Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nowy Swiat -katu Varsovassa
Nowy Swiat -katu Varsovassa (täyskuva)
Portaat Brandenburgin porttioi TV-torni Graffiti

Berliini, Saksa

Berliini ei ole erityisen kaunis kaupunki. Se on maan tasalle pommitettu ja kahtia revitty kaupunki, joka kuitenkin on noussut jaloilleen - voisi jopa sanoa luovan hulluuden puuskassa - ja jonka suurkaupungin lumo nykyään piilee heijastuksissa historiasta ja uudelleen heränneen eloisan ilmapiirin luomissa pienissä hetkissä.

Berliinissä on energiaa. Kaupungissa on lukemattomia musiikkipaikkoja, kulttuuritapahtumia, taidegallerioita, museoita, puistoja ja vapaa-ajan aktiviteetteja, jotka yhdistävät ihmisiä kaikilta eri elämänaloilta, taustasta tai vakaumuksesta riippumatta. Ruokakulttuuri on täysin omanlaisensa, ja kaupungin monissa ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla kaikkea perinteisistä saksalaisista ruokalajeista kansainvälisiin herkkuihin.

Berliinissä on ainutlaatuisen ilmapiiri, jossa on mahdotonta olla inspiroitumatta siitä, miten pitkälle kaupunki on edennyt vaatimattomista sodanjälkeisistä lähtökohdistaan. Tämä muistuttaa meitä siitä, että kaikki on mahdollista.

Majoittuminen Berliinissä

Berliinin majoitusvaihtoehdoista löytyy jokaiselle jotakin, luksushotelleista ja suurista hotelliketjuista huoneistoihin, budjettihotelleihin ja hostelleihin. Alue- ja hotellivinkeissä annetaan tietoa Berliinin alueista, jotka tarjoavat parhaan sijainnin ja palvelut miellyttävää oleskelua varten, sekä esitellään pidetyimpiä majoituspaikkoja näillä alueilla.

Opas Berliiniin

Berliini on kaupunki, jossa riittää tutkittavaa. Kattavissa matkaopasartikkeleissamme on yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä Berliinissä kannattaa tehdä ja nähdä. Niissä käsitellään nähtävyyksiä, museoita, gallerioita, ulkoilma-aktiviteetteja, puistoja, ostoksia, ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi artikkeleissa on käytännön vinkkejä siitä, miten Berliiniin kannattaa matkustaa ja miten perille tultua ja myöhemmin kannattaa paikan päällä liikkua.

Berliinin vinkkipiste

Berliinin vinkkipisteessä voit lukea ja kirjoittaa matkavinkkejä ja kokemuksia liittyen eri paikkoihin Berliinissä. Täältä löydät tarinoita ja näkemyksiä ihmisiltä, jotka ovat matkustaneet eri puolilla kaupunkia, ja voit myös itse osallistua ja kirjoittaa omat matkavinkkisi.

Lustgarten

Berliini pähkinänkuoressa

1200-luvulla perustetulla Berliinillä on vaiheikas menneisyys takanaan, melkeinpä mikään muu maailman metropoleista ei ole kokenut yhtä radikaalia ja yhtä usein tapahtuvaa kaupungin totaalista muuntautumista. Eri aikakaudet ovat vaihdelleet voimakkaan kasvun ja synkempien aikojen välillä, mutta kaikesta huolimatta tästä aiemmin jaetusta kaupungista on muodostunut täynnä elämää oleva, monipuolinen ja vaikutusvaltainen maailmanluokan metropoli.

Berliini on noin 3,4 miljoonalla asukkaallaan Saksan suurin kaupunki, toiseksi suurin EU:n alueella, ja se on tärkeä tieteen, kulttuurin ja politiikan keskus. Berliini ei ole välttämättä yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista, mutta sitäkin monimuotoisempi ja värikkäämpi. Kaupungin monimuotoisuus ilmenee jo esimerkiksi siitä, että sen asukkaat edustavat melkein 200 eri kansallisuutta, suurimpana ryhmänä turkkilaiset. Berliini on myös yksi Saksan kuudestatoista osavaltiosta ja kaupunkivaltio.

Berliinin monet kasvot ymmärtää parhaiten tutustumalla sen historiaan ja kaupungin rooleihin eri aikakausina. Sen tarina alkaa sen sisarkaupungin Cöllnin perustamisesta vuonna 1237. Spree-joen toisella puolella sijainneesta Berliinistä taas varhaisin merkintä aikakirjoissa on vuodelta 1244. Hieman myöhemmin kaupungit liittoutuivat keskenään puolustaakseen oikeuttaan itsehallintoon ja vuonna 1360 kaupungit liittyivät Hansaliittoon, käyden kauppaa koko Itämeren alueella.

Brandenburger Tor

Nähtävyydet

Aikoinaan, kun Saksa oli vielä jaettu kahtia, DDR halusi käyttää Itä-Berliiniä hyväkseen esitelläkseen maataan ja sen saavutuksia länsimaille. Itä-Berliini toimi Itä-Saksan teknisen kehityksen ja poliittisen kunnianhimon näyteikkunana länteen. Monet nykyisen Berliinin nähtävyyksistä ja maamerkeistä rakennettiinkin pitäen tämä päämäärä mielessä. Itä-Berliinin piti olla vaikuttava osoitus DDR:n vallasta ja vauraudesta.

Alexanderplatzilla sijaitseva televisiotorni, Euroopan toiseksi korkein rakennus, on tästä hyvä esimerkki. Torni on merkittävästi korkeampi kuin televisiosignaalin lähettäminen ympäröiville alueille olisi edellyttänyt, mutta koska DDR:n johto halusi osoittaa läheisille kapitalistimaille teknistä kyvykkyyttään, tornista tehtiin näin mahtipontisen korkea. Nykyään tämä taivaisiin kohoava rakennelma palvelee aivan toista tarkoitusta: siitä on tullut suosittu vierailukohde, jonka huipulta voi nauttia huikeista näkymistä yli Berliinin.

Ostokset

Berliinissä on valtavasti erilaisia ostosmahdollisuuksia jokaiseen makuun ja budjettiin. Kaupunki on tunnettu eklektisestä sekoituksesta itsenäisiä vähittäiskauppiaita, vintage-kauppoja, designputiikkeja, kansainvälisiä tavarataloja ja moderneja ostoskeskuksia. Berliinissä shoppailu on ainutlaatuinen kokemus. Siellä on monipuolinen valikoima tuotteita, kuten muotia, koruja, kirjoja, elektroniikkaa ja paljon muuta. Lisäksi osa ostoskeskuksista sijaitsee historiallisissa rakennuksissa, mikä tuo lisäväriä ostiskeluun. Markkinoilla kävijät voivat tutustua parhaisiin paikallisiin tuotteisiin eri puolilta Saksaa. Tuoreista hedelmistä ja vihanneksista käsintehtyihin koruihin. Berliinin maine yhtenä Euroopan parhaista ostoskaupungeista ei ole tuulesta temmattu.

Läntisellä puolella Charlottenburgin kaupunginosa on tunnettu suuresta määrästä ylellisyystavaroita myyviä liikkeitä. Täältä löytyy lähes mitä tahansa eksoottisista koruliikkeistä ylellisiin vaateputiikkeihin. On tietysti selvää, että hinnat ovat täällä korkeita. Vastakohtana tälle kaikelle on Kreuzberg. Täällä on markkinoita ja putiikkeja, joissa hinnat ovat kohtuullisemmat. Tarjolla on vintage-tavaraa, antiikkia ja ulkoilmamarkkinoita, kuten Kreuzbergin katumarkkinat, joilla voi tehdä löytöjä käytetyistä tavaroista.

Itäisen Berliinin puolella hinnat ovat usein alhaisemmat kuin länsipuolella. Täällä Alexanderplatz on yksi kaupungin tärkeimmistä solmukohdista, ja suosittu paikka sekä matkailijoiden että paikallisten keskuudessa. Ei ihme, että alueella on monia paikkoja tehdä ostoksia tavarataloista eri liikkeisiin. Prenzlauer Bergin alue puolestaan tunnetaan pienistä putiikeistaan, joista mielenkiintoisimmissa myydään paikallisten käsityöläisten uniikkeja tuotoksia. Kuten kuvitella voi, mielenkiintoista tavaraa löytyy, ja erittäin miellyttävällä hinta-laatusuhteella.

Ravintoloiden terasseja

Ravintolat

Berliini on kaupunki, joka on kokenut paljon muutoksia vuosisatojen aikana, eikä sen ruokakulttuuri ole poikkeus. Currywurstista ja döner-kebabista alati vaihtuvaan kansainvälisten makujen valikoimaan, Berliinin kulinaarinen maisema on muuttunut viime vuosina. Perinteiset ruokalajit, kuten currywurst, ovat edelleen suosittuja, mutta niiden rinnalle on tullut luovasti vaikutteita sieltä ja täältä omaksuvaa fuusiokeittiötä. Berliinin ruokakulttuurista tekee niin kiehtovan sen kyky yhdistää vanhoja perinteitä ja nykyaikaisia trendejä uusien herkullisten makujen luomisessa.

Berliinissä huomaa, miten eri kaupunginosilla on omanlaisiaan painotuksia ravintoloidensa ja kahviloidensa tyylin ja makujen suhteen. Berliinissä voikin tutustua hyvin monipuoliseen kirjoon ei makumaailmoja suhteellisen helposti. Esimerkiksi Friedrichshainissa on eurooppalaisten klassikoiden inspiroimia ja yleensä kohtuuhintaisia ruokapaikkoja, kun taas Kreuzbergissä voi löytää hyvinkin kekseliäitä, avoimesti vaikutteita eri keittiöistä yhdistäviä viimeisimpien trendien aallonharjalla ratsastavia ruokapaikkoja.

Berliinin joulu

Lennot Berliiniin 8.7.2024 - 14.7.2024

Seuraavassa on listattu kaikki Suomesta Berliiniin viime viikolla (viikko 28) tehdyt suorat lennot. Sen perusteella saa käsityksen, mitkä lentoyhtiöt lentävät kotimaan eri lentokentiltä Berliiniin ja miten usein lentoja tehdään.
Listalla ei ole mukana välilaskullisia lentoja. Koska kaikki suorat lennot ovat mukana, listalta voi säännöllisten reittilentojen lisäksi löytyä myös kertaluonteisia tilaus/charter-lentoja, joita tekevät esimerkiksi kotimaiset ja ulkomaiset matkatoimistot. Vihreä pallo kellonajan jälkeen merkitsee, että lentokoneen lähtö tapahtui tarkasti aikataulun mukaan tai ainakin hyvin lähellä sitä. Punainen pallo merkitsee, että lento peruttiin.

Lennot Helsinki-Vantaalta Berliiniin

Finnair lensi viikon aikana Helsinki-Vantaalta 27 kertaa ja Eurowings 4 kertaa.

MA 8.7TI 9.7KE 10.7TO 11.7PE 12.7LA 13.7SU 14.7
07:05
   
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
14:15
Eurowings
EW8231
16:15
Finnair
AY1437
18:00
   
Finnair
AY1435
07:05
   
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
16:15
Finnair
AY1437
18:00
Finnair
AY1435
07:05
   
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
13:35
   
Eurowings
EW8231
16:15
   
Finnair
AY1437
18:00
Finnair
AY1435
07:05
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
16:15
   
Finnair
AY1437
18:00
   
Finnair
AY1435
07:05
   
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
16:15
Finnair
AY1437
16:20
Eurowings
EW8231
18:00
   
Finnair
AY1435
07:05
   
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
16:15
   
Finnair
AY1437
18:00
Finnair
AY1435
07:05
   
Finnair
AY1431
11:25
   
Finnair
AY1433
16:15
Finnair
AY1437
18:00
Finnair
AY1435
20:55
   
Eurowings
EW8231

Muita matkakohteita Saksassa

Berliinin lisäksi Saksassa on myös muita harkinnan arvoisia matkakohteita, kuten Oktoberfest-tapahtumasta tuttu München, Euroopan tunnetuimpiin satamakaupunkeihin lukeutuva Hampuri ja maan talous- ja liikennekeskus Frankfurt.

Muita www-palveluita

Berliini Wikipediassa  |  Suomen Berliinin suurlähetystö  |  Saksan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)

Lukijoiden kommentteja

Vai ei ole Berliini kaunis kaupunki. No, ihan miten vaan, mutta minusta siellä on erittäin kauniisti onnistuttu entisöimään paljon tuhottua, yhdistämään uutta ja vanhaa ja ennenkaikkea säilyttämään ylpeästi historia, toisin kuin monessa muussa yhtä traumaattisen menneisyyden läpikäyneessä kaupungissa. Siksi on mielestäni melko loukkaavaa kirjoittaa, että Berliini ei ole kaunis kaupunki. /[Ei nimimerkkiä]

Vastaus: Ymmärrän näkökantasi ja olen pitkälti samaa mieltä. Kuitenkin, tietty rosoisuus ja harmaus, jota minä näen Berliinissä, on mielestäni samalla sen parhaimpia puolia, mikä erottaa sen ainoastaan edukseen ns. kategorisesti "kauniina" pidetyistä kaupungeista. Tarkoitus ei siis ole mitenkään aliarvioida Berliinin toipumista traumaattisesta historiastaan. Päinvastoin. Mitä mieltä te muut olette?

Ihanaa lähteä Berliiniin lähes 30 vuoden jälkeen tänä kesänä. Vieläköhän tavoittaa sen saman tunnelman... No ehkä rippeitä siitä. Matka alkaa 29.6.11 ja viikko aika. Berlin, det is duffte vai miten se meni... tv Petteri /Petteri

Berliini on Euroopan upein ja mielenkiintoisin kaupunki, mutta täytyy tunnustaa, että minäkin aloitan yleensä kertomisen Berliinistä sanoilla: "Berliini ei ole välttämättä kokonaisuutena kaunis, mutta..."

Ensimmäinen kommentoija onnistuu mielestäni kuitenkin hyvin kiteyttämään mihin Berliinin mielenkiintoisuus perustuu. Ja kauniitakin paikkoja löytyy vaikka millä mitalla. Berliinin historiallinen keskusta alkaa restaurointien jälkeen pikkuhiljaa kilpailla kauneudessa minkä tahansa Euroopan metropolin kanssa. /Jere

Kiitos näistä sivuista. On juuri tarvitsemani tiedot suomen kielellä. Lähdössä heinäkuussa 2011 Berliiniin. Vielä pitää vähän karttaa kattella ja saada kaupungista järkevä kokonaiskuva :D /Matkailija

Berliini ON kaunis kaupunki kaikessa rosoisuudessaan ja karuudessaankin. Kaupungin viehätys piilee juuri siinä, että kaiken sen massiivisen harmaan betonin keskeltä löytyy upeita helmiä ja viherkeitaita, kaikki suloisessa (epä)sovussa keskenään, ihan niin kuin elämässä yleensäkin. /Juuri Berliinissä käynyt

Tulin eilen Berliinistä ja vieläkin olen aivan ihastuksissa. Viime vierailusta oli 6 vuotta ja kaikkea katsottavaa oli tullut lisää. Liikenne sujuu ja ihmiset ovat auttavaisia. Kannattaa vierailla! /reissaaja

Berliini on ihastuttava kaupunki omassa erikoisuudessaan ja myös rosoisuudessaan. Berliini ei ole ehkä kaunis kaupunki mutta täynnä kauniita asioita. Monipuolisuudellaan usean käynnin arvoinen. Haluan sinne uudelleen! /uudelleen

Lähdemme Berliiniin 2.12 viettämään pikku joulua. Odotan innolla näkeväni joulu kadun <3 Nautitaan ruuasta ja hyvästä seurasta.. /Pikkujoulu tonttu ;)

Matkustin ensimmäisen kerran Berliiniin vuonna 1971 ja voin todella sanoa että se oli rakkautta ensimmäisellä silmäyksellä. Siitä seurasi sitten vuosittaiset lomamatkat kaupunkiini, en päässyt enää eroon kaupungin tunnelmasta, tunnelmasta jota en ole mistään muualta löytänyt. Asun nyt vuodesta 1984 Berliinissä joten olen saanut olla mukana seuraamassa kaupungin muuttumista yhdeksi Euroopan suurimmiksi metropoleiksi. Berliini on kaunis kaupunki suurilla vihreillä puistoalueillaan ja kaupunkia ympäröi suuret järvimaisemat, joten hyvät turistit, ottakaa muutama tunti aikaa ja käykää katsomassa Berliiniä myös keskustan ulkopuolelta, ette tule sitä katumaan. / Berlin ist eine Reise wert!

Berliini on iso kaupunki, jossa on paljon katseltatavaa, mutta saksaa taitamattomalle vaikea paikka. Englantia saksalaiset eivät puhu, eikä sitä edes lue missään. Kaupungissa on paha haju monessa kohtaa ja roskaista. En ihastunut. /th

Kävin Berliinissä ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten ja kuukauden päästä olen lähdössä sinne uudelleen. Ihastuin paikkaan heti ensi näkemältä; ihmiset ystävällisiä, kaupunki puhdas ja turvallisen oloinen, kaduilla runsaasti tilaa liikkua, ulkona syöminen huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, hieno ilmasto ja vaatteetkin halpoja. Ostin myös edullista grafiikkaa taidegalleriasta. Hieno paikka, suosittelen lämpimästi! /Kävijä

Berliini on todella kaunis ja vihreä kaupunki kesällä. Näkemistä riittää. Alt Tegel ja Wannsee järvineen upea. Järviristelyt edullisia, viiden tunnin risteily alle 15 euroa. Ostosparatiisi ja hyviä, monenlaisia ruokapaikkoja riittää. Julkinen liikenne erinomainen. Nopeasti pääsee paikasta paikkaan. Edullista kun ostaa yhden, kolmen, viiden tai seitsemän päivän matkalipun. Saa matkustaa niin paljon kuin ehtii metrossa, bussissa, s-junassa ja raitiovaunussa. Turvallinen paikka. Olen käynyt yli 20 kertaa ja aina menen uudelleen. Suosittelen, arvosana 10+++++. /Anja

Berliini on jännittävä sekoitus ja mikä parasta - se on lähellä! Kaupungin rosoisuus on erikoisella tavalla kiehtovaa, vaikkei kaikkia miellytäkään. Kauneus on katsojan silmissä ja jopa loppusyksyn harmaudessa se on aina yhtä miellyttävä.

Saksalaisuutta Berliini ei tietenkään kuvasta mitenkään järin laajasti, kuten harva pääkaupunki. Se on silti historiallinen kaupunki, johon varmasti monella suomalaisella riittää mielenkiintoa tutustua.

Hintataso on, kuten sanottu, saksalaisen edukas. Tavarataloissa sen sijaan on jopa nelinumeroisia muotiluomuksia (Kaufhaus des Westens) mutta Galeria Kaufhof Alexanderplatzilla on hieman lompakkoystävällisempi.

Sanoisin, että jokaiselle eri ikäryhmälle riittää erilaista nähtävää ja koettavaa. On yöelämää, viehtättäviä ravintoloita, museoita, teatteria eikä Potsdamiin ole pitkä matka. /Geh und genieß!

Pitääkö ihmiset Berliinissä huolta yleisistä vessoista ja onko siellä muutenkin, esimerkiksi ravintoloissa hygieenistä? /[Ei nimimerkkiä]

Kun olet käynyt Berliinissä yleisissä vessoissa tai vaikkapa ravintoloiden wc-tiloissa, niin kiinnität varmaan matkasi jälkeen suomalaiseen wc-siisteyteen? Siistiä on! Kyllä olisi suomalaisilla oppimista! /Birgitte

Noin kuukausi sitten olin Berliinissä yhden päivän. En siinä ehtinyt monessa paikkaa käydä mutta ihana kaupunki!! Matkustan varmasti uudelleen heti kun pääsen!:) /Berlin!

Berliini on kaunis, ruma, kiinnostava, omituinen, sekava, selkeä, halpa, mielenkiintoinen, omalaatuinen... Se ei ole muodikas Pariisi, ei kallis ja pöhöttynyt Lontoo, ei pinnalinen Tukholma... Se on Euroopan paras kaupunki, paikka, jossa voi ensi hetkestä alkaen tuntea olevansa kuin kotonaan. Haluan pian sinne takaisin, uudestaan ja uudestaan... /Kebabinsyöjä

Vietimme Joulun Berliinissä (2012). Ruoka, juomat (omena vissy), leivonnaiset erinomaisen hyviä. Ihanat joulutorit, runsaat jouluvalot ja lämmin sää +11. Joulukirkko, tunnetta siinä :) Paljon nähtiin, mutta lisää täytyy mennä katsomaan kesällä! /kyllikki

Minä ihastuin kyllä Berliinin keväällä 2005. Aion mennä uudelleen vielä joskus. Tosin matkakumppani on kyllä toinen kuin exäni. Hyvin ystävällisiä myyjiä kaupoissa. Todella rento tunnelma. Keväällä ainakin kannattaa mennä. /Exän kanssa

Olen lähdössä Berliiniin, mistähän päin kannattaa katsoa hotellia? Matkan tarkoitus shoppailua, nähtävyyksiä ja rauhallista illan viettoa /matkaaja

Eipä tuo todellakaan ollut kaunis kaupunki ja rakennusnostureita pitkin kaupunkia. Ruoka oli hyvää ja uhkeat annokset. Minulle kaupunki oli pettymys. /toukokuu 2013

Berliini oli ihana kaupunki! Täältä voi katsoa matkakertomuksia. /Hanna

Kesäkuu 2012 oltiin vaimon kanssa, molemmat ensi kertaa. Ihastuin ikihyviksi Friedrichshainin rosoisuuteen ja koko kaupungin hyväntuulisuuteen sekä turvallisuuden tunteeseen. Syyskuussa päästään taas Berliiniin. /leka

Olen käynyt usein ja aina pitänyt. Kuin kotiinsa tulisi. Hintataso huomattavasti alle Suomen. Saksaa en oikein osaa, mut englannilla pärjää. Erinomainen U-bahn. /Mreikka

Käteistä kannattaa varata - tai varmistaa etukäteen voiko kortilla maksaa. Yllättävästi kyllä, kortit eivät aina ravintoloissa käy. Tähän on kyllä saanut tottua Italiassa ja Kreikassa, mutta että Saksassa... Museot toki mielenkiintoisia (DDR, muuri). /Heikkinen

Tässä linkki syyslomamatkaamme lokakuussa 2013. Vietimme Berliinissä viikon, eikä varmaan jää tämäkään viimeiseksi vierailuksi sinne. Niin paljon nähtävää, kiinnostavaa historiaa ja nykyaikaa, kulttuuria ja shoppailua, kaupunkiloma parhaimmillaan. Lisäbonuksena viikollamme Festival of Lights. /Anna-Anna

Olen useimmat kerran matkustanut Saksaan ja kierros on osunut myös Berliiniin. Minulle ja vaimolleni on jäännyt aina mojovia matkamuistoja juuri Berliinistä. Ehkä vuosi 2005 vapun aikaan kun sodan päättymisestä oli kulunut 50 vuotta ja Brandenburgin aukiolla oli kuvattuna aukio ja portin jäännökset juuri rauhan solmimisen jälkeen, on jäänyt lähtemättömästi mieleen, mistä Berliini on noussut nykyiseen kukoistukseen. Tämä kuvaa kaupungin rosoisuutta ja intohimoa sitä kohtaan. /Pertti-berlin

Ensimmäinen kertani Berliinissä oli kylmänsodan aikana. Se oli nopea laskeutuminen Schönefeldin kentälle. Tulimme Libyasta töistä 1982, ja kerosiini oli Tupolevissa vähissä jo lähtiessä. Votka oli kuskin mielestä se suurin probleema. Siis sen puute. Tarkoitus oli lentää Tripolista, Libyasta, Ateenan tankkauksen jälkeen Malmille, Helsinkiin. Sehän ei toimi.

Pjotr, lentokapteeni, oli saanut sovhoosissa ylennyksen traktorinkuljettajasta lento-oppilaaksi, kun oli käryttänyt siperialaisen naapurinsa porsaan salakaupasta. Hämärästi muistan, että Pjotr risti kätensä, ja molotti jotain ryssäksi, juuri ennen kun sain Tupolevin ohjaimet takapenkiltä käsiini ennen tätä dramaattista Schönefeldin laskua. Ongelma oli Schönefeldin kommunistiselle kentälle kylmänsodan aikana laskeutumisessa se, että Pjotr painoi paniikissa vasenta poljinta. Pjotrilla oli tosi paljon alumiinia kauluksessa. Tuohon aikaan alumiinia saattoi saada mitä ihmeellisimmillä asioilla.

Berliinin lehmusten rapisemisesta seurasi se, että oli ns. vedettävä yli. Ylösveto, elikkä laskeutumisen keskeyttäminen, tapahtuu Tupolevissa, hallituissa olosuhteissa siten, että kaksi ryssää painaa vasenta poljinta, kolmas ja neljäs kääntää sauvaa oikealle, ja loput seitsemän huutaa: NJIET ! NJIET ! Itä-saksalainen lennonjohtaja otti Schönefeltin lennonjohtotornissa asennon, ja lupasi viimeisenä tahtonaan, antaa raskaana olevalle vaimolleen, ne varastetut kakstahtibensat siitä Trabantista. Lentäjänä itsekin, puristin penkkiä ihan tosissani, kun Pjotr veti krapulassa sen hetekan Schönefeldin kentälle vasen siipi koivua hipoen. Pjotr kasvaa tänään sammalta puna-armeijan, Siperian hautausmaalla, tai muurattuna Kremlin muuriin. Kukaan ei tiedä.

Ei edes Putin,joka lentäjänä olisi varmasti nostanut koppalakkia tälle työnsankarille, joka esti pääni iskeytymästä siihen Schönefeldin koivuun. Nyt vuonna 2014, on kiva käydä katsomassa Berliiniä, ilmasiltaa, ja tietysti sitä koivua. En tietenkään unohda Stalinin ja Hitlerin toimia Berliinissä. Olenkohan berliininmunkki ?
/Kari :)

Mikä kumma siinä kaupungissa on? Siellä on ihmeellinen vapauden tunne, helppo hengittää ja nauttia kaupungin ilmapiiristä. Olen vieraillut Berliinissä viisi kertaa ja kun tulen takaisin Suomeen mietin siltä istumalta milloin voisin matkustaa sinne uudelleen. Kahden viikon kuluttua kävelen jälleen Mitten kaduilla ja kiertelen Berliinin museoissa ja näyttelyissä. /Vanha rouva 76 v.

Olin myös ensimmäistä kertaa kesällä 2014 Berliinissä, ihastuin valtavasti juuri siihen vapauden tuntuun, vaikka ihmisiä paljon, oli todella helppo liikkua, nautin kovasti, ainut että liian vähän aikaa, kun iso kaupunki on. Ehdottomasti uudelleen täytyy päästä ja pidemmäksi aikaa. Hyvä ruoka, edulliset ostokset. Jäi mieltä askarruttamaan, kun kuljimme erään kirkon ohi, oli aidattu alue jossa rehevä kasvillisuus, vanha mies istui mustissa vaatteissa sellaisen lautarakennelman edessä tuolilla, hänellä pitkä parta, mietittiin mikä oli tarkoitus, liittyikö jotekin kirkkoon, kirkko ei ilmeisesti kovin paljon ainakaan käytössä. Kirkko oli kai Saint Thomasin kirkko. T. Jatta

Kävin Berliinissä ensi kertaa 1954 ja viimeksi toukokuussa 2013. Silloin näin Preussin kuninkaan linnan, jonka DDR:n hallitus räjäytti 1949, paikalla laajan ja syvän rakennuskuopan. Kun ikää on paljon yli raamatun mukaisen, päätimme taas toukokuussa käydä tarkastamassa linnan rakennustyön edistymistä. Olimme jo vuosituhannen vaihteessa Charlottenburgin linnassa nähneet Berliner Schloss´in pienoismallin ja ihastuneet. - 1954 ja 1956 Berliniä ei voinut sanoa kauniiksi: koko keskustahan oli soraläjänä eikä sille tehty vuosikymmeniin juuri mitään: olihan se DDR:n puolella.
Mutta mahtava kaupunki Berliini on mielestäni aina ollut. Sen rakennuskanta on renovoitu pieteetillä (paitsi Potsdamer-platzin seutu.) Museosaaren museot ovat maailman huippuluokkaa, vaikkkin esim. Troijan aarteet on rosvottu Moskovaan. Berliiniä on helppo suositella: onhan lento lyhyt (kotiminen lentoyhtiön siivillä) ja koko matka hyvin halpa. /Eino P.

Tulin juuri takaisin 5 päivän matkaltani Berliinistä.
Nyt on vahva tunne, pakko päästä takaisin. Olin ensimmäistä kertaa.
Upea kaupunki! /Jari

Aivan ihastuttava kaupunki, Berliini! Olin ensinmäisen kerran siellä viisi päivää. Paljon historiaa ja paikkoja, jotka täytyy nähdä. Siisti ja tosi edullinen. Miksi meillä on sama euro, mutta Berliinissä kaikki on 5 prosenttia edullismpaa. Miksi. /irkku

Kiitos matkakokemuksista. Matkan suunnitteilla ja lukemamme perusteella kokemisen arvoinen kohde. /RK.

Berliinin joulutorit ovat parasta. Olen käynyt jo viitenä jouluna, ja menen myös tänä vuonna. Torit ovat aina yhtä ihania, ja niitä löytyy joka vuosi. Tavoitteeni on myös käydä joku kesä. /Leijona

Tutustu Deutsches Technikmuseumiin, joka on yksi maailman parhaista museoista. Paikka on täynnä mielenkiintoisia ja historiallisia koneita, täältä löytyy esimerkiksi kuuluisa Cessna, jolla Mathias Rust pystyi 1987 kaikkien yllätykseksi lentämään rajojen yli ja laskeutumaan Moskovaan Punaiselle torille. Museo sijaitsee Trebinner strabella ja sinne kuljetaan U2:lla Gleisdreickiin asti, josta on enää lyhyt kävelymatka.

Hieman autenttisempaan menoon Simon Dach Straße -kadulla Berliinin itäosissa on alue, jolla löytyy monia vilkkaita ravintoloita ja baareja. Pienen matkan päässä täältä, Schlesische-kadulla niitä on lisää, ja lisäksi yökerhoja ja nuoria opiskelijoita, taiteilijoita ja turisteja.

Julkisten liikennevälineiden liput

Tärkein vinkki on ostaa päivälippu BVG:hen (julkiset liikennevälineet), jolla voit matkustaa koko päivän lähes kaikkien Berliinin AB-merkinnällä merkittyjen alueiden läpi - vain C-merkinnällä merkitty ulkopuolinen alue ei kuulu siihen. Kaikki liput voi ostaa asemien automaateista, mutta voit myös ladata BVG App -sovelluksen kännykkään ja ostaa kaikki liput sieltä digitaalisesti, jolloin myös lipunluku tapahtuu kännykästä. Parempi siis varmistaa, että virtaa riittää myös siihen koko päiväksi. Päivälipulla pääset myös lauttakierrokselle Wannseella lautoilla, jotka hyväksyvät BVG:n.

Berliinin hintataso

Berliini on erilainen kuin mikään muu paikka, jossa olen koskaan käynyt. Se on kaupunki, joka on täynnä historiaa, mutta myös uskomattoman moderni ja edistyksellinen. Museot, ruoka ja yöelämä kiehtoivat minua. Mutta se, mikä todella teki minuun vaikutuksen, oli edullisuus. Berliini on Länsi-Euroopan halvin pääkaupunki, ja se on todella tärkeää, kun yrittää matkustaa pienellä budjetilla.

Kalleimpia kohteita olivat majoitus ja olut, ja julkiset liikennevälineet ja ruoka olivat edullisempia. Kannattaa harkita matkakortin hankkimista julkiseen liikenteeseen, vierailua kohteissa/nähtävyyksissä/museoissa, joihin ei peritä pääsymaksua, ja tietysti syödä ja juoda siellä, missä paikallisetkin. Yöpymiseen hostellit olivat halvin vaihtoehto, sillä hinnat alkoivat noin 20 eurosta yöltä. Kun katselin, huoneistot olivat kalliimpia, ja hinnat alkavat 60-80 eurosta yöltä. Keskihintaiset hotellit maksoivat keskimäärin noin 100 euroa yöltä, ja kaikki tätä korkeammat hotellit olivat luksushotelleja.

Seison kadunkulmassa Mitten keskustassa, Berliinin sydämessä. On kaunis päivä ja aurinko paistaa. Näen kaukaisuudessa televisiotornin. Ympärilläni on ihmisiä, jotka kävelevät ja pyöräilevät. Kaduilla on paljon autoja ja busseja. Olen tullut katsomaan Berliinin nähtävyyksiä. Olen kuullut, että Mitte on paras paikka yöpyä nähtävyyksien katselua varten. En ole varma, uskonko siihen, mutta se nähdään. Lähden kävelemään katua pitkin ja hämmästyn heti, miten kauniita rakennuksia on. Ne ovat niin korkeita ja tyylikkäitä. En voi uskoa, että olen todella täällä.

Jatkan kävelyä ja pian saavun Alexanderplatzille. Näen taas televisiotornin, joka kohoaa kaiken muun yläpuolelle. Päätän mennä ylös näköalatasanteelle. Huipulta avautuu uskomaton näkymä. Näen kilometrien päähän joka suuntaan. Kaupunki näyttää niin erilaiselta täältä ylhäältä. Vietettyäni jonkin aikaa Alexanderplatzilla kävelen Potsdamer Platzille. Se on vilkas aukio, jossa on paljon ravintoloita ja kauppoja. Syön jotain. Olen tyytyväinen.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti