Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Intian Portti
Gateway to India, Intian portti vetää puoleensa laumoittain turisteja ja paikallisia asukkaita.

Mumbai, Intia

Sivu 1: Johdanto ja nähtävyydet
Sivu 2: Tekemistä, ruokailu ja tapahtumat

Intian länsirannikolla sijaitseva Mumbai on suuruudeltaan 603 neliökilometriä. Tämä Maharashtran alueen pääkaupunki sijaitsee Arabianmeren edustalla ja nauttii siten kaikista rannikkoseudun eduista. Mumbain ilmasto on kostea ja sen lämpötilat vaihtelevat kesän 25-35 asteesta talven 15-25 asteeseen. Kesäkuusta syyskuuhun kaupunki kokee rankkoja sateita, jonka vuoksi aika luokitellaan monsuunikaudeksi. Mumbaita pidetään Intian kaupallisena pääkaupunkina.

Mumbai on maailman toiseksi väkirikkain kaupunki, ja ympäröivien Navi Mumbain ja Thanen esikaupunkialueiden kanssa se muodostaa maailman neljänneksi suurimman urbaanin kasautuman. Mumbai on Intian talouden ja viihteen keskus, jossa sijaitsevat useiden yritysten päämajat sekä maan tärkeät talousinstituutiot, kuten Reserve Bank of India, Bombay Stock Exchange ja National Stock Exchange of India. Kaupungin historiallisen ja kulttuurisen merkityksen vuoksi se vetää puoleensa vierailijoita monista eri syistä.

Mumbain värikkäässä maisemassa jokainen museo, temppeli ja ruokapaikka tarjoavat jotain eksoottista. On mahdotonta kokea Mumbain syvin olemus ainoastaan yhdellä käyntikerralla. Se on kaupunki, jossa voit nähdä muinaisia monumentteja, rentoutua rannoilla, nauttia Khandalan luonnonkauniista loisteesta ja lukuisista eri keittiöistä. Mumbai on keskus sanan varsinaisessa merkityksessä. Mumbai on paikka, jossa monet odottavat mahdottoman muuttuvan mahdolliseksi. Se on maailmankuulun Bollywoodin ja sen kirkkaimpien tähtien koti. Ylitsepursuavan elinvoimaisuutensa ja pakahduttavan hälynsä vuoksi Mumbai on täydellinen matkakohde.

Mumbain nähtävyydet

Intian portti

Ensimmäinen Mumbain mainittavista turistinähtävyyksistä on Gateway to India, Intian portti, joka on erinomainen paikka aloittaa tutkimusmatka kaupungin saloihin. Keltaisesta basaltista rakennettu betonilla vahvistettu monumentti edustaa indosaraseenistä arkkitehtuurityyliä. Monumentti rakennettiin Britannian siirtomaavallan aikaan ja sen satamasta lähti viimeinen Britannian laiva itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen. Portti on nykyisin suosittu ajanviettopaikka paikallisten keskuudessa. Tämä kolonialismin symboli on sittemmin saanut intialaisen säväyksen, ja se vetää puoleensa laumoittain turisteja ja paikallisia asukkaita. Kaaren takana olevat portaat johtavat veden äärelle. Täällä voit hypätä yhteen hyppelehtivistä moottoriveneistä, jolla voit tehdä lyhyen risteilyn läpi Mumbain upean luonnollisen sataman.

Elephantan luolatemppeleitä
Elephantan saaren kiveen kaiverretut luolatemppelit ovat eräs Mumbain kuuluisista nähtävyyksistä.

Elephantan saari

Elephantan saari on myös yksi kaupungin parhaimmista turistinähtävyyksistä. Se on yksi Mumbain sataman monista saarista. Elephantaan on parasta lähteä päiväretkelle ja varata tarpeeksi aikaa kuuluisten kiveen kaivettujen luolatemppelien tutkimiseen. Saarelle on hyvä yhteys Intian portilta lähtevillä veneillä, joilla matkaan kuluu noin tunnin verran. Saaren venelaiturilta lähtevä polku johtaa luolille vieville portaille. Polun varrelta voit ostaa ruokaa ja juomia kojuista sekä kohtuuhintaisia matkamuistoja katukaupustelijoilta. Kapearaiteinen juna vie turistit kilometrin pituisen laiturin läpi luolille vievien portaiden alkupäähän. Saaren harvalukuinen väestö saa elantonsa kalastuksesta, riisin kasvatuksesta ja veneenkorjauksesta.

Juhun ranta

Juhu on yksi Mumbain vanhimpia rantoja ja sen kuuluisin ajanviettopaikka sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Ranta on saavutettavissa Andherista, Vile Parlesta ja Santa Cruzista. Se on erinomainen paikka kokea vaikuttavia auringonlaskuja, joissa loputon horisontti näyttäytyy upeissa punaisen ja oranssin sävyissä. Eteesi avautuva näkymä auringon laskusta valtavaan Arabianmereen jättää mieleesi ihmeellisen, unohtumattoman muistikuvan. Rannalla elämä jatkuu myös auringonlaskun jälkeen; voit ostaa sieltä perinteisiä välipaloja ja nauttia monista merenrannan aktiviteeteista. Juhun ranta on suosittu myös paikallisten keskuudessa ja monet Bollywood-tähdet ovat asettuneet asumaan alueelle.

Flora Fountain

Roomalaisen taruston kukkien jumalattaren mukaan nimetty Flora Fountain sijaitsee Etelä-Mumbaissa. R. Norman Shawn suunnitteleman suihkulähteen rakennutti Länsi-Intian agri-hortikulttuurinen seura. Portlandin kivestä kaiverretun lähteen pystyttäminen maksoi aikoinaan 47 000 rupiaa. Tänä päivänä lähde on peitetty valkealla öljymaalilla ja se sijaitsee paikalla, jolla Bombay Fortin Church Gate seisoi. Voit rauhoittua veden äärellä aukiolla, jolle ympäröivät kolonialistisen ajan rakennukset antavat kuninkaallisen tunnelman. Flora Fountain on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.

Bangangan vesitankki

Bangangan vesitankki sijaitsee Mumbain Malabar Hill -alueella, lähellä Walkeshwarin temppeliä. Tankki on suorakulmainen allas, jota ympäröi portaat kaikilla neljällä sivulla. Tankin historia yhdistetään lordi Raman ja hänen siepatun Sita-vaimonsa legendaan. Joka vuosi tankki puhdistetaan osana Bangangan musiikkifestivaaleja. Uskotaan, että Banganga on yli tuhannen mailin etäisyydessä virtaavan pyhän Ganges-joen sivuhaara. Sitä palvotaan suuresti kunnioittaen. Uskonnollisissa tapahtumissa lukuisat ihmisiä tulevat antamaan sinne uhrilahjoja ja ottamaan pyhän kasteen sen sammaleisessa vedessä.

Chhatrapati Shivaji Terminus

Aikaisemmin Victorian pääteasemana tunnettu Chhatrapati Shivaji Terminus on julistettu UNESCON maailmanperintökohteeksi. Nykyisin se toimii myös Intian keskusrautateiden päämajana. Asema on paras esimerkki viktoriaanisen kauden goottilaisesta arkkitehtuurista Intiassa. Siitä tuli symboli, joka loi Bombaylle maineen goottilaisena kaupunkina. Chhatrapati Shivaji Terminus on maan vilkkain rautatieasema. Vuonna 1888 rakennettua Victoria Terminusta koristavat valtavat kivikupolit, tornit ja suipot holvikaaret. Aseman pohjakaava on epätavallinen perinteiselle intialaiselle arkkitehtuurille. Bombayn taidekoulun opiskelijat toteuttivat aseman sisäpuolella olevat puukaiverrukset, laatat, rautakoristeet ja messinkiset kaiteet. Terminuksella kohtaat kahden kulttuurin täydellisen yhteensulautuman.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Tekemistä, ruokailu ja tapahtumat.


Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti