Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Delhin liikenne
Delhin liikenne koettuna vaappuvan riksataksin kyydissä. Ei heikkohermoisille.

Delhi

Delhi sijaitsee Intian pohjoisosassa ja sitä ympäröivät Pohjois-Intian osavaltio Uttar Pradesh idässä ja Haryana lännessä. Delhi on yksi parhaita lähtöpisteitä matkalle minne päin Intiaa tahansa ja sieltä lähtee jatkuvalla syötöllä lentoja kaikkiin maailman merkittävimpiin kaupunkeihin. Delhin keskilämpötila on väliltä +25°C - +46°C kesällä ja +2°C - +5°C talvella. Tästä johtuen parhaat matkustusajat Delhiin ovat joko keväällä helmikuusta huhtikuuhun tai syksyllä syyskuusta marraskuuhun.

Delhi on kuuluisa monista monumenteistaan ja arkeologisista kohteista, jotka kuvastavat sen entisaikojen suuruutta ja loistoa. Delhiin houkuttelevat myös sen monipuoliset pohjoisintialaiset ruuat. Delhillä on aikojen saatossa ollut lukuisia vallanpitäjiä ja niinpä sieltä saa nykyään niin rajput-, arabialais-, afgaani, mongoli-, kuin englantilaistyyppistäkin ruokaa. Myös shoppaajille Delhi on varsinainen runsaudensarvi. Tarjolla on niin antiikkia, käsitöitä, neuleita, koruja, nahkatuotteita, kivikaiverrustöitä, arvokiviä, silkkituotteita, puutuotteita kuin jalokiviä - vain joitain suosituimpia mainitakseni.

Delhi yhdistää kaksi eri maailmaa, uuden ja vanhan, joista kumpikin vakuuttaa omalla tavallaan. Turistit voivat mennä historialliselle kierrokselle vanhan Delhin Punaiseen Linnoitukseen, Qutub Minar -torniin, Jama Masjid -moskeijaan, Lotustemppeliin, ym. tai he voivat viettää aikaansa uuden Delhin kahviloissa ja baareissa.

Delhin nähtävyyksiä

Eräitä Delhin tunnettuja nähtävyyksiä ovat Intian Portti, Punainen Linnoitus, Chandni Chowk ja Lotus-temppeli.

Intian Portti on 42 metriä korkea kaarimonumentti vuodelta 1921. Se rakennettiin 70 000 Intian armeijan sotilaan muistoksi, jotka kaatuivat I maailmansodassa. Yli 13000 sotilaan nimet on kaiverrettu pitkin muuria. Punaisesta hiekkakivestä rakennettu Punainen Linnoitus on Delhin suurin monumentti. Sitä ympäröivän muurin pituus on yli kaksi kilometriä. Punainen Linnoitus kuuluu UNESCON maailmanperintöluetteloon. Chandni Chowk puolestaan on yksi Delhin vanhimmista ja vilkkaimmista markkinalueista. Se on täydellinen shoppauspaikka nimenomaan intialaisista tuotteista kiinnostuneille. Lotustemppeli on verrattain uusi, vasta vuonna 1986 rakennettu lootuksenkukan muotoinen rakennus Bahai-uskonnon harjoittamista varten. Rakennuksessa on vain yksi iso halli, jossa meditoidaan.

Delhi on paikka jossa myös lapsilla on mielenkiintoista tutkittavaa. Esimerkiksi Kansallinen Eläintieteellinen Puisto, joka tunnetaan myös Delhin Eläintarhana, on yksi niistä. Se on lähellä Purana Qilaa ja levittäytyy 214 eekkerin alueelle. Siellä on yli 2 000 eläin ja lintulajia paikoista kuten Afrikka, Amerikka, Australia ja jopa Aasia. Eläintarhan ympärillä on paljon vihreätä ja se on mainio piknikpaikka, etenkin talvella.

Vesiurheilu on yksi uusimpia villityksiä ja sitä on tarjolla Bhalwsa-järvellä Delhin koillislaidassa. Tarjolla on polkuveneitä, kajakkeja, kanootteja ja pikaveneitä.

Delhiin matkustavan kannattaa piipahtaa Delhin turisti-infon www-sivuilla. Sieltä löytyy lisää tietoa Delhin tarjonnasta.

Tapahtumat

Delhin tapahtumista eräs mielenkiintoinen festivaali on Holi, värien festivaali, jota juhlitaan täyden kuun päivänä "Phalguna" kuussa. Tässä juhlassa ihmiset levittävät värjättyä vettä tai jauhetta toistensa päälle ja tanssivat rummun tahtiin. Diwali on toinen festivaali jota juhlitaan ympäri Intian korostamaan valon merkittävyyttä muistona Raman herran karkotuksesta paluun kunniaksi. Voit nähdä talot valoilla koristeltuina toivottamaan tervetulleeksi Lakshmi Deviä. Koska Intia on sekulaarinen maa, yhtäläinen tärkeys annetaan myöskin Idu-ul Fitrin juhlimiselle - Juhla jota juhlitaan kokonaisen kuukauden paastoamisen ja uhraamisen jälkeen.

Taj Mahal Delhin lähistöllä

Asia jota ei voi olla mainitsematta puhuttessa Delhistä on sen vieressä sijaitseva kohde - Taj Mahal. Se on yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja sijaitsee Agrassa, 200 km päässä Delhistä. Valtias nimeltään Shah Jahan rakennutti sen rakkaansa Mumtaz Mahalinsa muistoksi, joka on haudattu Taj Mahalin sisälle. Näky Taj Mahalilta Yamuna-joelle on sykähdyttävä.

Lukijoiden kommentteja

Antiikin vieminen maasta lienee laitonta - ei siis kannata ostaa. /Jykä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti