Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelijöitä Dlugi Targ-kadulla
Kävellessä on hyvä tietää tiukat säännöt. Jalankulkija ei saa ylittää liikennevaloja punaisella, eikä tietä saa ylittää muualla kuin suojatien kohdalla. Paikalliset poliisit ottavat mielellään turistilta 100 złotyn sakon.

Liikkuminen Gdańskissa

Kävely on Gdańskin keskustassa ja sen liepeillä paras tapa siirtyä paikasta toiseen. Julkiseen liikenneverkostoon tulee turvauduttua herkimmin lentokenttämatkoilla ja matkoilla kaupungin ulkopuolelle, etenkin Gdyniaan ja Sopotiin. Joukkoliikennevälineisiin kuuluvat paikallisjunat, ratikat ja bussit, niillä matkustaminen on edullista ja niitä liikkuu Gdańskin ympäristössä paljon. Gdańskissa myös taksilla liikkuminen on edullista ja asiat selvittäneille turvallista, ja sieltä saa myös auton tai pyörän vuokralle.

Kävely

Gdańskin keskustassa on mukava kulkea jalkaisin ja tutustua nähtävyyksiin. Rautatieasemalle on mukava kävelymatka kaupungin ydinkeskustaksi usein mielletyn vanhan keskustan porteilta [kartalla]. Rautatieasemalle tullessa on hyvä pitää mielessä, että se on aivan lähellä ns. vanhaakaupunkia [kartalla], jossa sijaitsevat keskustan nykyaikaisimmat ostospaikat, joissa on hyvä tehdä sateellakin ostoksia. Valtaosa kaikesta tärkeästä sijaitseekin raiteiden tällä puolella, entisen telakka-alueen ja Długa-kävelykadun välimaastossa. Tällä alueella parhaat ostospaikat ovat rautatieaseman lähistöllä, parhaat ravintolat ovat tämän alueen ja Długa-kadun välimaastossa ja Długa lähikatuineen on paras paikka tehdä käsityö- ja tuliaisostoksia.

Vaikka paikan päällä saakin täysin toisenlaisen kuvan, on ns. vanhakaupunki se alue, jolla on huippumoderneja ostospaikkoja, ja uudempia osia pitkällä aikavälillä ovat Długa-kadun ympäristössä olevat korttelit. Ns. vanhakaupunki on alue, jota ei juuri ole jälleenrakennettu sodan jälkeen, ja Długa-kadun ympäristö puolestaan on aluetta, joka on pikkutarkasti rakennettu uudelleen. Eri osista ei kuitenkaan kannata millään tavalla välittää, vaan on hyvä pitää mielessä, että ostospaikat ovat vanhankaupungin puolella, nähtävyydet ovat koko alueella vanhalta telakka-alueelta aina Długa-kadulle ja niin ravintoloita kuin yöelämääkin on myös koko tällä alueella.

Tosin parhaat ravintolat ovat lähellä Długa-katua, ja Długi-aukio ja joenranta ovat parhaita paikkoja muiden turistien kanssa syötäville aterioille. Näiden vieressä olevat osat kuten Piwna-katu ovat keskustan parhaita ravintola- ja illanviettopaikkoja, ja ne ovat edelleenkin myös paikallisten suosiossa. Koko tämä alue, joka jatkuu muutaman sata metriä vielä Długasta, on nimeltään Śródmieście [kartalla] eli kaupungin varsinainen keskusta.

Kävellessä on hyvä tietää tiukat paikalliset säännöt. Jalankulkija ei saa ylittää liikennevaloja punaisella, eikä tietä saa ylittää muualla kuin suojatien kohdalla. Paikalliset poliisit ottavat mielellään turistilta 100 złotyn sakon, jonka voi myös maksaa euroissa tai kortilla ja jonka muut kuin paikalliset joutuvat suorittamaan välittömästi.

Gdańskin pääasiallisen keskusta-alueen entiseltä telakka-alueelta [kartalla] aina Długa-kadun tienoille ja siitä vielä muutaman korttelin eteenpäin kävelee helposti. Eri reitit voivat tehdä suuriakin muutoksia kävelymatkan pituuteen, ja tällä alueella kannattaa loman aikana kävellä mahdollisimman paljon. Jos tältä alueelta poistuu, niin silloin vasta tarvitsee harkita joukkoliikenneverkostoon tai taksiin turvautumista, ja vasta silloin myös pyörän selkään nouseminen tai vuokra-auton käyttäminen tulee ajankohtaiseksi.

Joukkoliikenneverkosto

Gdańskissa lomaileva ei välttämättä joudu lainkaan turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin, lukuun ottamatta matkoja lentoasemalta, rautatieasemalta tai satamasta hotellille. Gdańskin keskustassa on runsaasti nähtävyyksiä ja kauniita rakennuksia, ja näin muutama päivä siellä kuluu kävellen. Mutta mikäli haluaa viettää rantalomaa, käydä päiväretkillä tai tutustua Oliwan puistoalueeseen tai Westerplatten sotamuistomerkkiin, on hyvä tutustua paitsi ratikoiden ja linja-autojen myös paikallisjunien liikkeisiin ja aikatauluihin.

Gdańskissa on myös ns. vesibusseja, jotka kulkevat Westerplatteen ja muihinkin paikkoihin. Ne ovat huhti–toukokuun vaihteen tienoilta aina syyskuun loppuun erinomaisia kiireettömällä lomalla vierailla vaikkapa juuri Westerplattessa.

Eri liikennelaitteisiin menevän on hyvä olla tarkkana, sillä lähes 90 % matkoista Gdańskin ympäristössä tehdään julkisilla ja sekä niiden käyttäjiä että julkisia liikennevälineitä on aivan eri tavalla kuin Suomessa. Näin ollen pysäkkejä on usein monta etenkin keskustassa vierekkäin, ja näin on hyvä varmistaa, että pysäkillä lukee juuri sen liikennevälineen numero, johon aikoo nousta. Raitiovaunuihin on varsin yksinkertaista nousta, mutta etenkin linja-autopysäkeillä kannattaa tarkkaan katsoa, että suojakatoksessa on oikean bussin numero. Sama pätee myös juniin, sillä raiteilla on eri sektoreita, ja etenkin päärautatieasemalla kaukojunaan nousevan kannattaa varmistaa, että menee oikealle sektorille.

Liput

Liput Gdańskin alueella liikkuviin raitiovaunuihin ja linja-autoihin ovat edullisia, ja yksittäinen lippu maksaa 3,20–4,20 złotya, riippuen vähän siitä minkälaisen lipun ostaa. Lippuja on lyhyelle matkalle, pidemmälle 60 minuuttia kestävälle matkalle ja myös nopeampiin busseihin. Gdyniaan matkustavan lippu maksaa 6,20 złotya, Sopotiin lippu maksaa 4,20 złotya, ja koko tälle Kolmoiskaupungin alueelle on olemassa päivälippuja (20 złotya).

Jos haluaa lentoasemamatkan lisäksi käyttää julkisia vähintään 3 kertaa saman vuorokauden aikana, kannattaa sijoittaa normaaliin, Gdańskin kaupungin alueella käyvään 24 tunnin lippuun, joka maksaa 13 złotya ja joka on voimassa ensimmäisestä leimaamiskerrasta. Lapsille liput maksavat puolet aikuisten hinnasta, samoin opiskelijoille, jotka näyttävät kansainvälisen opiskelijakortin.

ZTM:n sivulta saa tietoa nykyisin vain puolaksi eri linjoista, mutta selaimessa sivut voi kääntää suomeksi ja niistä voi päästä kärryille joistain asioita. Lippuja saa kioskeista, automaateista ja kuljettajilta vähän kalliimmalla, ja vaikka automaatteihin käyvät maksukortit, on käteinen kuitenkin aina varmin tapa ostella matkalippuja.

Paikallisjuna, Sopot
Kenties hyödyllisin julkinen liikenneväline Gdańskissa on paikallisjuna, joka on erityisen hyvä Gdyniaan ja Sopotiin meneville

Paikallisjunat

Kenties hyödyllisin julkinen liikenneväline Gdańskissa on paikallisjuna, joka on erityisen hyvä Gdyniaan ja Sopotiin meneville ja joista tämän kolmoiskaupungin alueella vastaa PKM. Lentoaseman rautatieyhteys ei ehkä kaikkia vaihtojen takia houkuttele, mutta on olemassa paikallisjunia, jotka kulkevat lentoasemalta suoraan päärautatieasemalle ja myös Gdyniaan. On hyvä olla tietoinen myös siitä, että aivan lähellä Długa-katua on asema, jonka ympäristö on vuosina 2015–16 remontissa, nimeltään Śródmieście [kartalla], ja niiden, joiden majapaikka on Długa -kadun ympäristössä, kannattaa kulkea paikallisjunalla sille. Kaikki junat eivät kuitenkaan pysähdy tällä asemalla, eivätkä kaikki myöskään pysähdy telakka-alueen asemalla, jolta tosin ei ole kovin helppo suunnistaa pääpaikoille.

Paikallisjunat niin lentoasemalle kuin muuallekin liikkuvat 10–15 minuutin välein klo 05–19.00, iltaisin harvemmin ja muutama juna kulkee myös öisin. Paikallisjunat ovat sinikeltaisia, ja lippuja niihin saa käteisellä tai kortilla automaateista tai lipputiskeiltä ja junasta käteisellä. Liput ovat edullisia, päiväliput ovat kannattavia joillekin ja alle 4-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi. Erikoinen asia on kuitenkin se, että heille on ostettava 0 złotyn hintainen lippu ja lapsen iän joutuu yleensä todistamaan. On myös huomattavaa, että paikallisjunissa eivät opiskelijat saa alennuksia ISIC-korteilla eivätkä Euro 26 -korteilla.

Gdańskista Sopotiin voi kulkea junalla 20 minuutissa ja 4,20 złotyn hinnalla. Gdyniaan matka kestää 35 minuuttia ja maksaa 6,20 złotya. Vain harvalle on hyötyä 17–20 złotya maksavasta koko alueen 24 tunnin lipusta. Niiden, joilla on Gdańskin alueella käyvä vuorokausilippu, täytyy ostaa erillinen lippu Sopotiin ja Gdyniaan mennessä, mutta Gdynian-lipulla voi tietysti myös poiketa Sopotissa.

Joillekin harkinnan arvoinen on kaupunkikortti, jonka tarjoamista eduista voi lukea lisää Gdańskin matkailusivuilta.

Vesibussi laiturissa Targ Rybny -aukiolla
Vesibussi on Gdańskissa huomattava julkinen liikenneväline. Hyvä laituri on uuden sillan vieressä, Targ Rybny -aukiolla.

Vesibussi

Vesibussi (engl. waterbus tai water tram) on Gdańskissa huomattava julkinen liikenneväline, jolla voi aivan ytimestä linjalla F5 matkustaa Westerplatteen, jossa on erilaisia nähtävyyksiä ja vierailupaikkoja. Pysäkeillä on aikataulut, ja hyvä laituri on uuden sillan vieressä, Targ Rybny -aukiolla [kartalla] oleva pysäkki. Vesibussit, joilla on myös linja F6, liikkuvat hyvin toukokuulta syyskuun ensimmäiselle viikonlopulle mutta huhti- ja syyskuussa vuoroja on vähemmän kuin muina kesäaikoina. Aikuisten lippu maksaa 20 złotya, vesibussit kulkevat parhaiten klo 9–10, klo 13–14 ja klo 17–18 ja matka Westerplatteen kestää muutaman minuutin vaille tunnin.

Puolaksi tietoa vesibusseista saa ZTM:n sivuilta, mutta jos ne kääntää suomeksi, on kaikki ymmärrettävää. Vesibussiin mielivän ei kuitenkaan ole tarpeellista tehdä muuta kuin mennä oikeaan aikaan oikealle laiturille ja ostaa vesibussiin noustessaan lippu. Vesibussiin eivät käy muut liput, kuten päiväliput.

Turisteja kuljettava golf-kärry
Gdańskissa voi nousta golfkärryn kyytiin ja näin nähdä nopeasti ja vaivattomasti nähtävyyksiä ja muita paikkoja.

Golfkärryt

Esimerkiksi Targ Rybny -aukiolla [kartalla], jolla on kaikenlaista terasseista karuselliin ja hienoihin jokinäkymiin, voi nousta golfkärryn kyytiin ja näin nähdä nopeasti ja vaivattomasti nähtävyyksiä ja muita paikkoja. Samanlainen kyyti on jo pitkään ollut normaali Krakovassa, ja myös joissain muissa Puolan kaupungeissa golfkärryt ovat yleisiä. Hinnat ovat melko samanlaisia kaikilla kuskeilla, ja kuskit osaavat englantia ja kertovat nähtävyyksistä ja kaupungista kaikenlaista.

Erilaisia reittejä on valmiina, mutta kärryllä voi mennä katsomaan erilaisia paikkoja, ja näin parissa tunnissa voi nähdä kaiken oleellisen sekä laajassa vanhassakaupungissa että sen ympäristössä. Etenkin telakka-alueelle on matkaa, ja sinne moni haluaa kärryllä. Myös vanhankaupungin nähtävyydet kuten kirkot ja uusi sotamuseo ovat jonkin verran syrjässä, ja nimenomaan tällaisiin paikkoihin kärryllä on hyvä tutustua.

Golfkärryn hinta kuljettajineen on 120 złotya per tunti per henkilö.

Taksi

Gdańskissa on takseja siellä täällä, niillä matkustaminen on edullista ja on kannattavaa tarkistaa, että taksiyhtiö kuuluu luotettaviin. Yksi yleinen tapa on ladata sovellus, jolla voi puhelimella tai tabletilla hoitaa taksin paikalle ilman soitteluita tai kenenkään apua. Entinen Taxify eli nykyinen Bolt toimii koko Kolmoiskaupungin alueella, ja sen sovelluksen voi ladata kaikille laitteille.

Virallisista taksiyhtiöistä näkyvin ja myös lentokentällä näkyvä on Neptun (puh. (0048 58) 196 86), joka on myös lentoaseman virallinen, luotettava taksiyhtiö ja jonka sivulta voi ladata englanninkielisen sovelluksen.

Muita luotettavia taksiyhtiöitä ovat Hallo Taxi ja Super Hallo Taxi.

Taksit tekevät kiertoajelujakin, ja niillä on myös minibusseja ja muita erilaisia mahdollisuuksia. Taksilla voi myös hurauttaa Sopotiin tai Gdyniaan, mutta vaikka taksilla ajelu on edullista, tulee tällainen kyyti maksamaan 30–40 euroa eikä ole paljon junaa nopeampi.

Taksin odotushinta liikkuu puolentoista euron korvilla, ja matkustaminen arkena päivällä maksaa parin złotyn eli alle 50 sentin tienoilla per kilometri. Öisin, juhlapyhinä ja sunnuntaisin on kalliimmat taksat, 60–70 senttiä per kilometri. Eri taksiyhtiöillä on tietenkin kilpailusyistä erilaisia hintoja, jotka voi nähdä ovesta tai ikkunasta, ja valtaosa taksiyhtiöistä ottaa myös maksukortit vastaan. Kannattaa huomata, että vanhaan keskustaan eli kovin lähelle Długa-katua ja Długi-toria ei taksilla pääse, ja mikäli ottaa hotellin ytimen keskiosista, joutuu taksilla saapuvakin kävelemään jonkin verran.

Pyörätie Sopotissa
Gdańsk on kohtalainen pyöräilykaupunki, mutta enemmänkin keskustan ulkopuolella, Sopotissa ja Gdyniassa kuin Gdańskin varsinaisessa keskustassa.

Pyöränvuokraus

Gdańsk on kohtalainen pyöräilykaupunki, mutta enemmänkin keskustan ulkopuolella, Sopotissa ja Gdyniassa kuin Gdańskin varsinaisen keskustan alueella. Ajan kanssa siellä pyöräilevä löytää kyllä kaikenlaisia rauhallisiakin reittejä etenkin vanhankaupungin alueelta ja myös ytimen sivukaduilta, mutta keskustassa muiden kuin paikallisten ei välttämättä kannata pyöräillä.

Liikennejärjestelyt ovat melkoisia: aivan ydinkeskustassakin esiintyy erilaisia suuria liittymiä ja sekavia risteyksiä, joilla saattaa olla valtavia rakennusprojekteja. Liikenne on ajoittain painajaismaista lähinnä johtuen siitä, että vain muutama katu ja tie ovat autoilijoiden suosiossa. Pyöräily on Gdańskissa mukavaa huhti–toukokuulta syysmyrskyihin asti, mutta kaupungissa on tuulista lähes aina ja säiden äkilliset muutokset kuuluvat siellä ympäri vuoden asiaan.

Gdańskista voi vuokrata pyöriä monesta paikasta. Majapaikoilla on pyöriä vuokralla, tai ainakin he tietävät vuokrauspisteen. Rent a Bike Gdańsk on yksi paikka, josta saa pyörän helposti vuokralle. Prime Tour Bike paitsi vuokraa pyöriä myös tekee erilaisia opastettuja kierroksia.

Autonvuokraus

Omalla autolla liikkumista ei suositella Gdańskissa eikä edes sen lähiympäristössä, ja liikennejärjestelyt ja etenkin valtavat liittymät, risteykset ja tiet tekevät siitä hyvin sekavan paikan suunnistaa autolla tai muutenkaan paikasta toiseen. Gdańsk ei ole mikään miellyttävä kaupunki ydinkeskustan ulkopuolella, ja jos autoilla täällä haluaa, kannattaa suunnata kohti Sopotia tai Gdyniaa. Autoliiton sivuilta saa tietoa Puolasta ja autoilusta.

Gdańskista saa auton, moottoripyörän tai muun menopelin vuokralle jo lentoasemalla, jolla, esimerkiksi Sixt toimii. Muita autovuokraamoita, joilla on pisteitä keskustassa, ovat esimerkiksi Joka ja Scandic Hotelissa toimiva Avis mutta silläkin on pisteitä muuallakin, kuten lentoasemalla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Matkalla kannattaa kuitenkin välttää yksityisiä taksikuskeja. He yleensä laskuttavat puolet enemmän kuin viralliset kaupungin taksit, virallisen taksin tunnistaa numerosta auton kyljessä. Nämä viralliset kuskit ovan todella mukavia ja antavat rehellisen vaikutelman. /Folke

Menimme Gdanskista Sopottiin pienellä vanhahtavalla aluksella joen varrelta. Matka kesti noin tunnin ja maksoi 35 zl per henkilö. Puolet ajasta meni massiivisen sataman maisemia katsellessa. Joku tykkää, joku ei. Takaisin Sopotista Gdanskiin tulimme helposti ja nopeasti junalla. Ostimme lipun automaatista asemalla eikä lippua tarvinnut leimata. Matka lipun mukaan 12 km ja hinta vain 4 zl per henkilö. Lomailimme elokuun 2015 lopussa. /Malla

Vaikka nykyisin voi karttoja katsoa tabletilla tai älypuhelimella, niin kannattaa hakea paperikartta turisti-infosta. Siinä on merkitty tärkeimmät nähtävyydet ym. Karttaa ei ole vapaasti otettavana, vaan sitä pitää kysyä virkailijalta. Kun kysyimme Madison-ostoskeskuksen sijaintia, virkailija merkitsi sen karttaamme ja helppo löytää se. Lomasella heinäkuussa 2016. /Jaana

Kannattaa tosiaan katsoa kenen taksiin hyppää kyytiin! "Epäviralliset" taksin vievät saman verran parin kilsan matkasta, kuin viralliset taksi. /HP

Puolalaiset eivät ymmärrä matkailun päälle yhtikäs mitään. Esim. junayhteys lentokentältä pitää kaivamalla kaivaa ja siitä ei oikein missään ole mainintaa, että mistä juna lähtee ja minne se menee? Siihen nähden paljonko turisteja siellä liikkuu, niin huonosti on hoidettu turistien asiat. Muuten kaikki on ok ja ruoka hyvää ja ihmiset ystävällisiä. /Raikku

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti