Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Munchenin joulumarkkinat
Münchenissä Marienplatz-aukio raatihuoneen edessä on joulumarkkinoiden pääpaikka, ja kaikki siltä lähtevät kävelykadut ovat kojujen täyttämiä nekin.

Keski-Euroopan joulumarkkinat vuonna 2019

Keski-Euroopan joulutoreilla on todellista joulutunnelmaa marraskuun loppupuolelta jouluun ja joillain loppiaiseen asti. Euroopan-matkailun kohokohtia onkin vuoden loppupuolella vierailla ainakin yksillä Euroopan hienoimmista joulumarkkinoista.

Saksan joulumarkkinat ovat kaikkein perinteisimpiä, ja niitä on lähes joka kaupungissa. Suurissa kaupungeissa kuten Berliinissä ja Münchenissä lähes koko kaupunki muuttuu kuukauden päiviksi yhdeksi suureksi joulumaaksi. Wienin joulutorit Itävallassa kilpailevat Saksan markkinoiden kanssa puitteittensa hienoudella ja ilmapiirillään, ja joulumarkkinoita on myös muualla Itävallassa, kuten Innsbruckissa ja Salzburgissa. Itäisessä Keski-Euroopassa viime vuosikymmenen aikana myös Praha ja Budapest ovat kunnostautuneet normaalia parempien joulutoriensa ansiosta.

Keski-Euroopan joulutoreille on lyhyt matka. Gdańskiin ja Bremeniin lentää noin tunnissa, eikä Budapestiinkaan ole kuin parin tunnin lentomatka. Monet joulutorit ovat Suomen toreihin ja jouluhässäkkään nähden edullisia, ja erityisen edullisia ovat itäisen Keski-Euroopan kuten Prahan, Bratislavan ja Budapestin joulutorit, joilla glögilasin saa eurolla parilla. Alkoholipolitiikka kaikkialla Keski-Euroopassa on toisenlaista kuin Suomessa, ja siellä voi esimerkiksi kulkea glögilasi kädessään ja katsella vapaasti kojuja, eikä glögiä tarvitse ryypätä äkkiä jollain aidatulla alueella.

Joulutoreja pidetään 8.11.2019 alkaen, mutta kaikkein paras joulumarkkinoille on lähteä vasta marraskuun lopulla tai joulukuussa. Valtaosa Saksan joulumarkkinoista avataan 25.11., ja ne ovat avoinna ainakin 22.–24.12. asti, osa 1.1. asti. Viikonloput ovat aina vilkkaampia kuin viikot, mutta viikollakin voi alkuillasta olla vilkasta. Ohjelmaa on eniten viikonloppuisin ja iltaisin, ja monilla Keski-Euroopan joulumarkkinoilla on kuuluisia kuoroja esittämässä joululauluja ja muutakin unohtumatonta ohjelmaa. Ilmasto on Keski-Euroopassa arvaamaton, niin että siellä voi olla erittäin leutoa, mutta etenkin Münchenissä voi hyvinkin olla luvassa kovia pakkasia ja perinteistä joulutunnelmaa.

Jos mielii joulumarkkinoille jo marraskuussa, avataan niitä jo silloin erityisen paljon Itävallassa ja kuun loppupuolella Saksassa, mutta myös Budapestissa (8.11.), Prahassa ja Bratislavassa. Jo mielii matkaan vasta vuoden alussa, on etenkin Prahassa joulutoreja aina loppiaiseen asti. Loppiaiseen asti perinteisesti ovat jatkuneet myös Tallinnan joulumarkkinat, joilla saa myös vähän makua keskieurooppalaisista joulumarkkinoista.

Saksan joulumarkkinoilla Bremenissä
Saksa on Euroopan joulumarkkinoiden pääpaikka.
Kuva: Mikhail Markovskiy /Dreamstime.com

Saksan joulumarkkinoilla

Saksa on Euroopan suurin maa ja myös joulumarkkinoiden pääpaikka. Miltei joka paikkakunta Saksassa juhlistaa markkinoilla joulun saapumista, ja muutenkin tämä vuodenaika on varsinaista karnevaaliaikaa Saksassa. Monessa Saksan kolkassa juhlitaan samanaikaisesti jo kevään saapumista, sillä esimerkiksi Düsseldorfissa ja Kölnissä laskiaistiistaihin päättyvät karkelot alkavat joka vuosi 11. marraskuuta klo 11.11. Joulumarkkinat pyörähtävät useimmissa Saksan kaupungeissa täyteen vauhtiin noin kuukausi ennen joulua, ja Saksassa on hyvä käydä joulumarkkinoilla missäpäin maata tahansa. Kölnin joulumarkkinat alkavat vuonna 2019 marraskuun 25. päivä ja päättyvät 23.12.

Pieni Matkaopas Düsseldorfiin

Lyypekin joulumarkkinat (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Lyypekissä koko vanhakaupunki on marraskuun loppupuolelta lähtien joulua viettämässä.

Pohjois-Saksa: Lyypekki, Bremen ja Hampuri

Pohjois-Saksa on suomalaisille tuttu paikka, ja siellä on hyviä joulumarkkinoita, joille on helppo lähteä. Bremenin joulumarkkinat ovat lähellä, ja vaikka Ryanair ei talvisin lennäkään sinne Tampereelta, pääsee sinne lentäen Helsingistä alle tunnissa. Läheinen Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki, sen joulumarkkinat ovat vilkkaita ja niille saapuu kaupustelijoita kaikkialta Saksasta. Myös samalla seudulla pidettävät Lyypekin joulumarkkinat ovat kuuluisat.

Lyypekki

Lyypekki on suomalaisille tuttu kaupunki, ja siellä on mahdollista päästä hetkessä joulutunnelmaan. Koko vanhakaupunki on marraskuun loppupuolelta lähtien joulua viettämässä. Täällä eniten kojuja ja parasta tunnelmaa on Rathausmarkt-aukiolla, jolla on noin 150 kojua, mutta joulumarkkinoita on myös muualla, kuten Koberg-aukiolla ja St. Petri -kirkolla. Näiden lisäksi joulun ihmemaa laitetaan pystyyn Obertravenjoen rannalla.

Muualla kaupungissa Breite Strasse -kävelykatu sivukatuineen muuntuu marras-joulukuussa joulutoriksi. Tänne on hyvä tulla maistelemaan kaupungin päämakeista eli marsipaania. Kuuluisin sitä kauppaava liike on Niederegger. jolla silläkin on oma joulubasaari. Lyypekin joulumenot pyörähtävät käyntiin virallisilla avajaisilla 25.11., jolloin myös on klo 16.30 adventtikirkko Mariankirkossa ja sen jälkeen kulkue läpi vanhankaupungin St. Petrin kirkolle.

Lisää aiheesta: Lyypekin joulumarkkinat

Bremen

Koko Bremenin vanhankaupungin keskusta Marktplatz-aukion ympäristössä sonnustautuu joulutamineisiin marraskuun loppupuolelta lähtien, ja täällä jos missä pääsee hetkessä joulutunnelmaan. Rathaus-raatihuoneen eteen ilmaantuu tänäkin vuonna lähes 200 puukojua, jotka tarjoavat joulukoristeiden lisäksi hehkuviiniä, paahdettuja manteleita ja piparkakkuja, ja tätä pidetäänkin yhtenä Saksan parhaista joulumarkkinoista. Joulumeininkiä on muuallakin keskustassa, ja Böttcherstrasse-katu ja Schlachte-joenranta ovat nekin joulutunnelmissa. Vuonna 2019 joulumarkkinat pidetään 25.11.–23.12., ma–pe klo 10–20.30, la klo 10–21 ja su klo 11–20.30.

Lisätietoa: Bremenin joulumarkkinat  |  Pieni Matkaopas Bremeniin

Hampurin joulumarkkinat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hampurissa on myös nähtävissä kuuluisa lentävä joulupukki, joka lentelee joka päivä klo 16, 18 ja 20.

Hampuri

Hampuri on Euroopan suuria satamakaupunkeja, ja se on Bremenin tavoin leuto kaupunki, jossa harvoin on pakkasta ja jossa joulumarkkinoita voi mahdollisesti viettää suhteellisen leudoissa olosuhteissa.

Rathausplatzin eli Hampurin ytimen pääaukion joulutori on ehdoton paikka vierailla ennen joulua. Tämä muulloinkin hieno aukio tarjoaa ruokia, joulukoristeita ja kaikenlaista muuta kaupungin parhaiden nähtävyyksien ja shoppailukatujen vieressä. Paikalla kannattaa olla etenkin lauantaisin, sillä koko adventtikauden ajan silloin on kulkue, ja täällä on myös nähtävissä se kuuluisa lentävä joulupukki, joka lentelee joka päivä klo 16, 18 ja 20. Rathausplatzin joulumarkkinat pidetään 25.11.–23.12., klo 11–21, paitsi pe–la klo 22 asti.

Hampurissa on muitakin joulutoreja, jotka kaikki voi nähdä Hamburg Travelista. Erilaista tunnelmaa on luvassa Fleetinsel-saarella, jolla yhdistellään perinteistä Hansa-tunnelmaa ja Hampurin uusittujen satama-alueiden elinvoimaa. Tämä joulutori alkaa 26.11., ja se pidetään päivittäin klo 12–21.

Pieni Matkaopas Hampuriin

Berliini

Berliinissä on lukuisia joulumarkkinoita, ja siellä on mahdollista vierailla vaikka kymmenellä eri markkinapaikalla. Perinteisimpiin ja upeimpiin kuuluu Gendarmenmarkt-aukion joulutori, ja tämä onkin niin sijainniltaan kuin puitteiltaankin huippuluokan paikka valmistautua jouluun. Aukio, jolla sijaitsee kaksi samanlaista kirkkoa ja konserttitalo, on lähellä Stadtmitte-metroasemaa, Checkpoint Charlie -rajavartiota ja monia muita kaupungin kaikkein olennaisimpia nähtävyyksiä. Paikalla on kaikenlaista viihdyttävää kuten origami-mestari ja hatuntekijä, ja täällä on mahdollista syödä kojuista Michelin-tähtiravintoloiden kokkien ruokia.

Berliinin joulumarkkinat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Berliinin Alexanderplatzin joulutorilla voi luistella, ja siellä on "joulupyramidi", jota valaisee 5 000 lamppua.

Vuonna 2019 Gendarmenmarktin joulutori pidetään 25.11.–31.12., ja toisin kuin monille muille Saksan joulutoreille, sinne on muulloin kuin klo 11–14 pääsymaksu, joka tosin on vain euron ja jota ei vaadita alle 12-vuotiailta. Berliinin joulumarkkinoilla on hivenen erilaisia aukioloaikoja, mutta kuten Gendarmenmarktin joulutorikin, ne ovat toiminnassa suurin piirtein klo 11–22. Gendarmenmarktin joulutori on avoinna jouluaattona klo 11–18, ja 31.12. klo 11–01 siellä on erillistä ohjelmaa, jota seuratakseen pitää ostaa pääsylippu.

Erilaista nykyajan tunnelmaa on luvassa lähistön Alexanderplatzin joulutorilla. Koko tämä suuri aukio muuntuu joulutoriksi 25.11. alkaen, ja se on avoinna joulukuun 26. päivään asti (klo 10–22). Torin kohokohta on Euroopan suurin ”joulupyramidi”, jota valaisee 5000 lamppua. Täällä on mukava maistella illan pimetessä hehkuviiniä, ja jos illat tuntuvat kylmiltä, on täällä lukuisia tavarataloja ja ostoskeskuksia, joissa voi lämmitellä. Alexanderplatzilta pääsee helposti etenemään mihin tahansa muualle Berliiniin metrolla tai raitiovaunulla ja sinne on myös helppo tulla monelta eri suunnalta.

Charlottenburg on läntisen Berliinin tyylikkäimpiä kaupunginosia. Se tunnetaan etenkin oopperatalostaan, museoistaan ja palatsistaan, jonka pihamaalla pidetään yhdet koko maan tunnelmallisimmista joulumarkkinoista. Barokkipalatsin pihamaalla on hyvä viettää aikaa joulun alla, ja tämä on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille, sillä sen ”talvimetsä”, jossa on muun muassa karuselli ja junarata, samoin kuin ”taikateltta”, tekevät tästä joulutorista unohtumattoman perheen pienimmille. Nämäkin joulumarkkinat alkavat 25.11. ja päättyvät 26.12.

Berlin.de kertoo kaikista joulumarkkinoista ja myös muista jouluun liittyvistä tapahtumista.

Pieni Matkaopas Berliiniin

Nürnbergin joulumarkkinat Etelä-Saksassa
Nürnbergissä lapset voivat tehdä höyryvoimaimalla toimivalla karusellilla kierroksen.
Kuva: Photopassjonata /Dreamstime.com

Etelä-Saksa: München ja Nürnberg

Baijerissa ja muussa eteläisessä Saksassa on hyviä joulumarkkinoita, joilla saattaa olla kylmempää ja lumisempaa kuin Berliinin tai Pohjois-Saksan markkinoilla. Münchenin joulumarkkinat ovat maailmankuulut ja vetävät puoleensa suuren määrän ihmisiä ympäri maailman. Myös Nürnbergin joulumarkkinat ovat kaikkein tunnetuimpia ja pidetyimpiä alallaan koko maassa. Wienin joulutorit eivät jää näistä jälkeen, ja on vain makukysymys, mistä niistä eniten pitää.

München

Münchenin joulumarkkinat ovat yhdet Euroopan kuuluisimmat, suurimmat ja vilkkaimmat. Täällä Alppien juurella voi ennen joulua olla oikea talvi lumineen ja jopa parinkymmenen asteen pakkasineen, ja niiden, jotka mieluummin ottavat joulun vastaan valkeassa ja viileässä kuin leudossa ilmanalassa, kannattaa suunnata tänne.

Munchenin joulumarkkinat
Münchenin Viktualienmarkt-torilla on kaupan kohtuuhintaisia elintarvikkeita ja viinejä, ja sen tunnelma on erilainen kuin varsinaisilla joulutoreilla.

Münchenissä koko vanhakaupunki on yhtä joulumarkkinaa, mutta Marienplatz-aukio raatihuoneen edessä on pääpaikka, ja kaikki siltä lähtevät kävelykadut ovat kojujen täyttämiä nekin. Vierailla kannattaa myös viereisellä Viktualienmarkt-torilla, jolla ma–la on kohtuuhintaisia ruokia, kaupan normaalihintaisia elintarvikkeita ja viinejä ja muutenkin melko erilaista tunnelmaa kuin varsinaisilla joulutoreilla.

Münchenissä joulumarkkinakojuja on myös Englantilaisessa puutarhassa, jonka Kiinalaisen tornin (Chinesischer Turm) alapuolella on kojuja. Sendlinger Tor -aukio on paikka, jossa kannattaa käydä, Haidhausen (Ostbahnhof) on sekin joulumarkkinapaikka ja opiskelijoiden täyttämän Schwabingin joulutori pidetään Münchner Freiheit -pysäkin vieressä. Joulumarkkinat alkavat vähän eri päivinä, mutta osa alkaa 27. päivä, toiset vasta muutaman päivän myöhemmin ja osa vasta 29.11. Torien aukioloajat ovat suurin piirtein ma–la 10–21, su klo 10–20 ja 24.12. klo 10–14.

Pieni Matkaopas Müncheniin

Nürnberg

Eteläsaksalainen Nürnberg (englanniksi Nuremberg) tunnetaan Zeppelin-kenttänsä ja natsien puoluekokousten takia, mutta se on kunnostautunut myös viihteen saralla. Nürnberg mainostaa itseään Saksan ykkösjoulukaupunkina, ja sen vanhankaupungin joulumarkkinat ovat Saksan pidetyimmät ja kuuluisimmat.

Nürnberg on erityisen hyvä joulumarkkinapaikka perheille, sillä perheen pienimmät on otettu täällä hyvin huomioon. Lapset voivat täällä tehdä höyryvoimaimalla toimivalla karusellilla kierroksen ti–pe klo 14.30. Vuonna 2019 avajaisseremoniat pidetään 29.11. klo 17.30 ja joulukarkelot jatkuvat aina 24.12. asti, klo 10–21, mutta jouluaattona suljetaan jo klo 14.

Kaikki Saksan suuret joulumarkkinat:

Saksan kaikista joulumarkkinoista on tietoa aiheeseen erikoistuneella Christmas Markets -sivustolla.

Innsbruckin joulumarkkinat Itävallassa
Innsbruck on tunnettu monista korkeatasoista joulutoreista.
Kuva: Elisa Bistocchi /Dreamstime.com

Itävalta: Wien, Innsbruck ja Salzburg

Wien

Itävallan puolella Wienin joulumarkkinat ovat tunnelmaltaan samantyyliset kuin Müncheninkin, ja kaupungin joulumarkkinat alkavat normaalia aikaisemmin. Kuuluisimmat joulumarkkinat pidetään kaupungintalon vieressä Rathausplatz-aukiolla, ja täällä on aina suuri joulukuusi, suuri luistelurata ja paljon kojuja. Joulutori avautuu 15.11, ja se pidetään päivittäin 26.12. asti, su–to klo 10–21.30 ja pe–la klo 10–22.

Wienin joulumarkkinat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Wienin kuuluisimmat joulumarkkinat pidetään kaupungintalon vieressä Rathausplatz-aukiolla.

Puitteiltaan Rathausplatz-aukiotakin tavallaan hienommat ovat Spittelbergin alueen joulumarkkinat, sillä tällä kävelykatujen alueella on aivan ainutlaatuista tunnelmaa niin talvella kuin kesällä. Täällä on paljon ravintoloita, kahviloita ja baareja, joihin voi paeta lämmittelemään, jos ulkona tuntuu olevan liian viileää. Tämä joulutori avautuu jo 14.11., ja se pidetään 23.12.2019 asti ma–to klo 14–21, pe 14–21.30, la 10–21.30 ja su klo 10–21, Breite Gassen ja Stiftgassen välissä (metro: Volkstheater). Vuosi 2019 on juhlavuosi, sillä se on 25. kerta kun Spittelbergissä on joulumarkkinat.

Wienissä on paljon muitakin joulumarkkinoita, ja jos haluaa bongata niiden joukosta vielä sellaiset, joiden puitteet ovat ainutlaatuiset, on Schönbrunnin linnan joulutori tavanomaista paremmalla paikalla. Upeiden palatsirakennusten keskellä on mukava maistella Glühweiniä eli hehkuviiniä ja katsella tarjontaa 23.11. alkaen ja 26.12.2019 asti, päivittäin klo 10–21 (metro: Schönbrunn). Nykyään Schönbrunnin joulutori muuttuu 27.12.–5.1. väliseksi ajaksi uudenvuodentoriksi, ja sinne voi mennä päivittäin klo 10–18.

Tietoa kaikista Wienin joulumarkkinoista  |  Pieni Matkaopas Wieniin

Salzburg

Parin tunnin junamatkan päässä Wienistä sijaitseva Salzburg on tunnettu etenkin Mozartin kotikaupunkina ja Sound of Musicin takia. Sen ympäristö on talvikaudella suosittu laskettelupaikka, ja siellä pidetään joulumarkkinat 21.11.–26.12.2019. Joulutori on vanhankaupungin upeilla aukioilla, Domplatzin ja Residenzplatzin alueella. Joulutori pidetään noin klo 10–21, mutta kuten muutkin Euroopan joulutorit, se suljetaan alkuviikosta vähän aikaisemmin kuin loppuviikosta ja jouluaatosta tapaninpäivään on luvassa normaalia lyhyempiä aukioloaikoja. Salzburgin joulutoreilla on soittoa torstaisin ja lauantaisin klo 18.30, ja silloin soitetaan joulumusiikkia Domplatzilla 30.11. alkaen.

Pieni matkaopas Salzburgiin

Innsbruck

Salzburgista pari tuntia länteen, melko lähellä Müncheniä sijaitseva Innsbruck on Salzburgin kaltainen unelmien talvimatkakohde, ja se on tunnettu monista korkeatasoista joulutoreista. Niitä on vanhankaupungin upeimmilla paikoilla niin sanotun Kultaisen katon tuntumassa, vanhankaupungin vieressä Maria-Theresien-Strassella ja Marktplatzilla ja myös ylhäällä Hungerburgissa toisella puolella jokea pidetään viehättävät joulumarkkinat. Vanhankaupungin pääjoulutori, joka on Kultaisen katon tuntumassa avataan 15.11., ja muut torit avataan vähän eri aikoihin, osa jo 15.11, toiset 25.11. ja on myös joulutoreja, jotka avataan vasta 27.11. Niillä on vähän erilaisia aukioloaikoja, mutta klo 11–21 on tyypillinen joulutoriaika. Hungerburgin joulutori ja valtaosa muista toreista suljetaan 23.12., mutta Maria-Theresien-Strassen joulutori jatkuu aina 6.1. saakka.,

Pieni Matkaopas Innsbruckiin

Gdanskin joulumarkkinat Itäisessä Keski-Euroopassa
Gdańskin joulutori pidetään Targ Węglowy -aukiolla niin sanotun kultaisen portin vieressä.
Kuva: Patryk Kosmider /Dreamstime.com

Itäisen Keski-Euroopan joulumarkkinoita

Monet Saksan itäpuolella sijaitsevat Keski-Euroopan kaupungit ovat 30 vuotta sitten tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen ottaneet asiakseen pitää saksalaistyylisiä joulumarkkinoita, ja monessa hienossa kaupungissa voi ottaa joulun vastaan huomattavasti edullisemmin kuin Saksassa tai Itävallassa. Puolan Gdańsk on lyhyen lennon päässä Suomesta, Krakova on ihanteellinen paikka joulumarkkinoille, Praha on monelle tuttu paikka, jonne on helppo koska tahansa lentää, joulumarkkinoidensa puolesta Bratislava on edullinen vaihtoehto Wienille ja Budapest on joulumarkkinapaikka vailla vertaa.

Gdańsk

Gdańsk sijaitsee lyhyen lennon päässä Suomesta, ja Wizz Airin koneet lentävät alle tunnissa Turusta Puolan Itämeren-rannikolle. Gdańskin joulutorille ei kannata lähteä vielä marraskuussa, sillä perinteisesti se avataan vasta marras-joulukuun vaihteessa, ja vuonna 2019 se pidetään 30.11.–23.12 päivittäin klo 11–20 (pe ja la klo 21 asti).

Itse joulupukki vierailee Gdańskin joulutorilla, ja täällä on myös joulukuusi Suomesta, joskin niitä on muistakin maista. Markkinat pidetään Targ Węglowy -aukiolla niin sanotun kultaisen portin vieressä, ja suuri joulukuusi on nähtävissä Długi Targ -aukiolla tästä muutaman sadan metrin päässä pääkadun varrella.

Pieni matkaopas Gdańskiin

Krakova

Puolan hienoin kaupunkilomakohde on eteläisessä Puolassa sijaitseva Krakova. Sen joulutorit avataan 29.11. ja ne päättyvät 7.1. Joulutorin pitopaikka on itsestään selvästi kaupungin keskusaukio, joka on onkin yksi Euroopan suurimpia aukioita ja jonka keskellä on hieno vanhanajan kauppahalli.

Krakova on erinomainen lomakohde talvella, sillä siellä on yleensä talvisin lunta ja siellä on hyvää talvitunnelmaa muulloinkin kuin joulumarkkioiden aikaan. Krakovaan on helppo matkustaa Suomesta suorilla lennoilla, ja se on usein esillä yhtenä Euroopan edullisimpana kaupunkilomakohteena.

Pieni matkaopas Krakovaan

Praha

Melkoisesti Saksan joulumarkkinoita muistuttavat Prahan lukuisat joulutorit, joita alkaa ilmaantua eri puolille kaupunkia marraskuun loppupuolella. Hinnat ovat kuitenkin Saksan ja Wienin markkinoita edullisempia: glögilasin saa reilulla eurolla ja bratwurstin kahdella. Erilaiset joulumarkkinat ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan, ja siellä on myös toreja, joille voi nopeasti siirtyä metrolla tai ratikalla. Vuonna 2019 Prahan joulutoreista ensimmäinen eli Náměstí Mírun joulutori avautuu 20.11. mutta keskustan joulutorit avataan tänä vuonna vasta 30.11. ja ne suljetaan viimeistään 6.1.

Prahan joulumarkkinat
Prahan lukuisilla joulutoreilla hinnat ovat Saksan ja Wienin markkinoita halvempia.

Prahassa kannattaa ainakin vierailla Staroměstské náměstín eli vanhankaupunginaukion torilla (30.11.–6.1. ma–su klo 9–19, pe ja la klo 20 asti), _Náměstí Republikyn torilla vanhan- ja uudenkaupungin välissä (30.11.–29.12. ma–su klo 10–19) ja siitä muutaman sadan metrin päässä sijaitsevalla Václavské náměstílla (30.11.–6.1. ma–su klo 9–19, pe ja la klo 20 asti), jolla nykyisin on kojuja sekä vanhankaupungin päässä että toisessa, Muzeum-metroaseman ja kansallismuseon puoleisessa päässä. Václavské náměstín vanhankaupunginpuoleisessa päässä on myös Havelskán torikatu, joka on tori ympäri vuoden mutta joka ennen joulua saa uutta ilmettä. Uusi tori on I.P.Pavlova -metroaseman vieressä oleva Tylovo Náměstín joulutori [kartalla], joka pidetään 26.11.–24.12. klo 10–19. Tienoo on erinomainen paikka myös mennä ravintolaan syömään, sillä joulutorin ohi kulkevalla Bělehradská-kadulla on useita hyviä erilaisia ravintoloita.

Tšekin suurin joulukuusi tuodaan perinteisesti perinteisesti joka vuosi vuoristosta vanhankaupunginaukiolle, ja sen valot sytytetään joka ilta klo 17. Vanhankaupunginaukiolla on ohjelmaa pitkin päivää, ja siellä on kuoroja ja tasokkaita musiikkiesityksiä luvassa. Vanhankaupunginaukiolla on perinteisesti myös eläimiä talleissa, ja lapset pääsevät niitä katselemaan ja koskettelemaan.

Pieni Matkaopas Prahaan

Bratislava

Slovakian pääkaupunki Bratislava on sekin paikka, jossa on joulumarkkinat, mutta ne ovat melko pienet. Tämä lähellä Wieniä sijaitseva kaupunki on hintatasoltaan edullinen, ja hommaa helpottaa siellä se, että käytössä on euro. Bratislavan joulutorit pidetään vanhankaupungin suurimmilla aukioilla, ja täällä on viikonlopun tungoksista huolimatta melko rauhallista Wienin ja Saksan joulumarkkinoihin verrattuna. Vuonna 2019 Bratislavan joulutorit pidetään 22.11.–22.12. päivittäin klo 10–22.

Pieni Matkaopas Bratislavaan

Budapest

Parin tunnin matkan päässä sekä Bratislavasta että Wienistä sijaitseva Budapest on hyvä joulumarkkinapaikka sekin, ja kuten Prahassa ja Bratislavassakin, hinnat ovat edullisia. Ilmat voivat kuten Prahassakin ennen joulua olla hyvin leutoja, tai sitten voi olla paukkupakkanen.

Keskustan Vörösmarty tér -aukio, jolle pääsee metrollakin, on pääjoulutori, ja tänne ilmaantuu yli 100 puukojua 8.11. alkaen. Joulutori kestää 1.1. saakka ja myyntikojut on avoinna suunnilleen klo 10 alkaen viikonpäivästä riippuen klo 20–22 asti.Täällä on melkoisesti kaikenlaista käsityötorista ohjelmaan, ja aikatauluun ja tapahtumiin kannattaa tutustua jonkin verran verkkosivuilla etukäteen.

Pieni Matkaopas Budapestiin

Lisää asiaa joulumarkkinoista

Christmas Markets kertoo myös joulumarkkinoista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Mikhail Markovskiy, Traveljunction, Justus Blümer, Thomas Quine, Photopassjonata, Elisa Bistocchi, Nico Paix ja Patryk Kosmider,
2019/11

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Muokattu: 8.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti