Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tapahtuma satamassa
Gdańsk on etenkin kesäaikaan vilkas tapahtumapaikka, ja sen lisäksi tapahtumia on myös Sopotissa ja muualla Kolmoiskaupungin alueella.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Gdańskissa on tarjolla klassista musiikkia, konsertteja ja erilaisia musiikkipitoisia tapahtumia, kuten balettia, mutta se ei ole mikään suuri kulttuurikaupunki. Gdańskissa ja muualla Kolmoiskaupungin alueella eli Sopotissa ja Gdyniassa on mahdollista hyvällä tuurilla nähdä suuriakin kulttuuritapahtumia. Siellä on entistä enemmän urheilutapahtumia, ja Gdańskin ympäristössä on ympäri vuoden muitakin tapahtumia. Gdańskissa on paljon baareja ja jonkin verran klubeja, joissa ilta sujuu rattoisasti, eikä yöelämää tarvitse keskustan alueelta koskaan kaukaa hakea.

Gdańskin lisäksi konserttisaleja, urheilua, tapahtumia, yöelämää ja myös jonkin verran nähtävyyksiäkin on muualla ns. Kolmoiskaupungin alueella. Vaikka etenkin Gdyniaan on melko pitkä matka lähteä vaikka konserttiin, siellä on tarjolla korkeatasoista musiikkia ja urheilua lähes ympäri vuoden.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Gdańskin pääasiallinen ooppera- ja balettitalo on Opera Bałtycka w Gdańsku (aleja Zwycięstwa 15) [kartalla], ja siellä on esillä sekä oopperaa että balettia ja muutakin tanssitaidetta. Se sijaitsee vähän hankalassa paikassa mutta sen verran lähellä keskustaa, että sinne hurauttaa nopeasti ja edullisesti taksilla. Sinne voi myös kulkea samannimiselle pysäkille raitiovaunulinjoilla 2, 3 ja 4.

Klassista musiikkia, jatsia, viihteellisiä konsertteja ja muutakin musiikkia voi kuunnella Polska Filharmonia Bałtycka -keskuksessa [kartalla] (engl. The Polish Baltic Philharmonic), joka sijaitsee Ołowianka-saarella, Gdańskin merimuseoiden vieressä. Sinne oli ennen vähän vaikea päästä, mutta uusi nostosilta nimeltään Wartka MostWartka Most kulkee sinne läheltä Targ Rybnyä ja aivan konserttitalonkonserttitalon viereen.

Gdyniassa sijaitsevassa Musical Theatressa (plac Grunwaldzki 1) [kartalla] on esityksiä. Esimerkiksi Moskovan kaupunginbaletilla on tapana esiintyä siellä tasaisin väliajoin, ja myös muita kansainvälisiä orkestereita ja kokoonpanoja nähdään siellä.

Sopotin ja Gdańskin rajoilla sijaitseva Ergo Arena on paikka, jossa on paljon mitä erilaisimpia konsertteja laidasta laitaan.

Lippuja voi hankkia kaikkiin tapahtumiin Bilety24-lippupalvelusta tai Empik-liikkeistä, jonkalainen löytyy Gdańskin päärautatieaseman vierestä.

Rock, pop, jazz ja viihde

Jazzia, bluesia ja joskus myös muutakin musiikkia kannattaa käydä kuuntelemassa iltaisin Central Clubissa (Wały Jagiellońskie 5) [kartalla], joka sijaitsee päärautatieaseman ja ytimen välimaastossa.

Sitä lähellä sijaitsevassa Irish Pub Piwnicassa (Garbary 1) [kartalla] on musiikkia, joskus elävääkin, ja siellä voi katsella etenkin Englannin liigaa ja kansainvälisiä liigoja ja kisoja suurista ruuduista.

Zak Club (aleja Grunwaldzka 195) [kartalla] on kulttuurikeskus, jossa on ajoittain suuren luokan musiikkitapahtumia ja jossa esitetään korkeatasoisia elokuvia. Se sijaitsee keskustan ulkopuolella, Zaspa-rautatieaseman vieressä.

Sopotin ja Gdańskin välimaastossa sijaitseva Ergo Arena [kartalla] on paikka, jossa on kaikenlaisia esityksiä ja tapahtumia. Siellä on ollut esimerkiksi irlantilaista tanssia, ja sinne on ydinkeskustasta lyhyt junamatka. Lähin rautatieasema on Gdańsk Żabianka.

Gdańsk ei ole erityisen tunnettu musiikkitarjonnastaan, mutta lisää musiikkia ja muuta ohjelmaa on luvassa vartin junamatkan päässä Gdańskista Sopotissa, jossa on kesäisin tarjolla kaikenlaisia tapahtumia iltaisin. Siellä Monte Cassino -katu on pääkatu juhlimiselle, ja lisää asiaa Sopotin yöelämästä saa Local Life -sivuilta.

Urheilu

Gdańskissa ei ole perinteisesti ollut paljon urheilutapahtumia, mutta koko Kolmoiskaupungin alueella on entistä enemmän urheilua, ja Gdyniassa on jopa enemmän urheilutapahtumia kuin Gdańskissa. Myös Sopotissa on urheilutapahtumia, joihin on viime vuosina kuulunut suuriakin kilpailuja.

Puolan suosituin urheilulaji on jalkapallo, sitä pelataan maan Ekstraklasa-liigassa, ja Gdańskin joukkue on Lechia Gdańsk. Joukkue pelaa Energia-stadionilla [kartalla], jonka lähelle pääsee bussilinjalla 158 ja raitiovaunulinjoilla 3, 5, 7, 8 ja 10. Liigaa pelataan valtaosan vuodesta, heinäkuun loppupuolelta touko-kesäkuulle, mutta joulukuusta helmikuulle pidetään tauko. Huomionarvoista on myös se, että jo heinäkuun alussa alkavat Euroopan liigojen karsinnat, joissa Gdańsk yleensä on mukana.

Sopotissa sijaitseva Ergo Arena [kartalla] on paikka, jossa on paljon joukkueurheilua sisätiloissa. Siellä pidettiin esimerkiksi vuoden 2016 käsipallon EM-kisat, ja siellä pidetään myös tammikuussa Amber Cup -sisäjalkapalloturnaus.

Gdyniassa sijaitseva Gdynia Arena [kartalla] on paikka, jossa on kansainvälisen luokan tapahtumia. Siellä pidettiin muutaman vuoden ajan kansainvälisen luokan snooker-turnaus, mutta sitä ei ole vuoden 2016 jälkeen enää järjestetty.

Kino7D
Erikoinen, uusi elokuvateatteri on seitsemänulotteisia elokuvia näyttävä Kino 7D Maxx.

Elokuvat ja teatteri

Puolassa ulkomaalaiset elokuvat miltei poikkeuksetta dubataan, mutta joskus elokuvia esitetään alkukielisinä ja tätä kannattaa tiedustella elokuvateattereista. Elokuvateattereita on Puolassakin lopetettu, ja yksi uhri on rautatieaseman vieressä ollut suuri elokuvateatteri. Sen sijalle on uuteen, lähellä sijaitsevaan Forum ostoskeskukseen tullut Helios [kartalla].

Gdańskissa ollessa kannattaa katsella siellä kaupan olevia DVD-elokuvia, sillä puolalaiset ovat tehneet ja edelleen tekevät korkeatasoisia elokuvia, joissa on yleensä englanninkieliset tekstit. Yksi hyvä paikka hakea elokuvia on rautatieaseman ja Kino Krewetkan vieressä oleva Empik Megastore [kartalla].

Erikoinen, uusi elokuvateatteri on seitsemänulotteisia elokuvia näyttävä Kino 7D Maxx (Wełniarska19). Se sijaitsee Długa-kävelykadun kulmauksen vieressä, parhaalla mahdollisella paikalla.

Gdańskissa on nukketeatteri (aleja Grunwaldzka 16) [kartalla], joka on lapsiperheille suunnattu ja jonne kannattaa mennä taksilla.

Gdańskin keskustassa on kaupungin pääteatteri (Świętego Ducha 2), mutta näytelmät ovat miltei poikkeuksetta puolaksi. Tämähän on sosialistista rakennustyyliä parhaimmillaan edustava rakennus, joka on Długan edustalla olevalla Targ Węglowy -aukiolla ja tulee automaattisesti vastaan Długan ja rautatieaseman välillä kävellessä.

Muut tapahtumat

Gdańsk on etenkin kesäaikaan vilkas tapahtumapaikka, ja erilaisten tapahtumien vuoksi tarjolle tulee paljon kulttuuriantia ja erilaisia juhlia. Gdańskin lisäksi tapahtumia on myös Sopotissa ja muualla Kolmoiskaupungin alueella. Matkan alussa kannattaakin piipahtaa Gdańskin turisti-infossa (Lentoasema, Długa 45, Długi Targ 28) ja kysyä tulevista tapahtumista.

Erityismaininnan arvoinen vuotuinen tapahtuma on elokuussa järjestettävä toritapahtuma, Jarmark eli dominikaanimarkkinat, jolla on takanaan 750-vuotinen historia. Tapahtuma kestää 23 päivää, ja sen aikana tuhannet kauppiaat saapuvat Gdańskiin houkutellen paikalle melkoisen väenpaljouden. Tapahtuma on Puolan suurin ulkomarkkinatapahtuma ja myös yksi suurimmista Euroopassa. Minnekään ei dominikaanimarkkinoiden takia tarvitse lähteä, sillä kojuja, tapahtumia ja markkinahumua on aivan pääpaikoilla Długa-kadun ja Długi-aukion varrella ja Targ Węglowy -aukiolla.

Gdańskin turistisivut esittelevät tapahtumia

Yöelämä

Gdańskissa on runsaasti baareja, kahviloita, klubeja ja ravintoloita, joissa on hyvä vaihtaa vapaalle, mutta juhlia tai muuta toimintaa niissä ei juuri ole tarjolla. Gdańsk ei ole hurja bailukaupunki mihinkään aikaan vuodesta, lukuun ottamatta ajoittaisia, yleensä kesällä tapahtuvia erityistilaisuuksia ja Sopotia, jossa vartin matkan päässä Gdańskin ydinkeskustasta on tarjolla vilkasta yöelämää koko kesäkauden ajan.

Tuopillinen tummaa olutta
Gdańskissa on runsaasti baareja, klubeja ja ravintoloita, joissa on hyvä vaihtaa vapaalle, mutta juhlia tai muuta toimintaa niissä ei juuri ole tarjolla.

Gdańskin keskusta on ilta-aikaan rauhallinen kävelypaikka, jossa on mukava käydä myöhäisellä illallisella ja parilla drinkillä. Kesällä kannattaa käydä istuskelemassa Motława-joen rannalla [kartalla], josta löytyy erinomaisia ruokailu- ja seurustelupaikkoja.

Gdańskin pääkadun (Długa) varrella ja pääaukion (Długi Targ) vierellä ei ole tarjolla erityisen tasokkaita baareja, joskin varttuneempi väki ja perheet viihtyvät hyvin Długi-aukion ravintoloissa, joiden joukossa on muutama kansainvälinen ja puolalainen ravintola.

Jos Długan tuntumassa haluaa edullisen oluen tai muun juoman, syödä sosialistiaikojen pikkupurtavia ja olla muutenkin sosialistiaikoja muistavissa sisätiloissa tai ulkona terassilla, on ketjubaari PijalniaPijalnia [kartalla] kulman takana oiva pistäytymispaikka. Se ei ole istuimiltaan kaikkein mukavin, eikä sinne kannata mennä suuremmalla kuin neljän viiden hengen porukalla, mutta se huokeahintainen ja juomiltaan monipuolinen baari.

Hyviä baareja ja paikallista baarikansaa etsiville vanhan keskustan sivukadut ovat parhaita kohteita, sillä niistä löytyy kaikenlaisia drinkkipaikkoja irlantilaisista pubeista musiikkiklubeihin ja paikallisten suosimiin baareihin. Hyvä katu baarille on esimerkiksi Piwna, jolla sijaitsevat esimerkiksi Red Light Pub (Piwna 28/31) [kartalla] ja The Old Gdańsk (Piwna 56/57). Kadulle on helppo suunnata, sillä se on Długasta seuraava katu ja sinne on helppo suunnata suunnattoman suuren punatiilikirkon eli Mariankirkon takia. Piwnalta löytyy koko Gdańskin monipuolisin keskittymä baareja ja ravintoloita, mutta sen lähikadutkin ovat varteenotettavia juhlimispaikkoja.

Lähellä sitä sijaitseva Szeroka [kartalla] on hyvä baarikatu, ja sen varrella on uudehko Pub Polskie Kino (Szeroka 97). Trendikäs, rauhallinen paikka samalla kadulla Pańska-kadun kulmassa myös aterialle on Tekstylia. Tekstyliaa vastapäätä, itse asiassa paikalla jolla Tekstylia ennen sijaitsi, on nykyään Grass, jonka kesäterassikesäterassi on etenkin alkuillasta lyömätön paikka.

Panimobaarit ovat nykyisin suosittuja kaikkialla, ja myös Gdańskissa voi maistella panimobaarin omia oluita. Hotel Gdańskin lähellä yöpyville on sen yhteyteen avattu Brovarnia (Szafarnia 9) [kartalla], joka sijaitsee muutaman sadan metrin kävelymatkan päästä Długi-aukiolta. Siellä on muutama hyvä oma olut, siellä on ruokia mutta tunnelma on tylsä ja sopii parhaiten aikuiseen makuun ja ryhmille.

Jos Gdańskissa mielii diskoon tai yökerhoon, melko hyvä osoite on Klubogaleria Bunkier [kartalla], joka on kuusikerroksisen bunkkerin suojissa, lähellä vanhankaupungin pääpaikkoja.

Olut on A-oluen vahvuista ja usein vahvempaakin, ja puoli litraa olutta maksaa yleensä 1,5–3 euroa. Tuopin olutta voi saada pääkadun ja -aukion varrelta huokealla hinnalla, mutta hintataso vaihtelee jonkin verran paikasta toiseen. Yleisesti ottaen oli paikallisten suosima baari missäpäin kaupunkia tahansa, alkoholi ei ole siellä kallista, mutta hotellien baareissa, kansainvälisissä ketjubaareissa tai -ravintoloissa ja yökerhoissa hinnat ovat huomattavasti normaalia korkeampia.

Kaikki Gdańskin ravintolat ja baarit ovat nykyään savuttomia, mutta joissain on erillisiä tupakointitiloja, etenkin yökerhoissa, kuten Bunkierissa.

Mikäli Gdańskin seudulla mielii juhlia olan takaa, kannattaa matkustaa sinne kesäaikaan ja juhlia Sopotin rantaresortissa, jonka rannalla ja pääkadulla on tarjolla runsaasti kahviloita, baareja ja klubeja. Niissä voi iltaisin vaihtaa vapaalle, ja Sopotin pääkadun varrella riittää valikoimaa moneen eri makuun. Kesäaikaan toukokuusta syyskuun alkupuolelle Monte Cassinoulla [kartalla] on klubeja, terasseja ja yökerhoja, joista osa on muinakin vuodenaikoina avoinna. Sopotin hotellit ovat yleensä kesäaikaan kalliita, jopa kaksi kertaa kalliimpia kuin Gdańskin hotellit. Tämän vuoksi pienellä budjetilla matkustavat käyvät Sopotissa rannalla ja juhlimassa mutta yöpyvät lyhyen junamatkan päässä Gdańskissa.

Sopot on viime vuosina muuttunut suuntaan, joka ei kaikkia miellytä, ja siellä on nykyään paljon epäilyttäviä klubeja ja vähäpukeisia sisäänheittäjiä. Sopot ei öisin ainakaan Monte Cassinon osalta ole hyvä paikka pariskunnille, perheille tai naisryhmille.

Lisää asiaa Gdańskin yöelämästä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti