Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leikkipuisto Hampurissa
Leikkipuistot tarjoavat vaihtelua Hampurissa lasten kanssa liikkuville.

Perheen kanssa Hampurissa

Hampuri on kohtalaisen hyvä matkakohde lapsiperheille, ja siellä on paljon kaikenlaista sellaista mistä lapset ja nuoret helposti innostuvat. Hampurissa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista, johon voi suhteellisen leudon ilmaston takia tutustua lähestulkoon ympäri vuoden. Vaikka Hampurin ilmasto on kotimaahan nähden melko leuto, on sinne lasten ja nuorten kanssa kuitenkin järkevintä matkustaa kesäkauden aikana, ja paras aika nauttia kaupungin tarjonnasta on koulujen kesäloma-aika.

Hampuri on tietenkin suuren maan toiseksi suurin kaupunki, ja näin sinne mahtuu elämän koko kirjo, Euroopan suurimmasta punaisten lyhtyjen alueesta hurjiin bileisiin ja vilkkaisiin katuihin. Toisaalta taas suuren koon ansiosta Hampurissa on valtavasti tilaa, ja näin siellä on kaikkein vilkkaimpinakin aikoina mahdollista päästä väkijoukoista hetkessä eroon. Hampurissa riittää tutkittavaa, ja pelkästään HafenCityssä on merimuseoineen, pienoisrautateineen ja kanavineen sen verran tutustumista, että siellä voi viettää kokonaisen päivän ellei kesäviikonlopunkin.

Parhaat matkustusajat

Koko perheen voimalla tehdyn matkan on hyvä suuntautua Hampuriin kesällä, sillä silloin Hampurin parhaista puolista pääsee parhaiten perille. Suuria katufestivaaleja ja muita karkeloita on kesäaikaan jonkin verran, mutta suuressa Hampurissa pääsee kaikkein suurimpiakin katubileitä nopeasti karkuun.

Paras ajankohta vierailla Hampurissa on kesäkausi, joka teoriassa on huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Käytännössä kesäkausi kuitenkin alkaa huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla ja päättyy lokakuun ensimmäisellä puoliskolla. Lämmintä eli yli kahdenkymmenen asteen päivälämpötiloja Hampurissa on oikeastaan vain toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin.

Jos Hampuriin mielii kulttuuria seuraamaan, voi sinne matkustaa tietyin varauksin myös kesällä. Jos Hampurissa haluaa nähdä jalkapallo-ottelun, on niitä luvassa elokuulta toukokuulle. Jos Hampurissa mielii olla silloin kun siellä on hyviä ilmoja mutta lomien takia ei ole valtavia tungoksia, ovat kesä- ja heinäkuu parempia kuin elokuu. Alle kouluikäisten lasten kanssa touko- ja syyskuu voivat olla hyviä ajankohtia vierailla Hampurissa, ja tällöin hotellihuoneen voi saada kiivaita aikoja edullisemmin. Hampuri on kuitenkin koko vuoden melko kiireinen, eikä sieltä koskaan saa hotellihuonetta kovin edullisesti. Hampuri on esimerkiksi Berliiniä kaikin tavoin hintavampi vierailupaikka, ja suurin piirtein kaikkeen muuhun paitsi julkisilla liikennevälineillä tehtyihin matkoihin kuluu siellä enemmän euroja.

Liikkuminen

Laajalle levittäytyneessä ja harvaan asutussa Hampurissa välimatkat kaupunginosien välillä ovat pitkiä, mutta kaupunginosien välillä ja joillain alueilla on mukava nimenomaan kävellä paikasta toiseen. Jos kaupungissa on pikavisiitillä tai siirtyy kaupunginosasta toiseen, ei kannata epäröidä käyttää hyväkseen julkista liikenneverkostoa, johon kuuluvat metro, bussit ja lautat, jotka ovat erityisen hyviä perheille kesäkauden aikana.

Erityisen kannattavaa on tietenkin kävellä ydinkeskustassa, joka on kaupungintalon hallitseman pääaukion (Rathausmarkt) ympäristössä. Siltä voi lähteä lähes mihin tahansa suuntaan, ja vastaan tulee jotakin mielenkiintoista. Itse aukioon on mukava tutustua ainakin kesällä ja joulumarkkinoiden aikaan, ja samoihin aikoihin myös Binnenalster-järven promenadi, Jungfernstieg on läheisen tutustumisen arvoinen.

Mukavaa on kävellä myös vanhassakaupungissa (Altstadt), joka on Rathausmarktista kohti Zollkanalia, ja siellä on hienoja taloja kuten Chilehaus ja muusta Hampurista täysin poikkeavaa tunnelmaa. Siellä voi viikonloppuisin olla aavemaisen autiota tunnelmaa, ja se on alue, joka tarjoaa aina yllätyksiä.

Ydinkeskustan ulkopuolella Elbejoen rannat ja satama-alueet tarjoavat parhaat paikat niin perheille kuin muillekin kävellä paikasta toiseen. Landungsbrücken eli joenrantapromenadi, joka alkaa samannimisen metroaseman vaiheilta ja jatkuu pitkälle Altonaan asti, on yksi kaupungin tunnusmerkkejä. Landungsbrücken-asemalta voi kävellä myös toiseen suuntaan, ohi Baumwall-metroaseman, jolloin on Elbpromenadella, ja mennä siltä entisille satama-alueille, joista ensin vastaan tulee varastorakennusten hallitsema alue (Speicherstadt ). Sillä on useita perheille suunnattuja vierailupaikkoja, ja hyvää tunnelmaa siellä on Sandtorhafen-altaan vaiheilla, missä on vanhoja laivoja ja muutakin mielenkiintoista. Siitä on helppo kävellä HafenCityyn, jossa vuosikymmenen työn alla ollut oopperatalo on uljasta nähtävää ja jossa kannattaa kävellä Dalmannkai-promenadia pitkin kohti Überseequartier-metroasemaa. Ennen metroasemaa vastaan tulevassa puistossa on suuria, ainutlaatuisia leikkialueita, ja tämä on kesällä tienoota, jolla myös on maailmanpyörä ja paljon kaikenlaista mielenkiintoista. Vaihtoehtoisesti tänne voi ensin hyökätä metrolla ja siirtyä sitten kohti joenrantapromenadia.

Muualla kaupungissa voi hyvin kävellä, ja Schanzenviertelissä, jonne pääsee metrolla, on mukava kävellä ja katsella kauppoja, ravintoloita ja mielenkiintoisia katunäkymiä. Monella matkalla kuitenkin julkiset liikennevälineet ovat hyviä, ja niillä on helppo liikkua. Pitää vain hankkia pidemmän aikaa voimassa olevat liput, joita voi ostaa automaateista ja tiskeiltä. Lippuja ei voi ostaa etukäteen, sillä ne astuvat voimaan heti kun ne on ostanut. Aamuyhdeksän jälkeen voimassa olevat liput ovat edullisimpia, ja niitä kannattaa suosia. Alle 6-vuotiaat voivat matkustella liputta, ja 6–14-vuotiaat saavat tuntuvia alennuksia.

Useamman kuin yhden vuorokauden voimassa olevia lippuja on mutta ne ovat samalla kaupunkikortteja, jotka antavat alennuksia museoista ja muista vierailupaikoista. Ne voivat olla hyviä hankintoja, ja niitä voi ostaa aivan samoista paikoista kuin muitakin lippuja, eli esimerkiksi metroasemien lipputiskeiltä ja automaateista.

Lisää liikkumisesta Pienessä matkaoppaassa

Ruokailu

Hampurissa on hyvät ruoat, joihin kuuluu sekä paikallisia kalaruokia että sellaisia muualta tulevia ruokia kuin erinomaisia kebabeja, intialaisia ruokia ja sushia. Autenttisia kebabeja ja muita turkkilaisia ruokia, jotka ovat kohtuuhintaisia, saa parhaiten rautatieaseman vieressä olevalta Steindamm-kadulta ja Schanzenviertelistä, jonka Susannenstrassella on eräitä kaupungin parhaita kebabpaikkoja.

Europa Passage
Käteviä ja monipuolisia paikkoja ruokailla perheille ovat ostoskeskusten food courtit, ja pääaukion vieressä olevan Europa Passagen yläkerta on kaikkein paras ja monipuolisin food court.

Aasialaiset ruoat ovat edullisia, autenttisia ja sopivat kasvisruokavaliota noudattaville. Niitä on tarjolla kaikkialla, ja esimerkiksi Rathausmarktin ympäristössä on lukuisia aasialaisia ruokapaikkoja, joista aterian saa alkaen reilulla viidellä eurolla.

Makkarat ovat tietenkin hyvin esillä, ja kaupungissa on nakkikioskeja, kuten Mönckebergstrassen ostoskadun varrella oleva Mö-GrillMö-Grill. Niissä ateriointi ei ole kenties kaikkein terveellisintä, mutta ne ovat saksalaisia perinneruokia ja menevät helposti alas.

Muista ruoista kalaruoat ovat ominaisimpia pohjoissaksalaisia ruokia, ja niitä on tarjolla siellä täällä. Kesäisin Landungsbrückenin rantapromenadilla on kalaravintoloiden terasseja, jotka tosin ovat melko hintavia.

Käteviä ja monipuolisia paikkoja ruokailla perheille ovat ostoskeskusten food courtit, ja pääaukion vieressä olevan Europa Passagen yläkerta on kaikkein paras ja monipuolisin food court. Se kuitenkin on tupaten täynnä ainakin lauantai-iltapäivisin ja myös perjantait ovat siellä varsin vilkkaita.

Lisää ruokailusta Pienessä matkaoppaassa

Ostokset

Hampurissa ostoksia on paras tehdä ydinkeskustassa ja Schanzenviertelissä, jossa on uniikkia ostosmahdollisuutta ja kaikenlaista sellaista mitä muualla ei tule vastaan.

Jos mielii luksusluokan ostoksille, kannattaa Rathausmarktilta suunnata yli Kleine Alster -kanavan, Alsterarkaden-holvikäytävälle, jonka takana ovat kaupungin hienoimmat ostoskadut. Täällä on sellaisia katuja kuin Poststrasse, jolla on hienoja liikkeitä, ja myös ostoskeskuksia, kuten alueelta nimensä ottanut Hanseviertel. Tämä kallista aluetta, jolla on ketjuliikkeitä ja hienoja tuotteita, ja täällä on melkoinen vilinä ainakin lauantaisin.

Rathausmarktilta voi suunnata kohti Mönckebergstrassea, joka on kaupungin tunnetuin ostoskatu. Sen loppupäässä on Europa Passage -ostoskeskus, joka säiltään oikukkaassa Hampurissa on ympäri vuoden erinomainen paikka katsella ostoksia. Itse Mönckebergstrassella on suuria liikkeitä ja tavarataloja, ja sillä perhe voi todennäköisesti viihtyä tuntitolkulla. Kannattavia vierailupaikkoja ovat ainakin Saksan tunnetuimmat tavaratalot, Kaufhof ja Karstadt, kuten myös valtava elektroniikkaliike, Saturn.

Muualla Schanzenviertelissä on mielenkiintoisia putiikkeja, jotka tarjoavat yksilöllisiä tuotteita ja kaikkea sellaista mitä ytimen ketjuliikkeet tavallisesti myyvät. Siellä on mukava kävellä koska tahansa, paitsi sunnuntaisin, jolloin Hampurin kaupat ovat kiinni.

Lue Pienestä matkaoppaasta lisää ostoksista

Flakturm
Suuri ja erikoinen Flakturm ja suuri kenttä, jolla maalis-huhtikuussa, heinä-elokuussa ja marras-joulukuussa on maailmankuulu huvipuisto.

Parhaat alueet lapsiperheille

Edellä mainitussa osassa ”liikkuminen” on esitelty parhaita alueita perheille, ja niitä ovat aivan ydinkeskusta, vanhankaupungin joenrantapromenadi (Elbpromenade), Landungsbrücken eli toinen rantapromenadi, HafenCity lähialueineen ja Schanzenviertel.

Myös Sankt Pauli eli St. Pauli on osin hyvä vierailupaikka perheille, mutta siellä on hyvä pysytellä pois Reeperbahnilta ja etenkin Davidstrassen tuntumasta. Parhaat alueet ovat siellä lähellä St. Pauli- ja Feldstrasse-metroasemia ja jalkapallostadionia, missä on suuri ja erikoinen Flakturm ja suuri kenttä, jolla maalis-huhtikuussa, heinä-elokuussa ja marras-joulukuussa on maailmankuulu huvipuisto.

Jos keskustasta ja sen liepeiltä haluaa lähteä käymään jossakin, on Blankenesen entinen kalastajakylä siihen kaikkein helpoin ja suurimman vaikutuksen tekevä paikka. Siitä ja muista päiväretkikohteista, jotka kaikki ovat Hampuria rauhallisempia, voi lukea Pienestä matkaoppaasta.

Hotelleja perheille

Internetistä löytyy useita sivustoja, jotka kertovat ”perheille soveltuvista majapaikoista”, mutta hotellit ovat järjestään kalliita, suurten ketjujen suuria hotelleja, eikä tieto vaikuta puolueettomalta. Näin ollen kaikkein paras on ensin päättää minkälaisen majapaikan haluaa ja miltä alueelta, ja tutkia sitten Booking.comin tarjoamia mahdollisuuksia.

Hampuri on ympäri vuoden kiireinen kaupunki, joka kaiken lisäksi on muodostunut trendikkääksi viikonloppujen ja muiden pikavisiittien kohteeksi. Näin hotellivaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja liian äkillisiä ratkaisuja kannattaa vältellä. Eniten tilaa on suurissa ketjuhotelleissa, mutta niissä yöpyminen on muutenkin kalliissa Hampurissa todella hintavaa. Jos mielii saada huoneen 80–100 eurolla, kannattaa huonetta katsella pari kolme kuukautta etukäteen ja kannattaa unohtaa aivan ydinkeskusta. Ytimen vieressä olevassa St. Georgessa, jossa päärautatieasema sijaitsee, on ydintä edullisempia majapaikkoja, mutta se ei ole kaikkein paras alue perheille. Altonasta tai joistain muista ytimen ulkopuolella olevista kaupunginosista voi saada edullisemman ja tilavamman huoneen kuin ydinkeskustasta, mutta aina kannattaa varmistaa, että metroasema tai jokin muu julkisen liikenteen pysäkki on lähellä.

Lue lisää hotelleista ja muista majapaikoista Hampurissa

Varoituksen sanoja

Hampurin kadut ovat hyvässä kunnossa, mutta huomionarvoinen seikka on se, että siellä on paljon lasinsiruja, etenkin ydinkeskustan ulkopuolella, St. Paulissa ja Schanzenviertelissä. Lasinsiruja ja roskia on erityisen paljon kesällä festivaalien jälkeen, jolloin kaupunkia ei saada kunnolla siivottua, ja kaikkialla ulkosalla suosittu oluenryypiskely lisää roskien määrää eniten juuri lämpiminä aikoina.

St. Pauli on etenkin Reeperbahnin osalta täysin K-18, eikä sinne kannata koko perheen voimalla missään nimessä lähteä. Poikkeus voi olla Beatles-Platz-aukio Reeperbahnin S-bahn-aseman vieressä, missä ehkä voi päiväsaikaan käyväistä, mutta senkin tuntumassa on paljon kaikenlaista epäilyttävää. Siltä lähtevä Grosse Freiheit on alueen legendaarisin katu, jolla voi päiväsaikaan kenties koko perheen kanssa vierailla.

Schanzenviertel on vastaavanlainen arveluttava vierailupaikka perheille, mutta ei yhtä raju kuin Sankt Pauli ja Reeperbahn. Siellä voivat päiväsaikaan perheetkin käydä syömässä ja ostoksia tekemässä, etenkin Susannenstrassen, Schanzenstrassen ja Schulterblattin varrella, jotka ovat lähellä Sternschanzen S-bahn-asemaa.

Lisää aiheesta:

Katso Pienen matkaoppaan vinkit Hampuriin suuntaaville perheille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti