- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Krakovassa valtaosa matkoista kävellään, ja vanhakaupunki lähiympäristöineen onkin mielenkiintoista aluetta kiertää kokonaan kävellen. Vanhankaupungin lisäksi kävellen voi kulkea rautatieasemalle ja Wawelin linnakkeelle, mutta muilla matkoilla on kaikkein paras turvautua julkiseen liikenneverkostoon.
Raitiovaunut ovat turistille oikeastaan ainoa järkevä liikenneväline, ja niillä liikkuminen on helppoa ja kohtuuhintaista. Lentoaseman ja keskustan välillä paikallisjuna on paras tapa siirtyä, mutta samalla junalla pääsee myös päiväretkelle suolakaivokselle.
Muista liikennevälineistä pyörä on kesäkauden aikana erinomainen Krakovassa, mutta autoilua ei Krakovassa tai sen lähellä suositella. Yksi erikoisuus Krakovassa ovat joistain muistakin Puolan kaupungeista tutut golf-kärryt, jotka ympäri vuoden vievät turisteja keskustassa ja sen lähellä oleville vierailupaikoille ja joskus kauemmaksikin.
Krakova on kaupunki, jossa useimmat matkat voi tehdä kävellen mutta jossa myös on erilaisia liikennevälineitä, joilla matkoja voi nopeutta. Kävellen on kuitenkin paras kävellä vanhassakaupungissa ja sen lähiympäristössä, ja ainakin Wawelin linna-alueelle voi hyvin kuka tahansa vanhankaupungista kävellä.
Vanhakaupunki, jota ympäröivät laajat ja mukavat puistoalueet, ei ole mikään aivan pieni alue, mutta siellä on kaikkein paras kävellä paikasta toiseen. Yksi sen parista kolmesta pääkadusta on rautatieaseman suunnalta kohti vanhankaupunginaukiota kulkeva Floriańska, jolla on paljon baareja ja ravintoloita. Vanhankaupunginaukio (Rynek Główny) on yksi Euroopan laajimpia keskusaukiota, ja siihen tutustumiseen kuluu kävellen hyvä tovi. Toinen vanhankaupungin pääkatu on Grodzka, joka kulkee vanhankaupunginaukiolta Wawelin linna-alueelle. Grodzka on kaupungin paras ravintolakatu, ja sen varrella ja tuntumassa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista, kirkoista museoihin. Kolmas eräänlainen pääkatu on keskusaukiolta lähtevä Szewska, jolla on paljon baareja ja ravintoloita ja jolla on ympäri vuoden eläväistä tunnelmaa. Szewskan sivukatu Jagiellońska on sekin yksi vanhankaupungin pääkatuja, jonka varrella on yliopiston rakennuksia, ja kaikki nämä kadut kannattaa kävellä päästä päähän. Vanhankaupunginaukio, Floriańska ja Grodzka ovat aina vilkkaita ja niillä pyörii aina turisteja, mutta Szewska ja sen sivukadut ovat lähes aina melko rauhallisia ja luonteeltaan paikallisvoittoisia.
Vanhaakaupunkia ympäröivät puistoalueet ovat laajoja, eikä niitä käyttämällä kannatta paljonkaan yrittää lyhentää matkoja. Yleensäkin käy helposti niin, että puistojen kautta kulkeva kiertää liikaa, ja karttaa onkin Krakovassa hyvä katsella, niin ettei aika valu hukkaan paikasta toiseen vaellellessa. Esimerkiksi Kazimierziin pääsee melko nopeasti, jos vanhankaupunginaukiolla hakeutuu heti Sienna-kadulle, kävelee halki puiston ja alkaa kävellä kohti jokea pitkin Starowiślna-katua. Se on arkinen mutta mielenkiintoinen katu, jolla näkee Krakovan todellisia kasvoja mutta jota pitkin pääsee Kazimierziin ja joen toisella puolelle oleville alueille kaikkein nopeimmin useilla eri raitiovaunulinjoilla.
Waweliin pääsee vanhankaupunginaukiolta nopeammin kävellen kuin julkisilla, ja sama pätee myös matkaan vanhankaupunginaukiolta rautatieasemalle. Wawelista voi siirtyä nopeasti Kazimierziin hakeutumalla ensin Stradomska-kadulle ja kulkemalla sitä suoraan sen jälkeen kun se muuttaa nimensä Krakowska-nimiseksi. Kazimierzin pääpaikat ovat Plac Nova -aukion tuntumassa, mutta laajassa Kazimierzissa on monessa korttelissa kaikenlaista mielenkiintoista, ja alueeseen ei oikein muuten voi tutustua kuin kävellen. Raitiovaunut kulkevat kuitenkin hyvin Kazimierziin, joen toiselle puolelle missä Schindlerin tehdas on ja myös Nowa Hutaan, jonne on pitkä ja puuduttava kävelymatka.
Krakovassa on hyvä ja kohtuuhintainen julkinen liikenneverkosto, johon turisti ei kovin paljon niin halutessaan joudu tutustumaan. Keskustassa voi hyvin kävellä paikasta toiseen, mutta jos mielii käydä Kazimierzissa, joen toisella puolella olevassa Podgórzessa tai Nowa Hutassa, on usein kannattavaa ainakin yhteen suuntaan käyttää raitiovaunua. Niiden lisäksi kaupungissa on busseja ja paikallisjunia, joihin tosin ei juurikaan turistin tarvitse nousta. Poikkeukset muodostavat lentoasema ja suolakaivos, joiden välillä kulkee paikallisjuna.
Lukuisat raitiovaunut kulkevat Krakovan vanhankaupungin vierestä, ja niihin on helppo nousta muutamalta pysäkiltä. Yksi kätevä on rautatieaseman vieressä, ja siitä pääsee parhaiten Nowa Hutaan. Jos mielii Kazimierziin tai joen toisella puolelle Podgórzessa olevalle Schindlerin tehtaalle, pääsee niihin hyvin menemällä Westerplatte- ja Sienna-katujen kulmauksessa [kartalla] olevalle pysäkille. Kätevä joillekin voi olla myös Grodzka-kadun varrella oleva Plac Dominikański -aukion pysäkki [kartalla]. Lisäksi Wawelin ja Kazimierzin välillä voi kulkea raitiovaunuilla, jotka menevät Stradomskaa pitkin Krakowska-kadulle ja ohi etnografisen museon (Plac Wolnica).
Kaikkien bussi- ja raitiovaunulinjojen aikataulut ja reitit
Krakovan liikennelaitoksen reittihaku
Jos raitiovaunumatkoja tekee vain yhden tai kaksi vuorokauden aikana, voi lipun ostaa helposti automaatista. Automaatteja on pysäkeillä ja myös raitiovaunuissa, ja pysäkkien automaatteihin käyvät maksukortit mutta raitiovaunujen automaatteihin toistaiseksi vain kolikot.
Jos matkustaa raitiovaunulla ainakin kolme kertaa vuorokauden aikana, kannattaa sijoittaa vuorokauden voimassa olevaan lippuun, jonkalaisen saa yhtä helposti kuin lipun yhdelle matkalle. Jos Krakovassa haluaa käyttää julkisia useampana päivänä, voi ostaa 48–72 tuntia voimassaolevan lipun tai sitten viikon voimassa olevan lipun. Kaikki liput tulee leimata samalla kun nousee raitiovaunuun tai muuhun liikennelaitteeseen.
Lippuja on monenlaisia 20 minuuttia voimassa olevista pidempään voimassa oleviin. Nowa Hutaan ei voi mennä 20 minuuttia voimassa olevan lipun kanssa, sillä matka kestää 35 minuuttia, mutta Kazimierziin tai Schindlerin tehtaalle voi. Yksi normaali lippu maksaa 4 złotya eli euron paikkeilla, vuorokauden 15 złotya ja viikon 48 złotya. Krakovassa on 2 vyöhykettä, mutta valtaosa matkoista tehdään ykkösvyöhykkeellä, lukuun ottamatta esimerkiksi lentoasemaa ja suolakaivosta. On olemassa myös Krakow Card, jolla voi matkustaa ilmaiseksi ja sen lisäksi pääsee pääsymaksuttomasti museoihin ja nähtävyyksiin sisään. Jos kortin ostaa, on hyvä pitää mielessä, että se ei kata junamatkoja mutta bussimatkat sekä lentoasemalle että suolakaivokselle.
Tietoa lipuista ja niiden hinnoista.
Jos paikallisjunaan mielii nousta keskustassa, kannattaa mennä päärautatieasemalle (Kraków Główny tai Główny dworzec), jonka kautta lentoaseman ja suolakaivoksen välillä kulkeva juna kulkee. Rautatieaseman takana on myös bussiasema, jolta lähtee paikallisbusseja esimerkiksi Katowiceen ja Zakopaneen.
Jos mielii suolakaivokselle (Wieliczka Rynek-Kopalnia) kulkee sinne sama juna kuin lentoasemallekin, mutta suolakaivokset ovat päinvastaisessa suunnassa. Jos mielii omin nokin suolakaivoksille, lähtee junia sinne yleensä tunnin välein, mutta lippu suolakaivokselle on hankittava etukäteen verkkosivujen kautta. Sekä lentoasemalle että suolakaivoksille menevä voi tarkastaa paikallisjunista vastaavan yhtiön verkkosivuilta aikataulut ja hinnat, ja kannattaa katsoa juna, joka kulkee molempiin paikkoihin suoraan, noin kahdessakymmenessä minuutissa.
Lippuja saa automaateista, joita on asemilla ja junissa, ja esimerkiksi matka lentoasemalle maksaa 9 zł ja matka suolakaivokselle 3,50 zł.
Muita paikallisjunayhteyksiä voi katsella saman yhtiön sivuilta.
Krakovassa on paljon takseja, jotka ovat huomattavasti edullisempia kuin kotimaan taksit ja joita on asiakkaita odottamassa kaikilla turistien suosimilla alueilla. Taksiin voi nousta monissa eri paikoissa, kuten rautatieaseman ympäristössä ja vanhankaupungin vilkkaiden katujen tienoilla, ja sellaisen voi myös soittaa tai tilauttaa paikalle.
Tyypilliset taksat voi nähdä Numbeosta, ja taksin voi tilata paikalle Bettertaxista.
Krakovan keskustassa on jo pitkään ollut golf-kärryjä, jotka kuljettavat turisteja niin lähelle kuin kauaskin ja joihin voi myös nousta useamman hengen porukka. Kärryjä on asiakkaita odottelemassa monessa eri paikassa, ja niitä on melkoinen määrä etenkin vanhankaupunginaukiolla.
Kaikkein paras kärryillä on liikkua talvisin, ja niillä pääsee nopeasti ja kätevästi etenkin Kazimierziin, jossa välimatkat ovat muutenkin pitkiä, ja joen toiselle puolelle Podgórzeen, jossa Schindlerin tehdas sijaitsee. Kärryillä voi tehdä mitä erilaisimpia kierroksia, jotka voivat kestää koko päivän, ja niillä voi lähteä käymään myös muualla, kuten suolakaivoksilla.
Hinnat ovat eri kuskeilla lähes täysin samat, kiinteitä hintoja on mitä erilaisimmille kierroksille, joita voi ottaa esimerkiksi tunniksi tai puoleksitoista, ja kärryn ottaakseen tarvitsee vain lähestyä yhtä sitten kun tietää, kuinka kauan kyydissä haluaa viettää ja mihin haluaa mennä.
TripAdvisorin käyttäjät kertovat matkoistaan Krakovan golf-kärryillä.
Krakova on kaupunki, jossa on hyvä kesäkauden aikana pyöräillä paikasta toiseen ja jossa kannattaa harkita pyörän vuokraamista. Siellä on paljon pitkiä välimatkoja, ja vaikka pyöräteitä on vähän, etenkin viikonloppuisin on sen verran vähän liikennettä, että pyörällä voi ajella kaikkialla.
Rautatievaunukiskoihin ja julkisiin liikennevälineisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ja jos ei viitsi lähteä yksikseen ajamaan, voi ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle. Pyöräilykelit ovat Krakovassa sopivimpia huhtikuun jälkimmäiseltä puoliskolta lokakuun loppupuolelle.
Cruising Krakow vuokraa pyöriä ja Segwaytä, ja se myös järjestää opastettuja pyöräilykierroksia.
Krakow Bike Tour vuokraa pyöriä ja järjestää pyöräilykierroksia, mutta se myös järjestää kävelykierroksia ja opastettuja Segway-retkiä.
Rent a Bike vuokraa pyöriä ja myös skoottereita.
Krakovassa on myös kaupunkipyöräverkosto nimeltään Wavelo, mutta tunnetusti järjestelmään rekisteröityminen on hankalaa ja pyörät huonompia kuin vuokraamoilla.
Krakova sijaitsee alueella, jolla asuu miljoonia ihmisiä ja jolla on paljon erikoisia liikennejärjestelyjä, eikä kaupungin ympäristö ole kaikkein paras paikka ajella paikasta toiseen. Jos autolla on liikkeellä Etelä-Puolassa, kannattaa katsoa majapaikka, joka on keskustan ulkopuolella, eikä autoa kannata ajaa lähelle keskustaa. Keskustan kadut eivät ole kovin ruuhkaisia mutta raitiovaunut ovat kaduilla niskan päällä ja erilaiset liikennejärjestelyt ovat monimutkaisia ja vaativat opettelua.
Jos Krakovasta mielii auton vuokralle, saa sellaisen alleen jo lentoasemalla. Siellä on useita vuokraamoita, ja varauksen voi tehdä etukäteen.
Myös muualla kaupungissa on autovuokraamoita, ja Rentalcars on siitä kätevä sivusto, että sen kautta voi katsoa useiden eri vuokraamoiden hintoja ja tarjontaa.
Visit Krakow kertoo julkisilla liikkumisesta
Krakow Info kertoo julkisilla liikkumisesta
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.