Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Balice-lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported )
Krakovan Balice-lentoasemalta voi siirtyä keskustaan junalla, bussilla, taksilla tai yksityiskuljetuksella, ja juna on kaikkein edullisin, helpoin ja nopeain tapa siirtyä Krakovan rautatieasemalle.

Saapuminen Krakovaan ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Krakovan lentoasema on lyhyen matkan päässä ydinkeskustasta, ja sieltä on kaikkein paras siirtyä muualle kaupunkiin junalla. Myös bussilla, taksilla tai yksityiskyydillä pääsee muualle kaupunkiin, eikä lentokenttämatka tuo Krakovan-matkalla vaikeuksia.

Krakovaan pääsee nykyään monta kertaa viikossa kahden eri yhtiön koneilla, ja lento on lyhyt ja lentolippu aikaisin varattuna edullinen. Krakovaan voi matkustaa hyvin muualta Puolasta ja Prahasta, ja jos sinne saapuu junalla tai bussilla, ovat asemat aivan vanhankaupungin ja ydinkeskustan vieressä. Krakovaan voi matkustaa järjestetylle pakettimatkalle, johon kuuluvat lennot ja hotelli, mutta sellaiselle lähteminen on hintavampaa kuin omatoimisesti järjestetty matka.

Siirtyminen Krakovan lentoasemalta muualle kaupunkiin

Krakovan Balice-lentoasema eli Kraków Airport im. Jana Pawła II [kartalla] on melko lyhyen ja helpon matkan päässä Krakovan ydinkeskustasta. Sieltä voi siirtyä keskustaan junalla, bussilla, taksilla tai yksityiskuljetuksella, ja juna on kaikkein edullisin, helpoin ja nopeain tapa siirtyä Krakovan rautatieasemalle.

Junalla muualle kaupunkiin

Lentoaseman toisesta kerroksen asemalta voi nousta junaan, joka kulkee neljän aseman kautta päärautatieasemalle (Kraków Główny) [kartalla] ja jatkaa siitä kohti kuuluisia suolakaivoksia. Juna kulkee matkan kahdessakymmenessä minuutissa, mutta on myös junia, joiden matka kestää 40 minuuttia. Aikataulu kannattaa katsoa etukäteen, sillä nopeita yhteyksiä on yleensä vain kerran tunnissa. Lippu maksaa 9 zł eli reilut kaksi euroa, ja niitä voi ostaa lentoasemalla olevista automaateista, juna-asemalla olevista automaateista ja junassa olevista automaateista, joihin kaikkiin käyvät sekä kortit että paikallinen käteinen.

Krakovan rautatieasema on lähellä vanhaakaupunkia, ja siltä voi hyvin kävellä moneen eri paikkaan. Jos saapuu talvella tai muuten epämukavien ilmojen aikana, kannattaa kävellä ostoskeskuksen sisällä aina vanhankaupungin edustalla olevalla alikulkukäytävälle asti. Asemalta muualle kaupunkiin siirtyvän kannattaa kuitenkin tutkia etukäteen karttaa, sillä aina ei ole kannattavaa kiertää vanhankaupungin kautta eikä myöskään kannata turhaan harhailla vanhaakaupunkia ympäröivillä puistoalueilla. Aseman edustalla on takseja, ja niitä on eniten aseman takana missä on linja-autoasemakin, mutta sellaisen voi saada myös ostoskeskuksen edustalta.

Lentoaseman verkkosivut kertovat junalla matkustamisesta.

Linja-autoyhteydet muualle kaupunkiin

Jos juna on juuri mennyt, voi lentoasemalta matkustaa julkisen liikenneverkon busseilla muualle kaupunkiin. Bussit eivät lähde lentoaseman edustalta, missä on bussipysäkkejä, vaan kauempaa, ja jos ei halua olla epätietoinen, kannattaa asiasta kysyä infopisteestä, jonka näkee terminaaliin saavuttuaan.

Bussilinjat 208 ja 252 kulkevat muualle kaupunkiin, mutta niistä vain 208 menee rautatieasemalle. On olemassa myös rautatieasemalle kulkeva yölinja 902, ja kaikki nämä linjat liikkuvat yleensä tunnin välein. Lippu maksaa neljä złotya eli noin euron, ja sellaisen saa kortilla automaateista, joita on terminaalissa ja bussipysäkillä, ja käteisellä bussissa olevasta automaatista.

Krakovan lentoaseman sivut kertovat linja-autolla muualle Krakovan matkustamisesta.

Taksi tai muu yksityiskuljetus muualle kaupunkiin

Monin tavoin helpoin tapa päästä suoraan majapaikalle on taksi, ja niitä on terminaalin edustalla melkoinen määrä. Vaikka tarjolla on eri yhtiöiden autoja, joilla on erilaisia taksoja, noudattavat ne yleensä kiinteitä hintoja, jotka ovat melko korkeita. Rautatieasemalle, joka nipin napin on jo seuraavalla vyöhykkeellä, kyyti maksaa parikymmentä euroa. Taksi on varsin kohtuuhintainen kahdelle tai sitä useammalle henkilölle, mutta yksin taksimatkalle muualle kaupunkiin tulee monta kertaa enemmän hintaa kuin junamatkalle.

Mahdollista on myös tilata kyyti etukäteen, ja melko normaali hinta lentoaseman ja vanhankaupungin välillä on 20 euroa, riippumatta siitä kuinka monta ihmistä kyydissä on. Jonkin verran edullisempiakin kyytejä voi löytyä, ja on olemassa monia verkkosivuja, joiden kautta taksin voi etukäteen tilata ja maksaakin. Niitä ovat esimerkiksi Krakow Taxi ja Taxi Bus Krakow.

Krakovan lentoaseman sivut antavat jonkin verran tietoa taksilla matkustamisesta.

Katowiecen lentokenttä (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Jos jostakin syystä laskeutuu Katowicen lentoasemalle, joka on tunnin parin matkan päässä Krakovasta, on sieltä kätevä kulkea Krakovaan Matuszekin bussilla, joka lähtee lentoasemalta.

Siirtyminen Katowicen lentoasemalta Krakovaan

Jos jostakin syystä laskeutuu Katowicen lentoasemalle [kartalla], joka on tunnin parin matkan päässä Krakovasta, on sieltä helppo koska tahansa siirtyä Krakovan keskustaan.

Jos haluaa suoraan Krakovaan, kätevä on lentoasemalta lähtevän Matuszekin bussi, joka kulkee Krakovan linja-autoaseman (MDA) ja Katowicen Pyrzowicen lentoaseman välin parissa tunnissa.

Katowicen lentoasemalta kulkee busseja Katowicen keskustaan, josta voi junalla tai linja-autolla siirtyä Krakovan päärautatieasemalle. Junalla matka tosin kestää pari tuntia mutta bussilla se maksaa huomattavasti vähemmän ja kestää vain reilun tunnin.

Katowicen kentältä on myös takseja Krakovaan, ja suora taksikyyti lienee ainakin muutaman päivän vierailulla oleville helpoin ratkaisu. Sellaiselle tulee melkoisesti hintaa, ja esimerkiksi lentoaseman virallinen taksiyhtiö ottaa reilusti yli 100 euroa matkasta Krakovan keskustaan.

Siirtyminen muualta Puolasta tai Euroopasta Krakovaan

Jos muualta Puolasta saapuu Krakovaan, saapuu sen uudelle rautatieasemalle [kartalla], jonka vieressä on myös kaksi linja-autoasemaa. Puolan rautatiet vievät kaikkialle maassa, mutta junalla matkustaminen on huomattavasti bussilla matkustamista kalliimpaa. Järkevintä käyttää raideyhteyttä on matkalla Varsovaan, sillä junalla matka taittuu pari tuntia nopeammin. Suomeen nähden junaliput ovat kohtuuhintaisia, ja mitä aikaisemmin ne verkkosivujen kautta ostaa, sitä edullisempia ne ovat.

Jos Krakovaan saapuu rautateitse, on heti aivan ydinkeskustan vieressä, ja matkaa vanhaankaupunkiin on muutama sata metriä. Rautatieaseman läheltä on hyvät yhteydet muualla kaupunkiin raitiovaunuilla ja busseilla, ja moneen ydinkeskustan osaan voi kävellä. Rautatieasemalla on useita eri tavarasäilytyspisteitä, ja kaapin käyttäminen on kalliimpaa kuin tavaroiden antaminen vanhanaikaiseen säilytykseen.

Rautatieaseman vieressä, vanhastakaupungista katsottuna sen takana, on kaksi erillistä linja-autoasemaa [kartalla]. Alatasolla olevalta pääsee lähellä oleviin paikkoihin, ja suuri taulu näyttää vuorot ja aikataulut. Jos matkustaa esimerkiksi Varsovaan tai Puolan ulkopuolelle, saapuvat ja lähtevät kaukolinjojen bussit yläkerrassa olevalta asemalta, jolla on tavarasäilytyslokeroita ja muita tarpeellisia palveluita. Asemat tunnetaan nimellä MDA, ja niiden sivuilla on mahdollista katsoa bussien aikatauluja etukäteen.

Yläkerrasta lähtevät suuret bussiyhtiöt, joista jo pitkään on kaikkialle Puolaan ja lähimaihinkin kulkenut Polski Bus. Joulukuussa 2017 yhtiö kuitenkin myytiin Flixbusille, ja helmikuussa 2018 Polski Busista tuli osa Flixbusia.

Bussit saapuvat ja lähtevät hyvin etenkin Prahaan ja Brnoon, ja täältä voi mennä myös Budapestiin, Itävaltaan tai Baltiaan, jonne tosin pääsee parhaiten Varsovan kautta. Varsovaan bussilippu maksaa vain muutaman euron mutta matka kestää viisi tuntia. Lisää busseja ja erilaisia yhtiöitä voi löytää Go Euro -sivulta. Krakova tunnetaan Puolan ja kansainvälisten varausjärjestelmien sivuilla nimellä “Krakow”.

Linja-autoasemalta pääsee ydinkeskustaan menemällä alakertaan, siirtymällä asemarakennukseen ja kävelemällä sen toiselle puolelle. Rautatieaseman yhteydessä on suuri, hyvin avoinna oleva ostoskeskus, jonka läpi on huonoilla säillä tai helteillä mukava kävellä.

Matkustaminen Krakovaan

Suomesta Krakovaan voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, ja nykyäänhän tämän voi tehdä lähes aina suomenkielisiä sivustoja käyttäen. Krakovaan voi mennä myös järjestetylle pakettimatkalle, jonkalainen poikkeuksetta tulee omatoimimatkaa kalliimmaksi.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Suomesta pääsee nykyään monta kertaa viikossa Krakovaan, ja lentoja on sekä Helsingistä että Oulusta. Helsingistä lentoaika on kaksi tuntia, ja lähteä voi tietenkin myös muita Suomen kaupungeista, jos ensin lentää Helsinkiin tai Ouluun.

Norwegian
Maaliskuusta 2018 lähtien Norwegian on lentänyt suoraan Helsingistä Krakovaan. Lipun saa alkaen viidelläkymmenellä eurolla, mutta hinnat vaihtelevat melkoisesti päivästä toiseen.
Kuva: Peter Forsberg

Maaliskuusta 2018 lähtien Norwegian on lentänyt suoraan Helsingistä Krakovaan. Lipun saa alkaen viidelläkymmenellä eurolla, mutta tähän hintaan ei yleensä kuulu matkalaukkua. Hinnat vaihtelevat melkoisesti päivästä toiseen, ja tarjolla on myös välilaskullisia lentoja. Lippunsa pari kuukautta etukäteen varaava saa sen yleensä edullisesti, joten Krakovaan mielivän on hyvä olla ajoissa liikkeellä paitsi lennon myös majapaikan suhteen.

Wizzair lentää Turusta suoraan Krakovaan. Liput ovat vilkkainakin matkustusaikoina edullisia, ja matkaan voi päästä alkaen noin 15 eurolla suuntaansa.

Finnair lentää sekä Helsingistä että Oulusta, mutta Oulusta lähtevät lennot ovat yleensä välilaskullisia. Lentoja voi olla parikin päivässä, mutta lippujen hinnat ovat usein korkeita. Liput maksavat yleensä vähintään sata euroa suuntaansa, mutta usein sitäkin enemmän. Kesäkaudella on huomattavasti enemmän lentoja kuin talvikaudella, ja liput kannattaa ympäri vuoden katsoa kuukauden pari etukäteen.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Monet kotimaiset matkatoimistot järjestävät kaupunkilomia Krakovaan. Niille voi lähteä ympäri vuoden, ja tarjolla on myös matkoja, joilla voi nähdä muita paikkakuntia. Jos Krakovaan lähtee normaalille pakettimatkalle, kannattaa huomata, että siirtyminen lentoasemalta keskustaan on junalla edullista, helppoa ja nopeaa, eikä kannata maksaa ylimääräistä järjestetystä lentokenttäkyydistä.

Esimerkiksi Apollomatkat, Aurinkomatkat, Ikaalisten matkatoimisto, OK-matkat ja Saga-matkat järjestävät matkoja Krakovaan.

Saga-matkat on yleensä yksi edullisimpia matkatoimistoja, ja Krakovaan sen kautta pääsee varsin kohtuullisin hinnoin. Huomiota kannattaa kiinnittää lentoihin, jotka ovat Norwegianin tai Lufthansan, ja niistä osa ei ole suoria lentoja. Kaikkiin lippuihin ei myöskään sisälly matkatavaroita, ja jos lennot ovat Norwegianilla, kannattaa valita päivät, jolloin pääsee Helsingin ja Krakovan välin suoralla lennolla. Majapaikkoja on monenlaisia, ja kannattaa kiinnittää Sagan hotellien sijaintiin, sillä ne voivat joskus olla jopa jossakin toisessa kaupungissa.

Suurempien matkatoimistojen kuten Aurinkomatkojen matkat maksavat alkaen noin 100 euroa per matkustettu päivä, mutta paljon riippuu valitun hotellin tasosta. Eri päivinä on aivan erilaisia hintoja samankin kuukauden aikana, ja näin joustavuudesta on melkoista taloudellista hyötyä.

Teksti: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti