Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Basaari Bodrumissa
Bodrumissa on basaari, jossa on kaupan kaikenlaista, ei kuitenkaan mitään yllättävän erilaista tai erityisen halvalla.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Bodrumissa

Ostokset

Bodrumissa on valtava määrä kauppoja basaarin alueella, ja siellä on myös muualla kaikenlaisia kauppoja. Ostosten suorittaminen ei ole siellä ongelma, eivätkä myyjät basaarissa huutele ihmisille enää yhtä hanakasti kuin takavuosina. Turkkilaisten turistien lisääntyminen näkyy sekä basaarissa että muualla, mutta edelleenkin ”Hello mate” ja ”Yes please” -tyylisiä kommentteja kuulee basaarissa etenkin kesän kuumimpina kuukausina.

Basaarissa on kaupan kaikenlaista, usein varsin kliseistä tavaraa, joka ei aina ole erityisen halpaa. Täällä on kuitenkin hyvin tarjolla nahkatuotteita, kuten vöitä ja sandaaleja, sekä koristeellisia astioita, kuten teesettejä, mattoja, koruja, kelloja ja elektroniikkatuotteita, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sekä kaikenlaisia elintarvikkeita, joista mausteet ovat suosittuja ostoksia. Tuotteiden tutkiskelu ei ole aivan helppoa, sillä myyjät tulevat häiritsemään heti, jos he äkkäävät, että edes katsoo heidän kauppaansa kohti. Toisaalta he antavat tietoa ja heidän kanssaan voi neuvotella hinnoista, mutta kannattaa pitää mielessä, että heidän asiansa on yrittää myydä asiakkaalle jotakin tämän tarpeista välittämättä.

Jahtisataman eli Marinan edessä olevassa katetussa pienessä ostoskeskuksessa on tyylikkäitä kauppoja. Siellä on hyvä Carrefour-ruokakauppa ja liikkeitä, joista saa muotia, koruja, hajuvesiä ja muuta vastaavaa. Sen kirjakauppa on hyvä paikka mennä hakemaan tarvikkeita puhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin, ja siellä niiden taso on kotimaata vastaava. Täällä myyjät eivät häiritse ollenkaan asiakkaita ja ovat kielitaitoisia.

Hyvä katu ostoksille on paikallisten käyttämä Atatürk Caddesi [kartalla] lähellä basaaria, ja sen varrella on kaikenlaisia liikkeitä. Siitä vähän eteenpäin merenrannasta poispäin sijaitseva linja-autoasema tulee Bodrumissa vieraileville tutuksi, ja sen takana oleva markkinapaikka on sekin varteenotettava shoppailupaikka. Siellä on kaupan normaaleja elintarvikkeita, mausteita, pähkinöitä ja myös tekstiilejä tiistaisin. Torstaisin ja perjantaisin on elintarviketori, joka on vilkkaimmillaan perjantaisin.

Elintarvikkeita Bodrumista saa monesta paikasta, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa. Linja-autoaseman takana olevan markkinapaikan yhteydessä oleva Tansas-valintamyymälä on hyvin varustettu, ja myös sataman ostoskeskuksen Carrefour on sekin hyvä ruokakauppa. Ruokakaupat ovat Bodrumissa yleensä avoinna klo 9–22.

Muutkin kaupat ovat hyvin auki Bodrumissa. Basaarin liikkeet ovat avoinna aamusta iltaan ilman mitään siestoja, ja muuallakin kaupungissa kauppa käy aamusta yömyöhään.

Bodrum Info -sivustolla on lisätietoa shoppailusta.

Ravintolan terassi
Bodrumissa on tarjolla entistä enemmän turkkilaisia ruokia, mutta jahtisataman edustalla voi syödä mistäpäin maailmaa tahansa tulevia ruokia.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Basaari on hyvä paikka syödä kaikenlaisia ruokia, ja myös jahtisataman terassiravintoloita on kymmenittäin. Eniten aitoja turkkilaisia ruokia ja kaikkein edullisimpia hintoja on luvassa linja-autoasemalla, sen lähiympäristössä sekä etenkin sen takana olevan markkinapaikan yhteydessä. Basaarissa ja sataman edustalla hinnat eivät ole mitenkään erityisen halpoja. Alkoholi ruokajuomana nostaa aterian hintaa melkoisesti, mutta monilla paikoilla basaarissa ja sataman edustalla kaikilla on anniskeluoikeudet. Linja-autoaseman ja sen takana olevan markkinapaikan yhteydessä harvalla paikalla on anniskeluoikeuksia.

Bodrumissa on tarjolla entistä enemmän turkkilaisia ruokia, mutta etenkin jahtisataman edustalla ja basaarissa voi syödä mistäpäin maailmaa tahansa tulevia ruokia. Basaarissa ja satamassa ovat tarjolla pihvit, pastat, pitsat, intialaiset ruoat, muut aasialaiset ruoat, kuten kiinalaiset, sekä hampurilaiset ja kansainvälisten pikaruokaketjujen ruoat.

Turkkilaiset ruoat ovat kuuluvat maailman parhaisiin, ja täällä ollessa kannattaa maistaa ainakin kerran aitoa turkkilaista ruokaa. Adana-kebab on tulinen, pitkulainen jauhelihasta valmistettava ruoka, joka grillataan tulella ja jonka yhteydessä tulee salaattia, riisiä ja joskus muitakin lisukkeita. Myös köfte eli lihapullat ja urfa eli adanan tyylinen mutta ei tulinen vaihtoehto ovat aitoja turkkilaisia annoksia, jotka ovat parhaimmillaan lautaselta, joskin niitä voi syödä myös pitaleivän välissä. Hyvä on kokeilla myös turkkilaista pitsaa eli lahmacun-nimistä jauhelihalla päällystettyä leipää, joka on parhaimmillaan markkinapaikan yhteydessä linja-autoaseman takana. Täällä etenkin oikean käden puolella, aivan Tansas-valintamyymälän edessä oleva Babanin Yeri -ravintola on erinomainen paikka maistaa lahmacunia. Kaksi pitsaa on ateria, joka täyttää useimmat. Sen kanssa tuodaan ilmaisena lisänä lautasellinen salaattia, joka Turkissa on aina erittäin maukasta. Yhdessä veden tai ayran-jogurttijuoman eli kaikkein tyypillisimmän turkkilaisen ruokajuoman kanssa tämä ateria maksaa pari euroa. Babanin Yeri on hyvä paikka myös muille aidoille turkkilaisille ruoille, kuten kebabeille.

Bodrumissa on tarjolla jonkin verran kasvisruokia, etenkin italialaisissa ja intialaisissa ravintoloissa, ja siellä on myös muutama kasvisravintola.

TripAdvisor listaa ja rankkaa Bodrumin ravintoloita.

Yöelämä

Bodrumin basaarissa on paljon baareja, jotka ovat avoinna aamuun asti. Cumhuriyet Caddesi -katu [kartalla] on basaarin pääbaarikatu, ja monella sen baarilla on merelle antavat terassit tai omat rannat. Olut maksaa täällä 8 liirasta ylöspäin per puoli litraa. Valittavana on niin baareja, jotka soittavat turkkilaista musiikkia, kuin niitäkin, joissa raikuvat samat hitit kuin muuallakin. Basaarin jälkeen tulee vastaan Halikarnas, ulkoilmadisko, joka aikoinaan mainosti itseään ”Välimeren äänekkäimpänä diskona”. Vaikka se onkin sittemmin hävinnyt desibelikamppailun muille, kannattaa sen äänekkyys ottaa huomioon majapaikkaa varatessa. Muualla kaupungissa on baareja ja illanviettopaikkoja melkoisesti, ja esimerkiksi Cevat Sakir -katu, joka johtaa linja-autoasemalta satamaan, on rento illanviettopaikka, ja Atatürk-katu on rauhallinen paikka illanvietolle. Kaupungin tyylikkäintä illanviettoa on jahtisataman edustalla, missä on lukuisia ravintoloita ja drinkkipaikkoja.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti