Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Koh Phra Thong, Thaimaa
Kirjoittajan kuvaTeksti:
Maria Ojajärvi
Ekomatkaajat
Koh Phra Thong, Thaimaa (täyskuva)
Kirjoittajan kuvaTeksti:
Maria Ojajärvi
Ekomatkaajat
Ekomatkaajia
Koh Phra Thong sopii etenkin luonnonsuojelusta ja vastuullisesta majoittumisesta kiinnotuneille.

Koh Phra Thong, Thaimaa

Tunnetusta turistikohde Khao Lakista 60 kilometriä pohjoiseen, sijaitsee todellinen paratiisisaari – Koh Phra Thong. Vaikka Koh Phra Thong on monille tuiki tuntematon, on se 80 neliökilometrin kokoisena kuitenkin Thaimaan neljänneksi suurin saari. Siellä asuu ympärivuotisesti silti vain noin 600 ihmistä, ja turistikaudella kourallinen majoitusalan toimijoita. He keskittyvät ekoturismiin.

Luonto ja eläimet

Koskematonta ja monipuolista luontoa saarella riittää yllin kyllin.

Jos olet joskus Avara luonto -ohjelmaa katsellessasi haaveillut pääseväsi itse näkemään savannin elämää, merikilpikonnia pesimässä rannoilla, kauniin koralliriutan merieläimineen tai mangrove -sademetsää, niin arvaappa mitä? - Koh Phra Thong -saarella pääset kokemaan kaiken tämän, samalla kertaa. Koh Phra Thongilla pääset myös viettämään rauhallista rantalomaa ilman että sinun tarvitsee saapua rannalle aamun sarastaessa varaamaan paikkasi. Koh Phra Thongin melkein 20 kilometriä pitkältä tyhjältä rannalta löydät varmasti oman sopukan.

Koh Phra Thongin saarella esiintyy sekä uhanalaisia merikilpikonnalajeja että eri lintulajeja, jotka pesivät Kaakkois-Aasiassa vain Koh Phra Thongilla. Saarella törmäät usein myös Kaakkois-Aasian makakiapinoihin, moniin eri sammakkolajeihihin, paikalliseen kaurislajiin sekä värikkäisiin käärmeisiin, jotka ovat kuitenkin harmittomia. Saarella elää myös myrkyllisiä kuningaskobria, mutta ne vierastavat ihmisiä ja viihtyvät omissa oloissaan.

Koh Phra Thongin saarella esiintyy uhanalaisia merikilpikonnalajeja.

Kenelle Koh Phra Thong sopii

Lomailu Koh Phra Thong -saarella sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin, yksinmatkaajista aina perheellisiin, mutta etenkin niille, jotka ovat kiinnostuneita luonnonsuojelusta ja vastuullisemmasta majoittumisesta.

Lapsiperheiden vanhemmat voivat olla rannallakin melko huoletta ja antaa lapsien leikkiä ja uida matalassa, vasta etäämpänä rannasta syvenevässä merivedessä. Koh Phra Thong ei välttämättä ole liikuntarajoitteisille paras vaihtoehto, koska päällystettyjä teitä saarella ei juuri ole ja koska rantautuminen veneestä saarelle tapahtuu ihan rantavedessä.

Saapuminen Koh Phra Thong-saarelle
Ainoa tapa päästä Koh Phra Thongille on vesiteitse.

Miten Koh Phra Thongille pääsee

Saarelle ei voi lentää, joten ainoa tapa päästä sinne on vesiteitse. Nopeiten Koh Phra Thongille pääsee Phuketin kautta, josta ajetaan ensin Khuraburiin noin 3,5 tunnissa, ja sitten jatketaan veneellä satamasta saarelle noin tunti.

Esimerkiksi lento Phuketiin ja siitä taksilla Khuraburi -kylän satamaan, josta pitkähäntäveneellä Koh Phra Thong -saarelle, on varmaan vaivattomin vaihtoehto. Tämä on toki myös kallein vaihtoehto ja rahaa säästyy jo huomattavasti siinä, jos ottaa aamubussin Phuketista Khuraburiin, mikä maksaa noin 3 euroa / hlö. Majoittaja järjestää tarpeen tullen kaikki kuljetukset Thaimaan sisällä, mikäli haluaa matkustaa mahdollisimman helposti saarelle.

Bungalowi, Koh Phra Thong
Majoittuminen Koh Phra Thongilla tapahtuu omassa bungalowissa.

Majoittuminen, ruoka, ostokset ja paikallinen kulttuuri

Majoittajia saarella on vain muutamia ja majoittuminen tapahtuu kaikkialla omassa bungalowissa, jossa on perusvarusteet kuten suihku, wc, sänky, tuuletin ja huoneessa hieman säilytystilaa. Bungalowien terassilla on riippumatto, jossa voi nauttia päivänokoset kuumimpaan aikaan päivästä. Saarella ei ole sähköverkkoa, joten päivällä sähkön saaminen on rajattua ja auringon laskiessa sähkö tuotetaan generaattorien avulla asiakkaiden tarpeisiin, mikä on riittävästi.

Thaimaalaista ruokaa
Koh Phra Thongilla ruoassa maistuu oikea thaimaalainen keittiö.

Ruoka saarella on taivaallista ja siinä maistuu oikea thaimaalainen keittiö. Jokainen majoittaja tarjoaa ruokaa aina aamusta iltaan asti ja erilaisia virvokkeita, joten lomalla ei tarvitse pohtia jääkö nälkäiseksi vai ei. Etenkin paikalliset tuoreista hedelmistä tehdyt smoothiet ja juomat ovat niin herkullisia, että niitä jää kaipaamaan vielä saarelta lähdettyään.

Saarelle mentäessä on hyvä varata mukaan käteistä, koska kortit eivät saarella toimi. Ostosmahdollisuudet ovat todella vähäiset ja lähin isompi kauppa löytyy Takua Pa:sta. Virvokkeita ja pientä snacksia löytyy saaren kylän pienestä kaupasta, mutta siltä ei kannata odottaa suuria.

Saaren paikalliset ihmiset ovat hyvin auttavaisia, ystävällisiä ja kohteliaita, mutta toisin kuin turistikohteissa, he ovat aivan tavallista väkeä. Paikalliset käytöstavat on hyvä osata ja huomioida varsinkin saarella kierrellessä, paikallisessa ravintolassa ruokaillessa ja paikallisen kotona yöpyessä.

On hyvä muistaa peittää olkapäät sekä polvet ja käyttää säädyllisiä vaatteita. Thaimaassa ruokaa pitää jättää lautaselle. Jos lautasesi on ruokailun jälkeen tyhjä, on se merkkinä siitä, että olet edelleen nälkäinen eikä emäntä osannut antaa sinulle tarpeeksi suurta annosta. Jokaisessa tilanteessa kannattaa hymyillä. Hymy on merkki kunnioituksesta ja toisen huomioon ottamisesta.

Kilpikonnien tarkkailua
Merikilpikonnien ruokailukäyttäytymisen tarkkailu kuuluu suojeluprojektiin osallistuvien ohjelmaan.

Ajanvietteet

Jos kaipaat aktiivisempaa menoa lomalle, saarella toimii joka vuosi joulu-maaliskuussa merikilpikonnien suojeluprojekti yhteistyössä Horizon Eco Resort -majoitustoimijan kanssa. Tähän projektiin voit osallistua vapaaehtoisena Suomen Ekomatkaajat Oy:n kautta. Projektissa pääset todella vaikuttamaan ja antamaan oman näkyvän panoksesi mm. rantojen puhtauden eteen. Kun roskat on siivottu pois rannoilta, merikilpikonnat pääsevät pesimään niille esteettä. Projektissa pääset myös kävelemään aamuisin kilometrien pitkää tyhjää hiekkarantaa kaikessa hiljaisuudessa sekä päivisin tarkkailemaan konnien ruokailukäyttäytymistä lähellä olevalta kukkulalta kirjaten havainnot ylös.

Vaikka majoitustoimijoita saarella on vain muutama, niin jokainen niistä tarjoaa myös aktiviteetteja, kuten snorklausretkiä paikalliselle koralliriutalle, yökävelyjä tutkimaan saaren savannin elämää ja myös retkiä vehreämmälle Koh Ra -saarelle. Myös majoitustoimijoiden rannoilla olevat kajakit ovat asiakkaiden vapaassa käytössä. Niiden kanssa voi vaikka käydä melomassa nousuveden aikaan mangrovetsän joenuomalla tai lähteä omatoimiselle tutkimusretkelle läheisille saarille. Majoittajien henkilökunta on aina käytettävissä ja heiltä voi kysyä parhaat vinkit, mitä tehdä juuri sillä hetkellä.

Kajakeilla voi lähteä vaikka omatoimiselle tutkimusretkelle läheisille saarille.

Paras aika matkustaa ja ilmasto

Koh Phra Thongilla matkustuskausi sijoittuu marras-huhtikuulle. Toukokuun alussa vähän ennen sadekauden alkua käytännössä kaikki majoitustoiminta loppuu, käynnistyäkseen jälleen marraskuussa.

Turismia esiintyy saarella hyvin vähän ja majoituskapasiteetti on pieni, joten voit nauttia lomastasi huoletta, ilman tarvetta murehtia onko saarella liikaa ruuhkaa. Toki, kun majoituskapasiteetti on pieni, niin aina kannattaa ajoissa varmistaa, että haluamalle loma-ajankohdalle löytyy majoituspaikka. Etenkin joulu- ja tammikuu ovat suosittuja kuukausia.

Sää ja ilmasto ovat koko matkustuskauden mitä parhaita, ja sateita esiintyy hyvin vähän. Pieniä trooppisia ukkoskuuroja saattaa esiintyä ajoittain, mutta kuurot virkistävät kostean kuumaa ilmaa paljon ja sateen jälkeen luonto herää eloon aivan uudella tavalla. Saaren rannat sijaitsevat Andaman-meren puolella ja saarella saattaa ajoittain tuulla paljon. Tuulisuus ei kuitenkaan aiheuta isompaa aallokkoa rannoille, joissa monet majoittajat toimivat.

Teksti ja kuvat: Maria Ojajärvi /Ekomatkaajat
2021/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti