Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Naantali
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Wanha Naantali -kauppa
Vanhoja liikkeitä, jotka luovat tyypillistä Naantalin tunnelmaa, on Mannerheiminkadun varrella. Wanha Naantali Kauppa sijaitsee numerossa 13.

Ostokset, ruokailu, yöelämä ja tapahtumat Naantalissa

Naantalin ostospaikat

Naantaliin ei sinänsä kannata lähteä vain ostoksille, sillä Turku, Raisio ja muut lähikunnat ovat parempia perusostoksille. Naantalista saa hyvin tietenkin Muumeihin liittyviä tuotteita ja joitain muita tuotteita, joista monet ovat perinteisiä vanhoja suomalaisia tuotteita, Naantaliin liittyviä tuotteita tai sitten johonkin muuhun kaupungille tärkeään kuten mereen ja veneilyyn liittyviä tuotteita.

Arkisia ostoksia Naantalin puutalokortteleissa ei ole helppo tehdä, vaan kaupungin varsinainen ydin on ostospaikoiltaan samanlainen kuin mikä muu tahansa pieni suomalainen kaupunki. Ostoksille kannattaa suunnata torin [kartalla] tuntumaan, jossa on paljon arkisia tuotteita myyviä liikkeitä. Itse tori suljetaan suomalaiseen tyyliin melko aikaisin, ja yleensä viimeistään klo 14 kauppiaat ovat häipyneet. Huomionarvoinen seikka on se, että kauppatori ei ole Torikadun varrella.

Vanhoja liikkeitä, jotka luovat tyypillistä Naantalin tunnelmaa, on Mannerheiminkadun varrella. Wanha Naantali Kauppa [kartalla] on yksi kadun silmäänpistävistä vierailupaikoista, joka sijaitsee numerossa 13. Se on avoinna vain toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin noin klo 11–16, mutta sillä on tapana etenkin koulujen kesäloma-aikojen ulkopuolella olla suljettu esimerkiksi maanantaisin, joka on huonoin päivä tehdä Naantalissa yhtään mitään.

Kadun varrella on muutama muukin liike, joista huomionarvoinen on kadun alussa oleva Muumimyymälä, jossa niiden, jotka eivät Muumimaailmassa vieraile, kannattaa käydä. Myös tämä aivan Elvi-tädin kioskin vieressä oleva liike ei välttämättä ole kovin hyvin avoinna maanantaisin, etenkään muulloin kuin keskikesän aikana.

Lisää liikkeitä voi katsoa Visit Naantalista, ja jos haluaa vierailla ostoskeskuksessa mutta ei mennä Turkuun asti, on sellainen Raisiossa, eli Kauppakeskus Mylly.

Ravintoloita Naantalissa
Jos haluaa nauttia Naantalissa hyviä ruokia aivan ykkösluokan puitteissa, ovat rannan ravintolat suositeltavia.

Naantalin ruoat ja ravintolat

Naantali on tietenkin paikka, jossa syödään paljon kalaruokia, ja vanhana kantasuomalaisena kaupunkina se on myös kaupunki, jossa on paljon tarjolla niin suomalaisia kuin ruotsalaisvaikutteisiakin ruokia. Hintataso Naantalissa on Suomen korkeimpia, mutta se ei aterian parin nauttivalle tunnu lompakossa sen pahemmalta kuin ruokailu muuallakaan Suomessa. Hinnat ovat ehkä vähän yläkanttiin, mutta monet ruoat ja ravintolat ovat korkeaa tasoa, niin ruoiltaan kuin puitteiltaankin.

Ravintola Snickari Naantalissa
Snickari on tunnettu ravintola, joka on avoinna vain kesäisin.

Jos haluaa ruokailla edullisesti, parhaat apajat halvalle aterialle ovat torin [kartalla] tuntumassa. Siellä on lounastarjouksia, kebabpaikkoja ja pikaruokaravintoloita, kuten myös kauppoja ja leipomoita, joista voi hakea pikkupurtavaa.

Keskustan ja merenrannan välissä kulkeva Mannerheiminkatu on tunnelmallinen etenkin kesäiltaisin, mutta sen varrella ei ole montaa ravintolaa. Eniten niitä on lähellä merenrantaa olevissa Mannerheiminkadun ja lähikatujen kortteleissa. Tunnettu ravintola on etenkin Snickari, joka on avoinna vain kesäisin. Sitä vastapäätä on kaksi muutakin ravintolaa, joiden ruokalistoja voi käydä ulkopuolella tutkimassa.

Vierasvenesataman edustallaVeneitä vierasvenesataman edustalla ovat Naantalin ikonisimmat näyt veneineen, kirkontorneineen ja suurine puurakennuksineen. Jos haluaa nauttia Naantalissa hyviä ruokia aivan ykkösluokan puitteissa, ovat rannan ravintolat suositeltavia. Tunnetuin ravintola on Kaivohuone, ja tämä vuonna 1868 perustettu instituutio on Naantalin vanhimpia ravintoloita.

Lähempänä Muumimaailmaa sijaitseva Merisali puolestaan on ravintola, jolla on iso lasiterassiMerisalin lasiterassi, suosittu noutopöytä ja asiakkaita, joista monet saapuvat paikalle veneellä. Se on avoinna huhtikuulta syyskuulle.

Niiden välissä oleva Cafe SantalaCafe Santala on yksi tämän tienoon harvinainen varsinainen kahvila. Sen terassilla on aivan ehdotonta tunnelmaa, mutta myös tämä paikka on usein maanantaisin kiinni.

Toinen klassinen kahvila, jolla on vain terassi, on Risto Räppääjästä tuttu ”Elvi-tädin kioski”Elvi-tädin kioski, joka on lähellä Ukkopekan käyttämää laituria ja joka on jäätelökioski.

TripAdvisor esittelee Naantalin ravintoloita, kahviloita tai jäätelökioskeja unohtamatta, mutta rankkauksia katsoessa kannattaa pitää mielessä se, että kyseessä ovat yksittäisten ruokailijoiden mielipiteet.

Muitakin ruokapaikkoja, joista monet rannassa sijaitsevat ovat muulloin kuin kesällä kiinni, kertoo Visit Naantali.

Naantalin yöelämä

Yksi Naantalin kuuluisimpia tapahtumia on Unikeonpäivä, ja jo tämä tapahtuma kertoo omaa karua tarinaansa siitä, että Naantali ei ole kaupunki, jossa paljon yötä myöten riekuttaisiin. Se on kaikin tavoin rauhallinen ja hillitty kaupunki, jonne on turha lähteä juhlimismielessä. Jos sen anniskelupaikoissa jotakin ottaa, kannattaa varautua maksamaan perisuomalaisia hintoja ja siihen päälle pientä Naantalin-lisää.

Baareja ei suuremmalti ole mutta kesäiltoina Mannerheiminkadun kahviloissa ja ravintoloissa voi ottaa jotakin. Toinen paikka, jossa on kesäiltaisin eläväistä, on merenranta, jossa esimerkiksi Merisalissa tai Kaivohuoneella voi tyylillä nauttia merimaisemista ja Naantalin kesäilloista.

Naantalin tapahtumia

Perinteisesti Naantali tunnetaan kautta maan yhdestä varsinaisesta tapahtumasta, ja se on Unikeonpäivä, jolloin tv-uutisissakin näytetään kuinka joku heitetään 27.7. vierasvenesatamassa mereen. Nykyään tapahtumasta on kehkeytynyt usean päivän tapahtuma, jonne suuntaavan kannattaa varata majapaikkansa hyvissä ajoin etukäteen tai sitten asettua johonkin lähistölle kuten Raisioon tai Turkuun yöksi.

Lisää tapahtumia:

Naantalissa on jonkin verran muitakin tapahtumia, ja niitä on paljon myös muulloin kuin kesällä, etenkin loppusyksystä ja ennen joulua. Tapahtumista, joita muuten nykyään kutsutaan myös ”elämyksiksi”, voi lukea Visit Naantalista, ja myös Naantalin virallisilta sivuilta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti