Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvilan terassi, Sukiennice
Krakovassa ravintoloita on eniten vanhassakaupungissa ja Kazimierzissa, alueilla joilla tulee muutenkin vietettyä aikaa.
Kuva: Peter Forsberg

Ruoat ja ravintolat

Krakova on herkkusuun paratiisi, jossa on monipuoliset, kohtuuhintaiset ja tasokkaat ruoat. Vaikka Krakovan ravintolat ovat monipuolistuneet, ovat hinnat edelleen kohtuullisia ja vanhankaupungin yliopiston lähellä olevissa kortteleissa voi syödä pilkkahinnalla. Laatua ja tyyliä Krakovasta löytyy, ja pelkästään vanhankaupunginaukiolla on useita Michelin-tähden saaneita ravintoloita.

Vanhankaupungin lisäksi Kazimierzissa on melkoisesti ravintoloita, ja sieltä löytyy monesta paikasta puuttuvia juutalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Puolalaisten ruokien lisäksi italialaiset ruoat ovat yleisiä, mutta muuten Krakovasta saa yksittäisistä ravintoloista monesta eri maailmankolkasta peräisin olevia ruokia.

Parhaat alueet ravintolalle

Krakova on helppo paikka nopeasti löytää kelvollinen ravintola tai muu ruokapaikka. Niitä on eniten vanhassakaupungissa ja Kazimierzissa, alueilla joilla tulee muutenkin vietettyä aikaa. Kaikkein paras ravintolakatu on Grodzka, ja myös muut vanhankaupunginaukiolta lähtevät kadut ovat kaupungin parhaita ravintolakatuja.

Rautatieaseman tuntuma

Rautatieasemalla on paljon erilaisia pisteitä, joista saa itsepalvelumenetelmällä mitä erilaisimpia ruokia täytetyistä sämpylöistä eksoottisiin ruokiin. Siellä voi syödä nopean välipalan tai sitten kunnollisen aterian, ja eniten siellä on pikaruokia ja kahviloita, joilla on voileipiä ja muita vastaavia pieniä ruokia.

Rautatieaseman ja vanhankaupungin välimaastossa oleva suuri ostoskeskus on paikka, jossa on paljon kahviloita ja pikaruokapaikkoja, mutta varsinaisia ravintoloita siellä on vähän. Sieltä saa kaikenlaisia ruokia aamusta iltaan, mutta rautatieasemaa korkeammin hinnoin.

Rautatieaseman lähellä on melko vähän ravintoloita, mutta jonkin verran niitä on Kurniki-kadun varrella [kartalla]. Siinä on jo klo 19 sulkeutuva itsepalveluravintola, josta saa tyypillisiä paikallisia ruokia, hyvä konditoria-kahvila ja jonkin verran muitakin ruokapaikkoja, kuten kohtalaisia aamiaisia tarjoava Stop Bar. Enemmän ruokapaikkoja kuitenkin on matkalla tästä kohti vanhaakaupunkia, ja Plac Jana Matejki on hyvä paikka syödä ateria. Sillä käydään viereisestä vanhastakaupungista katsomassa suurta muistomerkkiä (Pomnik Grunwaldzki), ja sen vieressä on neljä ravintolaa: Jarema on korkeatasoinen paikallisia ruokia tarjoava ravintola. Miąższ on trendikäs, sekä gluteenittomia että kasvisruokia tarjoava, turistien mieleen oleva ja myös aamiaispaikaksi soveltuva ravintola. Jagienka on puolalaisia ruokia tarjoava perusravintola, jossa on itsepalvelu ja jolla on houkutteleva terassi. Glonojad on nuorekas ja trendikäs kasvisravintola, joka sopii myös vegaaneille ja aamiaisille ja joka toimii itsepalveluperiaatteella. Se on usein aika täynnä, mutta se on yksinkertaisuudestaan huolimatta viihtyisä ravintola, jossa on paljon niin paikallisia kuin ulkomaalaisiakin.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa on valtava määrä ravintoloita. Kannattavinta siellä on syödä kaduilla, jotka lähtevät aukiolta, mutta itse aukiolla ravintolat ovat jonkin verran kalliimpia kuin muualla ja ne on suunnattu lähinnä turisteille.

Floriańska

Jos Plac Matejkilta kulkee ohi suuren Barbakan-linnakeen ja läpi porttien vanhaankaupunkiin, saapuu kadulle nimeltään Floriańska [kartalla]. Se on kaupungin monipuolisimpia ravintolakatuja, ja sen varrella on lukuisia pikaruokapisteitä, joista monet myyvät kebabia ja ovat myöhään avoinna. Katu on nykyisin ympäri vuoden turistivoittoinen, ja sillä on sisäänheittäjiä, jotka yrittävät houkutella turistien näköisiä ravintoloihinsa. Heidän ei kuitenkaan kannata antaa häiritä, vaan tällä kadulla onkin hyvä olla tiedossa jotakin mieleistä.

Erityisen aktiivinen sisäänheittäjien suhteen on meksikolainen ravintola, mutta olutbaarit, jotka Krakovan vanhassakaupungissa ovat usein kellareissa, ovat tällä kadulla niitä, joista paikallisetkin pitävät. Pod Złotą Pipą numerossa 30 on yksi suosittu paikallisten suosiota nauttiva ravintola. Sen vieressä oleva Pijalnia on kautta Puolan tuttu ketju, josta saa parilla eurolla sosialistiaikojen ruokia kuten keittoa ja raakaa tartar-lihaa, ja kaiken voi huuhtoa alas euron maksavalla oluella.

Kadun varrella numerossa 39 on myös kohtalaisen eksoottinen jugoslavialaisia grillilihoja myyvä Balkan Express, joka tosin on pikaruokapaikan tyylinen eikä sovi millekään juhla-aterialle.

Jos haluaa parempaa tasoa, on kadun varrella oleva uudehko Degusti numerossa 28 italialaisia ruokia tarjoava, puitteiltaan korkeatasoinen ravintola, jonka ruoat kuitenkin ovat vain keskinkertaisia.

Rynek Glowny
Vanhankaupungin pääaukio Rynek Głównyn alueella kannattaa loman aikana ainakin kerran pari syödä.
Kuva: Peter Forsberg

Rynek Główny – vanhankaupungin keskusaukio

Vanhankaupungin keskus kaikin tavoin on sen pääaukio (Rynek Główny), ja sen alueella on kesät talvet terassejaterasseja, joissa on aivan omanlaisensa tunnelma. Aukio tekee vaikutuksen, ja sen alueella kannattaa loman aikana ainakin kerran pari syödä. Kesäisin se on menevä paikka, sillä terasseja riittää ja hinnat ovat kaiken kaikkiaan pysyneet kurissa. Vaikka täällä on hintavampaa kuin muualla kaupungissa, saa sieltä oluen parilla kolmella eurolla ja aterian alle kymmenellä eurolla, joskin kalliimpiakin paikkoja löytyy.

Jos aukiolla haluaa syödä kohtuuhinnalla, on kaikkialta Puolasta tuttu ketjuravintola Sphinx numerossa 25 takuuvarmasti kohtuuhintainen. Siellä on hyvät pihvit, se sopii hyvin myös perheille ja muille porukoille ja siellä on edulliset ruokajuomat.

Mitään varsinaisia gourmet-elämyksiä aukion tuntumassa on tarjolla melko vähän, mutta sillä on muutama normaalia parempi ravintola. Yksi sellainen on sisustukseltaan hulppea ja kenties unohtumatonkin, puolalaisia ruokia tarjoava Szara Ges, joka on Grodzkan kulmauksessa ja johon illallisvaraus on paras tehdä etukäteen.

Toinen pidetty ravintola aukiolla sen numerossa 6 on Szara, jossa on monipuoliset ruoat tasokkaista pihveistä kalaruokiin ja muutamaan kasvisannokseen. Szara kuuluu niihin krakovalaisiin ravintoloihin, joilla on Michelin-tähti, ja illalliselle pöytävaraus kannattaa tehdä ympäri vuoden.

Kolmas pidetty ja tasokas ravintola alueella on kirkon vieressä oleva Bianca, josta saa Michelin-tasoa olevia italialaisia ja muita eurooppalaisia ruokia. Se on suosittu ravintola, ja ainakin illalliseksi pöytä kannattaa varata etukäteen.

Grodzka
Grodzka on kaupungin monipuolisin katu lähteä syömään.
Kuva: Peter Forsberg

Grodzka

Vanhankaupunginaukion ja Wawelin linnakukkulan välillä kulkeva GrodzkaGrodzka on Krakovan kenties huomattavin katu, jonka varrella on useita upeita kirkkoja, muita nähtävyyksiä, kauppoja ja myös ravintoloita. Se on katu, joka iänikuisesta olemuksestaan huolimatta on viimeisen vuosikymmenen aikana kokenut suuria muutoksia, ja ravintoloiden suhteen mullistukset ovat olleet jatkuvia. Nykyään se on kaupungin monipuolisin katu lähteä syömään, ja sitä on hyvä mittailla myös niiden, jotka eivät tiedä mitä oikein haluaisivat syödä.

Aivan Grodzkan alussa, vanhankaupunginaukion kupeessa on georgialainen ravintola Chaczapuri, jolla on myös toinen piste aivan lähellä (Ul. Sienna 4). Saslikit ovat sen bravuuri, georgialaiset keitot ovat nekin hyviä mutta ravintolassa on myös puolalaisia ruokia, joiden joukossa on hyvä määrä nyyttejä (pierogi), ja siellä on myös muutama kasvisannos.

manty
Wiśniowy Sad tarjoaa kuuluisia, alun perin ottomaaneilta peräisin olevia mutta nykyään eniten Kazakstaniin yhdistettyjä nyyttejä nimeltään “manti”.
Kuva: Peter Forsberg

Grodzkan kahteen osaan jakavan aukion (Plac Dominikański) vieressä tulee numerossa 21 vastaan Smak Ukraiński. Se on ukrainalaisia ruokia tarjoava viihtyisä, perinteinen ravintola, jonka noin viiden euron hintainen lounas antaa tilaisuuden maistella ruokia normaalia edullisemmin. Ukrainalaiset ruoat ovat samantyylisiä kuin venäläiset ja puolalaiset ruoat, ja niistä pitävät kaikki slaavilaisten ruokien ystävät.

Venäläisiä ruokia tarjoava Wiśniowy Sad on viihtyisä, tasokas, kielitaitoinen ja ystävällinen ravintola, jolla on takapihalla kesäterassi ja jonka sisätilat ovat aikamatka menneisyyteen. Sieltä saa kuuluisia, alun perin ottomaaneilta peräisin olevia mutta nykyään eniten Kazakstaniin yhdistettyjä nyyttejä nimeltään “manti”. Niiden valmistaminen kestää noin viisi tuntia, niiden sisällä on yleensä keitettyä lihaa ja ne ovat herkku, jota Suomesta ei helposti löydy.

Unkari on lähellä Krakovaa, ja Puolalla on kautta historian ollut erityisen suhde Unkariin ja unkarilaisiin. Kaupungissa on muutama unkarilainen ravintola, ja yksi niistä eli Balaton (Grodzka 33) on kadun varrella. Sieltä tietenkin saa papu-, gulassi- ja kalakeittoja, kuten myös muita unkarilaisen keittiön kulmakiviä, joihin kuuluu tietenkin kokonaisena grillattu tai paistettu taimen. Kalaruokia tilaavan on hyvä ottaa huomioon, että jos annoksen perässä lukee “100 g” on hinta sadalle grammalle ja kala voi painaa vaikka 300 grammaa.

Maitobaarit (bar mleczny) ovat perinteisesti olleet puolalaisten eniten suosimia ruokapaikkoja, ja nämä itsepalvelumenetelmällä toimivat perusravintolat ovat edelleenkin suosittuja. Niitä ei ole valtavaa määrää vanhassakaupungissa, mutta Pod Temidą (Grodzka 43) on yksi niistä.

Jos haluaa takuuvarmasti tasokkaita puolalaisia ruokia hienosti sisustetussa ravintolassa, on Pod Aniolami (Grodzka 35) siihen kenties tasokkain paikka vanhankaupunginaukion ja Wawelin välisellä matkalla.

Italialaiset ruoat ovat yleisiä Krakovassa, mutta niiden taso voi heitellä eikä aina ole luvassa korkeatasoisia italialaisia ruokia. Jos haluaa aivan varmasti hyviä italialaisia ruokia, on Fiorentina (Grodzka 63) hyvä valinta. Sen ruokalista vaihtuu neljä kertaa vuodessa, ja sieltä saa etenkin pohjoisitalialaisia ruokia mutta myös muita Italian parhaita antimia.

Ravintoloiden lisäksi Grodzkan varrella on melkoinen määrä erinomaisia kahviloita, joista saa myös leivonnaisia, jäätelöä ja muita herkkuja. Jos mielii juoda kahvit ja ottaa jotakin makeaa, Grodzka on katu, joka ei kahviloillaan ja konditorioillaan petä.

Pierogarnia Krakowiacy
Pizzerioita ja pikaruokaloita parempi paikka saada nopea ja edullinen ateria on Pierogarnia Krakowiacy vanhankaupunginaukiolta lähtevällä Szewskalla.
Kuva: Peter Forsberg

Muut vanhankaupunginaukiolta lähtevät kadut

Vanhankaupunginaukiolta lähtevistä kaduista monet ovat ravintoloita täynnä, ja kadut, jotka ovat lähimpänä yliopiston kortteleita, ovat varsin varteenotettavia lähes minkälaiselle ravintolalle tahansa. Tarjonta on viime vuosina muuttunut ja monipuolistunut, ja paikat vaihtuvat täälläpäin vanhaakaupunkia varsin usein. Nämä kadut ovat hyviä myös kahville ja leivonnaisille, sillä paikallisten ja yliopistoväen suosiossa olevia kahviloita on täälläpäin paljon. Turisteja liikkuu jonkin verran vähemmän näissä kortteleissa kuin kaikkein vilkkaimmilla paikoilla, ja jos eksyy sivukaduille, turisteja näkyy sitäkin vähemmän.

Paras katu nopeasti löytää ravintola on Szewska [kartalla], jolla on kansainvälisten ketjujen pikaruokapisteitä ja muita pikaruokia kuten kebabia. Sen varrella ei juurikaan ole korkeatasoisia ravintoloita, ja koska sillä on paljon yökerhoja, ovat monet ruokapaikat myöhään tai jopa läpi yön avoinna. Edullisia paikkoja ovat ketjuravintolat Pijalnia (Szewska 25) ja BanjaLuka (Szewska 13), joista molemmista saa oluen noin eurolla ja ruokia parilla. Pizzerioita ja pikaruokaloita parempi paikka saada nopea ja edullinen ateria on Pierogarnia Krakowiacy (Szewska 23), josta saa puolalaisten nyyttien lisäksi muita paikallisen keittiön kulmakiviä.

Vaikeasti muistettava ja lausuttava Świętej Anny [kartalla] on katu, jonka varrella on muutama hyvä ravintola. Sillä on nykyään monipuolinen valikoima ravintoloita, ja sillä on tarjolla kebabia, sushia ja pitsaa. Paras syy lähteä kadulle on kuitenkin Chimera (Świętej Anny 3), joka on legendaarinen, yliopistoväen suosiossa oleva ravintola. Syödä voi kellariravintolassa kynttilöiden valossa tai sitten sisäpihalla, ja Chimera on kesät talvet unohtumaton kokemus. Samoissa tiloissa on sekä itsepalveluravintola että pöytiintarjoiluravintola, jossa on kalliimmat hinnat. Itsepalveluravintola kutsuu itseään “salaattibaariksi” koska siellä on 30 metriä pitkä tiski, jolla on tarjolla paitsi erilaisia salaatteja ja vihanneksia myös kuumia ruokia lihasta kasvisruokiin. Myös juomat mehujen johdolla ovat erinomaisia, täysin luonnollisia ja niitä on melkoinen valikoima. Itsepalveluravintola on avoinna päivittäin klo 9.30–22, ja ruokaravintola tarjoaa viikolla klo 12–16 lounaan alle viidellä eurolla. Vaikka ravintola ei siltä vaikuta, sinne on helppo mennä lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa.

Kazimierz
Paras paikka mennä Kazimierzissa syömään on aukion tyylinen katu nimeltään Szeroka.
Kuva: Peter Forsberg

Kazimierz

Vanhankaupungin ja sen lähistön lisäksi valtaosa Krakovaan saapuvista ainakin käy Kazimierzissa, joka on entinen juutalaiskorttelisto. Siellä on paljon juutalaisia ruokia myyviä ravintoloita ja myös muita ravintoloita. Sinne ei ehkä kannata keskustasta erikseen lähteä syömään, mutta kun siellä on käymässä tai jos siellä yöpyy, on siellä paljon hyviä ravintoloita.

Plac Nowy [kartalla] on Kazimierzin pääaukio, ja se on tunnettu paitsi monista baareistaan ja klubeistaan myös sen keskellä olevasta pyöreästä rakennuksesta, joka on kaupungin paras paikka syödä pikaruokia. Monet kojut ovat avoinna yömyöhään, ja aamukaksi on yleinen sulkemisaika. Jos mielii kebabin tai normaalien nakkikioskitarjoilujen sijaan paikallista pikaruokaa, on zapiekanka paras valinta. Sehän on uusi pikaruoka, sillä se kehitettiin vasta 1970-luvun yksityistämiskokeilujen aikana, mutta se on jäänyt vankasti elämään.

Plac Nowyn laitamilla on lähinnä baareja ja klubeja, mutta sekä sille että lähitienoolle on eksynyt useita ravintoloitakin. Kohtalaisen pidetty on Lähi-idän ruokia tarjoava Mezzalians (Plac Nowy 3). Toinen varteenotettava ravintola, jolla on isot terassit, on Nova Resto Bar (Ul. Estery 18), joka on aivan aukion vieressä.

Paras paikka mennä Kazimierzissa syömään on kuitenkin aukion tyylinen katu nimeltään Szeroka [kartalla], joka tarkoittaakin “leveää”. Tämä on pääpaikka juutalaisille ravintoloille, ja täällä on kesäaikaan valtava määrä houkuttelevia terasseja. Tänne kannattaa lähteä nimenomaan kesällä, ja terassiravintoloiden joukossa on israelilaisten ruokien lisäksi tarjolla kaikenlaista muutakin kuten puolalaisia ruokia, italialaisia ruokia, intialaisia ruokia ja hampurilaisia. Harva ravintola on erityisen pidetty, mutta juutalaisia ravintoloita ovat esimerkiksi hyvällä terassilla varustettu Ariel (Szeroka 18), jossa on konsertteja, ja Dawno Temo (Szeroka 1).

TripAdvisor listaa ja rankkaa Krakovan ravintoloita.

Krakovan ravintoloiden tyypilliset ruoat

Krakovassa on monipuoliset valikoimat, ja siellä voi syödä monesta eri paikasta tulevia ruokia. Eniten on tarjolla puolalaisia ja italialaisia ruokia, jotka molemmat ovat usein varsin tasokkaita.

Rinkeli (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Yksi paikallinen erikoisuus on "obwarzanek krakowski". Se on rinkeli, jonka päällä voi olla unikonsiemeniä, seesamia, suolaa tai muuta, ja niitä on kadulla kaupan kesät talvet.

Puolalaisia ruokia on joka lähtöön, ne eivät kaikkien makuhermoille sovellu mutta ne maistuvat niille, jotka pitävät suomalaisista perinneruoista ja jotka ovat ainakin kaalikääryleiden ja suolakurkkujen ystäviä. Puolalaisia ravintoloita on melkoisesti, ja ne myös mainostavat itseään näyttävästi. Yksi paikallinen erikoisuus, jota on helppo maistaa kadulla, on “obwarzanek krakowski”. Se on rinkeli, jonka päällä voi olla unikonsiemeniä, seesamia, suolaa tai muuta, ja niitä on kadulla kaupan kesät talvet.

Muista slaavilaisista maista peräisin olevat ruoat ovat Puolassa aina maistamisen arvoisia, ja monet niistä ovat samantyylisiä kuin puolalaiset ruoat. Nyyttejä, jotka Puolassa ovat “pierogi”, harrastavat muutkin, ja “vareniki” ja “pelmeni”-nimillä tunnetut ovat kotoisin Ukrainasta ja Venäjältä. Myös borssikeittoa on Krakovassa hyvin tarjolla, ja sitä saa kaikista ukrainalaisista ja venäläisistä ravintoloista. Myös georgialaiset ruoat ovat tunnetusti erinomaisia, ja niiden joukossa on monia varsin eksoottisia ruokia. Krakova tarjoaakin hyvän tilaisuuden maistella entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevia ruokia, jotka erinomaisuudestaan eivät ole maailmalla kovin yleisiä.

Italialaiset ravintolat eivät aina ole korkeatasoisia, mutta niiden joukossa on myös erittäin hyviä. Yksi varsin kohtuuhintainen mutta tasokas on ketjuun kuuluva Pizza Factory (Sławkowska 3) [kartalla]. Siellä on alle neljän euron lounastarjous, puu-uuni ja kielitaitoinen palvelu, kuten myös melko hyvät oluet.

Krakovassa on melkoisesti erilaisia pikaruokapaikkoja, joista osa on amerikkalaistyylisiä ravintoloita, osa kebabpaikkoja ja loput tyypillisiä ketjuravintoloita. Amerikkalaisia ravintoloita tulee vastaan siellä täällä, ne eivät ole mitään kaikkein korkeatasoisimpia ravintoloita ja pääaukiolla on myös kirkon vieressä Hard Rock Café.

Ravintoloita kasvissyöjille, vegaaneille ja gluteenia vältteleville

Krakovassa oli ennen valtava määrä kasvisravintoloita, mutta nykyisin niiden tilalle on tullut kalliimpia ja enemmän turisteja kiinnostavia ravintoloita. Puolalaisissa ravintoloissa on vähän kasvisruokia, mutta niitä löytyy jonkin verran ainakin italialaisista ja intialaisista ravintoloista. Monilla hienoilla ravintoloilla on kasvisannoksia, mutta niitä voi olla vain pari kolme.

Itsepalvelumenetelmällä toimineita kasvisravintoloita on tullut korvaamaan myös aivan uudenlaisia ravintoloita, kuten Krowarzywa Vegan Burger (Sławkowska 8) [kartalla], joka on aivan pääaukion vieressä. Sieltä saa vegaaneillekin soveltuvia purilaisia, paikka on aivan vanhankaupunginaukion vieressä ja se on avoinna päivittäin klo 11–23.

Green Way (Krupnicza 22) [kartalla] oli aikoinaan suuri ja suosittu ketju. Tämä vanhankaupungin ja yliopiston vieressä oleva ravintola myy itsepalvelumenetelmällä maukkaita ja terveellisiä kasvisruokia. Se soveltuu myös vegaaneille ja gluteenia vältteleville, ja se on päivittäin avoinna klo 9–21.

Green Wayn lähellä on paljon erilaisia ravintoloita, ja alueella on myös Veganic [kartalla], joka on vegaaneille sopiva, aamiaisellekin soveltuva ravintola.

Lisää kasvisravintoloita voi katsella Happy Cow -sivuilta.

Hinnasto
Jos ruokailee ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, kannattaa varmistaa, onko laskussa jo palveluraha mukana. Jos ei ole, kannattaa summaa pyöristää noin 10 % tai sitten lähimpään tasalukuun.
Kuva: Peter Forsberg

Gluteenittomia ruokia saa monista kasvisravintoloista, ja esimerkiksi Jan Matejki -aukiolla [kartalla] oleva Miąższ on kasvisravintola, josta saa gluteenittomia ruokia. Yelp listaa lisää Krakovan gluteenittomia ravintoloita.

Hintataso, ruokailuajat, juomarahat ja maksukortit

Krakovan ravintoloilla on laaja hintahaitari, mutta pääasiallisesti ruokailuun ei siellä kulu valtavia summia. Jos syö halvimmissa paikoissa, kuten paikallisten suosimissa itsepalveluravintoloissa, saa mahansa täyteen muutamalla eurolla. Pikaruoat kebabista paikallisiin leipiin ovat pilkkahintaisia, ja samoin kaikki ruokajuomat ovat melko edullisia. Edullisimmissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, on hyviä lounastarjouksia, joiden ansiosta viikolla lounasaikaan voi ruokailla kolmella neljällä eurolla, hienommissa paikoissa vähän kalliimmalla. Vanhankaupungin normaaleissa ravintoloissa, joissa turistit viihtyvät, saa illallisen ruokajuomineen niin halutessaan noin kymmenellä eurolla, mutta esimerkiksi korkeatasoinen pihvi voi maksaa viisitoista euroa.

Krakovassa kuten muuallakin Puolassa syödään aikaisin, ja lounasta näkee tarjoiltavan jo kymmenen jälkeen. Lounasaika päättyy monissa paikoissa kahden kolmen maissa, ja osa edullisista itsepalvelupaikoista sulkee ovensa melko aikaisin, monet jo klo 19–20. Vanhassakaupungissa, jossa yleensä on enemmän turisteja kuin paikallisia syömässä, illat ovat suosittuja aikoja lähteä ravintolaan, ja monet ravintolat ovat vilkkaita aina klo 19–20 alkaen klo 22–23 asti. Krakovassa on melkoisesti pikaruokapaikkoja, joista monet nykyään tarjoavat kebabia, ja ne ovat paitsi edullisia myös myöhään avoinna. Osa niistä voi pe ja la olla ympäri vuorokauden avoinna, ja myös Kazimierzin Plac Nowylla olevat pikaruokapaikat ovat avoinna myöhään, osa läpi yön.

Paikalliset aterioivat paljon itsepalvelupaikoissa, joissa juomarahaa ei jätetä, ja niissä on turistinkin helppoa ja edullista vierailla. Jos ruokailee ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, kannattaa varmistaa, onko laskussa jo palveluraha mukana. Jos ei ole, kannattaa summaa pyöristää noin 10 % tai sitten lähimpään tasalukuun.

Monissa itsepalveluravintoloissa ja pöytiintarjoilupaikoissa kortilla maksaminen on arkipäivää, mutta on myös ruokapaikkoja, joissa kortit eivät käy. Vaikka kortilla voi maksaa monissa paikoissa, kannattaa käteistä pitää mukana, etenkin halvimpia baareja, pikaruokapaikkoja ja itsepalveluravintoloita varten.

Teksti: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti