Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Gdansk
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Laivoja Motlawa-joen rannalla
Motława-joen rannalla oleva laivat ovat erinomainen tapa liikkua kesäaikaan, ja niillä voi kulkea Sopotiin, Gdyniaan, Heliin ja moniin muihin paikkoihin.

Erilaisia ajanvietemahdollisuuksia

Gdańskissa riittää nähtävää ja tekemistä, mutta siellä ja lähiseuduilla voi myös harrastaa kaikenlaista ja ottaa osaa erilaisiin ajanvietteisiin. Kesäiset laivaristeilyt ovat suosittuja, pyöräily on sekin suosittua kesäisin, ja ympäri vuoden Gdańskin seudulla voi lähteä avomerelle kalastamaan. Siellä on myös melkoisesti erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, ja kaupungin ympäristössä voi esimerkiksi uida tai keilata.

Tällaiset ajanvietteet ovat kohtuuhintaisia tapoja viettää vaikka iltaa, ja niitä on entistä enemmän paitsi Gdańskissa myös muualla Kolmoiskaupungin alueella. Vaikka monia asioita voi lähteä harrastamaan ympäri vuoden, on kesäkausi etenkin Sopotin ajanvietemahdollisuuksien suhteen oikeastaan paras ajankohta.

Laivaristeilyt

Motława-joen rannalla on paljon laivoja. Ensivilkaisulla ne saattavat vaikuttaa vain rekvisiitalta, mutta osa liikennöi varsin tiiviiseen tahtiin lähiseuduille. Laivat ovat erinomainen tapa liikkua kesäaikaan, ja niillä voi kulkea Westerplatteen katsomaan toisen maailmansodan syttymispaikkaa, kuten myös Sopotiin, Gdyniaan, Heliin ja moniin muihin paikkoihin.

Laivamatkat ovat hintavampia kuin juna- tai bussimatkat, mutta ei laivaristeilyjä ole silti hinnalla pilattu – edullisimmillaan ne maksavat vain 20 złotya eli noin 5 euroa suuntaansa. Laivat seilaavat huhtikuun alusta loka- tai marraskuun loppupuolelle, ja niistä vastaa Żegluga. Lauttoja lähtee Długi-aukion päässä olevilta laitureilta [kartalla].

Gdańskissa on myös vesibusseja, joita kutsutaan englanniksi nimellä “waterbus” tai “water tram”, ja ne lähtevät aukiolta nimeltään Targ Rybny [kartalla], joka on jonkin matkan päässä nostokurjesta, toukokuun alusta syyskuun viimeiseen päivään. Laiturin kautta kulkee nykyään säännöllisesti vain kaksi lauttaa, eikä niillä ole enää samanlaista hohtoa turistille kuin vielä muutama vuosi sitten.

Parhaiten laiturilta kesällä pääsee Westerplatteen ja Gdańskin varsinaiselle satama-alueelle, jolla on kyllä jonkin verran mielenkiintoista nähtävää. Matkat maksavat 20 złotya aikuisilta, ja niille otetaan pyöriä ja 50 ensimmäistä matkustajaa. Liput ostetaan laivasta, joten tänne kannattaa tulla hyvissä ajoin.

Pyöräretket

Gdańskin keskusta ei ole kooltaan kovin suuri, mutta tilaa kaupungissa kuitenkin riittää, ja kesäaikaan kaupungissa vierailevat voivat vuokrata pyörän tai osallistua opastetulle pyöräilykierrokselle. Gdańskissa voi hyvin pyöräillä myös omatoimisesti, sillä nykyään siellä on melkoisesti pyöräkaistoja ja kaupungin liikenne on joitain valtakatuja lukuun ottamatta melko vähäistä.

Parhaimmillaan pyöräily on silloin kun suuntaa Oliwan puutarhakaupunginosaan tai Sopotiin, jonka rannan tuntumassa onkin hyvä tutustua näihin melko laajoihin alueisiin pyörän selästä. Pyöriä voi ottaa myös paikallisjuniin mukaan. Sopotiin on hyvä mennä rantareittiä pitkin, ja tämä reitti yltää aikoinaan myös Gdyniaan. Turisti-info, jolla on pisteitä Długilla ja Długalla, jakaa pyöräilykarttoja ja antaa käytännön tietoa ja ohjeita paikan päällä.

Avomerikalastus

Gdańsk on merellinen kaupunki, jossa kalaruoat ovat usein suurimpia herkkuja. Täällä jos missä on mukava lähteä veneretkelle, jonka aikana voi myös kalastaa. Beryl-laiva lähtee Gdańskin satama-alueiden ja Westerplatten läheltä, jonne pääsee Główny-rautatieaseman edestä bussilla numero 186 (suuntaan Górki Wschodnie). Aluetta, jolta laiva lähtee, voi tarkastella verkkosivuilta, ja tänne voi olla yksinkertaisinta hurauttaa taksilla.

Laiva tekee retkiä korkeintaan 14 hengelle ympäri vuoden joka päivä, ja risteily kestää 8–10 tuntia – tosin matkan pituudesta ja mukaan tulevan ryhmän koosta voidaan erikseen neuvotella. Matkaan lähdetään vain hyvillä ilmoilla, jollaisiksi luokitellaan alle 30 kilometrin tuulennopeus. Kuten Suomessakin lämmintä vaatetta on hyvä ottaa mukaan keskikesälläkin, sillä laiva seilaa avomerelle. Aloittelijat saavat ammattimaista apua, ja kaikki kalastusvälineet saa vuokrattua laivasta. Matkan aikana tarjotaan lämmin ateria, kahvia ja teetä, ja mikäli niin haluaa, voi pyytämänsä kalat perata ja grillata. Matkaan pitää ottaa passi tai henkilökortti, sillä laiva voi ajelehtia muiden maiden vesille.

Lyhyesti muita ajanviete- ja harrastusmahdollisuuksia:

Biljardi

Zaspa-rautatieaseman vieressä sijaitseva Green Club [kartalla] on biljardikerho, jonne kokeneet harrastajatkin voivat lähteä taitojaan parantelemaan. Kannattaa kuitenkin tutustua ensin verkkosivujen kalenteriin, jossa kerrotaan koska kilpailuja ja muita tapahtumia on, sillä tällöin ei pelaamaan pääse.

Keilaus

Huonolla paikalla mutta Manhattan-ostoskeskuksen [kartalla] yhteydessä sijaitseva MK Bowling on paikka, jossa voi pelata ja nauttia virvokkeita Suomen keilahalleihin nähden pilkkahinnalla.

Mikroautoilu

Go-Carting eli mikroautoilu on mahdollista Gdańskissa ja Sopotissa.

Pitstop Electric Go-Carts [kartalla] sijaitsee suuren Energa-stadionin vieressä, ja sinne on ehkä paras mennä taksilla.

Sopotissa Kartcenter (3 Maja 69c) [kartalla] oli remontissa aina huhtikuuhun 2016, ja se on avoinna vain kesäkaudella.

Vesipuisto

Sopotissa sijaitseva suuri Aquapark-vesipuisto [kartalla] on lähellä rantaa, mutta se on sen verran syrjässä, että taksimatka on kätevin ja myös rantaa pitkin tänne voi kävellä.

Lisää asiaa ajanvietemahdollisuuksista:

Visit Gdansk esittelee nähtävää ja tekemistä laidasta laitaan.

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja nähtävää Kolmoiskaupungin alueella.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti