Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Berliini
Berliini (täyskuva)

Berliinin vinkkipiste - Lue ja kirjoita kokemuksia ja matkavinkkejä

Tervetuloa lukemaan ja kirjoittamaan menovinkkejä ja käytännön ohjeita Berliiniin. Haluatko kantaa oman kortesi kekoon? Kirjoita helmestä, jonka kohtasit matkallasi ja jota suosittelet muillekin. Jaa muutkin hyödylliset kokemukset. Onko hihassasi hyvä käytännön vinkki liikkumiseen, yöpymiseen tai jonkin sudenkuopan välttämiseen. Kerro se muillekin. Laitetaan parhaat matkavinkit jakoon.

Katutaidetta Friedrichshain-Kreuzbergissä

Friedrichshain-Kreuzbergissä on Berliinin parasta katutaidetta. Kaupunginosalla on pitkä historia taiteen ja vastakulttuurien keskuksena, ja tämä näkyy katutaiteessa. Kaupunginosasta löytyy kaikkea suurista seinämaalauksista pieniin katutaideteoksiin. Alueella on myös useita gallerioita ja järjestetään katutaidefestivaaleja. Linkin takaa löytyy kartta ja kävelyreitti, jonka varrella on lukuisia kuulusia muraaleja. Reitti alkaa Ostkreuz S-Bahn -asemalta ja päättyy Gleisdreieckin asemalle.

fernwehmotive.de/en/street-art-map-berlin/

Nähtävää
Hyvä kesäisin
Rauhallinen

Pension Classic - Keskeinen ja pidetty majatalo Berliinissä

Pension Classic on loistava majatalo Berliinin keskustassa. Sijainti on erinomainen, aivan Wittenbergplatzin metroaseman vieressä ja muutaman askeleen päässä kuuluisasta KaDeWe-tavaratalosta. Huoneet ovat tilavia ja siistejä. Lähellä on monia baareja ja ravintoloita ja kauppoja. Vieressä on kätevästi Edeka-supermarket, ja hotellin edessä järjestetään muutamana päivänä viikossa viljelijöiden markkinat, joka on mukava bonus.

www.booking.com/hotel/de/classic-berlin.fi.html

Wittenbergplatz 5, Tempelhof-Schöneberg (kartalla)

Yöpyminen

Berliinin muuri

Berliinin muurin jäännöksiä

Kävin Berliinin muurilla viimeisimmällä Euroopan-matkallani. Se oli silmiä avaava kokemus. Pääsin näkemään omakohtaisesti Berliinin muurin historian ja sen vaikutuksen kaupunkiin. Sain myös nähdä muurin nykytilan ja sitä peittävät graffitit. Berliiniläiset ovat hyvin ylpeitä historiastaan, ja Berliinin muuri on iso osa sitä.

Jotkut eivät ehkä tiedä, että Berliinin muuri oli itse asiassa kaksi muuria, joiden välissä oli kuoleman vyöhykkeeksi kutsuttu suljettu ja ansoitettu alue. Ensimmäinen muuri rakennettiin vuonna 1961. Berliinin muuri purettiin lopulta vuonna 1989, ja kaupunki on siitä lähtien ollut yhdistynyt.

Berliinin muuri oli Euroopan poliittisen ja emotionaalisen kahtiajaon fyysinen symboli. Monet yrittivät paeta Itä-Saksasta muurin ollessa pystyssä, ja jotkut jopa kuolivat yrittäessään. Berliinin muuri muistuttaa kaupungin synkästä menneisyydestä, mutta se muistuttaa myös berliiniläisten vahvuudesta ja sitkeydestä.

Nykyään Berliinin muuri on suosittu nähtävyys, joka on pakollinen nähtävyys kaikille kaupungissa vieraileville. Monille se on toivon symboli ja muistutus siitä, että kaikki on mahdollista. Joillekin muille se on muistutus kaupungin synkästä menneisyydestä. Olipa mielipiteesi mikä tahansa, Berliinin muuri on ehdottomasti vierailun arvoinen.

www.visitberlin.de/en/berlin-wall

Nähtävää

Ravintola Nolle

Ravintola Nolle on oikea paikka, jos haluat syödä kuin oikea saksalainen. Tämä ravintola, joka sijaitsee aivan Friedrichstrassen rautatieaseman alapuolella, tarjoaa nopeaa, tuoretta ja herkullista saksalaista ruokaa siedettävään hintaan. Henkilökunta oli ystävällistä ja avuliasta, ja tunnelma oli pirteä ja viihtyisä. Currywurst ja schnitzel olivat kaksi suosikkiamme. Kannattaa ehdottomasti mennä!

www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187323-d1360111-...

Georgenstr. 203, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Hackesche Höfe - Yksi Berliinin trendikkäimmistä ostosalueista

Hackesche Höfen on ihastuttava pihakompleksi Berliinin keskustassa. Se on hyvin suosittu sekä turistien että paikallisten keskuudessa, ja viikonloppuisin siellä voi olla melko paljon väkeä. Sisäpihoilla on paljon taidetta, ja niiden yhteydessä on kahviloita, joten se on loistava paikka pitää taukoa nähtävyyksien katselusta ja rentoutua kahvin tai oluen äärellä. Siellä on myös paljon kauppoja, joissa myydään kaikkea matkamuistoista vaatteisiin ja kirjoihin. Ehdottomasti vierailun arvoinen!

www.hackesche-hoefe.de/en

Rosenthaler Str. 40, Berlin (kartalla)

Ruokailu
Ostokset

DDR Museo vie Neuvostoaikojen tunnelmiin

DDR-museossa kävijöitä odottaa mielenkiintoinen ja vuorovaikutteinen kokemus, joka tarjoaa loistavan tilaisuuden saada käsityksen siitä, miten ihmiset aikoinaan elivät Itä-Saksassa. Näyttelyt ovat vuorovaikutteisia ja mielenkiintoisia katsella, ja museo kokonaisuudessaan on erittäin opettavainen kokemus. Vaikka museossa voi olla ajoittain melko paljon väkeä ja sisäänpääsymaksu voi olla hieman kova, museossa käynti on lähes varmasti pakollinen kaikille Berliinin historiasta kiinnostuneille.

www.ddr-museum.de/en

Karl-Liebknecht-Str. 1, Berlin (kartalla)

Nähtävää

Vakoilumuseo - Spy Museum

Saksan vakoilumuseo on ehdoton vierailukohde kaikille vakoilun ja urkinnan historiasta kiinnostuneille. Museo tarjoaa interaktiivisten tehtävien, pelien ja kokeiden avulla kattavan katsauksen vakoilun maailmaan kautta aikojen. Museossa menee helposi kolmesta neljään tuntia erilaisiin näyttelyesineisiin ja aktiviteetteihin tutustuen. Museo sijaitsee kätevästi lähellä muita Berliinin suosittuja nähtävyyksiä, mikä tekee siitä oikein sopivan nähtävyyskierroksen osaksi Berliinissä.

www.deutsches-spionagemuseum.de/en

Leipziger Platz 9, Berlin (kartalla)

Nähtävää
Hyvä talvisin
Hyvä lapsiperheille

Classic Remise Berlin

Jos olet autojen ystävä, Classic-Remise Berlin on ehdoton vierailukohde. Täällä voi tutustua autokokoelmaan, jossa on sekaisin vanhoja ja uusia malleja, ja seurata, kun autoja korjataan korjaamossa. Parasta on, että sisäänpääsy on ilmainen, joten voit viettää paikkaan tutustuen niin paljon aikaa kuin haluat. Paikan päällä on myös ravintola.

remise.de/berlin

Wiebestrabe 36, Berlin (kartalla)

Nähtävää
Rauhallinen

Haus Schwarzenberg - Katutaidetta

Jos pidät katutaiteesta, Haus Schwarzenberg on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kyseessä on rakennuksen sisäpiha, jonka sisäänkäynti voi helposti jäädä kadulta huomaamatta, mutta kun sen löytää ei voi olla hämmästymättä kaikesta taiteesta jota on ympäri seiniä. Portaikoissa on erilaisia näyttelytiloja, indie-kahviloita ja lisäksi täällä on elokuvakahvila ja baari. Neurotitan jäi erityisesti mieleen, se on erinomainen kauppa muiden gallerioiden joukossa.

Rosenthaler Str. 39, Berlin (kartalla)

Nähtävää
Tekemistä
Ostokset

Urban Spree

Urban Spree on loistava paikka, jos pidät urbaanista taiteesta ja graffiteista. Paikka sijaitsee vanhassa teollisuuskompleksissa, joka on muutettu useiksi pieniksi ravintoloiksi, baareiksi ja yökerhoiksi. Koko alueella on eräänlaista festivaalitunnelmaa, ja siellä on paljon penkkejä, joilla istuskella aurinkoisina päivinä. Äänenlaatu keikalla ei ollut paras mahdollinen, mutta hyvä tunnelma korvasi tämän. Väkeä on yleensä yllin kyllin.

www.urbanspree.com/

Revaler Strabe 99, Berlin (kartalla)

Nähtävää
Tekemistä

Bier's Kudamm 195 - Currywurstravintola

Bier's Kudamm 195 on Berliinissä sijaitseva currywurstravintola, joka on toiminut jo useita vuosia ja niittänyt tänä aikana paljon mainetta. Ottaen huomioon, että paikan currywurst on ainakin minusta vain hyvää keskitasoa, Bier's Kudamm on yllättävän suosittu sekä turistien että paikallisten keskuudessa, mikä tarkoittaa, että se on täynnä väkeä aika ajoin. Hinnatkaan eivät ole halvimmasta päästä, mutta ruoan laatu on kuitenkin kaikesta huolimatta riittävän korkea, jotta vierailu on perusteltua, jos olet näillä kulmilla liikkeellä.

biers-currywurst.de/

Kurfürstendamm 195, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Klunkerkranich - Kattoterassi näkymillä yli Berliinin

Klunkerkranich on hyvin varjeltu salaisuus, joka löytyy Neukolln Arcaden -ostoskeskuksen katolta. Näkymät kaupungin ylle ovat henkeäsalpaavat, ja tunnelma täällä on rento ja konstailematon. Hinnat ovat kohtuulliset, mutta pysyttele baarissa nauttimassa auringonlaskusta ja juo jotain, mutta vältä ruokaa, sillä se on sekä kallista että alatasoista. Viikonloppuisin paikka on yleensä melko täynnä, joten jos haluat varmistaa, että saat hyvän paikan näköalalla, saavu paikalle mahdollisimman aikaisin.

klunkerkranich.org/

Karl-Marx-Strabe 66, Berlin (kartalla)

Tekemistä
Ruokailu
Hyvä kesäisin

Mauerparkin puisto ja kirpputori

Mauerpark on miellyttävä puisto, jossa kannattaa vierailla, varsinkin sunnuntaisin, jolloin siellä järjestetään Flohmarkt im Mauerpark -kirpputori. Tarjolla on monenlaista syötävää ja kauppatavaraa sekä elävää musiikkia ja viihdettä. Itse puisto on suuri, ja siellä on leikkikenttä, koripallokenttä ja avointa tilaa rentoutumiseen. Puistossa on aina jotain meneillään, olipa kyseessä sitten spontaani jalkapallo-ottelu, live-konsertti tai vain ihmisiä, jotka chillaavat auringossa.

www.flohmarktimmauerpark.de/

Bernauer Strabe 63, Berlin (kartalla)

Tekemistä
Ostokset
Hyvä kesäisin

Keisari Vilhelmin muistokirkko

Keisari Vilhelmin muistokirkko on ikoninen rakennus Berliinissä, jolla on suuri historiallinen ja tunnepitoinen merkitys. Kirkko vaurioitui pahoin pommituksissa toisen maailmansodan aikana, ja alkuperäisen rakennuksen rauniot on säilytetty muistomerkkinä sodan tuhoista. Muistokirkko on Länsi-Berliinin tärkeä maamerkki, ja berliiniläiset kutsuvat sitä lempinimellä "der hohle Zahn", joka tarkoittaa "onttoa hammasta".

www.gedaechtniskirche-berlin.de/

Breitscheidplatz 1, Charlottenburg, Berlin (kartalla)

Nähtävää

KPM Hotel & Residences

KPM-hotelli on yksi parhaista hotelleista, joissa olen yöpynyt. Se sijaitsee vaikuttavassa miljöössä, jossa on aiemmin toiminut posliinitehdas. Hotelli itsessään on tyylikäs ja moderni, se on lähellä julkista liikennettä (S-Bahn, Tiergarten) ja keskustaa. Hotellin huoneet ovat viihtyisiä, mukavia ja hiljaisia, ja sopivat myös liikuntarajoitteisille. Hotellin ravintolassa tarjoillaan hyvää ruokaa eikä aamiaisbuffetkaan anna aihetta valittamiseen, valinnanvaraa riittää.

www.booking.com/hotel/de/kpm-amp-residences.fi.html

Englische Str. 6, Charlottenburg-Wilmersdorf, Berlin (kartalla)

Ruokailu
Yöpyminen

Gotcha - Aasialaista fuusioruokaa Friedrichshainissa

Simon-Dach-Straße on monipuolinen ravintolakatu, ja sillä sijaitseva ravintola Gotcha on loistava paikka aasialaiselle fuusiokeittiölle. Ravintolan ruoka on herkullista ja mauiltaan vivahteikkaista, ja se on myös vegaani- ja kasvisruokailijaystävällinen. Gotchassa on myös mukava valikoima juomia. Kahdesta pääruuasta, kotitekoisesta limonadista, vedestä ja tipistä maksoimme 30 euroa, mikä on täysin ok. Jos etsit hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan, tämä paikka on tutustumisen arvoinen.

www.gotcha-restaurant.de/

Simon-Dach-Straße 6, Friedrichshain, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Panoramapunkt Berlin - Näköalapaikka kaupungin ylle

Kollhoff-tornissa, Potsdamer Platzin tuntumassa, sijaitseva Panoramapunkt Berlin on loistava paikka päästä katsomaan panoraamanäkymiä kaupungista. Silmänkantamattomiin ulottuvat maisemat ovat upeat, varsinkin kirkkaana päivänä, ja paikan päällä on myös pieni kahvila. Hissi on Euroopan nopein, ja se vie ylös näköalatasanteelle muutamassa sekunnissa. Hinta on kohtuullinen, oman reissumme aikana 7 euroa per nuppi tai 17 euroa per perhe (2 aikuista ja 2 lasta), eli halvempi kuin televisiotornissa.

www.panoramapunkt.de/

Kollhoff Tower, Potsdamer Platz 1, Berlin (kartalla)

Nähtävää
Hyvä lapsiperheille

Trattoria Focaccino - Aivan parasta italialaista ruokaa

Focaccino on pieni, viihtyisä italialainen ravintola, jossa on maittavat ruoat. Omistaja kertoi olevansa kotoisin Sisiliasta ja ylpeä siitä, että voi tarjota kotiseutujensa aitoa ruokaa. Ruokalistalla on erilaisia mereneläviä, maukasta itse tehtyä pastaa ja liharuokia sekä valikoima puna- ja valkoviiniä. Esimerkiksi tryffelipasta on aivan mahtavaa. Hinnat ovat hieman tavallista korkeammat, mutta ruoka on ehdottomasti joka sentin arvoista. Ravintola on aivan Charlottenburgin aseman vieressä.

www.focaccino.eu/

Stuttgarter Platz 16, Charlottenburg, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Berliner Unterwelten - Sodanajan maanalaiset bunkerit

Berliner Unterwelten tarjoaa kierroksia maanalaisiin tunneleihin ja bunkkereihin, joita käytettiin toisen maailmansodan ja kylmän sodan aikana. Kierroksista on yleisesti ottaen pidetty, ihmiset kehuvat oppaita, tiedon määrää ja yleistä kokemusta. Negatiiviset kommentit liittyvät lähinnä ryhmien kokoon. Täällä kävijöitä voi kiinnostaa myös myös aivan vastapäisellä viheralueella oleva jykevä betoninen bunkkeritorni, Flakturm G Humboldthain.

www.berliner-unterwelten.de/

Brunnenstrabe 105, Mitte, Berlin (kartalla)

Nähtävää

Berliner Kunstmarkt - Viikonlopun taidemarkkinat Museumsinselillä

Berliinin taidemarkkinat eli Berliner Kunstmarkt on oiva paikka löytää uniikkia, käsintehtyä taidetta ja käsitöitä. Markkinat pidetään joka viikonloppu (lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-17) Museumsinselin alueella lähellä DHM-museota, joten täällä on helppo käydä samalla kun tutustuu alueen museoihin. Tarjolla on luomuksia (maalauksia, valokuvia, koruja ja paljon muuta) niin paikallisilta kuin kauempaa tulevilta taiteilijoilta, ja hinnat vaihtelevat työstä riippuen.

kunstmarkt-berlin.com/

Am Zeughaus 1-2, Mitte, Berlin (kartalla)

Tekemistä
Ostokset

Circus Hotel - Maltillisesti hinnoiteltu ekohenkinen hotelli

Circus Hotel sijaitsee kätevässä ympäristössä, lähellä monenlaisia ruokailumahdollisuuksia ja kauppoja, ja sieltä on erinomaiset yhteydet julkisiin. Kahta samanlaista huonetta ei täällä ole, ja huoneissa on runsaasti tilaa ja mukavat sängyt. Aamiainen ei kuitenkaan yllä muun hotellin tasolle, ja meteli kadulta kuuluu jossain määriin huoneisiin. Kaiken kaikkiaan Circus on kuitenkin vaihtoehto edullisimmasta päästä varsinkin nuoremmille matkailijoille, jotka haluavat majoittua leppoisasti.

www.booking.com/hotel/de/the-circus.fi.html

Rosenthalerstrabe 1, Mitte, Berliini (kartalla)

Yöpyminen

Tempelhofer Feld - Puisto lentokentällä

Tempelhofer Feld on entinen lentokenttä Berliinissä, joka on muutettu virkistysalueeksi. Puisto on valtava ja avoin, ja siellä on runsaasti tilaa tehdä vaikka mitä. Täällä on kuuden kilometrin pituinen pyöräily- ja lenkkipolku, 2, 5 hehtaarin kokoinen grillipaikka, noin neljän hehtaarin kokoinen koirien ulkoilutuskenttä ja valtava piknikalue kaikille vierailijoille. Kävijät voivat tutustua puistoon ja oppia puiston menneisyydestä tai vain nauttia avoimesta tilasta ja kauniista näkymistä.

www.visitberlin.de/en/tempelhofer-feld-tempelhof-field

Tempelhofer Damm 1, Berlin (kartalla)

Tekemistä
Hyvä kesäisin

Hasir Ocakbaşı - Kebab-ravintola dönerin syntysijoilla

Hasir Ocakbaşı on Kreuzbergissa eli döner-kebabin syntysijoilla sijaitseva turkkilainen ravintola, joka tunnetaan autenttisista ruoistaan. Ruokalistalla on erilaisia kebabeja, pidejä (turkkilainen versio pizzasta) ja muita perinteisiä ruokia sekä valikoima kylmiä alkupaloja. Ravintolassa on rento tunnelma, ja palvelu on ystävällistä ja huomaavaista. Annokset ovat pieniä, mutta ruoka on tuoretta ja maukasta. Hasir Ocakbaşı on hyvä valinta rennolle aterialle Berliinissä ollessa.

www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187323-d715364-R...

Adalbertstrabe 12, Friedrichshain-Kreuzberg, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Rüya Gemüse Kebap - Kanakebapien parhaimmistoa

Rüya Gemüse Kebap on Charlottenburgin sydämessä sijaitseva pieni ravintola, joka tarjoilee Berliinin parhaita kanakebabeja. Kana on täydellisesti kypsennettyä, ja siinä on herkullinen savuinen grillin maku, ja vihannekset ovat tuoreita ja rapeita. Voileivät ovat suuria ja täyttäviä. Hinnat ovat erittäin kohtuulliset, ja täällä tarjotaan jopa ilmaista teetä aterian kanssa. Tämä on ilman muuta paikka, jonne kannattaa mennä Berliinissä kebapille.

www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187323-d15052626...

Otto-Suhr-Allee 19, Charlottenburg, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Pick n Weight Vintage Store - Second hand -vaatteita kilohintaan

Pick'nWeight myy vintage- ja käytettyjä vaatteita painon mukaan 4 eri pisteessä Berliinissä (osoitteet verkkosivuilla). Valikoimaa piisaa, ja kun kasoja ja rekkejä penkoo läpi, vastaan tulee arkivaatteita, suoranaisia karnevaalipukuja ja kaikkea siltä väliltä. Hintoja on kuutta eri luokkaa, ja hinta ilmaistaan värikoodein. Hinnat vaihtelevat 25 eurosta 85 euroon kilolta. Henkilökunta ei todellakaan ole hymyileväisintä sorttia, mutta he tietävät asiansa, kun kyse on vintage-vaatteista.

picknweight.de/

Alte Schönhauser Straße 30, Mitte, Berlin (kartalla)

Ostokset

Monster Kabinett - Robottiolentoja ja hyönteismäisiä petoja

Monster Kabinett on karmiva taidegalleria täynnä robottiolentoja, metalliveistoksia ja hyönteismäisiä petoja. Sitä ylläpitää Dead Pigeon Collective -taiteilijaryhmä, joka myös järjestää täällä tyylinsä mukaisia esityksiä. Galleria sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, piilossa kahden yltiöpäisellä määrällä katutaidetta täytetyn kujan päässä. Kun löydät sisäänkäynnin, todellinen hauskuus alkaa. Matka kellariin vie sinut mekaanisten kuriositeettien maailmaan.

www.monsterkabinett.de/

Rosenthaler Straße 39, Berlin (kartalla)

Nähtävää

Prinzessinnengarten Moritzplatz - Yhteisöpuutarha

Prinzessinnengarten Moritzplatz on yhteisöpuutarha, jolle pääsee Moritzplatzilta. Puutarha on yleisölle avoin, ja siellä paikalliset multapeukalot kasvattavat erilaisia vihanneksia, yrttejä, hedelmiä ja kukkia. Alueen biergartenista eli olutpuutarhasta voi ostaa vaikkapa kotitekoista limonadia, pizzaa ja kakkuja. Alue näyttää joka vuosi hieman erilaiselta viljelijöistä riippuen. Puutarhassa järjestetään aika ajoin kirpputori, jossa paikalliset myyvät itsetehtyjä tavaroita.

prinzessinnengarten-kreuzberg.net/

Prinzenstrabe 35-38, Kreuzberg, Berlin (kartalla)

Tekemistä
Hyvä kesäisin
Rauhallinen

Schwarzes Café - Aamiaista 24/7

Aamiaista tarjoillaan ympäri vuorokauden Schwarzes Cafessa, joka on legendaarinen vuonna 1978 perustettu instituutio Länsi-Berliinissä. Täällä myös David Bowie ja Iggy Pob hengasivat. Paikka on tunnettu rennosta ilmapiiristään, laajasta ruoka- ja juomavalikoimastaan sekä uniikista sisustuksestaan, joka on tyylikkään karu - juuri sopivalla määrällä asennetta, ja hinnat ovat edulliset. Ruoka on hyvää ja kohtuuhintaista, ja tarjolla on paikallista, eurooppalaista ja aasialaista ruokaa.

www.schwarzescafe-berlin.de/

Kantstraße 148, Berlin (kartalla)

Ruokailu

AquaDom - Akvaariotankki, jonka sisällä voi kulkea hissillä

AquaDom on valtava akvaario, joka sijaitsee Radisson Blue -hotellissa Berliinissä. Se on 25 metriä korkea ja 12 metriä leveä, ja siinä elää 1 500 erilaista kalaa. Kävijät voivat nousta hissillä säiliön sisälle katsomaan kaloja lähemmin (Berliinin Sea Lifen pääsylipulla, Sea Life on hotellin naapurissa) tai ihailla sitä vain ulkopuolelta. Hissi on hieman pienempi kuin miltä se näyttää ulkopuolelta. Kokemisen arvoinen, vaikka hieman kipurajoilla hinta olikin, 19 euroa maksoin Sea life -lipusta.

www.visitsealife.com/berlin/en/whats-inside/areas/aquadom/

Spandauer Str. 3, Berlin (kartalla)

Nähtävää

Vuokraa polkupyörä ja liiku sillä

Useimmat Berliinissä asuvat omistavat pyörän ja ajavat sillä kaikkialle, varsinkin kun sää on hyvä. Pyöräily on Saksassa erittäin suosittua - yli 75 prosenttia saksalaisista omistaa pyörän, ja kaikki osaavat ajaa pyörällä kunnolla, usein jo pienestä pitäen. Berliini on todella hyvä kaupunki pyöräilyyn, sillä jalkakäytävien rinnalla kulkee yöräteitä ja tietyt kadut on varattu yksinomaan pyöräilyyn. Suositukseni kaikille Berliinissä vieraileville on vuokrata pyörä.

www.berlin.de/en/getting-around/bikesharing/

Käytännön ohje

Lähde Piknikille johonkin Berliinin tuhansista viheralueista

Jos haluat viettää kauniin päivän ulkona, Berliinin julkiset puistot ovat juuri sinulle. Valittavanasi on yli 1000 viheraluetta, joiden joukosta löydät varmasti sopivan. Paikalliset viihtyvät mielellään piknikillä auringossa ruoan, juomien ja pelien parissa, joten miksi et liittyisi mukaan? Berliinin parhaita piknik-paikkoja ovat Spree-joen rannalla, Landwehrkanalilla, Treptower Parkissa, Tiergartenissa ja Tempelhofin kentällä, joka on puistoalueeksi muunnettu vanha lentokenttä.

www.visitberlin.de/en/blog/berlins-top-11-picnic-spots

Tekemistä
Hyvä kesäisin
Hyvä lapsiperheille

Toinen maailmansota ja juutalaisvainot

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää toisesta maailmansodasta ja holokaustista, Berliini on siihen oikea paikka. Kaupungissa on paljon muistomerkkejä ja museoita, jotka on omistettu juuri tälle historian ajanjaksolle. Holokaustin muistomerkki on ehdoton vierailukohde, samoin Juutalaismuseo sekä Juutalainen keskus ja Uusi synagoga. Muistutuksia sodasta löytyy myös kaikkialta kaupungista, katujen kompastuskivistä Kaiser Wilhelm Gedächtniskircheen ja erilaisiin sodan merkkeihin rakennuksissa.

Nähtävää

Berliinin julkinen liikenne

Julkista liikennettä on helppo käyttää, ja saatavilla on erilaisia lippuvaihtoehtoja. BVG-sovellus on hyvä tapa hankkia lippuja ja suunnitella reittejä. Saatavilla on turistilippuja niille, jotka vierailevat vain lyhyen aikaa, esimerkiksi 48 tunnin lippu ja viiden päivän lippu. Js matkustat perheen kanssa, turistilippu saattaa olla paras vaihtoehto, sillä voit säästää rahaa. Älä unohda ottaa passia tai lasten henkilöllisyystodistusta mukaan, sillä lippuja ostaessasi saatetaan kysyä lasten ikää.

www.bvg.de/

Käytännön ohje

LEGOLAND Discovery Centre

Perheemme kävi Berliinissä sijaitsevassa Legoland Discovery Centerissä, ja meillä oli varmaankin tuuria koska paikka ei ollut aivan täynnä. Berliinin miniatyyri-rakennukset olivat hienoja, ja lapset tykkäsivät aktivoida niiden eri alueita nappeja painelemalla. Kävimme myös ajelulla, joka kulki eri legomaailmojen läpi. Katsoimme myös 3D Lego-elokuvan. Huono puoli täällä oli oli se, että ruokailutila oli hyvin epäsiisti. Ja, tämä siis EI ole mikään "oikea" ja täysimittainen Legoland, vaan paljon pienempi sisätila.

www.legolanddiscoverycentre.com/berlin/en/

Potsdamer Strabe 4, 10785 Berlin (kartalla)

Tekemistä
Hyvä talvisin
Hyvä lapsiperheille

Designer Outlet Berlin

Designer Outlet Berlin on suosittu ostospaikka niille, jotka etsivät merkkituotteita alennettuun hintaan. Myymälöitä on suuri määrä (yli 80), ja tarjouksia on saatavilla ympäri vuoden. Outlet sijaitsee lyhyen matkan päässä Elstal Bahnhofin rautatieasemalta, ja Berliinin Zoologischer Gartenista kulkee busseja. Täällä on myös ravintoloita ja kahviloita. Myymälöissä on paljon erilaisia tuotteita (yli 100 eri brändiä), ja hinnat ovat erittäin kohtuullisia.

Alter Spandauer Weg 1, 14641 Wustermark (kartalla)

Ostokset

Paikallinen ruoka kiehtoo minua

Berliinissäkin ruoka oli kaikkea sitä, mitä olin toivonut ja enemmänkin. Aloitin kulinaarisen matkani perinteisellä eisbeinillä. Se oli herkullista. Sianliha oli kypsennetty täydellisesti ja hapankaali oli täydellinen lisuke. Maistoin myös maksaa omenaviipaleiden ja sipulirenkaiden kanssa. Maksa oli kypsennetty täydellisesti, ja omena toi ruokaan mukavaa makeutta. En saanut tarpeekseni herkullisesta ruoasta. Myös paikalliset juustot ja viinit olivat parhaita pitkään aikaan.

Ruokailu

Alexanderplatz

Berliinissä on paljon luonnetta ja siellä on aina jotain tekemistä. Yksi suosikkipaikoistani oli Alexanderplatz. Siellä on hienoja nähtävyyksiä, kuten Fernsehturm, Marienkirche ja Rotes Rathaus. Televisiotornin alapuolella olevalla aukiolla kaikki nuoret hengailevat kesäiltoina. Siellä on mahtava tunnelma. Neptunbrunnenin suihkulähde on myös lähellä, ja se on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

www.visitberlin.de/en/alexanderplatz

Alexanderpl. 1, Berliini (kartalla)

Nähtävää

Prenzlauer Bergin alue

Prenzlauer Bergissä on paljon historiaa, ja tutustuin täällä erilaisiin Berliinin muuriin ja sotaan liittyviin nähtävyyksiin. Ensin kävin Gedenkstätte Berliner Mauer -näyttelyssä. Oli todella mielenkiintoista oppia kadun historiasta ja nähdä erilaisia näyttelyesineitä. Seuraavaksi menin Mauerpark-puistoon, jossa on jäljellä pala muuria. Lopuksi kävin Berliner Unterweltenissä. Oli kiehtovaa oppia kaupungin maanalaisesta elämästä ja nähdä sota-ajan bunkkereita.

www.berlin.de/en/districts/prenzlauer-berg/

Osoite: Prenzlauer Berg, Berliini

Nähtävää

DDR Motorrad Museum - Moottoripyörämuseo

DDR-moottoripyörämuseo on loistava paikka oppia itäsaksalaisten moottoripyörien historiasta ja nähdä kauniita koneita tuolta aikakaudelta. Museo on suhteellisen pieni, mutta täynnä tietoa ja mielenkiintoisia näyttelyesineitä. Sisäänpääsymaksu on hyvin kohtuullinen, ja se on ilman muuta vierailun arvoinen kaikille moottoripyöristä kiinnostuneille. Pyörissä on tietoja maksiminopeudesta, tuotantovuosista ja kilometrimääristä, mutta kaikki kyltit eivät ole täydellisiä.

motorrad.ddr-museum.de/

Rochstrabe 14c, 10178 Berlin (kartalla)

Nähtävää

Berliinin olympiastadioni - Jalkapallo- ja konserttivenue

Berliinin olympiastadioni on suuri ulkoilmakatsomo, jossa on järjestetty urheilutapahtumia ja konsertteja yli 30 vuoden ajan. Stadion sijaitsee keskustan ulkopuolella, ja sinne pääsee U2-metrolinjalla. Stadionin alueella on faneille runsaasti tilaa. Katsojat löytävät paikkansa helposti, sillä jokaisella lipulla on selvästi ilmoitettu istumapaikan ja rivin numero. Tunnelma stadionilla on sähköinen. Jälkeenpäin voi kestää jonkin aikaa päästä takaisin metroasemalle kaikkien ihmisten takia.

olympiastadion.berlin/

Olympischer Platz 3, Berlin (kartalla)

Tekemistä

Pari päivää ei riitä alkuunkaan

Berliinissä on jokaiselle jotakin ikonisesta Brandenburgin portista vilkkaaseen yöelämään. Varaudu viipymään Berliinissä vähintään 4 päivää, jotta ehdit kokea kaiken, mitä tällä eloisalla kaupungilla on tarjottavanaan.

Käytännön ohje

Zsa Zsa Burger - Parempaa hampurilaista

Ravintolaa pyörittävä kaveri todella tietää, mitä tekee. Hampurilaiset ovat paksuja ja mehukkaita, tuoreista raaka-aineista valmistettuja, herkullisia ja tyylikkäästi koottuja. Bataattiranskalaiset olivat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Hampurilaisten lisäksi tarjolla on myös kanansiipiä ja valikoima oluita ja cocktaileja. Kaikenkaikkiaan ruoka oli todella maukasta ja juomat olivat isoja. Palvelu oli nopeaa. Ravintolassa oli tarjolla myös ainakin kolme vegaanista hampurilaista.

www.zsazsaburger.de/

Motzstrabe 28, Berlin (kartalla)

Ruokailu

Bleibtreu Berlin by Golden Tulip - Hotelli Kurfurstedamin lähellä

Sain tältä paikalta juuri sitä mistä maksoin - siisti ja mukava hotelli, hyvällä paikalla, kohtuulliseen hintaan. Huone, jossa yövyin, oli siisti, ja siinä oli hyvä sänky, vaikka sängyn lähellä ei ollutkaan pistorasioita, joista olisin voinut ladata kännykkää. Äänitaso oli ok, en kuullut suurempaa kadun melua huoneeseeni. Aamiainen ei sisältynyt maksamaani hintaan, mutta lähellä on runsaasti vaihtoehtoja. Kaverini mukaan hotellin buffetaamiainen oli kuitenkin hyvä.

www.booking.com/hotel/de/bleibtreuberlin.fi.html

Bleibtreustr. 31, Charlottenburg-Wilmersdorf, Berliini (kartalla)

Yöpyminen

Hostelli hyvällä paikalla - Grand Hostel Berlin Urban

Päätin majoittua Grand Hostel Berlin Urbaniin, joka oli paljon hotelleja halvempi vaihtoehto. Maksoin 80 € yhdestä yöstä yksityishuoneessa. Hostelli oli aivan Hermannplatzin metroaseman vieressä, jonne pääsi 20 minuutissa päärautatieasemlta. Bussi 171 lentokentälle pysähtyi aivan hotellin edessä, samoin kuin M41, joka kulki Potsdamer Platzille ja päärautatieasemalle. Yksityishuoneet olivat hyvää perushostellitasoa, ja muutenkin hostelli oli siisti ja viihtyisä. Perusmajoitukseen hyvä valinta!

www.booking.com/hotel/de/days-inn-berlin-city-south.fi.html

Sonnenallee 6, Neukölln, Berliini (kartalla)

Yöpyminen

Fernsehturm Berlin - Televisiotorni, josta näkee koko kaupungin

Näköala Fernsehturmista oli upea ja ylhäältä näki monia Berliinin nähtävyyksiä. Ylhäällä ol myös pyörivä ravintola, joka tuntui suositulta. Fernsehturm on tärkeä osa Berliinin historiaa, se rakennettiin Itä-Saksan aikana ja pyrki symboloimaan kommunismin voimaa. Täällä käydessä miinuspuoliin lukeutui se, että jono oli pitkä ja lippu oli melko kallis. Lippu kannattaa varata etukäteen ja päiväksi valita selkeä päivä, jotta 200 metrin korkeudesta näkee kunnolla pitkälle.

tv-turm.de/

Panorama­straße 1A, Berlin (kartalla)

Olympiastadion

Vuonna 1936 rakennettu Berliinin olympiastadion on valtava, ja siellä järjestetään nykyäänkin urheilu- että musiikkitapahtumia. Hitler vaikutti merkittävästi siihen, millainen stadionista tuli, ja antiikin rakennustyyli näkyy selvästi sen muodoissa. Suurieleisesti sen katsomot vetivät yli satatuhatta ihmistä. Pitkän väännön jälkeen stadion päätettiin kunnostaa. Stadion on helppo löytää ja saapua julkisilla liikennevälineillä. Kuumalla päivällä täältä ei juuri löydy viileä tai varjoisaa paikkaa.

olympiastadion.berlin/

Olympischer Platz 3, Berlin (kartalla)

Siegessäule-voitonpylväs - Saksan yhdistymissotien muistomerkki

Tutustu historialliseen Siegessäuleen, eli Voitonpylvääseen, Berliinin Tiergarten-puistossa! Tämä 67 metriä korkea muistomerkki, joka kohoaa ylväänä puiston yllä, kunnioittaa Preussin sotavoimien voittoja ja Saksan yhdistymissotia. Älä missaa kahdeksan metriä korkeaa Victorian patsasta pylvään huipulla, jota berliiniläiset kutsuvat hellästi nimellä "Goldelsen". Pylväälle pääsee maanalaisia tunneleita pitkin, ja rohkeimmat voivat kiivetä patsaan juureen ihailemaan upeaa näköalaa Tiergartenin yli.

en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Victory_Column

Großer Stern 1, Berlin (kartalla)

Keisari Vilhelmin muistokirkko

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche sijaitsee Berliinin ytimessä, ylellisellä "Ku’dammilla". Kirkko on vahvamuistutus kaupungin haavoittuvuudesta ja kestävyydestä: Kirkko rakennettiin 1890-luvulla, ja se kärsi vakavia vaurioita toisen maailmansodan aikana vuonna 1943. Sen rauniot aiottiin aluksi purkaa, mutta berliiniläiset päättivät säilyttää vaurioituneen päätornin sodan muistomerkkinä. Tänä päivänä se on yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä, symboloiden kaupungin kykyä jatkaa eteenpäin.

www.gedaechtniskirche-berlin.de/

Osoite: Breitscheidplatz, Berlin

Berliner Dom - Berliinin tuomiokirkko

Berliner Dom sijaitsee Spreeinsel-saarella (Museumsinsel), ja on tärkeä osa Saksan kulttuuriperintöä. Kirkko valmistui vuonna 1905, ja vaikka se vaurioitui toisen maailmansodan aikana, sen restaurointi on suoritettu huolella, ja lopputulos on henkeäsalpaava. Kirkon sisällä on vaikuttavia yksityiskohtia, kuten alttarit, saarnatuoli ja upea urut. Kirkko järjestää säännöllisesti urkukonsertteja ja sen kupolista aukeaa upeat näkymät yli Berliinin. Lustgarten, aivan lähellä, on hyvä paikka levähtää.

www.berlinerdom.de/

Am Lustgarten, 10178 Berlin (kartalla)

Charlottenburgin barokkilinna - Berliinin Versailles

Charlottenburgin barokkilinna on ehdoton must-see Berliinissä, ja sen historiallinen merkitys ja vaikuttava taidekokoelma tekevät vierailusta erittäin mielenkiintoisen. Linnassa pääsee sukeltamaan 1700-luvun ylenpalttiseen loistoon, jota erityisesti huokuu Altes Schloss, jossa linnna rakennuttanut Fredrik I ja hänen vaimonsa asuivat. Linnan vehreä puistoalue on avoinna yleisölle, ja siellä on mukava vilvoitella kesähelteellä. Älä unohda tutustua vastapäätä oleviin taidegallerioihin ja museoihin.

www.spsg.de/en/palaces-gardens/object/charlottenburg-pa...

Spandauer Damm 10, Berlin (kartalla)

Reichstag - Moderni valtiopäivätalo ja sen lasikupoli

Berliinin horisontista erottuu yksi erittäin merkittävä rakennus, joka on tunnettu sen ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja rikkaasta historiasta: Reichstag. Tämä maamerkki on Saksan liittopäivien koti. Lukemattomat turistit päivittäin vierailevat sen lasisessa kupolissa, kävelevät sitä reunustavia tasoja pitkin, ja ihailevat kaupungin yli levittäytyviä maisemia ja myös näkymiä alapuolella olevaan valtiopäiväsaliin. Paikka on niin suosittu, että liput on hyvä varata jo useampi viikko etukäteen.

www.bundestag.de/

Platz der Republik 1, Berlin (kartalla)

Kerro vinkkisi Berliiniin

Vinkkaa nähtävyydestä, shoppailukadusta, ruokapaikasta tai aktiviteetista – tai mistä tahansa kiinnostavasta tai matkailuarkea helpottavasta asiasta.

Vinkin otsikko (esim. paikan nimi):
Kerro parilla kolmella lauseella lisää:
( 0 / 500 merkkiä käytetty )
Valitse seuraavista vaihtoehdoista ne, jotka sopivat vinkkiisi:
Verkkosivujen osoite, josta saa lisätietoa:
Sijainti, mielellään katuosoite (tai karttakoordinaatit):
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti