Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Metroaseman sisäänkäynti
Liikennevälineistä kaksilinjainen metro on erittäin kätevä säällä kuin säällä. Samat liput käyvät myös busseihin ja raitiovaunuihin.

Liikkuminen Varsovassa

Varsova on kooltaan suuri kaupunki, mutta nähtävyydet sijaitsevat siellä pääasiallisesti niin pienellä alueella, että kävelemällä pärjää pitkälle. Jos haluaa nähdä lyhyessä ajassa enemmän, on etenkin kaksilinjainen metro kätevä tapa siirtyä keskustan ulkopuolelle. Keskustan alueella linja-autot ja raitiovaunut ovat hyvä tapa siirtyä paikasta toiseen, ja lyhyetkin matkat hoituvat niillä. Taksi on Varsovassa edullinen kyyti, ja polkupyörällä on entistä parempi liikkua Varsovassa.

Kävely

Varsova on suurien etäisyyksien kaupunki, jossa tulee loman aikana käveltyä melkoisesti mutta jossa pitkään viihtyvät turvautuvat mielellään joukkoliikenneverkostoon. Varsovassa kannattaa olla varovainen kävellessään ja etenkin katuja ylittäessään. Siellä on lainvastaista ylittää katuja muualla kuin suojakäytävien kohdalla, ja poliisit sakottavat helposti vähän yli 10 euroa katuja väärin ylittävältä turistilta. Varsovassa kannattaa aina käyttää alikulkukäytäviä, joita on paljon ja joissa lähes aina on hyvin avoinna olevia kauppoja ja kioskeja.

Kävely onnistuu parhaiten ydinkeskustassa, missä varsin hyvä – joskin aika pitkä – kävelyreitti on niin sanottu Kuninkaallinen tie vanhastakaupungista Krakowskie Przedmieście- ja Nowy Świat -katuja pitkin kohti Łazienki Królewskie -puistoa [kartalla]. Tämän reitin kaupungissa ainakin muutaman päivän viihtyvät saattavat intoutua kävelemään. Mikäli sitä ei jaksa kokonaan kävellä, voi hyvin nousta bussiin, raitiovaunuun tai metroon, jotka kaikki vievät lähelle suurta ja kesäkautena vierailunarvoista puistoaluetta.

Varsovassa on mukava kävellä lähinnä kesäkauden aikana huhtikuulta lokakuulle, ja tällöinkin vain jos ei sada tai menossa ei ole ukkosmyrsky. Puistoalueen lisäksi vanhakaupunki, sen vieressä oleva kaupungin myös vanha mutta uudempi puoli ja sen lähistöllä olevat alueet soveltuvat hyvin kävelylle. Täällä sijaitsevat kauneimmat kadut, täällä on paljon hyviä puistoja ja melkoisesti erilaista maastoa, jossa voi käydä museoissa, tehdä ostoksia tai mennä monenmoiseen ravintolaan. Nykyään kannattaa myös kävellä kohti joenrantaa, jolla on entistä enemmän kaikenlaista. Sinne pääsee nopeasti metrolla, mutta sinne voi myös hyvin kävellä Chopin-museon kautta [kartalla], Tamka-katua pitkin.

Kävely onnistuu hyvin myös Praga-kaupunginosassa, mutta sinne on ydinkeskustasta tai joenrannalta paras kulkea metrolla tai raitiovaunulla, johon voi nousta linnan vierestä kulkevan tien varrelta. Pragassa parhaat alueet tutustua ovat Wileński-metroaseman lähistöllä, mistä löytyvät esimerkiksi suuren Park Praski -puistoalueen keskellä oleva eläintarha [kartalla] ja Targowa-katu.

Ydinkeskustan eri osien välillä on mukava vain kävellä, mutta siirtyminen kaupunginosasta toiseen tapahtuu Varsovassa parhaiten metrolla, bussilla tai raitiovaunulla.

Uusi metroasema
Metron toinen, uudempi linja vielä melko lyhyt mutta lähivuosina sitä laajennetaan usealla uudella asemalla.

Julkiset liikennevälineet

Kattava ja edullinen joukkoliikenneverkosto on suuressa Varsovassa pelastava enkeli. Matkustaa voi metrolla, raitiovaunulla tai linja-autolla, ja niihin käyvät samat liput eikä öisin ole lisämaksuja. Matkalippu kannattaa olla ostettuna ja leimattuna, sillä liputtomana kiinni jäävä joutuu maksamaan 266 złotyn sakon.

Bussi
Linja-autoihin ja raitiovaunuihin voi nousta mistä ovesta tahansa.

Varsovan joukkoliikenteeseen on tarjoilla monenlaisia lippuja. Jos matka on lyhyt, on 20 minuutin lippu hyvä ratkaisu, 75 minuutin matkalla on normaalilippu hyvä hankinta, 24 tunnin kortti maksaa 15 złotya ja 72 tunnin lippu 36 złotya. Niiden lisäksi tarjolla on viikonloppulippu niin yksittäisille ihmisille kuin ryhmillekin, ja kuukausikortti maksaa 110 złotya.

Liikennevälineistä nykyään kaksilinjainen metro on erittäin kätevä säällä kuin säällä, ja sen linjakarttaan on hyvä tutustua. Kuten kartastakin näkee on metron toinen, uudempi linja vielä melko lyhyt mutta lähivuosina sitä laajennetaan usealla uudella asemalla.

Varsovassa on helppo hypätä myös linja-autojen ja raitiovaunujen kyytiin. Kullakin pysäkillä on tietoa siitä, milloin ja mihin ne ovat suuntaamassa, ja niiden käyttö keskustan alueella ja liepeillä on varsin yksinkertaista. Päivisin liikkuu valtava määrä busseja ja raitiovaunuja, ja niiden reittikarttoja on helppo tutkia ZTM:n sivuilla. Linja-autoihin ja raitiovaunuihin voi nousta mistä ovesta tahansa, ja lippuja kysellään vain satunnaisten tarkastusten yhteydessä.

Öisin liikkuu N-kirjaimella merkittyjä linja-autoja, mutta niiden käyttö on suositeltavaa vain niille, jotka tuntevat kaupungin hyvin. Muille Varsovan kohtuuhintaiset taksit ovat ainakin öisin paras tapa siirtyä paikasta toiseen.

Takseja linja-autoaseman edessä
Virallisen taksin katolla lukee "TAXI" eikä esimerkiksi "TAKI" tai muuta vastaavaa.

Taksi

Taksi on Varsovassa joitain epärehellisiä lentokenttäkyytejä lukuun ottamatta hyvä tapa siirtyä paikasta toiseen, etenkin kaupunkia tuntemattomalle ja öisin. Niiden hinnat ovat hyvin kohtuullisia, niin että aloitusmaksu on alle 2 euroa (yleensä 8 złotya), kilometri maksaa noin 50 senttiä (noin 2 złotya) eikä kuljettaja saa laskuttaa ylimääräistä matkalaukuista tai siitä, että matka alkaa tai päättyy lentoasemalle.

Suuri osa takseista on virallisia ja rehellisiä, mutta on aina hyvä varmistaa, että taksin katolla todellakin lukee "TAXI" eikä esimerkiksi "TAKI" tai muuta vastaavaa, mikä on epävirallisen taksin tunnusmerkki. Jos haluaa pelata varman päälle, on Warsaw Taxi -sivusto hyvä tapa selvittää hinta ja tilata taksi. Yhtiö tekee myös kierroksia, ja sen kyydillä pääsee kohtuuhinnalla ja turvallisesti lentoasemalta hotellille tai päinvastoin.

Varsovassakin on nykyään taksiyhtiöitä, joilla on sovelluksia, ja sellaisen kanssa taksin tilaaminen on helppoa ja turvallista. Niihin kuuluvat Sawa Taxi, ELE Taxi ja Taxi MPT.

Pyöräily

Varsova on liikenteensä puolesta etenkin aamuisin ja iltaisin ruuhkainen kaupunki, jossa on vaikea ylittää keskustan katuja. Siellä on paljon leveitä valtakatuja, paljon autoja ja itsekäs liikennekulttuuri, joka ei juurikaan ole tottunut ottamaan omaa kulkuneuvoa pienempiä liikennevälineitä huomioon. Tästä huolimatta pyöräilyn suosio Varsovassa on jatkuvasti kasvussa, ja pyöräily onnistuu joissain osissa kaupunkia erityisen hyvin. Vaikka Varsova on säiltään leudompi kaupunki kuin Suomen kaupungit eikä esimerkiksi jäätä kaduilla juuri nähdä, on pyöräily siellä suositeltavaa vain maalis-huhtikuulta lokakuun loppupuolelle.

Kaupungissa on hyvä pyöräillä aivan keskustassa, jossa on paljon puistoalueita, ja kaduilla, joilla ei ole paljon liikennettä. Myös joenranta on nykyään hyvä paikka pyöräillä, ja siltä pääsee hyvin Pragaan pyörällä. Myös tämä hyvin sodan pommituksista säilynyt vanha kaupunginosa on hyvä paikka liikkua pyörällä paikasta toiseen.

Varsovassa on jo usean vuoden ollut Veturilo-niminen kaupunkipyöräverkosto, jolla nykyisin on myös sähköpyöriä, mutta kaupunkipyörät eivät välttämättä ole helpoin ratkaisu turistille.

Jos haluaa pyöräillä Varsovassa, voi pyöriä vuokrata monesta eri paikasta. Hyviä vaihtoehtoja vuokrapyörälle ovat esimerkiksi BIM BIM Bikes ja WygodnyRower.

Varsovassa voi yksinään pyöräilyn lisäksi tehdä myös opastettuja pyöräilykierroksia, joita tekevät esimerkiksi Warsaw Travel Tours ja Station Warsaw.

Autonvuokraus

Vaikka Varsova ei missään nimessä ole paikka, jossa erikoisten liikennejärjestelyjen ja melko monimutkaisten liittymien takia voitaisiin suositella autolla liikkumista, voi siellä helposti saada auton vuokralle. Auton voi vuokrata lentoasemalta tai sitten keskustasta, joissa kummassakin on paljon autovuokraamoja.

Hyviä autovuokraamoja Varsovassa ovat esimerkiksi Sixt, Kayak ja Panek. Useiden eri yhtiöiden tarjontaa ja hintoja voi vertailla Rentalcars.com-sivuilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Paljonko maksaa taksikyyti, esimerkiksi 10km matka? /teukka

Taksi keskustan ja lentoaseman välillä maksaa heinäkuussa 2015 n. 40 zlotya (41 zl 27.7.). Matka on n. 10 km. 40 zl = n. 10 EUR jos vaihtaa rahat Varsovassa. Helsingissä kurssi vähän huonompi. /Heikki

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti