Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Ljubljana
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kolmoissiltoja
Osa Kolmoissilloista (Tromostovje)
Ljubljanan keskustassa.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana on lumoava pikkukaupunki, jolla on suuri sydän!

Ljubljana on Slovenian pääkaupunki ja suurkaupunki, joka on kuitenkin säilyttänyt pikkukaupungin charminsa. Ljubljanassa on historiallisia aarteita rinnakkain nykyajan mukavuuksien kanssa. Ljubljana tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia. Ljubljana on Slovenian kulttuuri-, tiede-, kasvatus-, talous-, teollisuus-, politiikan ja hallinnollinen keskus. Kaupungin kehitystahtia ei voi kuin kunnioittaa.

Ljubljana ja sitä ympäröivät alueet ovat olleet maantieteellisesti ja historiallisesti keskeisellä paikalla eri kulttuurien kohtauspisteessä. Monet valloittajat ovat asuneet aikansa alueella. Suuri väestön vaihtuvuus ja eri kansojen jättämät jalanjäljet ovat luoneet rikkaan historian ja monimuotoisen kulttuurin. Ljubljana pursuaa vanhan ajan charmia ja nykyaikaista tuoreutta. Se näyttää suorastaan säteilevän vilpitöntä vieraanvaraisuutta, mikä tekee kaupungista yksinkertaisesti vastustamattoman.

Nähtävyyksiä

Vaikka Ljubljana on pieni, siellä on paljon nähtävää. Useimmille nähtävyyksille pääsee helposti jalan tai käyttämällä kaupungin tehokasta ja yllättävän edullista joukkoliikennettä. Tunnettuja nähtävyyksiä ovat mm. Pyhän Nikolauksen katedraali, Kolmoissilta, Ljubljanan linna, Kansallismuseo ja Tivoli-puisto.

Pyhän Nikolauksen katedraali (Stolnica-svetega-Nikolaja). Ljubljanassa on vain yksi katedraali, mikä on harvinaista Eurooppalaiselle kaupungille. Toinen mielenkiintoinen piirre katedraalissa on, että sen tyyliä on muutettu aikojen saatossa. Alkujaan katedraali rakennettiin romaanisen tyylin mukaiseksi. Kuitenkin 1361 sattuneen tulipalon jälkeen tyyli muutettiin goottilaiseksi. Vuonna 1701 katedraalin tyyli muutettiin jälleen kerran, tällä kertaa barokkilaiseksi, niin sisältä kuin ulkoa. Nykyään katedraali, sen vihreä kupoli ja kaksoistorni voidaan nähdä melkein mistä kaupungin osasta tahansa. Katedraali sijaitsee Kolmoissillan lähellä, Vodnikin aukiolla.

France Prešeren patsas
Slovenian tunnetuimman runoilijan France Prešeren patsas lähellä Kolmoissiltoja.

Kolmoissilta (Tromostovje) on kolmesta toisiaan lähellä olevasta erillisestä sillasta koostuva valokuvauksellinen kohde Ljubljanan keskustassa. Siltojen luota löytyy myös Slovenian tunnetuimman runoilijan France Prešeren patsas (kuvassa). Valtaosa Ljubljanan nähtävyyksistä sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien päässä Kolmoissillasta.

Ljubljanan linna (Ljubljanski grad) on keskiaikainen linna, joka sijaitsee kukkulalla, josta on näkymä Ljubljanan keskustaan. Linna rakennettiin alun perin 1200-luvulla sotilaalliseksi tukikohdaksi mutta siihen tehtiin myöhemmin monia muutoksia. Nämä muutokset mahdollistivat linnan käytön myös muihin tarkoituksiin. Nykyään linna on avoin kaikille ja toimii historiallisena muistomerkkinä ja tapahtumapaikkana.

Kansallismuseo. Kansallismuseon näyttelyt ovat mannaa taiteen ystäville. Näytteillä on Slovenian parhaimpien impressionististen taiteilijoiden töitä. Myös Robban suihkulähde, joka on osa kansallista kulttuuriperintöä, on nähtävissä.

Tivoli-puisto. Tämä on kaupungin suurin, houkuttelevin ja erittäin suosittu julkinen puisto. Puisto on vilkas tapaamispaikka jonne ihmiset saapuvat pitämään hauskaa, urheilemaan, virkistäytymään, rentoutumaan tai pienelle romanttiselle kävelylle.

Ljubljana ja lapset

Ljubljana tarjoaa tekemistä ja nähtävää myös lapsille ja lastenmielisille. Esimerkkejä lapsiystävällisistä kohteista ovat mm. Ljubljanan eläintarha ja Kokeilujen talo.

Ljubljanan Eläintarhaa (Živalski vrt Ljubljana) pidetään yhtenä Euroopan hienoimmista eläintarhoista. Se on koti noin 580 eläimelle, jotka kuuluvat 152:een eri lajiin. Eläintarhassa on myös työpajoja nuorille sekä vanhoille. Lisätietoa englanniksi Ljubljanan eläintarhan kotisivulta.

Kokeilujen talo (Hiša eksperimentov) on paikka interaktiiviselle kokeilulle ja oppimiselle. Se sopii hyvin niin lapsille kuin aikuisille. Kokeilujen talo on avoin lauantaisin ja sunnuntaisin ja kaikki vieraat ovat tervetulleita ottamaan osaa neljäänkymmeneen interaktiiviseen kokeeseen ja niihin liittyville luennoille. Lisätietoa englanniksi Kokeilujen talon kotisivuilta.

Yksityiskohtaisempia tietoja löytyy kaupungin virallisilta verkkosivuilta osoitteessa www.visitljubljana.si

Tapahtumat

Slovenialaiset rakastavat juhlimista. Lentävän lauseen mukaan vain aniharvat osoittavat samanlaista intohimoa elämää kohtaan kuin Ljubljanalaiset. Kuin todisteena tästä Ljubljanan tapahtumakalenteri on tupaten täynnä festivaaleja ja juhlia. Näistä kaikista on tarkempi kuvaus kaupungin virallisilta Internet-sivuilta osoitteessa www.visitljubljana.si/en/events.

Esimerkiksi Ljubljanan tangojuhlat pidetään kaupungin kulttuuri- ja kongressikeskuksessa (Cankarjev dom). Juhlat järjestetään vuosittain huhtikuun kolmannesta torstaista alkaen jatkuen saman viikon sunnuntaihin.

Kansainvälinen sätkynukke-juhla (Mini poletje) alkaa joka vuosi kesäkuun viimeisenä viikkona ja kestää elokuun viimeiseen päivään asti. Juhla riemastuttaa yhtälailla niin aikuisia kuin lapsia.

Kansainvälinen teatteri- ja tanssifestivaali Nuoret leijonat (Mladi levi) järjestetään vuosittain elokuun puolivälissä ja se kestää kymmenen päivää.

Ljubljanan kansainvälinen elokuvafestivaali (LIFFE) pidetään vuosittain keskellä marraskuuta. Festivaali kestää kaksi viikkoa.

Nähtävyyksiä lähellä Ljubljanaa

Ljubljanassa itsessään on katsottavaa jo vaikka kuinka paljon, mutta jos haluat nähdä, mitä kaupungin ulkopuolelta löytyy vieraile osoitteessa www.ljubljana.info Sieltä saat hyviä ideoita päiväretkiksi. Esimerksi...

Kranj on vanha kaupunki, joka sijaitsee luonnon keskellä, kahden joen, Savan ja Kokran rannalla. Se on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta.

Bled-Järvi on Alppijärvien levittymä. Bled-järven vieressä on jyrkkä kalliovuori, jonka päällä on Bled-linna. Linna on suosittu matkakohde, sekä kesällä että talvella. Junamatka Ljubljanasta Bled-järvelle vie noin yhdeksänkymmentä minuuttia.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti