Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Merenkulkumuseo
Merenkulkumuseossa oppii Puolan laivaston historiasta, täällä on vanhoja kanuunoita ja muuta vastaavaa rekvisiittaa, meriaiheisia öljyvärimaalauksia ja paljon muuta merenkulkuun liittyvää.

Gdańskin parhaat museot

Gdańsk on pitkän ja värikkään menneisyytensä takia monien mielenkiintoisten museoiden kaupunki. Sen ytimessä ja sen ympäristössä monia asuintaloja, teollisuustiloja ja muita rakennuksia on muutettu museoiksi, joissa voi tutustua Itämeren ympäristön mielenkiintoiseen historiaan. Gdańskin museoanti parantui hiljattain kun uusi toista maailmansotaa esittelevä huippuluokan museo avattiin lähelle Targ Rybnyä.

Meren äärellä olevan Gdańskin museot valottavat erityisen hyvin merenkulkuun liittyviä asioita, ja sen hivenen syrjässä sijaitseva kansallismuseo yllättää monet tasokkailla taulukokoelmillaan. Gdańskin keskustassa on muutama muukin hyvä museo, ja niitä kierrellessä voisi hyvin kuluttaa useankin päivän.

Jos haluaa käydä monissa eri museoissa ja muussakin maksullisessa vierailupaikassa, kannattaa harkita Gdańskin kaupunkikortin hankkimista. Kannattavaa on myös selvittää päivät, jolloin ainakin joihinkin museoihin pääsee ilmaiseksi sisään. Ilmaiset päivät ovat tietenkin hyviä, mutta etenkin vilkkaina matkustusaikoina ne myös tuovat paljon ihmisiä museoon. Jos menee ilmaisena päivänä, kannattaa aina mennä jo aamupäivällä tai sitten pari tuntia ennen museon sulkeutumista.

Centralne Muzeum Morskie – Merenkulkumuseo

Gdańskin hienoimpia vierailupaikkoja ovat ns. vihreän portin takaa avautuvat Motława-joen maisemat, joita hallitsevat vanhat punatiilirakennukset ja merellinen tunnelma. Alue on loistava kävelypaikka kesäaikaan, ja nimenomaan aurinkoisella säällä rakennukset ja laivat ovat upeimmillaan. Vaikka rannoilla on mukava kävellä ilman sen kummempaa määränpäätä, kannattaa myös vierailla Gdańskin merenkulkumuseossa.

Museolla on nykyisin useita eri vierailupaikkoja, kummallakin puolella jokea ja myös muualla kaupungissa. Niihin on sekä yhteislippuja, joista voi puuttua pääsy museoiden joihinkin osiin, sekä yksityislippuja. Niihin on ympäri vuoden erilaisia aukioloaikoja, niin että parhaiten ne ovat avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun, ma–su klo 10–19. Muulloin normaaleja aukioaikoja ovat ti–pe klo 10–16 ja la–su klo 10–18. Joen yli museon osasta toiseen pääsee parhaiten Motława-lautalla, joka kulkee vartin välein ti–su klo 10–15, ja lippu siihen maksaa 1,5 złotya.

Stary Żuraw -nostokurkikuvaStary Zuraw -nostokurki ] [kartalla] on merenkulkumuseon osista näkyvimpiä, ja alapuolella olevilla terasseilla onkin hyvää tunnelmaa terassiaterialle. Sen vieressä on uudehko merenkulkukeskus, joka sijaitsee uudessa nelikerroksisessa rakennuksessa. Tämä on perheille hyvä vierailupaikka, sillä täällä on interaktiivisia esityksiä ja eri puolilta maailmaa peräisin olevien veneiden esittelytila.

Pääasiallinen merenkulkumuseoMerenkulkumuseo sijaitsee [kartalla] näitä kahta vastapäätä, Sołdek-laivankuvaSoldek-laiva ] vieressä. Tämä kolmessa entisessä vilja-aitassa oleva museo on paikka, jossa oppii Puolan laivaston historiasta, täällä on vanhoja kanuunoita ja muuta vastaavaa rekvisiittaa, meriaiheisia öljyvärimaalauksia ja paljon muuta merenkulkuun liittyvää. Täällä kuten muissakin osissa on paitsi pysyviä kokoelmia myös erilaisia vaihtuvia näyttelyitä.

Nämä vanhat vilja-aitat (Spichlerze) esittelevät Gdańskin pitkää ja vaiheikasta historiaa, ja mukana on myös merenkulun historiaa ja tietoa Gdańskin telakoiden toiminnasta. Museon viimeisessä osassa pääsee tutustumaan Sołdek-höyrylaivaan ja siihen miten höyrylaivaa pidettiin liikkeellä ja miten entisajan merimiehet elivät, söivät ja nukkuivat. On hyvä pitää mielessä, että vilja-aitat ovat avoinna rajallisemmin kuin sitä vastapäätä sijaitsevat osat.

Muualla tämän Kolmoiskaupungin alueella on muutama muukin tämän laajentuneen merenkulkumuseon osa. Gdyniassa sijaitsee Dar Pomorza -museo [kartalla], jonka vieressä on toinenkin museolaiva. Museolla on muitakin osia melko laajalla alueella, ja niistä saa tietoa merimuseon verkkosivujen etusivulta.

Muzeum Narodowe w Gdańsku – Kansallismuseo

Kansallismuseo (Toruńska 1) [kartalla] sijaitsee melko lähellä Gdańskin pääpaikkoja, entisessä fransiskaaniluostarissa. Museo on mielenkiintoisella pienellä alueella, jolla ei turisteja juuri tule vastaan ja jonka vieressä on myös harvoin nähty Pyhän kolminaisuuden kirkkoPyhän kolminaisuuden kirkko .

Museo sijaitsee huomionarvoisessa punatiilirakennuksessa, ja sen kokoelmissa on paitsi tauluja myös posliinia, keramiikkaa, huonekaluja ja kankaita. Museon kohokohtiin kuuluvat hollantilaiset ja flanderilaiset taideteokset ja kuuluisin on Hans Memmingin taulu Viimeinen tuomio 1400-luvulta. Se palautettiin vasta vuonna 1956 Neuvostoliitosta Gdańskiin sen jouduttua alun perin Napoleonin joukkojen saaliiksi ja jäätyä epäonnistuneelle Venäjän-valloitusretkelle.

Museolla on muitakin osia kuin päärakennus, ja niitä on ympäri kaupunkia. Ne esittelevät historiaa, ja niistä saa puolaksi tietoa kansallismuseon sivuilta. Niihin kuuluvat Długi Targ -aukiolla numerossa 24 oleva valokuvagalleria, jossa on myös toinen museotila ja aukion joenpuoleisessa päässä oleva vihreä porttiVihreä portti.

Museolle on viiden korttelin matka Długa-kadulta. Museo on suljettu maanantaisin, ja se on kesäisin avoinna ti–su klo 9–17 ja talvisin klo 10–16. Pääsymaksu sinne on 10 złotya eli reilut pari euroa, lapset pääsevät sisään 6 złotylla, opiskelijat ja koululaiset złotylla. Perjantaisin kokoelmiin pääsee jokainen tutustumaan ilmaiseksi, ja jos paikalle menee perjantaiaamupäivällä, ihmisiä on vähemmän kuin iltapäivällä.

Arkeologinen museo
Gdańskin arkeologisessa museossa voi nähdä kaikenlaista Sudanista asti tulevista savimajojen kopioista toisen maailmansodan rekvisiittaan.

Muzeum Archeologiczne – Arkeologinen museo

Gdańskin arkeologinen museo [kartalla] sijaitsee antoisan Mariacka-kadun päässä, ja siellä voi nähdä kaikenlaista Sudanista asti tulevista savimajojen kopioista toisen maailmansodan aikaiseen rekvisiittaan. Museon anti on monipuolista, ja siellä on myös jääkauden aikaisia aseita, maasta esiin kaivettuja luurankoja ja Gdańskin eri aikakausien pienoismalleja. Monia kiinnostavat miltei täysin sodassa tuhoutuneen Gdańskin alueelta löytyneet tavarat, kuten aseet ja arvoesineet.

Arkeologinen museo on avoinna hyvin sekavasti, mutta se laitetaan lähes joka päivä kiinni jo klo 16 ja se on aina avoinna vähintään klo 10–16. Vain kesällä se on avoinna maanantaisin, ja ympäri vuoden sinne on lauantaisin ilmainen sisäänpääsy. Museon yhteydessä olevaan näköalatorniin voi kavuta samoin ajoin kuin museoonkin, ja sinne on 5–8 złotyn pääsymaksu. Museon normaali pääsymaksu on 8 złotya aikuisilta.

Tälläkin museolla on eri osia, joista mielenkiintoinen etenkin lapsiperheille on Błękitny Baranek -opetuskeskus [kartalla] (Chmielna 53). Täällä oppii minkälaista elämä oli satoja vuosia sitten, ja tämä on kuin aikakone, joka vie menneisyyteen. Tämä osa on avoinna ti–su klo 9–17, mutta ainakin vielä keväällä 2019 se oli remontin takia suljettu.

Museolla on muitakin osia, yksi Sopotissa, ja niistä saa tietoa verkkosivujen etusivulta.

Muzeum Bursztynu – Meripihkamuseo

Długa-kävelykadulle johtavat portitDluga-kävelykadulle johtavat portit ovat yksityiskohtineen kauniita, ja viime vuosina niiden suojiin on avattu harvinaislaatuinen meripihkamuseo (engl. Amber Museum) [kartalla]. Museo esittelee kaikenlaisia meripihkasta valmistettuja esineitä, joissa muutamassa on sisällä myös mereneläviä tai hyönteisiä. Esineiden joukossa on meripihkasta tehty Stratocaster-kitara, kuten myös erilaisia koruja ja taloustarvikkeita. Museossa on useita erilaisia tiloja, joista entiset kidutuskammio-osat ovat ääniefekteineen jopa pelottavia. Vankilana käytettyyn torniinVankilana käytetty torni pääsee samalla pääsylipulla, ja se antaa kesäkauden aikana hyvät näkymät tälle puolelle Długa-katua.

Koska museon tilat ovat aika ahtaat, kannattaa museota välttää, jos paikalle sattuu samaan aikaan suuri ryhmä. Meripihkamuseon pääsymaksu on 10 złotya. Museon aukioloajat vaihtelevat, ja talvisin se on maanantaisin kiinni ja talvitiistaisin se on avoinna klo 10–13. Kesällä maanantaisin se on avoinna klo 10–13. Kaikkina muina päivinä se on avoinna klo 10–16, paitsi torstaisin, jolloin se on avoinna klo 18 asti.

Muzeum Historyczne Miasta Gdańska – Gdańskin historiamuseo

Gdańskissa on nykyisin Długa-kadulla ja muuallakin moniosainen historiamuseo, joka esittelee kaupungin menneisyyttä monessa eri upeassa tilassa. Museolla on myös muita osia Gdańskissa ja myös muualla Kolmoiskaupungin alueella, ja sen kaikki osat näkee kotisivujen etusivulta. Myös meripihkamuseo on osa kaupunginmuseoita.

Upea kaupungintalokuvaKaupungintalo ] on historiamuseoiden keskus, ja sen torni antaa hienot näkymät tälle Gdańskin vanhimmalle edelleen pystyssä olevalle alueelle. Kaupungintalon upeissa sisäosissa tehdään kierroksia, ja täällä myös oppii, minkälainen Gdańsk oli juuri ennen sotaa, jolloin se oli vielä pääasiallisesti saksalaisten asuttama Danzig. Se on maanantaisin suljettu, tiistaisin pääsymaksuton ja se on avoinna muina päivinä klo 10–16 paitsi torstaisin klo 18 asti.

Nykyään historiamuseoon kuuluvat myös Dwór Artusa (Długa 46) [kartalla], meripihkamuseo, osoitteessa Długa 12 oleva Uphagen-talo ja postimuseo, joka on ma ja la kiinni. Museoon kuuluu myös muutama muu osa, kuten Westerplatten sotamuistomerkki paikalla, jolta toinen maailmansota alkoi. Westerplattessa on muitakin vierailukohteita, ja sinne voi hurauttaa parissakymmenessä minuutissa taksilla tai sitten lähelle sitä vähän hitaammin busseilla 106 tai 138. Eri osista saa tietoa verkkosivuilta, mutta sivut on tällä hetkellä vai puolaksi.

Toisen maailmansodan museo
Gdańskin uusin museo ja nähtävyys on toisesta maailmansodasta kertova museo.

Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku – Toisen maailmansodan museo

Gdańskin uusin museo ja nähtävyys on toisesta maailmansodasta kertova museo [kartalla], joka maaliskuussa 2017 avattiin vähin äänin lähelle Gdańskin pääpaikkoja. Museo oli alusta lähtien ristiriitaisia tunteita herättänyt hanke, ja puolalaisten poliitikoiden mielestä valmiissa museossa ei tarpeeksi korostettu puolalaisten urheutta ja Puolan osuutta toisen maailmansodan päättymiseen, mitä tosin sillä ei juuri ollutkaan. Avajaiset olivat vaitonaiset koska museon johto oli saanut potkut, ja nykyisin museota johtaa entistä kansallismielisempi ryhmä poliittisesti suuntautuneita henkilöitä, joiden on määrä muuttaa näyttelyitä enemmän puolalaisten urhoollisuutta ja isänmaallisuutta korostavaan suuntaan. Ensimmäinen uhri oli elokuva, joka näytettiin kierroksen ensimmäisessä näyttelyssä, ja lisää muutoksia voi olla luvassa. Tosin muutoksia haittaavat äärimmäisen positiiviset palautteet niin alan ammattilaisilta kuin museon vierailijoiltakin, ja tästä museosta on nopeasti tullut Puolan arvostetuimpia ja parhaina pidettyjä museoita, jonne kannattaa matkan aikana mennä ainakin tunniksi pariksi.

Museon anti on ainutlaatuista ja monipuolista, ja siellä näkee elokuvia, propagandajulisteita, tällä paikalla olleita taloja sekä ennen että jälkeen taisteluiden, tankkeja, loputtomasti erilaisia sotaan liittyviä asuja, aseita, tarvikkeita ja muuta sekä eri puolien toimintaa ja sodan seurauksia eri puolilla maailmaa. Näyttelyissä on monenmoisia osuuksia, ja kaikki olisi hyvä kiertää järjestyksessä, johon näyttelyt on laitettu. Näyttelytila ei ole niin iso kuin miltä se ulkoapäin näyttää, vaan se on itse asiassa aika pieni alue, jonka läpi voisi kävellä viidessä minuutissa. Kokonaisuutena museo on ainutlaatuinen kokemus, joka ei sinänsä tarjoa uutta tietoa toisesta maailmansodasta paljon tietäville, mutta museossa havainnollistetaan sodan eri aspekteja ja tässä museossa pääsee kouriintuntuvammin kuin kenties missään muualla aistimaan sodan kauhut ja seuraukset.

Museolle on kannattavinta kävellä joenrantaa pitkin, ja Targ Rybnyn jälkeen vain kävellään pitkin Wartka-promenadiaWartka-promenadi, kunnes rakennus tulee näkyviin. Museo on ympäri vuoden kiinni maanantaisin, ja valtaosan vuodesta se on avoinna ti–su klo 10–18, lukuun ottamatta heinä- ja elokuuta, jolloin se on avoinna klo 20 asti. Aikuisten pääsyliput maksavat 23 złotya, mutta vaikka sitä ei verkkosivuilla mainita, on tiistai päivä, jolloin pääsymaksua ei oteta.

Gdynian ja Sopotin museoita

  • Gdynian maastamuuttomuseo [kartalla] Gdynian satamassa sijaitseva, toukokuussa 2015 avattu museo, joka valottaa maasta lähteneiden, kymmenien miljoonien puolalaisten kohtaloita. Gdynian kautta on kautta historian muutettu maasta muualle, ja edelleenkin etenkin Ruotsiin lähtee tätä kautta melkoisesti puolalaisia hanttihommia etsimään.
  • Laivastomuseo [kartalla] Gdyniassa, melko lähellä maastamuuttomuseota mutta myös useita muita museoita, akvaariomaailmaa ja museolaivoja sijaitseva vierailupaikka, joka kertoo Puolan laivaston tarinaa.
  • Sopot-museo [kartalla] Sopotin rannan vieressä sijaitseva museotalo, joka valmistui vuonna 1903 ja joka nykyään kertoo tämän lomakaupungin tarinaa. Täällä on paljon vanhaa esineistöä seinäkelloista kirjeisiin, posliiniesineisiin ja lasivitriineissä oleviin museoesineisiin. Ainoa huono asia on se, että puolaa taitamattomat eivät pääse teksteistä kärryille, ja näin monen kauniin esineen tausta jää hämäräksi ja opit jäävät vähiin. Museossa on paitsi kokoelmia myös vaihtuvia näyttelyitä.
  • Sopotin linnakemuseo [kartalla] Alueen Skansen eli ulkoilmamuseo on tämä arkeologisen museon osa, eräänlainen linnake, joka rakennettiin uudelleen tämän alkuperäistä jäljittelevän linnakkeen tiloihin vuonna 2011, ja sen pääasiallinen anti on pysyvä, Sopotin esihistoriaa esittelevä näyttely.

Lisää asiaa museoista:

TripAdvisor esittelee Gdańskin museoita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti