Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Espoo
Espoo (täyskuva)
Otaniemi, Espoo
Otaniemi on tunnettu Aalto-yliopistosta, jonka kampus on Alvar Aallon suunnittelema.

Espoon ja Kauniaisten parhaat vierailupaikat ja niiden lähellä olevat hotellit

Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo on viime vuosina muodostunut monipuoliseksi kaupungiksi, jossa on nähtävyyksiä, ajanvietteitä ja mitä erilaisimpia vierailupaikkoja. Sen alueista tunnetuin eli Tapiola on pitkän remontin jälkeen paremmassa iskussa kuin koskaan, ja metro on tuonut niin Tapiolan kuin Otaniemenkin koko pääkaupunkiseudun ulottuville.

Espoossa on Tapiolan johdolla paljon kulttuuria ja museoita, mutta siellä voi myös patikoida Nuuksion erämaamaisemissa, lasketella Kauniaisissa ja Serenassa ja tutustua Alvar Aallon arkkitehtuuriin Otaniemessä, jonka viereen on myös kohoamassa Keilaniemen uusi keskus.

Matkustaminen Helsingistä ja muualta Suomesta Espooseen ja Kauniaisiin

Espoo on laaja kaupunki, jonne voi suunnata metrolla, bussilla ja paikallisjunalla. Espoossa ja myös Kauniaisissa kannattaa ottaa selvää siitä minne tarkalleen ottaen on menossa, sillä etäisyydet ovat pitkiä eikä liikkuminen edes omalla kulkuneuvolla ole aina kovin jouhevaa. Näin ollen siirtyminen esimerkiksi Helsingistä suoraan haluttuun kohteeseen on kaikkein paras ratkaisu, ja muualta Suomesta Espooseen saapuvan on monessa tapauksessa paras mennä ensin Helsinkiin ja siirtyä sieltä parhaalla liikennevälineellä Espooseen tai Kauniaisiin.

Metro, bussi tai juna

Espooseen voi nykyään siirtyä metrolla, ja Keilalahti, Otaniemi eli ”Aalto-yliopisto” ja Tapiola ovat lähellä Helsinkiä. Metro laajenee Espoossa aina Kivenlahteen asti, ja se on kaikkein kätevin tapa siirtyä Helsingin ytimestä, Ruoholahdesta tai Lauttasaaresta tähän Suomen toiseksi suurimpaan kaupunkiin.

Paikallisjuna
Metron ja bussin lisäksi Espooseen voi kulkea paikallisjunilla, joita lähtee Helsingin rautatieasemalta.

Espooseen pääsee edelleen varsin hyvin bussilla. Jos Espooseen haluaa Helsingistä bussilla, lähtee suurin osa linjoista Kampin bussiaseman laitureilta ja Rautatieaseman vieressä olevalta Elielinaukiolta.

Espooseen voi kulkea paikallisjunilla, joita lähtee Helsingin rautatieasemalta. Niillä on paras kulkea esimerkiksi Leppävaaraan ja Kauniaisiin.

Kaukoliikenteen junat eivät Turun-junia lukuun ottamatta pysähdy Espoossa, mutta kaukoliikenteen busseilla on muutama pysäkki Espoossa. Jotkut kaukolinjan bussit pysähtyvät Espoossa, mutta yleensä vain Kehä III:n tai Länsiväylän varrelle, paikkaan josta on yleensä julkisilla vaikea siirtyä muualle Espooseen.

Liput ja reitit

Lippujen hinnat HSL:n liikennevälineisiin maksavat sen mukaan millä vyöhykkeellä päätepysäkki on. Lippuja on monenlaisia, ja niihin ja hintoihin voi tutustua HSL:n sivuilla.

Kaikkein paras tapa löytää sopivin kyyti on käyttää HSL:n reittiopasta.

Jos mielii paikallisjunalla Espooseen tai Kauniaisiin, voi katsella reittikarttaa ja käyttää reittiopasta VR:n sivuilla.

Espoon pääasialliset alueet

Espoon varsinainen keskus on Tapiola [kartalla], joka on yksi Suomen vilkkaimpia keskittymiä. Siellä on Espoon ja eräät Suomen parhaat paikat ostoksille, siellä on paljon ravintoloita, museot ja taidegalleriat kuuluvat sen tarjontaan ja siellä on myös majapaikkoja. Jos Espoossa haluaa nopeasti syömään, ostoksille tai viettää yönsä hyvien liikenneyhteyksien varrella olevassa keskuksessa, on Tapiola siihen Espoon paras paikka.

Tapiolan lähellä sijaitseva Otaniemi on tunnettu Aalto-yliopistosta, jonka kampus on Alvar Aallon suunnittelema. Siellä ja viereisessä Keilaniemessä on sekä vierailupaikkoja että hotelleja. Otaniemen metroaseman nimi on ”Aalto-Yliopisto”.

Kolmas oleellinen tienoo on Espoon suurin lähiö, Leppävaara. Se on hyvin lähellä Helsinkiä, ja sinne voi paikallisjunalla rautatieasemalta siirtyä reilussa vartissa. Myös Turun ja Helsingin väliset junat pysähtyvät Leppävaarassa.

Muut Espoon oleellisimmat vierailupaikat ovat lähinnä Pohjois-Espoossa, jossa suurin vetonaulakeskittymä on vesipuisto Serenan ympäristössä. Myös Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Espoossa.

Espoon keskellä sijaitseva Kauniainen on laskettelukeskuksensa takia hyvä vierailupaikka, ja sinne on Pohjois-Espoota helpompi siirtyä julkisilla, sillä paikallisjunat kulkevat sen kautta.

Tapiola
Espoon varsinainen keskus on Tapiola, joka on yksi Suomen vilkkaimpia keskittymiä.

Tapiola

Espoon keskusta on Tapiola [kartalla], jonne nykyisin voi hurauttaa Helsingin keskustasta metrolla ja jossa voi hyvin yöpyä. Alue on erinomainen paikka tehdä ostoksia, mutta siellä on myös paljon erilaisia palveluita, joita on eniten ostoskeskusten yhteydessä.

Jo metroasemalla taideteos toivottaa matkustajat tervetulleiksi, ja kulttuuri onkin Tapiolan yksi valttikortteja. Tapiola on Espoon paras paikka mennä syömään, ja sen ravintoloita voi etukäteen katsella TripAdvisorista.

Ostospaikkoja ei Tapiolasta tarvitse erikseen etsiskellä, sillä ne ovat järjestään metroaseman vieressä. Ostoskeskukset ovat Tapiolan tavaramerkki, ja niistä uusin ja suurin on Ainoa ja niihin kuuluu myös Länsituuli. Tapiolan ostospaikkoihin on aina myös kuulunut Stockmann.

Tapiolassa ovat Espoon tärkeimmät museot, jotka sijaitsevat samassa paikassa, noin kilometrin päässä metroasemalta. Espoon kaupunginmuseo KAMU [kartalla], modernin ja nykytaiteen museo EMMA ja näyttelykeskus WeeGee sijaitsevat kaikki vierekkäin Etelä-Tapiolassa.

Taidetta metroasemalla Tapiolassa
Jo metroasemalla taideteos toivottaa matkustajat tervetulleiksi, ja kulttuuri onkin Tapiolan yksi valttikortteja.

Espoon esityspaikat ovat nekin kaupungin parhaita. Tapiolassa sijaitsee Espoon kaupunginteatteri [kartalla], jossa on esillä erästä pääkaupunkiseudun parasta teatteria.

Tapiolan metroaseman lähellä sijaitsee Espoon kulttuurikeskus [kartalla]. Talossa soittaa Espoon sinfoniaorkesteri eli Espoon Sinfonietta, ja siellä pidetään April Jazz. Sen konserttisali voidaan ohjelmistoissa tuntea nimellä ”Tapiolasali” tai ”Tapiola Hall”, ja siellä sijaitsee myös Louhisali, joka usein tunnetaan nimellä ”Café Louhi”.

Espoon kuuluisimpiin tapahtumiin kuuluu myös elokuvafestivaali Espoo Cine, jonka esitykset ovat lähellä kulttuurikeskusta sijaitsevassa Kino Tapiolassa.

Tapiolan ytimessä sijaitsee jääpuutarha [kartalla], jossa voi luistella ilmaiseksi talvisin. Sen vieressä sijaitsee myös keilahalli, mutta uima-halli sai muutama vuosi sitten purkutuomion.

Tapiolassa on paljon urheilupaikkoja, ja niistä monet sijaitsevat Tapiolan urheilupuiston alueella, jolla on oma metroasema, nimeltään ”Urheilupuisto”. Yksi sen vetonauloista on jäähalli, jonka virallinen nimi on Espoo Metro Areena [kartalla]. Siellä pelaa alkuperäiseen nimeensä palannut Kiekko-Espoo, ja talvikaudella hallissa on yleisöluistelua lauantai-iltapäivisin. Jäähallissa on myös taitoluistelukilpailuja, ja siellä voi talvikaudella olla muitakin tapahtumia.

Toinen urheilupuiston vetonaula on suuri Esport Arena, joka on Suomen suurin sisäliikuntakeskus. Kuka tahansa voi mennä sinne urheilemaan, ja siellä on paljon ryhmäliikuntaa, mailapelejä kuten tennistä ja pingistä ja kuntosaleja.

Tapiolan tennispuisto [kartalla] on kaupunginteatterin ja Länsiväylän vieressä oleva monipuolinen paikka pelata tennistä, ja siellä on paljon kilpailuja.

Tapiolan lähellä mutta kuitenkin melkoisen matkan päässä sen metroasemasta voi pelata myös golfia, ja tämä noin vartin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva Tapiola Golf [kartalla] on yksi pääkaupunkiseudun keskeisimpiä golfkenttiä. Espoossa on muitakin golfkenttiä, jotka voi katsoa Visit Espoosta.

Tapiolan hotellit

Tapiolan perinteisin majapaikka, joka on ollut osa tämän puutarhakaupunginosan tarjontaa alusta lähtien, on Sokos Hotel Tapiola Garden. Sen kohokohtiin kuuluvat aamiainen ja näkymät sen edustalla olevalle aukiolle.

Jos mieluummin nukkuu huoneistossa, on Tapiola Oak Apartment valoisa, tilava ja hyvin varusteltu asunto. Siellä on myös täysin varusteltu keittiö, mutta siellä voi maksimissaan yöpyä kolme henkeä yhdellä kertaa.

Otaniemi
Teknisen korkeakoulun kampus eli nykyään Aalto-yliopistona tunnetun yliopiston kampus sijaitsee Otaniemessä.

Otaniemi ja Keilaniemi

Otaniemen kaupunginosa kiinnostaa joitain sen takia, että Alvar Aallon suunnittelema teknisen korkeakoulun kampus eli nykyään Aalto-yliopistona tunnetun yliopiston kampus sijaitsee siellä. Keilaniemen ja Tapiolan välissä olevan Otaniemen metroaseman nimi on ”Aalto-yliopisto”.

Yksi monipuolinen alue on Otaranta [kartalla], jossa on Otaniemen urheilupuisto tenniskenttineen, Otasatama, johon veneen voi laittaa parkkiin, ja laaja Otarannan rantapuisto. Otarannassa ovat myös alueen majapaikat, ja Otaniemen saaristovenelaiturista voi kesäkauden aikana suunnistaa Espoon ulkosaarille.

Samassa paikassa on myös sisähalli Otahalli, jossa voi joogata, mennä hierontaan tai kuntosalille ja tehdä paljon muutakin.

Otaniemen lisäksi sen vieressä on Keilalahden rannalla oleva KeilaniemiKeilalahden rannalla oleva Keilaniemi, joka on Suomen suurin teknologian keskus ja jolla on oma metroasema. Yksi tämän merellisen alueen vetonauloja on Vesiurheilukeskus Laguuni [kartalla].

Alueen tuntumassa on jonkin verran muutakin nähtävää, kuten hivenen hankalassa paikassa, Länsiväylän varrella oleva Karhusaaren taidekeskus [kartalla].

Metroaseman eteläpuolelle on kohoamassa aivan uusi alue, Keilaniemenranta [kartalla]. Sen tarjontaan kuuluu jo nyt muutama ravintola, venesatama ja kuntokeskus.

Otaniemen ja Keilaniemen hotellit

Otaniemeen, Keilaniemeen tai niiden tuntumaan voi majoittua, mutta majapaikat eivät ole yhtä hyvissä paikoissa kuin Tapiolan majapaikat metroaseman sijaintiin nähden. Alueelle on hankala saapua matkatavaroiden kanssa muuten kuin omalla autolla, mutta se on mahdollista. Alueella voi kävelyn lisäksi kesäkauden aikana pyöräillä nopeasti paikasta toiseen ja myös sieltä muualle, kuten Tapiolaan tai Länsiväylän pyöräteitä pitkin kohti Helsingin laitaosia.

Otaniemen edullisin majapaikka on Forenom Hostel Espoo Otaniemi, joka on samassa rakennuksessa urheiluhalli Otahallin kanssa. Sen yleisiin tiloihin kuuluu suuri keittiö, jossa voi valmistaa ateriansa, ja jokaisessa huoneessa on jääkaappi. Hotelli on usein täynnä, joten varaus kannattaa tehdä monta viikkoa ennen matkaa.

Jos haluaa yöpyä tyylillä ja on liikkeellä omalla autolla, on Otaniemen urheilupuiston ja Otarannan vieressä oleva Radisson Blue Espoo tasokas valinta. Tosin julkisillakin voi päästä hyvin lähelle, sillä Otaniemen metroasema on alle kilometrin päässä ja bussipysäkki 300 metrin päässä.

Tasokas majapaikka, jossa voi yöpyä myös viikkotolkulla, on Aalto Inn. Huoneistot ovat pidettyjä, auton saa eteen parkkiin, huoneistojen keittiöt ovat hyvin varusteltuja ja ainoa ongelma on hinta, joka on todella yläkanttiin.

Hyvin lähellä Keilaniemeä ja Helsingin rajaa ja Koivusaaren metroasemaa sijaitsee uudistettu Hotel Hanasaari. Sen ravintola on sen verran hyvä, että sinne saavutaan vain syömään, sen kokous- ja kongressitilat ovat ensiluokkaisia, sieltä saa lainaksi pyörän ja alueella on paljon patikointireittejä.

Sello, Leppävaara (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Leppävaarassa sijaitsee suuri kauppakeskus Sello.
Kuva: Anneli Salo (CC BY-SA 4.0)

Leppävaara

Leppävaara [kartalla] on Espoon suurin asuinalue, joka on viime vuosikymmeninä muuttunut monin tavoin. Sinne on paras siirtyä paikallisjunalla, ja aseman tuntumassa on lähes kaikki oleellinen tarjonta.

Leppävaarassa sijaitsee suuri kauppakeskus Sello, jonka yhteydessä ovat vireä esityspaikka Sellosali ja keilauspaikka BowlCircus.

Leppävaaran hotellit

Leppävaara on lähellä Helsinkiä, ja siihen tutustumaan mielivä voi hyvin viettää yönsä Helsingin puolella. Jos kuitenkin haluaa viettää yönsä juuri Leppävaarassa, on siellä pari majapaikkaa.

Leppävaaran varsinainen hotelli on GLO Hotel Sello, joka on neljän tähden modernisti sisustettu ja varusteltu majapaikka. Kuten nimestä voi päätellä se sijaitsee kauppakeskuksen yhteydessä, ja keskuksen ravintoloiden lisäksi hotellilla on oma grilliravintola. Maanalaiset parkkipaikat ovat ilmaisia, ja niille, jotka haluavat tutustua myös muuhun alueen tarjontaan, on tarjolla pyöriä.

Jos mieluummin nukkuu samalla tienoolla aseman vieressä mutta huoneistossa, on Stay Sello Suite pidetty, tilava asunto. Huoneistossa on sauna, pyykkikone ja erillinen makuuhuone.

Serena, Pohjois-Espoo (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Espoon suosittuihin vierailupaikkoihin kuuluu Serena.
Kuva: Events 365 /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Pohjois-Espoo

Pohjois-Espoo on kaukana muista Espoon keskittymistä, ja tälle laajalle alueelle ei pääse metrolla tai paikallisjunalla. Julkisilla liikkuvan kannattaa katsoa reittioppaasta parhaat tavat siirtyä paikan päälle, ja esimerkiksi Serenan viereen pääsee Helsingin keskustasta bussilla.

Espoon suosittuihin ympärivuotisiin vierailupaikkoihin kuuluu Serena [kartalla]. Sen vesipuisto on parhaiten avoinna koulujen kesälomien aikaan, mutta siellä on muulloinkin avoimia viikkoja ja viikonloppuja. Serenassa on myös hiihtokeskus, joka on perheiden suosima laskettelupaikka, ja sinne voi mennä marraskuulta pääsiäisen tienoille.

Lähistöllä on varsin rajallisesti muita vierailupaikkoja, mutta yksi sellainen on Lahnuksen ratsastuskoulu [kartalla], jossa voi ratsastaa kahdella eri ratsastuskentällä ja erilaisissa maastoissa useiden tuntien vaelluksia.

Reilun kolmen kilometrin päässä vesipuistosta sijaitsee Luukki Golf [kartalla]. Siellä voivat pelata niin jäsenet kuin vierailijatkin, ja paikan tarjontaan kuuluu golfhalli. Luukki on myös laaja ja kaunis ulkoilualue, jossa voi kesät talvet tehdä kaikenlaista.

Serenan lähellä olevat hotellit

Huvipuiston lähellä on pari majapaikkaa, ja niistä Serena Villas on aivan vesipuiston vieressä. Sieltä 6–11 henkeä vetävän huvilan varaavat pääsevät koko varauksen ajan vesipuistoon ilmaiseksi sisään.

Vain 400 metrin päässä vesipuistosta sijaitsee Hotelli Korpilampi. Sen edustalla pysähtyy bussi, joka kulkee Helsingin keskustaan 40 minuutissa, ja hotellissa on uima-altaita, saunoja ja kuntokeskus. Ympäröivä maasto tarjoaa paljon patikointimahdollisuuksia, ja alueella voi myös pyöräillä.

Nuuksio (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Nuuksiossa voi pääkaupungin läheisyydessä vaellella kuin Lapissa ikään.
Kuva: Lauri Rantala (CC BY 2.0)

Nuuksio

Pohjois-Espoon ainutlaatuinen alue on Nuuksion Kansallispuisto [kartalla]. Se on tunnettu ja monipuolinen keskus, jossa pääkaupungin läheisyydessä voi vaellella kuin Lapissa ikään.

Muutakin mielenkiintoista Nuuksiossa on, ja sinne voi suunnata laskettelemaan. Solvallan Swinghill-hiihtokeskus [kartalla] viihdyttää talvisin ja kesäisin Bikepark on toiminnassa ke–su.

Nuuksion ja sen lähistön hotellit

Kansallispuistoon vaeltelemaan tai muuten aikaa viettämään menevät yöpyvät usein teltoissa, joita varten on useita maksuttomia alueita, tai mökeissä, joita ovat Oravankolo ja Tikankolo. Mökeistä kuitenkin on vähintään kilometrin ja Oravankolon tapauksessa neljän kilometrin vaellus lähimmälle parkkipaikalle.

Jos Nuuksion tienoilla haluaa yöpyä tyylillä ja niin että perustarvikkeita ei tarvitse kilometritolkulla kanniskella, on sen tuntumassa muitakin majapaikkoja.

Yksi niistä on vain muutaman sadan metrin päässä kansallispuistossa sijaitseva Hotelli Nuuksio. Sen tuntumassa on mahdollista soudella, patikoida, pyöräillä tai pelata tennistä. Rantasauna kuuluu asiaan, ja hotellin ruoat ovat luomuleipää myöten paikallista alkuperää. Hotellilta on hyvin lyhyt matka eräille parhaille Nuuksion luontoreiteistä, ja tämä on monessa mielessä ensiluokkainen majapaikka, jonka huoneissa voi yöpyä 1–3 henkeä.

Muitakin majapaikkoja alueella on, ja hivenen kauempana luonnonpuistosta sijaitseva Villa Falco kuuluu niihin. Se on pidetty majapaikka, jossa voi yöpyä kesät talvet, ja sen tarjontaan kuuluvat puulämmitteinen sauna ja mahdollisuus valmistaa ruokaa nuotiolla. Lähistölle pääsee bussilla, ja lähellä on myös luontokeskuksen ravintola. Tämä on ehdoton majapaikka laskettelemaan tai Bikeparkiin pyöräilemään haluaville, sillä niihin on vain puolen kilometrin matka.

Granibacken, Kauniainen (License: CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)
Kauniaisten Granibacken on hiihtokeskus, jossa voi lasketella mutta jossa myös on opetusta ja kilpailuja.
Kuva: Migro /Wikimedia (CC0 1.0)

Kauniainen

Espoon keskellä sijaitseva Kauniainen eli ”Grani” ei ole millään tavoin muualla Suomessa tunnettu paikka, mutta pääkaupunkiseudulla se tunnetaan normaalia vauraampana alueena, jolle muualta lähdetään lähinnä laskettelemaan.

Kauniaisiin voi siirtyä paikallisjunalla, ja Helsingin rautatieasemalta saapuu sinne kaksi eri linjaa. Aseman vieressä on ravintoloita ja palveluita, joista huomionarvoinen on Kauppakeskus Grani.

Granibacken [kartalla] on erinomainen, keskeinen keskus, jossa voi lasketella mutta jossa myös on opetusta ja kilpailuja. Erilaisia tunteja on melkoinen määrä, ja osa niistä on suunnattu 4–12-vuotiaille, osa aloittelijoille ja osa niille, jotka ovat jo lasketelleet, ja hiihtolomaviikko on erityisen vilkas ajankohta tässä mielessä.

Kauniaisten ja Espoon keskuksen hotellit

Kauniainen ei ole paikka, jonne muualta lähdettäisiin yöpymään, eikä siellä tällä hetkellä ole oikeastaan lainkaan majapaikkoja. Parempi on yöpyä Espoon puolella, ja siellä Espoon keskus on melko lähellä.

Kauniaisten lähin hotelli on kolmen tähden Scandic Espoo, jossa tarjotaan aamiainen, jonne lemmikkieläimet ovat erittäin tervetulleita ja jonka ilmainen, tilava parkkipaikka on täällä yöpyvien mieleen. Huoneet ovat tilavia, uima-allas ja neljä saunaa kuuluvat varusteluun ja Keran paikallisjuna-asema, jolta voi nopeasti mennä yhden pysäkinvälin Kauniaisiin, on 800 metrin päässä.

Lähellä, ”Espoon keskuksena” tunnetussa paikassa, joka ei kuitenkaan ole minkäänlainen keskus, on muutama majapaikka, joista julkisilla voi paikallisjunalla hurauttaa kolmen aseman välin muutamassa minuutissa.

Hiisi Homes Espoo Center on kahden huoneiston paikka, ja sieltä on melko lyhyt matka juna-asemalle ja kauppoihin, joihin kuuluu Kauppakeskus Entresse.

Spot Apartments Espoo Center on samantyylinen huoneisto, jossa voi yöpyä kaksi tai kolme henkeä. Tämä on erityisen hyvä majapaikka hiihtämään tai laskettelemaan haluaville, sillä täällä vuokrataan suksia, myydään hissilippuja ja suksilla voi tulla aivan rakennuksen eteen.

Lisää hotelleja Espoossa:

Kaikki Booking.comin majapaikat Espoossa

Lisää asiaa Espoon ja muun Uudenmaan tarjonnasta:

Visit Espoo esittelee kaupunkia matkailijoille.

Helsingin päiväretkikohteita Pienessä Matkaoppaassa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg ja kuvien yhteydessä mainitut muut kuvaajat
2021/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti