Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinko paistaa Ulica Mariacka -kadulla
Gdańskin ilmasto on samantyylinen kuin Etelä-Suomen rannikolla, ja säät poikkeavat yllättävän vähän Etelä-Suomen säistä.

Gdańskin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Gdańskissa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty 10 vuorokauden ennuste Gdańskiin.

Puolan meteorologisen instituutin tarjoama Gdańskin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Gdanskissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Gdańskin ilmasto on samantyylinen kuin Etelä-Suomen rannikolla, ja säät poikkeavat yllättävän vähän Etelä-Suomen säistä. Kesäkausi on kuitenkin jonkin verran pidempi, ja se alkaa usein jo huhtikuussa ja täysin vihreää kaupungissa on lähes poikkeuksetta toukokuun alkuun mennessä. Talvi on leudompi, päivisin on yleensä aste pari plussaa, ja kovat pakkaset ovat harvinaisempia kuin Suomessa. Kunnolliset lumiset pakkaskelit ovat käyneet harvinaisiksi ja ns. ”puolalainen talvi” eli asteen pari plussan puolella oleva räntäkeli on tyypillinen Puolan pohjoisrannikolla marraskuulta maaliskuulle.

Gdańskin kesäkausi alkaa hivenen ennen kuin Suomessa, ja matkustuskausi pyörähtää monina vuosina liikkeelle pääsiäisen siivittämänä. Pääsiäinen on normaalia vilkkaampi aika matkustaa kaupunkiin, ja koko kesäkauden viikonloput ja juhlapyhät ovat arkipäiviä vilkkaampia. Kesäkausina ja etenkin elokuussa kaupungin pääpaikat ovat monesti suurten saksalaisryhmien kansoittamia, mutta nykyään myös muista maista peräisin olevat ryhmät kiertelevät kaupunkia ahkerasti kesäkauden aikana ja aasialaiset jossain määrin talvisinkin.

Kesäkausi jatkuu varsin vilpoisena ja arvaamattomana aina toukokuun loppupuolelle, jolloin ilmat lämpenevät. Elohopea nousee usein 25–30 asteeseen kesäkuun alkupuolelta syyskuun alkuun, mutta yöt ovat kesälläkin viileitä. Kesäkausi, joka on toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle, jatkuu pidempään kuin Suomessa, ja syyskuu on useina vuosina vielä täysin kesäinen ja lokakuukin säiltään siedettävä kuukausi. Marraskuu tuo ikäviä säitä kaupunkiin, mutta joulun ja uudenvuoden tienoilla luvassa on ainakin ajoittain lumisia pakkaskelejä, jotka ovat varsin miellyttäviä Gdańskissa.

Gdańsk on kaupunki, jossa sataa varsin usein mutta pieniä määriä kerrallaan, ja sateita on tasaisesti ympäri vuoden, niin että sateenvarjo ja sadekeleillä hyvät kengät on kannattavaa ottaa mukaan. Gdańsk on myös melko pilvinen kaupunki, ja siellä paistaa samoin tavoin kuin Suomen rannikollakin, noin 1700 tuntia vuodessa. Aurinko paistaa eniten toukokuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin, mutta talvisin se näyttäytyy vain harvoin.

Parhaat matkustusajat

Parhaat ajat matkustaa Gdańskiin ovat kesäkausi ja joulua edeltävät viikot. Gdańsk on kuitenkin kaupunki, jonka nähtävyydet, ostospaikat ja ravintolat ovat toiminnassa muulloinkin, ja se kaupunkilomakohde, jossa voi tietyin varauksin vierailla ympäri vuoden. Kaikkein parhaat kuukaudet oleskella Gdańskissa ovat huhti–lokakuu ja joulukuu. Talvet ovat melko leutoja, mutta silloin sataa usein niin vettä kuin räntääkin, mutta huhtikuun alkupuolelta lähtien, jolloin kesäkausi virallisesti alkaa ja kestää lokakuun loppuun, säät paranevat, aurinko paistaa enemmän ja kevät on vuoden vähäsateisinta aikaa.

Kesäkausi alkaa varsin varhain, mutta mikäli mielii myös Sopotiin rantalomalle, kannattaa matka tehdä kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana. Vilkkain rantalomakausi on heinä–elokuu, ja etenkin aika heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin on suosittua aikaa Sopotissa. Gdańskissakin on tällöin normaalia enemmän ihmisiä, ja majapaikkakin on tähän vuodenaikaan matkustettaessa hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen. Syyskuussa rannat pikkuhiljaa hiljenevät, ja syksy on kaunista mutta sateista aikaa. Turistit välttelevät kaupunkia loka–marraskuussa, jolloin majapaikan voi saada muita vuodenaikoja edullisemmin, mutta matkalaiset palaavat joulukuun alkupuolella, sillä Gdańskin joulumarkkinat ovat tunnelmallisia ja kokemisen arvoisia.

Mikäli Gdańskista haluaa nauttia täysin siemauksin myös ulkosalla, kaupunkilomalle sinne on kannattavinta lähteä toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Ostosreissulle kaupunkiin voi lähteä koska tahansa, mutta tietenkin joulumarkkinat ovat hyvä aika tehdä ostoksia. Säistä riippumatta Gdańskin keskustassa on lukuisia ostoskeskuksia ja muita paikkoja, joissa liikkeet ovat sisätiloissa, ja huonoilla ilmoilla myös baarit, ravintolat ja museot ovat eläväisiä ja aivan yhtä hyviä vierailupaikkoja kuin muinakin vuodenaikoina.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti