.

Toinen keskus aukiolla on sen ja Grodzkan kulmauksessa oleva Pasaz 13, jossa on erinomainen herkkukauppa ja jossa on niin tuttuja kuin tuntemattomiakin liikkeitä.

Keskustan ulkopuolisista alueista Kazimierz eli juutalaiskaupunginosa on paikka, jossa on eniten liikkeitä. Niitä on melkoisesti ja monipuolisesti Krakowska-kadun varrella, ja se on eräänlainen alueen pääkatu. Kazimierzin keskus on Plac Nowy [kartalla], joka on eräänlainen kaupungin keskustori. Sillä on hyvällä säällä paljonkin erilaisia kojuja, ja sen tarjontaan kuuluu nykyään entistä enemmän turisteja kiinnostavia tuotteita. Aukiolla on lauantai- ja sunnuntaiaamuisin kirpputori- ja antiikkikojuja, ja se on nimenomaan silloin parhaimmillaan. Muina päivinä sillä myydään lähinnä elintarvikkeita, mutta talvisin ja huonolla ilmalla myyjiä on vähän.

My Guide Krakow kertoo lisää ostospaikoista.

Like a Local Guide luettelee lisää ostospaikkoja.

Elintarvikeostokset: valintamyymälät ja erikoisliikkeet

Krakovassa on melkoinen määrä pieniä elintarvikeliikkeitä, jotka ovat hyvin avoinna, ja niitä on keskitetysti eniten vanhankaupunginaukiolle johtavalla Floriańska-kadulla. Numerossa 29 on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva valintamyymälä, mutta tällaiset liikkeet ovat melko pieniä eikä niissä kannata tehdä suurta määrää ostoksia. Pari muutakin pientä valintamyymälää on kulman takana olevalla Szpitalna-kadulla.

Toinen kätevä paikka, jossa on kaksi valintamyymälää, on rautatieaseman vieressä oleva kauppakeskus Galeria Krakowska. Sen valintamyymälät ovat molemmat Carrefour-ketjua, kuten monet vanhankaupungin pienet valintamyymälätkin. Keskuksessa on myös erikoisliikkeitä, kuten luomuelintarvikkeita myyvä Organic Farma Zdrowia, ja siellä on myös viiniä ja viinaa myyvät erikoisliikkeet. Kauppakeskuksen normaaleissa valintamyymälöissä on suuret viina- ja muutkin valikoimat, mutta niissä on paikan vilkkauden takia usein jonoja.

Ytimen paras, suurin ja monin tavoin edullisin, rautatieaseman ja vanhankaupungin välimaastossa, vähän piilossa oleva valintamyymälä on Biedronka-ketjun [kartalla], ja se on avoinna ma–la 7–22. Samalla ketjulla on piste vanhankaupunginaukiolla (Rynek Główny 34), ja se on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Yelp listaa Krakovan valintamyymälöitä.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Krakovan keskustassa ei ole tavarataloja eikä kovin paljon ostoskeskuksiakaan. Krakovan vanhassakaupungissa ja sen lähellä monet liikkeet ovat melko pieniä, eivätkä Krakovan hienoon ytimen ilmapiiriin nykyaikaiset ostospaikat sovikaan.

Keskustaan on kuitenkin viime vuosina ilmaantunut todella kätevä, mukava, suuri ja keskeinen Galeria Krakowska [kartalla]. Se on uuden rautatieaseman vieressä, eikä sitä voi olla näkemättä, jos saapuu junalla tai bussilla lentoasemalta tai muualta kaupunkiin. Keskus on avoinna joka päivä aamusta iltaan, ja kymmenien kauppojen joukossa on parikin suurta valintamyymälää ja kaikenlaisia muita liikkeitä. Siellä on myös kahviloita ja ruokapaikkoja, ja huonoilla ilmoilla siellä voi viihtyä pitkäänkin. Talvisin se onkin suosittu paikka viettää aikaa, ja siitä on tullut eräänlainen keskustan jatke.

Krakow Info esittelee kaupungin muita ostoskeskuksia.

Tehtaanmyymälät ja outlet-keskukset

Krakow Factory Outlet [kartalla] on lähellä keskustaa, ja sieltä on mahdollista hankkia tunnettujen merkkien tuotteita 30–70 % alennuksilla. Siellä on myös itsepalveluravintola ja kahviloita, joten keskuksen tarjontaan voi tutustua vaikka koko päivän. Paikka on avoinna ma–pe klo 10–21, la klo 10–22 ja su klo 9–20. Paikalle tulee ilmainen bussi, jonka pysäkit ja aikataulun voi nähdä klikkaamalla keskuksen sivulla bussin kuvaa. Kaikkein paras tänne on tietenkin porhaltaa taksilla, ja palata voi sitten vaikka bussilla, jos se vaikuttaa hyvältä ratkaisulta.

Mitä Krakovasta kannattaa ostaa?

Krakova on hyvä paikka tehdä tuliaisostoksia, joista parhaisiin kuuluvat käsityöt, tekstiilit, vanhanaikaiset lelut ja muunlaiset paikalliset, käsintehdyt tuotteet. Alkoholi ja tupakka ovat Puolassa kotimaan hintoihin nähden pilkkahintaisia, ja myös erilaiset elintarvikkeet ja herkut kuten suklaat ovat edullisia ja hyvin valikoimin esillä.

Matkamuistoja myyvä kauppa
Krakova on hyvä paikka tehdä tuliaisostoksia, joista parhaisiin kuuluvat käsityöt, tekstiilit, vanhanaikaiset lelut ja muunlaiset paikalliset, käsintehdyt tuotteet.

Tavallisessa valintamyymälässä on todella hyvät vodka-valikoimat, ja puolalaiset vodkat ovat on yleensä tehty rukiista tai perunasta. Jos haluaa maistaa muualla perin harvinaista perunavodkaa, kannattaa ostaa Chopin- tai Luxsosova-merkkistä. Ruisvodkat on kuitenkin yleisempiä ja suositumpia, ja niitä on tarjolla pilvin pimein. Sobieski on kenties kaikkein yleisin ja paras perusvodka, ja sitä on myynnissä monenmoista. Żubrówka on monelle suomalaiselle tuttua “biisoniruohovodkaa”, ja myös se on yleinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen. Sobieski on todella pehmeä ja moitteeton vodka, jota voi tarjouksesta saada alle kymmenellä euron litra, ja perusvodkat yleensäkin maksavat Puolassa 6–10 euroa. Tarjoukset ovat yleisiä ja kannattaa aina kiinnittää huomiota pullon kokoon, sillä suurempi pullo ei aina ole suhteessa halvempi. Jos haluaa oikein satsata makuun ja laatuun, on Potocki hieno ja perusvodkaa kalliimpi, ja kaikkein hienoin puolalainen vodka on Belvedere.

Hyviä ostoksia ovat myös puolalaiset elokuvat, jotka on tekstitetty englanniksi, puolasta muille kielille käännetyt kirjat, joita on Krakovasta kertovia paljon, ja myös muut tuotteet, joita saa Empik-ketjun liikkeistä. Sellaiset löytyvät esimerkiksi rautatieaseman vieressä olevasta kauppakeskuksesta ja Floriańska-kadun numerosta 14.

Aukioloajat ja yleiset vapaapäivät

Kaupat ovat Krakovassa hyvin avoinna seitsemänä päivänä viikossa, ja erityisen hyvin kauppoja on sunnuntaisin avoinna vanhassakaupungissa ja ostoskeskuksissa. Nykyään joka kuukausi on kaksi sunnuntaita, jolloin suuret liikkeet eivät saa olla avoinna mutta niissä harva Krakovassa lomaileva käykään. Kaupat ovat avoinna hyvin, ja esimerkiksi rautatieaseman vieressä oleva ostoskeskus on avoinna ma–la klo 9–22 ja su klo 10–22. Vanhankaupungin yksityiset liikkeet ovat yleensä avoinna klo 10 tai 11 alkaen klo 19 asti, ja ketjuliikkeet kuten kirjakaupat ja Flying Tiger ovat pidempään avoinna, klo 9 tai 10 alkaen klo 21 tai 22 asti.

Puolassa on paljon erilaisia lomia, joita Suomessa ei tunneta, ja sellaiset loma-ajat kuin joulu ja pääsiäinen ovat siellä hiljaisia, hartaita aikoja, jolloin monet kaupat, ravintolat ja muutkin paikat ovat kiinni. Yleinen lomakuukausi on elokuu, mutta se ei välttämättä sulje montaakaan kauppaa, ravintolaa tai hotellia, sillä elokuussa puolalaiset kuten myös saksalaiset lomailevat maan eri kolkissa. Yleisistä lomapäivistä etenkin 3.5., 20.5., 31.5., 15.8. ja 11.11. ovat Suomessa tuntemattomia.

Valuutta, hintataso, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Puolassa on käytössä złoty (PLN), joka lausutaan “zwoti”. Perinteisesti sen kurssi on reilut neljä złotya euroa kohden, eikä se juuri koskaan ole alle neljän euroa kohti.

Krakovan hintataso on vertailujen mukaan 50–60 % Helsingin hintatasoa alempi, ja vaikka kaupunki on monin tavoin Puolan kallein, ovat siellä monet asiat pilkkahintaisia. Kalleinta on vanhassakaupungissa, mutta edullisia hintoja tulee vastaan kaikkialla, sillä normaalin krakovalaisen kuukausipalkka on alle 1000 euroa.

Pankkiautomaatteja on lentoasemalla, rautatieasemalla jolle lentokenttäjuna saapuu, ja vanhankaupungin joillain kaduilla. Rahaa kannattaa nostaa joko lentokentällä tai rautatieasemalla, ja jos se unohtuu, vanhassakaupungissa sekä Floriańska että Grodzka ovat katuja, joilla on automaatteja.

Jos mukanaan tuo euroja ja haluaa vaihtaa ne paikalliseen valuuttaan, on vaihtopisteitä lentoasemalla, rautatieasemalla ja Floriańskalla, kuten monissa muissakin paikoissa. Paras vaihtokurssi on aina se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat lähellä toisiaan, ja esimerkiksi lentoasemalla saa olla tarkkana ettei vaihda huonon kurssin kanssa. Rautatieasemalla kuten muuallakin kaupungissa rahanvaihtopisteet ovat yleensä hyviä, sillä myös paikalliset vaihtelevat niissä valuuttaa eivätkä vain turistit.

Maksukortit käyvät Puolassa ja Krakovassa nykyään melko hyvin, mutta monessa paikassa käteinen on nopeampi maksutapa. On myös paikkoja, joissa kortit eivät käy, ja näin ollen käteistä kannattaa aina olla matkassa mukana. Kortit käyvät nykyään moniin lippuautomaatteihin, joten siellä ei tarvitse epätoivoisesti syöttää kolikoita lippuautomaattiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti