Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lukullus-ostoskeskus
Varsovan parhaat tienoot tehdä ostoksia ovat ydinkeskustassa, ja siellä tulee vastaan lähinnä pieniä putiikkeja ja suuria ostoskeskuksia.

Ostoksilla Varsovassa

Varsova on kohtuuhintainen ja varsin monipuolinen ostoskaupunki, johon harva kuitenkaan lähtee vain ostokset mielessään. Ydinkeskusta tarjoaa parhaat ostospaikat, ja siellä on kaikkea pienistä putiikeista suuriin ostoskeskuksiin. Varsovasta tuodaan tuliaisina kaikenlaista, ja valtaosa tuotteista siellä on huomattavasti kotimaata edullisemmissa hinnoissa.

Varsinaisilla ostoksilla Varsovassa on hyvä olla muulloin kuin sunnuntaisin ja juhlapyhinä, jolloin kaupat eivät ole kovin hyvin avoinna. Varsovassa on entistä vähemmän sunnuntaisin liikkeitä avoinna, ja maaliskuun 2020 jälkeen siellä eivät ole olleet enää avoinna ostoskeskuksetkaan sunnuntaisin.

Parhaat ostosseudut

Varsovan parhaat tienoot tehdä ostoksia ovat ydinkeskustassa, ja siellä tulee vastaan lähinnä pieniä putiikkeja ja suuria ostoskeskuksia. Ostoskeskusten yhteydessä on hyvin varusteltuja elintarvikeliikkeitä, mutta niitä tulee vastaan muuallakin.

Ydinkeskustan uudet osat Nowy Światin ja päärautatieaseman välimaastossa

Nowy Świat [kartalla] on Varsovan monipuolisimpia ostoskatuja, jonka varrella on hienoja putiikkeja ja kaikenlaisia muita kauppoja kirjakaupoista vaateliikkeisiin. Siltä löytyy monipuolinen, alati vaihtuva valikoima erilaisia kauppoja, ja niiden joukossa on niin ketjuliikkeitä kuin yksityisiä putiikkejakin. Sen sivukaduista Chmielna on kaupungin pääasiallinen kävelykatu, jolla on paljon kauppoja, ja sitä kannattaa jatkaa loppuun asti, senkin jälkeen kun kävelykatuosuus loppuu.

Chmielna johtaa kadulle nimeltään Marszałkowska, joka onkin aivan Kulttuuri- ja tiedepalatsin vieressä. Se on paras osoite Varsovassa mennä ostoskeskukseen, ja muuallakin samalla alueella on paljon ostoskeskuksia ja muita keskitettyjä kaupustelualueita.

Kulttuuri- ja tiedepalatsin sivulla, Al. Jerozolimskie -valtakadun vieressä, kulkevat alikulkukäytävät ovat hyviä mitä erilaisimmille tuotteille, elintarvikkeista kaikenlaiseen muuhun. Rautatieaseman vieressä sijaitseva ostoskeskus [kartalla] on hyvä paikka tehdä ostoksia ja viettää aikaa sekin, ja päärautatieaseman (Warszawa Centralna) ympäristössä on muitakin ostospaikkoja. Tämä on kuitenkin suurten katujen hallitsemaa aluetta, jolla kannattaa nimenomaan käyttää alikulkukäytäviä ja pysytellä visusti erossa vilkkaasta liikenteestä.

Tavaratalo Al. Jerozolimskie -kadulla
Al. Jerozolimskiesta on nykyisin muodostunut erinomainen ostoskatu.

Al. Jerozolimskie [kartalla] on aina ollut vilkkaasta liikenteestä huolimatta monipuolinen katu, ja nykyisin siitä on muodostunut erinomainen ostoskatu. Kauppoja on melkoinen määrä etenkin toisella puolella katua päärautatieasemasta katsoen, ja etenkin muodista kiinnostuneet voivat tehdä täällä todellisia luksusluokan ostoksia. Erityisen hyvät apajat luksusostoksille ovat Bracka-kadun [kartalla] kulman tienoilla, ja missä Louis Vuittonilla on suuri liike Vitkac-ostoskeskuksen yhteydessä.

Bracka johtaa Kolmen ristin aukiolle (plac Trzech Krzyży) [kartalla], ja myös sen laitamilla ja lähistöllä on perinteisesti ollut tyylikkäitä ostospaikkoja. Aukiolle kannattaa kävellä nimenomaan Bracka-katua pitkin, sillä sen varrella on mielenkiintoisia kauppoja ja aivan uudenlaista varsovalaista tyyliä. Esimerkiksi erikoisen muistomerkin kohdalla oleva Mysia 3 on mielenkiintoinen kauppakeskus. Aukiolle johtavista kaduista muutkin ovat kaupoiltaan varsin hyviä, ja täällä on tyyliä, jota keskustasta ei suinkaan joka paikasta löydy. Ostosmielessä hyviä katuja koluta ovat etenkin Hoza ja Mokotowska [kartalla]. Tämän alueen kaduista myös Nowogrodzka- ja Krucza-kaduilla on normaalia enemmän kauppoja.

Vanhakaupunki ja sen lähistö

Vanhakaupunki on hyvä paikka tehdä perinteisiä ostoksia, kuten tuliaisia ja matkamuistoja. Keskusaukio eli Rynek Starego Miasta [kartalla] on alueen keskus kaiken mahdollisen osalta, ja sen ympäristö kannattaa koluta kunnolla.

Vanhastakaupungista löytyy useita hyviä taidegallerioita, joista voi ostaa paikallista taidetta ja muotoilua. Yksi aukion taidegalleria on Napiorkowska.

Hyviä ostoksia vanhassakaupungissa ovat myös korut, jalokivet ja muut arvokkaat tuotteet, ja näitä voi katsella esimerkiksi kaikin tavoin monipuolisen Piwna-kadun varrella olevassa Szkatułkassa.

Antiikki ja erilaiset keräilyesineet ovat Varsovassa parhaiten esillä juuri vanhassakaupungissa, ja Lapidarium (Nowomiejska 15/17), joka on vanhan- ja uudenkaupungin välillä oleville porteille johtavalla kadulla, on alan liikkeiden aatelia.

Vanhankaupungin ja uudenkaupungin välillä oleva porttialue eli Barbakan Warszawski [kartalla] on aina ja etenkin kesällä hyvä paikka löytää käsitöitä ja muita vastaavanlaisia matkamuistoja. Ennen kuin hankkii mitään tuliaisia, käsitöitä tai Varsova-aiheisia tuotteita, kannattaa ensin katsastaa tämän varsin vilkkaan markkina-alueen tarjonta.

Uusikaupunki on sekin hyvä paikka pikkuputiikeiltaan, ja sen pääkatu eli Freta kannattaa kävellä päästä päähän. Uudenkaupungin puolella on etenkin pääaukiolla (Rynek Nowego Miasta) [kartalla] usein markkinoita, joilla kaupataan elintarvikkeita ja matkamuistoja.

Local Life -sivusto kertoo yksityiskohtaisesti Varsovan kaupoista

Centrum-metroasema
Maan alla olevissa käytävissä kaupataan edullisesti kaikenlaista sukkahousuista lihapiirakoihin, mutta niihin on ilmaantunut myös luksusluokan liikkeitä ja tasokastakin ostettavaa.

Maanalaisissa käytävissä tapahtuva kaupankäynti

Varsovassa ei nykyisin ole ydinkeskustassa mitään varsinaista toria tai kauppahallia, mutta siellä on kaupankäyntiä, jonka avulla voi tutustua myös paikalliseen elämänmenoon. Kaupungissa ollessa on paikallaan tutustua yhteen puolalaisen kaupankäynnin kulmakiveen eli maanalaisissa alikulkukäytävissä tapahtuvaan kaupankäyntiin. Kauppoja, kioskeja ja muita kojutyyppisiä ostospaikkoja on yleensä alikulkukäytävissä, joita on vilkkaiden katujen alapuolella.

Varsovassa esimerkiksi päärautatieaseman ympäristössä ja Centrum-metroaseman yhteydessä ja välimatkalla [kartalla] on hyviä, nykyisin varsin nykyaikaisia ja tasokkaitakin kauppoja ja muita ostospaikkoja. Maan alla olevissa käytävissä kaupataan edullisesti kaikenlaista sukkahousuista lihapiirakoihin, mutta niihin on ilmaantunut myös luksusluokan liikkeitä ja tasokastakin ostettavaa. Aikojen edetessä homma on kehittynyt niin, että nykyisin väliaikaisen näköisten kojujen sijaan ostoksia tehdään siisteistä myyntipisteistä, eikä näissä käytävissä ainakaan keskustassa ole mitään epämääräistä.

Käytävien putiikit ovat varsin hyvin avoinna, osa sunnuntaisinkin, mutta on hyvä olla tietoinen siitä, että alkoholia ei päärautatieaseman ympäristössä olevissa käytävissä ole tarjolla. Käytäviä kannattaa vilkkaiden katujen takia käyttää, ja ne ovat tietenkin sateella tai kylmällä hyviä oleskelupaikkoja. Putiikkien lisäksi käytävissä on kahviloita ja nykyisin jopa ruokapaikkoja, ja niiden tarjonta on monipuolistunut yllättävän paljon.

Kauppahalli

Melko lähellä keskustaa sijaitseva Hala Mirowska [kartalla] (plac Mirowska 1) on paras paikka hakea vihanneksia ja muita elintarvikkeita. Tämä samannimisen raitiovaunupysäkin vieressä sijaitseva halli on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaisin klo 10–19. Sinne pääsee monella eri bussilla ja raitiovaunulla, esimerkiksi päärautatieasemalta bussilinjoilla 160 ja Z17.

Tehtaanmyymälät ja outlet-myymälät

Hyvä paikka lähteä hakemaan tunnettujen merkkien tuotteita suurilla, jopa 70 % alennuksilla on Factory Outlet Ursus [kartalla]. Paikka on avoinna ma–to klo 10–21 ja pe–la klo 10–22. Sen lähelle pääsee kulkemalla Ursus-juna-asemalle KM3-junalla, ja sinne kulkevat myös linja-autot 177, 194, 228 ja 716. Tietysti useamman hengen porukoille taksikyyti on Varsovassa varsin edullinen tapa siirtyä paikasta toiseen, ainakin ostosten kanssa takaisin palatessa.

Varsovassa on toinenkin, saman yhtiön omistama outlet-keskus, Annopol [kartalla], ja se on avoinna samoin aukioloajoin. Tänne pääsee kätevästi raitiovaunuilla 1 ja 25, pysäkille nimeltään Annopol. Tämäkin keskus on sen verran lähellä keskustaa, että taksilla voi myös hyvin mennä, etenkin jos ryhmässä on useita ihmisiä.

Ostoskeskus
Ostoskeskusten alakerrassa on poikkeuksetta suuri valintamyymälä.

Ostoskeskukset

Varsovassa on paljon suuria ja nykyaikaisia ostoskeskuksia, eikä niitä tarvitse keskustan ulkopuolelta etsiä. Päärautatieaseman ja Nowy Światin välinen alue on hyvä kaikenlaisten ostosten tekemiselle, ja alueella on myös ostoskeskuksia. Ostoskeskukset ovat osin sunnuntaisin ja ainakin joinain juhlapyhinä avoinna, ja niiden alakerrassa on poikkeuksetta suuri valintamyymälä. Maaliskuusta 2020 lähtien niidenkin kaupat ovat kuitenkin olleet sunnuntaisin kiinni, ja tarjolla on lähinnä ruokapaikkoja, elokuvateatteri ja joitain palveluita.

Zlote Tarasy -ostoskeskus
Yksi keskeisimpiä ja mukavampia ostoskeskuksia on Złote Tarasy, jossa on monipuolisesti kauppoja.

Yli 200 liikkeellään Puolan ja koko Itä-Euroopan suurin ostoskeskus on ollut jo pitkään Arkadia (Al. Jana Pawła II 82) [kartalla]. Se sijaitsee kohtalaisen lähellä vanhaakaupunkia, ja sinne pääsee metrolinjalla M2 kulkemalla asemalle Dworzec Gdański, jolta on lyhyt kävelymatka ostoskeskukselle. Se on avoinna päivittäin klo 10–22, mutta sunnuntaisin juuri mikään ei ole enää avoinna.

Yksi keskeisimpiä ja mukavampia ostoskeskuksia on Złote Tarasy [kartalla], jossa on monipuolisesti kauppoja. Se ei ole vain ostoskeskus vaan monen muun vastaavanlaisen paikan tavoin siellä viihdytään elokuvissa, syömässä, kuntosalissa ja ruokaostoksilla, kuten myös luistellaan talvisin sen edessä olevalla jäällä. Keskus on avoinna klo 9–22 mutta sunnuntaisin vain ruokapaikat ja muutama palvelupiste ovat avoinna.

Lähellä päärautatieasemaa olevan Marszałkowska-kadun varrella on perinteisesti ollut useitakin ostoskeskuksia. Sinne on hyvä lähteä huonolla säällä viihtymään nykyaikaisissa kauppakeskuksissa, ja uudehko Wars Sawa Junior -keskus [kartalla] on nykyisin kadun paras keskus.

Varsovassa on ydinkeskustan ulkopuolella lukuisia ostoskeskuksia, ja sekä niistä että kauppahalleista, tehtaanmyymälöistä ja puolalaisista vaatemerkeistä kertoo englanniksi Warsaw Guide.

Elintarvikeostoksilla

Varsovassa on melkoinen määrä erilaisia elintarvikeliikkeitä, joista pienet ja suuret valintamyymälät ovat yleisimpiä. Kioskeja ja toreja kaupungissa on vähemmän, mutta alikulkukäytävissä on kioskimaisia kojuja ja myös elintarvikekojuja. Erityisen hyvin suuria valintamyymälöitä on ostoskeskusten alakerroissa, ja ydinkeskustassa niin pieniä kuin vähän suurempiakin Nowy Świat- ja Al. Jerozolimskie -katujen varsilla.

Yksi erittäin hyvin varusteltu, keskeinen valintamyymälä on päärautatieaseman vieressä olevan Złote Tarasy -ostoskeskuksen alakerrassa (Złota 59). Lähes jokaisen ostoskeskuksen alakerrassa on suuri ruokakauppa, ja ne ovat hyvin avoinna, yleensä ma–la vähintään klo 22 asti.

Pieniä, joko hyvin pitkään tai 24 tuntia avoinna olevia elintarvikeliikkeitä Varsovassa on melkoisesti. Carrefour Express -liikkeet ovat varsin yleisiä, ja niitä löytyy ydinkeskustasta esimerkiksi Al. Jerozolimskien numeroista 23 ja 57. Nowy Świat on katu, jolla on mitä tahansa, ja sen varrella on useita pieniä elintarvikeliikkeitä mutta myös vähän isompi Biedronka numerossa 68. Se on avoinna ma–la 7–22.

Ostoskeskus Marszalkowska-kadun varrella
Ostosten skaala on laajentunut huomattavasti viime vuosikymmenen aikana.

Mitä ostaa Varsovasta?

Alkoholijuomat, tupakkatuotteet, elintarvikkeet, käsityöt, taide, kuten vanhankaupunginaukiolla kaupattavat taulut ja gallerioista ostettava nykytaide, vaatteet, kengät ja taloustarvikkeet ovat kaikki varsin hyviä ostoksia kaupungissa ollessa. Paikalliset ja muista entisistä sosialistimaista tulevat tuotteet ovat edullisia, mutta valtaosa länsimaisista tuotteista on samoissa hinnoissa kuin Suomessa.

Varsovassa ostosten skaala on laajentunut huomattavasti viime vuosikymmenen aikana, ja siellä on etenkin luksusluokan vaatteita ja asusteita hyvin tarjolla. Nykyisin Varsovasta voikin ostella kaikenlaista, monet tuotteet ovat hyvissä hinnoissa ja kaupunkiin kannattaa lähteä sillä mielellä, että sieltä tulee hankittua yhtä ja toista ja näin matkalaukussa on hyvä olla tilaa.

Hintataso ja aukioloajat

Varsovan hintataso on monin osin edullinen, ja niin halutessaan siellä voi tehdä hyvin huokeahintaisia ostoksia. Paikalliset tuotteet ovat edullisia, ja nykyisin myös kaikenlaiset muut tuotteet tuntuvat raskaasti verotetusta suomalaisesta pilkkahintaisilta. Vertailujen mukaan Varsova on kaikin puolin edullisempi kaupunki kuin Helsinki, ja monet hinnat ovat usein vain 25–50 % siitä mitä Helsingissä on samoista tuotteista totuttu maksamaan.

Varsovassa pienet liikkeet esimerkiksi Nowy Światin varrella ovat avoinna yleensä ma–pe klo 10–19 la klo 10–14 ja sunnuntaisin kiinni. Ostoskeskukset ovat avoinna usein ma–la klo 9–22, mutta ostoskeskusten elintarvikeliikkeet voivat hyvinkin olla avoinna klo 23 asti. Monet pienet elintarvikeliikkeet ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, mutta suuremmat ovat avoinna yleensä ma–la klo 7/8–22.

Puolan rahaa kolikkoina
Varsovassa ei kannata luottaa siihen, että kortilla voi aina maksaa, ja näin käteistä kannattaa aina pitää mukana.

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Puolan rahayksikkö on złoty (PLN), joka perinteisesti on ollut noin 3,5–4,5 yhtä euroa kohden, ja sen arvon voi katsoa XE:stä. Puolan rahaa ei ole välttämätöntä vaihtaa jo kotimaassa, sillä Varsovan lentoasemalla on pankkiautomaatteja ja maksukortteja otetaan vastaan esimerkiksi lippuautomaateissa ja takseissa.

Pankkiautomaatteja Varsovassa on melkoisesti, eikä niille muodostu samanlaisia jonoja kuin kotimaan pankkiautomaateille. Niitä on hyvin asemilla ja pääkatujen varsilla, yleensä pankkien yhteydessä. Rahaa nostaessa joutuu useimmille kotimaan pankeille maksamaan 3 % nostopalkkiota ja siihen päälle vielä 2–3 euron maksun jokaisesta nostosta. Osa Varsovan automaateista tarjoaa automaattista vaihtokurssia, niin että nosto tapahtuisi euroissa, mutta vaihtokurssi on aina huono eikä tällainen nosto ole taloudellisesti kannattava. Varsovassa kannattaa heti nostaa kunnon summa, ja näin voi jonkin verran nostokuluissa säästää.

Rahanvaihto tapahtuu kantor-nimisissä pisteissä, joita kaupungissa on melkoisesti. Sunnuntai on huono päivä vaihtaa rahaa, ja aina epäedullisia vaihtokursseja tarjoavat useimmat kätevillä paikoilla kuten pääkaduilla ja päärautatieasemalla sijaitsevat vaihtopisteet. Paras kurssi on aina se, jossa osto- ja myyntisumma ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Tämän lisäksi on hyvä katsoa, vaaditaanko jonkinlaista vaihtopalkkiota, ja tätähän etenkin pankit usein vaihtajilta laskuttavat.

Maksukortit käyvät Varsovassa tätä nykyä hyvin, mutta siellä on paikkoja ja tilanteita, joissa kortit eivät käy tai niiden käyttö on epäkäytännöllistä. Lähes kaikki liikkeet kioskeja ja maanalaisten käytävien kojuja lukuun ottamatta ottavat vastaan maksukortteja. Tästä huolimatta Varsovassa ei kannata luottaa siihen, että kortilla voi aina maksaa, ja näin käteistä kannattaa aina pitää mukana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti