Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Rauma
Rauma (täyskuva)

Rauman tärkeimmät alueet ja majapaikat

Porin ja Turun välimaastossa sijaitseva Rauma on yksi Länsi-Suomen parhaista vierailupaikoista, ja sen ainutlaatuinen, Pohjoismaiden suurin vanha puutaloalue on kesäisin myös muualta Suomesta peräisin olevien matkailijoiden suosiossa. Vanha Rauma on erinomainen paikka ihastella lähinnä 1800-luvulta peräisin olevia taloja, vierailla museoissa, mennä syömään, viettää iltaa ja kenties majoittuakin. Sen ympärillä oleva keskustan uusi puoli on arkisilla kaupoillaan ja ruokapaikoillaan kätevä paikka tehdä kaikenlaista, ja sen alueella, hyvin lähellä vanhaakaupunkia sijaitsee myös linja-autoasema.

Kahvilan terassi Raumalla
Vanha Rauma on erinomainen paikka ihastella lähinnä 1800-luvulta peräisin olevia taloja, mennä syömään, viettää iltaa ja kenties majoittuakin.

Keskustan uuden puolen majapaikat ovat lähinnä hotelleja, ja muutaman korttelin päähän Vanhasta Raumasta majoittuminen on monelle paras ratkaisu. Noin kolmen kilometrin päässä ytimestä oleva Otanlahti on kesäisin ainutlaatuinen urheilu- ja virkistysalue, jolla on kesäteatteri, lomakylä ja paljon erilaisia ajanvietemahdollisuuksia. Otanlahdesta voi kesäisin myös suunnata saaristoon, jossa on muutama erinomainen vierailupaikka.

Rauma soveltuu matkakohteeksi paitsi niille, jotka haluavat sinne kaupunkiin tutustumaan ja vähän tuulettumaan, myös niille, jotka haluavat nähdä joulunalusajan koristeita ja tapahtumia ja niille, jotka haluavat lähteä jääkiekko-otteluun. Raumalla on kesäisin muutama suuri tapahtuma, joista merkittävin on Pitsiviikko, ja lähes ympäri vuoden sinne voi lähteä monenmoisia tapahtumia seuraamaan. Rauma on erinomainen kohde perheille, mutta se soveltuu vierailupaikaksi myös pariskunnille ja niin pienille kuin suurillekin porukoille.

Matkustaminen muualta Suomesta Raumalle

Rauma sijaitsee vähän alle 100 kilometriä Turusta pohjoiseen, Tampereelta matkaa Raumalle on 143 kilometriä ja Porista on kohti etelämpänä sijaitsevaa Raumaa noin 50 kilometriä. Matkan voi taittaa omalla autolla tai linja-autolla, mutta rautateitse Raumalle ei ole päässyt sitten toukokuun 1988.

Kaikkein paras muualta Suomesta on siirtyä Raumalle julkisilla kun katsoo sopivan yhteyden Matkahuollon sivuilta. Kaikkein aktiivisin yhtiö on yleensä Onnibus, jonka bussit tulevat Raumalle nykyään lähes poikkeuksetta Turun ja Porin kautta, ja nämä bussit yleensä kulkevat väliä Helsinki–Vaasa. Tampereelta Onnibus tai muutkaan yhtiöt eivät enää kulje suoraan Raumalle, vaan bussia pitää vaihtaa Huittisissa. Onnibusin sivuilta varauksensa tekevän kannattaa olla tarkkana, sillä maksettuja lippuja ei voi muuttaa tai perua, mutta Matkahuollon sivuilta varauksensa tekevällä on mahdollisuus myöhempiin muutoksiin.

Pyöräilijöitä Raumalla
Rauman keskusta on varsin pieni, ja siellä voi hyvin kävellä paikasta toiseen. Tosin pyörälläkin voi olla kesällä mukava liikkua.

Saapuminen Raumalle

Jos Raumalle saapuu linja-autolla, on linja-autoasema [kartalla] hyvin lähellä Vanhaa Raumaa ja monia muita vierailupaikkoja.

Jos Raumalle saapuu autolla eikä majapaikalla ole parkkipaikkoja tai Raumalla viihtyy vain yhden päivän, on Raumalla pysäköiminen aina maksutonta. Yleisesti ottaen monilla parkkipaikoilla on aikaraja, johon kannattaa tutustua. Vanhan Rauman alueelle ei kannata ajaa autolla, ja sen reuna-alueilla on neljä suurta parkkialuetta. Autolla Raumalle saapuvien ja siellä yöpyvien kannattaa aina selvittää ensimmäiseksi se voiko majapaikan luo pysäköidä.

Liikkuminen Raumalla

Rauma on 40 000 asukkaan kaupunki, jonka keskusta on varsin pieni ja jossa voi hyvin kävellä paikasta toiseen. Tosin pyörälläkin voi olla kesällä mukava liikkua, ja jos omaa pyörää ei voi ottaa mukaan, voi Raumalla ottaa Easybike-kaupunkipyörän käyttöönsä. Tosin kokeilun jatkuvuus ei ole taattua, mutta tietoa kaupunkipyörien käyttämisestä saa Rauman virallisilta sivuilta.

Keskikesällä ainakin perheitä kiinnostaa Kake Kaupunkijuna, joka kulkee Vanhan Rauman läpi ja kohti Otanlahden [kartalla] merellisiä maisemia. Otanlahti on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, ja siellä sijaitsevat muun muassa kesäteatteri, maauimala ja Poroholman lomakeskus.

Jos Raumalla haluaa ajella linja-autolla, vastaa busseista Koiviston Liikenne ja keskustassa niiden lähtöpaikka on Savilankadulla oleva pysäkki ”Savila” [kartalla]. Yksi matka maksaa 3 euroa, ja tietoa reiteistä ja aikatauluista saa Koiviston Liikenteen sivuilta.

Samassa Savilanpuistossa on myös Vanhan Rauman lähin suuri taksitolppa.

Rauman Lukko

Kauden 2020–21 päätteeksi Rauman Lukko oli Suomen mestari, mihin etenkin Porissa ja Turussa suhtauduttiin suurta kateutta tuntien. Raumalle kannattaakin lähteä jääkiekko-otteluun, joskin on olemassa iso riski, että oma joukkue lähtee Äijänsuon jäähallista [kartalla] tappion kokeneena. Jäähalli on melko lähellä Vanhaa Raumaa ja muuta kaupungin ydintä, ja sinne on varsin helppo mistä tahansa keskustasta kävellä.

Pitsiä Raumalla
Pitsinnypläyksellä on Raumalla pitkät perinteet, joita juhlistaa vuotuinen kaupunkifestivaali, Pitsiviikot.

Rauman tapahtumia

Raumalla on muutama suuri tapahtuma, jotka ovat suuren luokan festivaaleja ja tapahtumia ja joihin lähdetään kaikkialta Etelä-Suomesta. Valtaosa Rauman tapahtumista on kesäkauden aikana ja etenkin keskikesällä, mutta joulunalusviikot tuovat nekin erinomaisia tapahtumia kaupungin keskustaan ja muutenkin talvikaudella Raumalla on jonkin verran tapahtumia.

Kesäkauden Raumalla aloittaa Rauma-päivä, joka on 17.4., ja vuonna 2022 Rauma täyttää 580 vuotta. Juhlallisuudet kestävät yleensä pari päivää, mutta mielellään juhlinta tapahtuu lähimpänä viikonloppuna.

Raumanmeren juhannus on Rauman suuri festivaali, jonne lähdetään kaikkialta Suomesta. Tämä juhannusviikonlopun kestävä tapahtuma on sen verran suosittu, että kaikki varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Kenties monipuolisin ja tunnetuin tapahtuma Raumalla on Porin Jazzien jälkeen pidettävä Pitsiviikko. Tämä tapahtuma kestää nykyisin yhdeksän päivää, ja luvassa on etenkin Vanhassa Raumassa festivaalitunnelmaa ja kaikenlaista nähtävää. Pitsiviikolla voi tehdä monenmoisia asioita, ja se on myös ajankohta, jolloin pääsee tutustumaan joihinkin vain harvoin avoinna oleviin museoihin. Jos Raumalla mielii yöpyä Pitsiviikon aikana, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Rauma Festivo on kamarimusiikkifestivaali, jolla elokuussa on konsertteja eri puolilla kaupunkia mutta eniten Rauma-salissa. Vanhassa Raumassa on myös konsertteja esimerkiksi kauppatorilla ja Kuninkaankadun Café Salissa, joka koska tahansa on erinomainen paikka lounaalle tai kahville.

Cafe Sali
Café Sali Kuninkaankadulla on erinomainen paikka lounaalle tai kahville.

Elokuussa Raumalla soi Rauma Blues, joka vuodesta 1986 on tuonut Länsi-Suomeen kansainvälisesti tunnettuja artisteja, jotka eivät kuitenkaan yleensä ole suuren yleisön suosikkeja. Ulkomaisten esiintyjien lisäksi joukossa on aina bluesiin ja rytmimusiikkiin ainakin osin suuntautuneita kotimaisia esiintyjiä. Konsertteja on lähinnä pienillä klubeilla kuten Kulttuurikuppila Brummissa, ja joukossa on myös ilmaisia esityksiä.

Elokuvateatteri Iso-Hannu
Elokuvateatteri Iso-Hannu

Syksyllä ja kevättalvella Raumalla nähdään Rakkautta&Anarkiaa -festivaalien pohjoismaisten elokuvien satoa festivaaleilla Blue Sea Film Festival. Esitykset ovat elokuvateatteri Iso-HannussaElokuvateatteri Iso-Hannu, niitä on kerran kuussa lokakuulta helmikuulle ja yleensä tekstitys on vain englanniksi. Iso-Hannu [kartalla] on keskustan suurin elokuvateatteri, jonne voi ympäri vuoden mennä katsomaan uusia elokuvia.

Rauma tunnetaan ainakin Raumalla ”Suomen kauneimpana joulukaupunkina”, ja yksi syy lähteä sinne joulunalla on hankkia itselleen tai läheisilleen perinteisiä joulukoristeita tai lahjoja. Vanhassa Raumassa 24 eri liikettä tekee joulukalenteri-ikkunat, joita voi kaupungissa ollessa ihastella. Erilaisia tapahtumia joulunalla on lokakuun viimeisestä viikonlopusta lähtien, mutta jouluhumu pääsee varsinaisesti alkuun marraskuun jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin joulunavaus tapahtuu. Tapahtumia on erilaisista messuista myyjäisiin, konsertteihin ja lauluiltoihin, ja joulunalusajan tapahtumia voi katsella Rauman virallisilta sivuilta.

Muita Rauman tapahtumia voi katsella kaupungin virallisten sivujen tapahtumakalenterista ja lisää asiaa tapahtumista on Visit Rauman sivuilla.

Rauman tärkeimmät alueet ja niiden lähellä sijaitsevia majapaikkoja

Raumalla vierailevaa kiinnostavat tapahtumien lisäksi vanhakaupunki eli Vanha Rauma, jossa on paljon nähtävyyksiä ja ainutlaatuista tunnelmaa. Se on hyvä paikka paitsi katsella nähtävyyksiä ja kauppoja myös mennä syömään tai ainakin kahville. Keskustan uusissa osissa on paljon kaikenlaista käytännöllistä kuten arkisia kauppoja ja ravintoloita, ja se on myös kaupungin paras alue majapaikalle. Muulla kaupungissa vieraillaan paljon kesäaikaan Otanlahdessa, joka on meren rannalla.

Kauppa Kuninkaankadulla, Vanha Rauma
Vanha Rauman alueella kulkeva Kuninkaankatu on kaupoiltaan erinomainen.

Vanha Rauma

Rauma sai alkunsa 15.4.1442, seuraavina vuosisatoina se kärsi useista koko kaupungin tuhonneista tulipaloista, joista viimeisin oli vuonna 1682, ja satoja vuosia Ruotsin vallan aikana se oli ahdingossa etenkin sen vuoksi, että laivaliikennettä rajoitettiin rajulla kädellä. Noiden aikojen Raumasta on enää hyvin vähän jäljellä, ja kaupungin vakiinnutettua paikkansa purjelaiva- ja laivanvarustuskaupunkina 1800-luvulla ilmestyi nykyisessä muodossaan edelleen oleva puutalokorttelisto, Vanha Rauma. Se on paikka, jonne ensimmäiseksi kannattaa suunnata, sillä siellä on paljon vanhanajan kauppoja, kahviloita ja ravintoloita mutta se on monin tavoin myös moderni paikka, jossa voi esimerkiksi viettää iltaa.

Nykyään Vanha Rauma on vähän alle 30 hehtaarin suuruinen puukaupunkialue, joka alallaan on Pohjoismaiden suurin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt. Se on lähes kaikin tavoin vanhanajan henkeä uhkuva alue, jolla on lähinnä pikkuliikkeitä, baareja, ravintoloita ja kahviloita, mutta tietenkin koko korttelisto on asuttua aluetta. Vanhassa Raumassa on noin 600 taloa, joissa asuu 800 asukasta, ja pieni osa taloista on peräisin 1700-luvulta mutta valtaosa 1800-luvulta. Vanha Rauma liitettiin vuonna 1991 osaksi UNESCOn maailmanperintöluetteloa, mutta se saattaa uusien rakennusprojektien takia menettää tämän tunnustuksen.

Ravintoloiden puolesta Vanha Rauma on kaupungin parasta aluetta ja sama pätee kahviloihin, mutta alueella on myös lähes poikkeuksetta vähän normaalia hintavampaa. Yksi tunnelmallinen ja pidetty ravintola, jossa on tasokkaita ruokia, on Wanhan Rauman kellari [kartalla], jonka terassilla tosin voi joutua vilkkaina kesäviikonloppuina odottamaan ruokaa turhan kauan. Vilkkaina aikoina ja lounaalle vieressä oleva Ravintola Savila on samanlainen viehättävä vanhanajan tyylillä sisustettu ravintola, jonka monipuolinen lounaslista on tutustumisen arvoinen. Jos haluaa tarkastella kaikkia Vanhan Rauman ruokapaikkoja, voi niihin tutustua etukäteen TripAdvisorissa.

Kitukränn
Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä kulkeva Kitukränn on ilmeisesti Suomen kapein katu.

Jos Vanhassa Raumassa mielii ostoksille, on Kauppakadulla paljon liikkeitä kuten Marimekon iso myymälä, sen poikkikadulla Koulukadulla on useita sisustusliikkeitä ja myös Kauppakadun kanssa samansuuntaisesti kulkeva Kuninkaankatu on kaupoiltaan erinomainen katu. Mielenkiintoinen asia on se, että Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä kulkeva Kitukränn on ilmeisesti Suomen kapein katu.

Vanhan Rauman parasta antia ovat vaate- ja sisustusliikkeet, ja siellä on mahdollista myös löytää koruja, taidetta, antiikkia, käsitöitä ja tuliaisia, joita ei normaalista suomalaisesta kaupungista juurikaan löydä. Kuninkaankadulla kannattaa kiinnittää huomiota myös Hj. Nortamon kotitaloon, ja Nortamohan on Rauman tunnetuin kirjailija, jonka ”jaarituksista” on myös tehty lyhytelokuvia. Kokonaisen lyhytelokuvan voi katsoa Yle Areenasta.

Vanha Rauma on luova taiteilijoiden yhteisö, jossa on paljon näyttelytiloja ja työhuoneita. Ateljeiden lisäksi Raumalla on paljon taidekauppoja ja taidegallerioita, joiden joukossa on myös käsityöläisten pajoja. Esimerkiksi Eila Minkkisen ateljeessa on nähtävillä ja kaupan lasiveistoksia ja hopeakoruja, ja Mika Honkasen ateljeessa on eri keinoin tehtyjä taidemaalauksia ja piirroksia. Vanhassa Raumassa on myös Keramoksen keramiikkaryhmän keramiikkaa ja taidetta myyvä liike, ja akvarellitaiteilija Sanna Kauppi pitää taide- ja kehysliikettä Kuninkaankadulla. Tietoa kaikista Rauman ja sen lähistön ateljeista ja gallerioista saa Visit Raumasta.

Vanhan Rauman keskus on Kauppatori [ kuva Väkeä Kauppatorilla] [kartalla], joka on aivan normaali ostos- ja viihtymispaikka raumalaisille ja jonka tuntumassa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista. Kaunein ja huomionarvoisin rakennus on Vanha raatihuone, jonka suojissa toimii Rauman museo. Tämä vuonna 1776 valmistunut ja vuonna 1902 museoksi muuttunut kaupungintalo on yhdessä Porvoon Vanhan raatihuoneen kanssa Suomen ainoa 1700-luvulta peräisin oleva ja alkuperäisessä muodossaan säilynyt raatihuone. Museossa oppii nimenomaan raatihuoneesta ja vanhan ajan elämästä ja esineistöstä. Se on pitkän talvikauden aikana maanantaisin suljettu. Raatihuoneen museo on vain yksi Rauman museon kohteista, ja tietoa lippujen hinnoista, yhteislipun voimassaolosta ja siitä että alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi museoihin sisään, saa museon sivuilta.

Kauppatori, kukkakojuja
Vanhan Rauman keskus on Kauppatori, jonka kaunein ja huomionarvoisin rakennus on Vanha raatihuone.

Toinen Rauman museon kohde on Marela [kartalla], ja se on varakkaan laivanvarustajaperheen kotimuseo. Tämä museo esittelee laivanvarustajaperheen elämää 1900-luvun alussa, ja esillä on talossa silloin asuneen Granlundin perheen koristeltuja kaakeliuuneja, ovia ja kattomaalauksia. Itse kotimuseon lisäksi pihamaalla on 1920-luvulta peräisin oleva purjevene, joka sijaitsee pääsymaksuttomassa venevajassa. Venevajaan pääsee toukokuun alusta syyskuun loppuun. Raumahan on jo satoja vuosia ollut nimenomaan laivanrakennus- ja varustuskaupunki, ja sen merellinen puoli on kaupungin tärkein ominaisuus.

Kolmas museo on merimiesten ja käsityöläisten museo Kirsti [kartalla], joka sijaitsee yhdessä Vanhan Rauman vanhimmista rakennuksista. Museo esittelee Rauman elämänmenoa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Sen annista saa kattavan kuvan verkkonäyttelystä.

Lähellä Marelaa sijaitseva Rauman taidemuseo [kartalla] on tasokas taidemuseo, jossa näkee sekä vanhaa perinteistä taidetta että uudempaa nykytaidetta. Siellä on paljon paikallisten naistaiteilijoiden näyttelyitä, mutta perusnäyttely esittelee perinteistä suomalaista taidetta, joka Rauman kaupungille vuonna 2009 lahjoitettiin. Mukana on Akseli Kallen-Gallelaa, Pekka Halosta, Eero Järnefeltiä ja noormarkkulaista Elin Danielson-Gamboagia. Museossa on myös kolmen vuoden välein pidettävän Rauman Triannalen näyttelyitä. Museoon pääsevät alle 18-vuotiaat ilmaiseksi sisään, ja aikuiset voivat hankkia yhteislipun, jolla pääsee myös Rauman kaupunginmuseoihin sisään. Museo on ympäri vuoden maanantaisin kiinni, ja sillä on myös näyttelyiden vaihtumisesta johtuvia taukoja.

Lähellä linja-autoasemaa ja Rauman kanalia sijaitseva Pyhän Ristin kirkkokuvaPyhän Ristin kirkko ] [kartalla] vihittiin käyttöön vuonna 1512. Alun alkaen kirkko oli katolinen luostari, sillä sen rakensivat fransiskaanit, mutta myöhemmin se muuttui luterilaiseksi kirkoksi. Kirkon kohokohtia ovat seinämaalaukset, joiden aiheet ovat Raamatusta, ja myöhemmin eli 1800-luvun alussa lisätty kirkon torni on sekin läheisen tutustumisen arvoinen. Kirkkoon voi mennä tutustumaan sisäänPyhän Ristin kirkko sisältä, mutta aukioloajat ovat sen verran rajalliset, että ne kannattaa katsoa etukäteen verkkosivuilta. Kirkon vieressä oleva parkkipaikka on maksuton, ja tämä onkin yksi Vanhan Rauman ympäristön kätevistä paikoista jättää auto.

Pyhän Ristin kirkko portilta kuvattuna
Pyhän Ristin kirkon kohokohtia ovat sisätilojen seinämaalaukset, ja kirkon torni on sekin läheisen tutustumisen arvoinen.

Vanhan Rauman pääpaikkojen vieressä sijaitseva Kulttuuritalo PosellikuvaKulttuuritalo Poselli ] [kartalla] on ytimen paras paikka konserteille ja muillekin tapahtumille. Tietoa sen konserteista ja muista tapahtumista saa tapahtumakalenterista.

Jos Vanhan Rauman historiasta ja rakennuksista haluaa päästä enemmänkin selville, on Tammela [kartalla] hyvä vierailupaikka. Siellä on näyttelyitä ja tietoa esimerkiksi rakennusten kunnossapidosta. Kesäkuun alusta elokuun loppuun paikka on avoinna päivittäin, ja kesällä siellä on erilaisia kulttuuritapahtumia.

Keskustan uudet osat

Vanha Rauma on monin tavoin Rauman ydin, mutta myös sen ulkopuolella on nähtävää. Jos mielii syömään tai ostoksille, voi keskustan uudempi puoli olla parempi paikka kuin vanhakaupunki, etenkin jos haluaa syödä edullisesti ja tehdä arkisia hankintoja. Ravintoloita, joita on muuallakin kuin Vanhassa Raumassa, voi katsella TripAdvisorista. Ostospaikkoja kuten Alkon ja Prisman voi katsoa kartalta, ne ovat melko lähellä linja-autoasemaa, mutta Raumalla ei tunnetusti ole suuria ostoskeskuksia, joten siellä on kaikkein paras tehdä ostoksia Vanhan Rauman uniikeissa putiikeissa.

Muutaman sadan metrin päässä Vanhasta Raumasta ja Kanaalista sijaitseva Merimuseo [kartalla] on erinomainen vierailupaikka Raumalla. Museo sijaitsee vuonna 1900 valmistuneessa entisessä merikoulun rakennuksessa, ja museossa oppii kaiken olennaisen Rauman merellisestä puolesta. Museo on muulloin kuin kesällä erittäin huonosti avoinna, usein vain la klo 11–17, joten aukioloajat kannattaa tarkkaan katsoa. Ennen joulua museossa on myyjäiset ja muitakin tapahtumia.

Lähellä merimuseota mutta myös satama-alueita sijaitsee Rauma-sali [kartalla], ja sekin on varsin kätevällä paikalla, sillä kilometrin säteellä on useita majapaikkoja. Rauma-salissa on paljon tapahtumien kuten Rauma Festivon konsertteja, ja tarjonnasta pääsee selville tapahtumakalenterista.

Keskustan uusissa osissa sijaitsee Rauman Teatteri [kartalla], jonka esitykset ovat lähes yksinomaan viihteellisiä ja jotka soveltuvat muille kuin korkeakulttuurin ystäville. Huomionarvoinen seikka on se, että tämän kirjaston vieressä sijaitsevan teatterin naapurissa on kesäisin kaupunginpuutarha, johon kannattaa käydä tutustumassa.

Jos koko Vanhasta Raumasta ja muustakin kaupungista haluaa yläilmoista saatavan kokonaiskuvan, kannattaa vierailla Rauman vesitornissa [kartalla]. Sinne voi mennä syömään Ravintola Tornissa, jossa on kaikenlaisia teemapäiviä ja jossa sunnuntaisin on noutopöydästä tarjolla saariston herkkuja.

Majapaikkoja Vanhassa Raumassa ja sen lähistöllä olevissa keskustan uusissa kortteleissa

Raumalla on paljon hyviä majapaikkoja alueilla, jotka ovat lähellä Vanhaa Raumaa ja joita on esimerkiksi linja-autoaseman lähellä. Vanhan Rauman alueella ei välttämättä ole paras yöpyä, mutta jos haluaa paljon viettää aikaa puutalokorttelistossa, kannattaa varata majapaikka, joka on korkeintaan muutaman sadan metrin päässä siitä.

Hotel CityHovi

(Nortamonkatu 18)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Keskeinen, hyvin lähellä Savilanpuiston linja-autopysäkkejä ja viiden minuutin päässä linja-autoasemalta sijaitseva kolmen tähden modernisti sisustettu hotelli. Huoneet, joita on 1–3 hengelle, ovat tilavia ja hyvin varusteltuja. Eniten kehuja ovat saaneet erinomaisena pidetty aamiainen, sijainti, vieressä olevat parkkipaikat ja henkilökunnan ystävällisyys ja ammattitaitoisuus.

Hotel Kalliohovi

(Kalliokatu 25)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Neljän tähden hintava hotelli, jossa on monenmoisia huoneita mutta oikeastaan vain 1–2 hengelle. Sekä vanhaankaupunkiin että linja-autoasemalle on noin viiden minuutin kävelymatka, ja autoilijoille on parkkipaikkoja sisällä ja ulkona. Huoneet ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, mutta jos haluaa syödä hotellin erinomaisena pidetyn aamiaisen, kannattaa katsoa että se kuuluu huoneen hintaan, sillä lisämaksullinen aamiainen on ylihintainen. Asiakkaita ovat miellyttäneet etenkin hotellin tarjoamat muutkin ruoat, paikan kodikkuus ja kesällä joskus tarpeellinen ilmastointi. Hotellin saunaosasto on sekin normaalia parempi.

Hotel Raumanhovi

(Valtakatu 5)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Keskustan uusissa osissa, lähellä linja-autoasemaa sijaitseva neljän tähden perinteinen hotelli, jossa on tilavia ja viehättävästi sisustettuja huoneita 1–3 hengelle. Jos haluaa syödä hotellin aamiaisen, kannattaa varata huone, jonka hintaan se kuuluu, sillä muuten se kohtuuttoman hintava. Sijainti, ilmaiset parkkipaikat, hotellin ravintola ja saunaosasto ovat saaneet paljon kiitosta.

Hotel Scandic Rauma

(Aittarinkatu 9)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Hintava neljän tähden hotelli, jossa on huoneita 1–3 hengelle ja joka sijaitsee Rauman teatterin vieressä. Pysäköinti on ilmaista, aamiainen kuuluu huoneiden hintaan ja hotellin varustelutaso on hyvä, niin että siellä on tilava kuntosali ja sauna. Huoneet on sisustettu opiskelija-asuntolan tyyliin, mutta hotellin yleiset tilat ovat lastenhuoneineen ja kokoustiloineen erinomaisia. Hotellissa on mahdollisuus ruokailla iltaisinkin, ja kesäisin ateriat voi syödä terassilla.

Hotel Vanha Rauma

(Vanhankirkonkatu 26)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Vanhan Rauman kortteleissa sijaitseva hyvin modernin oloinen kolmen tähden hotelli, joka on kauniissa funkkisrakennuksessa. Tilavia, hyvin varusteltuja huoneita on 1–3 hengelle melkoinen valikoima, ja huoneiden hintaan kuuluu hyvänä pidetty aamiainen. Hotellilla on parkkipaikkoja, ja hotellilta on hyvin lyhyt matka linja-autoasemalle. Etenkin sijainnista, aamiaisesta ja hotellin Kalatori-ravintolasta on paljon pidetty. Monia on miellyttänyt myös se, että tämä on pieni, viehättävä hotelli. Hotellissa ei ole sellaisia lisukkeita kuin kuntosali tai sauna, joita monessa muussa Rauman keskustan hotellissa on.

Linnanpiha Bed & Breakfast

(Valtakatu 3)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Aivan linja-autoaseman naapurissa oleva kolmen huoneen majapaikka, jonka kaksi huonetta on varustettu kylpyhuoneella ja jonka huoneissa voi yöpyä 1–3 henkeä. Sijainti on erinomainen, aamiainen tarjotaan viereisessä hotellissa, saunaa voi käyttää, lemmikkieläimen voi ottaa mukaan ja pysäköinti on ilmaista. Tämä on jonkin verran edullisempi ja vaatimattomampi kuin keskustan muut majapaikat, eikä täällä voi laittaa omia ruokia, joskin käytävän jääkaappi on kaikkien käytössä.

Luxury Apartment

(Pappilankatu 18)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Jos haluaa viettää yönsä yli 60-neliön kokoisessa asunnossa, joka on Vanhan Rauman keskellä ja lähes raatihuoneen naapurissa, on tämä paras paikka yöpyä. Huoneisto on äärimmäisen hyvin varusteltu ja kaikin tavoin luksusluokkaa, ja lemmikkieläimen voi ottaa mukaan ja auton saa viereen parkkiin. Tämä on hyvä majapaikka niille, jotka haluavat laittaa ainakin osan ruoistaan itse. Koska huoneistoja on vain yksi, se kannattaa varata mahdollisimman paljon etukäteen.

Otanlahti

Melko lähellä Rauman keskustaa oleva Otanlahti on erinomainen paikka viettää aikaa kesällä. Siellä on merellistä tunnelmaa ja vierailupaikkoja, jotka tarjoavat sekä nähtävää että ajanvietteitä. Otanlahteen voi kulkea kesäisin kaupunkijunan kyydissä, mutta sinne voi myös mennä joko bussilinjalla 1, jolloin hyvä pysäkki jäädä pois on ”Pursikatu”, tai bussilinjalla 2, jolloin ”Otan koulu E” on merenrantaa lähinnä oleva pysäkki. Matkaa Vanhan Rauman tienoilta Otanlahteen on vain noin 3 kilometriä, joten matkan voi myös pyöräillä tai kävellä.

Otanlahden rantapuisto on kaupungin paras paikka kesällä, ja siellä on melkoinen määrä kaikenlaista. Alue on varsin laaja, ja kesäisin sen tarjontaan kuuluvat kesäteatteri [kartalla], Suomessa harvinainen maauimala [kartalla], hiekkaranta, minigolfkentät ja mahdollisuus meloa, seilailla SUPilla ja myös liikkua kajakilla. Porolahden purjevenesatama, jossa perheet mielellään käyvät, vierasvenesatamat, erilaiset urheilukentät ja vesibussit saaristoon kuuluvat myös sen tarjontaan. Alueella on kauppa ja Poroholman lomakeskus, joka on kesäloman viettopaikka. Alueella on kaikenlaisia ruokia tarjolla, ja kenties hienoin paikka mennä syömään on purjelaivassa oleva Kathrinan messi, joka on nimenomaan keskikesän ruokapaikka ja joka tunnetaan myös nimellä Puosun kellari.

Jos kesällä haluaa tutustumaan saaristoon, on Otanlahti paikka, josta sinne voi lähteä. Reittiliikennevuorot kuljettavat ihmisiä saaristoon toukokuun puolivälin tienoilta syyskuun puolivälin tienoille, ja kesän aikana näitä vesibusseja voi myös vuokrata oman porukan käyttöön. Reittien kohteina ovat Merijakamo, Kuuskajaskarin sotilassaari ja Kylmäpihlajan majakkasaari, jossa myös on majakkahotelli, joka tietenkin on varattavana vain kesällä.

Saariston Selkämeren kansallispuisto soveltuu myös patikoimiselle, sillä siellä on yli 30 kilometriä merkittyjä reittejä. Tietoa niistä saa Visit Raumasta.

Otanlahden ja lähistön majapaikkoja

Otanlahdelle majoittumista voi hyvin harkita kesäkuun alusta elokuun loppuun, ja joinain vuosina myös toukokuussa ja syyskuun alussa voi olla tarpeeksi lämmintä viettää aikaa merenrannalla ja kenties lähteä saaristoon. Otanlahdessa on hyvin rajallisesti majapaikkoja, eivätkä ne suinkaan ole kaikkien mieleen.

Hotel Kuntosumppu

(Karjalankatu 29)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Lähellä merimuseota ja keskustaa oleva valoisa ja urheilullinen perushotelli, joka myös sijaitsee melko lähellä Otanlahtea ja satamaa. Kuntoilumahdollisuudet ovat isoissa kuntosaleissa ja sulkapallokentillä erinomaiset, ja sauna on sekin käytössä. Otanlahden parhaat paikat ovat vain 10 minuutin kävelymatkan päässä, ja hotellilta voi kävellä keskustaan alle puolessa tunnissa. Huoneita, joiden hintaan kuuluu riittävänä pidetty aamiainen, on 1–4 hengelle, ja kaikissa huoneissa on jääkaappi ja mikroaaltouuni.

Poroholman Lomakeskus

(Poroholmantie 8)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Jos haluaa nauttia Otanlahden ja sen lähistön tarjonnasta, on Poroholman Lomakeskus monipuolinen keskus, jossa on huoneita, mökkejä, paikkoja asuntoautoille, telttapaikkoja, venepaikkoja ja sellaisia palveluita kuin hyvin varustelluilla leirintäalueilla on. Sauna on asiakkaiden vapaassa käytössä, mutta huoneissa ei ole omaa kylpyhuonetta eikä tämä majapaikka sovellu läheskään kaikille. Ilmainen pysäköinti, uima-allas ja mahdollisuus ottaa mukaan lemmikkieläin kuuluvat asiaan. Paikan päällä tosin on sellaisia yllätyksiä, että liinavaatteet eivät kuulu hintaan, ja ne pitää joko ottaa mukaan tai vuokrata lisämaksua vastaan paikan päällä. Tämä on kesäajan majapaikka, jonka palvelut ovat täydessä toiminnassa kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Lisää majapaikkoja Raumalla:

Kaikki Rauman Booking.comin majapaikat

Lisää asiaa Raumasta:

Rauman menovinkkejä on lisää Pienen matkaoppaan Suomi-vinkeissä.

Visit Rauma on Rauman virallinen matkustussivusto. Sivusto esittelee hyvänä pitämiään ravintoloita, perhekohteita ja Rauman ja lähiympäristön museoita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti