Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Veturilo-kaupunkipyörä
Vuosi sitten Varsovassa käyttöön otettu Veturilo on Euroopan 8:nneksi suurin kaupunkipyöräverkosto, jolla on 128 pistettä eri puolilla kaupunkia.

Varsovan uutuudet ja tapahtumat 2013-14

Puolan pääkaupunki Varsova on mielenkiintoinen metropoli, joka muuttuu jatkuvasti ja jonne ilmaantuu koko ajan uusia nähtävyyksiä, ravintoloita ja muuta turisteja kiinnostavaa. Varsova on myös kaupunki, jossa on mielenkiintoisia tapahtumia pitkin vuotta. Sinne kannattaa talvikaudellakin paitsi suunnata nauttimaan ravintoloista, kulttuurielämästä ja illanviettomahdollisuuksista myös lähteä nauttimaan maailmanluokan tapahtumista.

Seuraavassa luodaan katsaus siihen, mitä uutta Varsovaan on viime aikoina ilmaantunut ja mitä siellä on luvassa syksystä 2013 kevääseen 2014.

Syksyn ja talven 2013 uutuuksia

Suomalaisnäkökulmasta erityisen kiinnostava lisäys Varsovan nähtävyyksiin on huhtikuussa 2013 avattu, suomalaisarkkitehtien suunnittelemassa rakennuksessa sijaitseva Puolan juutalaisten museo (engl. Museum of History of Polish Jews) (Anielewicza 6) [kartalla]. Se sijaitsee Muranow-kaupunginosassa, missä juutalaiskulttuuri oli parhaimmillaan ennen toista maailmansotaa. Vuoden 2014 aikana museoon tulee lisäyksiä. Sen kokoelmat avataan yleisölle, ja näin siellä kannattaa vierailla myös ensi vuonna. Museossa käyvän on hyvä tutustua jonkin verran alueen yleisluonteeseen, sillä näille seuduille harvat turistit tulevat ja täällä pääsee näkemään Varsovan arkipäiväistä puolta.

Vanhakaupunki

Juutalaismuseo sijaitsee melko lähellä vanhaakaupunkia ja muita keskustan turistille tärkeitä alueita. Myös jälleenrakennettuun vanhaan keskustaan on tullut uutta. Vanhakaupunki, joka toisen maailmansodan yhteydessä tuhoutui totaalisesti, rakennettiin sodan jälkeen pikkutarkasti uudestaan. Nykyisin on vaikea uskoa, että alue on välillä ollut maan tasalla.

Vanhaankaupunkiin on tästä vuodesta eteenpäin entistäkin oleellisempaa tutustua, sillä sen kellarit on avattu yleisölle ja turisti-infon sivut ovat laatineet reitin, jonka varrella on rutkasti kulttuuria ja muuta mielenkiintoista. Reitin varrella sijaitsevat muun muassa vanhankaupungin pääaukion [kartalla] alapuolella sijaitsevat kaupunginmuseon alakerrokset (Rynek Starego Miasta 28), samalla aukiolla sijaitsevan kulttuuritalon kellarit (Rynek Starego Miasta 2) ja kulttuuriyhdistyksen kaksi kellaria (Jezuicka 4 ja Bolesc 2). Vanhimmat kellarit ovat peräisin 1200-luvun loppupuolelta, ja ne on nyt entisöity viimeisen päälle.

Ruokailu ja ravintolat

Kulttuurin lisäksi ruokailu on aina tärkeässä osassa Varsovan-matkalla. Sinne tunnetusti ilmaantuu uusia ruokapaikkoja kuin sieniä sateella ja uudenlaisia suuntauksia jatkuvasti. Uusimpia lisäyksiä kaupungin ruokapaikkoihin ovat erilaiset perävaunut, jotka myyvät mitä erilaisimpia ruokia. Kebabia ja hampurilaisia on tietenkin myyty kojuista jo pitkään, mutta uusimpia lisäyksiä ovat meksikolaisia, italialaisia ja niin sanottua soul foodia myyvät kojut. Yelp-sivusto listaa Varsovan uusia ruokakojuja.

Chopin-patsas, Lazienkin puisto
Lazienkin puistossa on hyvä vierailla ihailemassa Chopinin patsasta ja muita kohokohtia.

Varsovassa aikaa viettäneet ovat huomanneet etenkin rautatieaseman ympäristössä, että kebab ja myös falafel ovat helposti saatavissa ja normaalia parempia Puolan pääkaupungissa. Kebab King -ketju tarjoaa erinomaisia kebabeja ja muitakin ruokia, ja hinta-laatusuhde on kohdallaan. Uusia lisäyksiä ketjun ravintoloihin tulee jatkuvasti. Nyt niitä on avattu Swietokrzyska-kadulle (Swietokrzyska 18 ja 34) sekä yhdelle Varsovan tyylikkäimmistä kaduista (Nowy Swiat 19), keskustan pääkävelykadulle [kartalla]. Sillä on hyvä valikoima drinkkipaikkoja ja kasvisruokaravintoloita (Chmielna 27/31).

Gourmet-ruokien ystävät eivät ole aina viihtyneet Varsovassa kovin hyvin, sillä hienot ja tasokkaat ravintolat ovat sieltä puuttuneet. Tänä vuonna tähän asiantilaan on tullut parannusta. Puolan ensimmäinen Michelin-tähtiravintola Atelier Amaro (Agrykola 1) avattiin vuonna 2011 Lazienkin puistoon [kartalla], missä on hyvä aina vierailla ihailemassa Chopinin patsasta ja muita kohokohtia. Ravintola tarjoaa paikallisista aineksista vuodenaikojen mukaan vaihtuvia annoksia. Ravintolan pääkokki ja perustaja on työskennellyt maailman parhaiksi rankatuissa ravintoloissa eli Nomassa, joka sijaitsee Kööpenhaminassa, ja El Bullissa, joka oli Katalonian usein maailman parhaana pidetty ravintola menneinä vuosina.

Lähellä Lazienkin puistoa sijaitseva Plac Zbawiciela -aukio [kartalla] on sekin kesät talvet hyvä vierailupaikka yöelämään mieltyneille. Aukion mukaan on nimetty elokuvakin, ja tälle kauniin kirkon hallitsemalle aukiolle pääsee muualta kaupungista raitiovaunulinjoilla 15, 18, 19, 35 ja 36. Aukiota koristaa nykyään vaikutuksen tekevä, 16 000 tekokukasta valmistettu sateenkaari, ja sen baarit ja kahvilat pysyvät vilkkaina etenkin viikonloppuisin pitkälle yöhön.

Kevään 2014 koittaessa

Talvi on Varsovassa pitkä ja usein kylmä kausi, jonka aikana ei välttämättä koeta kovia pakkasia ja paljon lunta mutta sitäkin enemmän räntää ja kylmiä viimoja. Kevät koittaa kaupunkiin hivenen ennen kuin kotimaassa, niin että monena vuotena jo huhtikuun alkupuolella lämmin kevät näyttää koittaneen. Tällöin kaupunki alkaa tarjota ulkosalla mitä mielenkiintoisimpia kokemuksia, ja kesäkausi onkin paras aika matkustaa Puolan pääkaupunkiin.

Elokuussa 2012 käyttöön otettu Veturilo on Euroopan 8:nneksi suurin kaupunkipyöräverkosto, jolla on 128 pistettä eri puolilla kaupunkia. Pyöräily on Varsovassa varsin mukavaa, sillä pyöräteitä ilmaantuu katukuvaan jatkuvasti lisää, liikennettä ei kaikkialla ole järjettömästi ruuhka-aikoinakaan ja kaupunki on valtaosin tasainen kuin pannukakku.

Lazienkin puistoalueelle on hyvä lähteä pyörällä, ja myös Vistula-joen rantoihin on erittäin hyvä tutustua kesäkautena pyörän selästä. Kopernikus-tiedemuseon [kartalla] tienoilla on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten kesäisin parhaimmillaan oleva mediapuisto [kartalla]. Täällä on toukokuulta syyskuun loppupuolelle mahdollisuus illan hämärryttyä nähdä ilmaiseksi upea näytös, joka on muutaman kerran viikossa juuri mediapuiston alueella.

Toinen tärkeä paikka Vistulan rannoilla on Poniatowski-sillan tienoilla, missä kesäisestä hiekkarannasta on tullut hyvin trendikäs paikka [kartalla]. Täältä voi nousta jokea kiertäville risteilyille ja myös vuokrata kanootin, jolla voi omin nokin tutustua joenrannan tunnelmiin.

Jos pyöräily ei innosta, voi Varsovaan tutustua kesäkautena toukokuulta syyskuulle myös kaupunkia esittelevän raitiovaunun kyydistä. Tässä turisteille tarkoitetussa raitiovaunussa, johon käyvät samat liput kuin muihinkin liikennevälineisiin, on langaton internetyhteys, piano ja panoraamaikkunat, joista on erityisen hyvä katsella ulos.

Ihmisiä metroasemalla
Vuonna 2014 liikkuminen Varsovassa helpottuu entisestään, kun metron toisen linjan rakennusprojekti alkaa valmistua.

Kesällä Varsovaan on tietenkin hyvä tutustua muinkin tavoin, ja erilaiset hevoskierrokset ja muut ovat hyviä tapoja oppia hauskasti kaupungin nähtävyyksistä. Varsovan turistisivut esittelevät tapoja, joilla kaupunkiin voi tutustua muutenkin kuin kävellen tai pyöräillen.

Vuonna 2014 liikkuminen Varsovassa helpottuu entisestään, kun pitkään valmisteilla ollut ja etenkin päärautatieaseman ympäristöä ja Pragan kaupunginosaa rikkonut metron toisen linjan rakennusprojekti vihdoin ja viimein alkaa valmistua. Toinen linja antaa oman lisänsä joukkoliikenneverkostolle, ja etenkin siirtyminen Pragan monipuoliseen kaupunginosaan helpottuu. Metron toisen linjan keskimmäisen osan arvellaan avautuvan yleisölle kesän 2014 aikana.

Tapahtumien parhaimmistoa 2013-14

Tapahtumien kohokohtiin syksyllä kuuluvat ehdottomasti Varsovan elokuvafestivaalit, jotka perinteisesti pidetään lokakuun puolivälin paikkeilla ja jotka kestävät noin 10 päivän ajan. Puola on suuri elokuvamaa, ja luvassa on korkeatasoista elokuvaa erinomaisissa puitteissa. Varsovan kaltaisessa huokeahintaisessa kaupungissa elokuvista on mukava nautiskella.

Marraskuussa juhlitaan Krzysztof Pendereckiä. Konsertteja on 17.11. alkaen aina 23.11. asti ympäri kaupungin, etenkin kirkoissa ja konserttisaleissa.

Joulu

Syksyn toinen kohokohta on joulu ja sitä edeltävät markkinat ja konsertit. Puolassa Krakova, Wroclaw ja Varsova ovat parhaita joulumarkkinakaupunkeja. Varsovassa joulumarkkinoita on vanhassakaupungissa, ja Plac Zamkowy -aukiolla sijaitsee kaupungin suuri joulukuusi. Joulukarkelot alkavat noin kuukautta ennen jouluaattoa. Tietoa Varsovan joulumarkkinoista saa Christmas Market -sivustolta.

Joulukonsertit ovat Puolan kaltaisessa musiikkimaassa tietenkin korkeatasoisia, ja niitä on perinteisesti kirkoissa ympäri kaupungin. Luvassa ei ole vain puolalaista kuorolaulua ja joulumusiikkia, vaan kuten aiempinakin vuosina, paikalle kutsutaan kansainvälisiä nimiä, joista siellä on ennen joulua takavuosina nähty muun muassa Chick Corea, Barbara Hendricks, Take 6 ja The Golden Gospel Singers. Konsertteja on yleensä ollut vanhassakaupungissa etenkin Pyhän Johanneksen tuomiokirkossa (Sw Jana) (Swietojanska 8). Konserteista vastaa Estrada.

Laskiainen

Joulun jälkeen seuraava tärkeä tapahtuma on laskiainen, jonka päätöspäivä eli tuhkakeskiviikko aloittaa paaston 40 vuorokautta ennen pääsiäistä. Vuonna 2014 tuhkakeskiviikko on 5.3., eli Varsovan karnevaalit ajoittuvat helmikuun loppuun ja maaliskuun alkuun. Juhlintaa on odotettavissa ympäri kaupungin. Juhla samalla päättää talvikauden ja aloittaa periaatteessa kesäkauden kaupungissa.

Pääsiäinen

Pääsiäinen ajoittuu vuonna 2014 huhtikuun puolivälin jälkeen. Se on harras juhla Puolassa, missä monet baarit, kaupat ja ravintolat ovat tällöin kiinni. Pääsiäisen aikana on kuitenkin kaikenlaisia tapahtumia. Klassisen musiikin konsertit ovat suosittuja, ja niitä on luvassa kirkoissa ja konserttisaleissa. Beethoven-festivaalit pidetään perinteisesti vähän ennen pääsiäistä, ja paikalle tulee huippuluokan kapellimestareita ja muusikoita ympäri maailman. Varsinaisen pääsiäisen aikoina palmusunnuntai ja pääsiäissunnuntai ovat erityisen hartaita päiviä, ja tällöin vanhankaupungin kaduilla ja kirkoissa on mukavaa tunnelmaa.

Kevään kautta kohti kesään

Pääsiäinen päättää lopullisesti talvikauden, ja kesä koittaa Varsovassa toukokuun aikana. Sitä ennen 19.4. on Varsovan geton kansannousun vuosipäivä, jota joka vuosi juhlistetaan Muranówissa ja muilla juutalaisten aikoinaan asuttamilla alueilla keskustassa.

Kesän aluksi on luvassa lisää huippuluokan musiikkia, sillä Mozart-festivaalit pidetään Varsovan kamarimusiikkioopperan (Nowogrodzka 49) tiloissa [kartalla] lähellä päärautatieasemaa. Oopperan orkesteri esittää yleensä säveltäjän kamarimusiikkia sekä sinfonia- ja laulumusiikkia festivaalin aikana.

Varsovan turistisivut antavat lisätietoa tapahtumista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti