Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa syyskuussa 2014

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita syyskuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan lokakuussa. Seuraa Facebook-sivujamme.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Alcante, ranta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Ciragan Palace (CC Licens: Attribution 2.0 Generic)
Norwegian-lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tallink, yleisöä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Manchester United (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Sataa, sataa ropisee – osallistu ja voita matka!

Alcante, ranta (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusia reittejä lämpöön

Upouusi suomalainen lentoyhtiö Snowbird avaa lokakuussa uusia reittejä Espanjan suunnalle. Uudet reitit ovat erityisen tervetulleita Pohjois-Suomessa asuville, sillä Snowbird lentää syksystä lähtien Espanjan rantalomakohteisiin Alicanteen ja Malagaan Oulusta Lappeenrannan ja Helsingin kautta. Tämä tarkoittaa, että Snowbirdillä on mahdollista matkustaa myös pelkillä kotimaan reiteillä Oulu-Lappeenranta ja Oulu-Helsinki.

Snowbird lentää Malagan lennot Helsingin välilaskuineen torstaisin ja sunnuntaisin, Alicanteen pääsee Oulusta ja Lappeenrannasta aina perjantaisin. Muita lentoyhtiön kaavailemia reittejä ovat Lontoo-Enontekiö ja Lontoo-Helsinki. Lontoon lennot alkavat näillä näkymin marraskuussa.

Hollantilaislentoyhtiö KLM Royal Dutch Airlines sen sijaan avaa keväällä 2015 uuden reitin Etelä-Amerikkaan. Kolmesti viikossa Amsterdamista lähtevä lento suuntaa ensin Kolumbian pääkaupunkiin Bogotaan, jonka jälkeen lento jatkaa vielä Santiago de Caliin.

Helsinki (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Hyvä Helsinki, hyvä Suomi!

Tutkimukseen ja analyysiin keskittyvä brittiyritys The Economist Intelligence Unit on jälleen julkaissut luettelon maailman parhaimmista asuinkaupungeista. Tutkimuksessa vertailtiin 140 kaupunkia eri puolilla maailmaa muun muassa kaupunkien turvallisuuden, terveydenhuoltojärjestelmän, koulutuksen, yhteiskunnan perusrakenteen ja kulttuuri- sekä ympäristöasioiden kannalta.

Australia vaikuttaa olevan melkoinen paikka asua, sillä tutkimuksessa kymmenen parhaan asuinkaupungin joukkoon ylsi peräti neljä australialaiskaupunkia, Melbourne, Adelaide, Sydney ja Perth, joista Melbourne sijoittui vertailun ykköseksi. Kanadalaiskaupunkejakin kärkikymmeniköstä löytyy kolme: Vancouver, Toronto ja Calgary. Euroopan paras oli vertailussa toiseksi sijoittunut Itävallan Wien, mutta löytyypä listalta toinenkin eurooppalaiskaupunki, nimittäin Helsinki! Helsinki sijoittui vertailussa kahdeksanneksi ja sai kiitosta varsinkin turvallisuudestaan ja hyvästä terveydenhuoltojärjestelmästään.

Liekö Suomen hyvät sijoitukset viimeaikaisissa elintasovertailuissa vaikuttaneet Suomen vetovoimaan myös matkailumaana, sillä Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa lisääntyivät kesäkuussa 2014 lähes kolme prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Venäläismatkailijat ovat edelleen suurin ulkomainen matkailijaryhmä Suomessa, vaikka venäläisten matkat länsinaapuriin ovat viime aikoina olleet jyrkässä laskussa. Eniten Suomen matkailuaan kasvattivat japanilaiset, espanjalaiset, italialaiset ja yhdysvaltalaiset matkailijat. Suomalaismatkailijoiden yöpymiset kotimaan majoituksissa sen sijaan vähenivät vuoden 2013 kesäkuusta lähes viisi prosenttiyksikköä.

Ciragan Palace (CC Licens: Attribution 2.0 Generic)

Tunnustuksia matkailun maailmassa

Matkailualan "Oscarit" eli World Travel Awards -palkinnot on jälleen jaettu. Palkintoja jaettiin niin maa- kuin maaosakohtaisestikin; Suomen parhaaksi hotelliksi nimettiin Hilton Helsinki Strand, parhaaksi boutique- hotelliksi Jyväskylän Boutique Hotel Yöpuu, parhaaksi business-hotelliksi Crowne Plaza Helsinki ja parhaaksi hotellisviitiksi Scandic Simonkenttä Helsingin Presidential Suite -sviitti.

Euroopan laajuisia voittajia olivat muun muassa Euroopan parhaan lentoyhtiön tittelin saanut Lufthansa, Euroopan paras lomakohde Kreikan Korfu, Euroopan paras autovuokraamo Europcar, Euroopan paras hotelli Turkin Ciragan Palace Kempinski Istanbul, Euroopan paras halpalentoyhtiö easyJet, Euroopan paras matkanjärjestäjä Thomas Cook sekä Euroopan paras matkailukohde Ateenan Akropolis. Onnea voittajille!

Norwegian-lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Nyt kannattaa lentää!

Matkahakukone Travelmarketin kuukausittain julkaisema Suomen lentohintaindeksi paljastaa lentolippujen hintojen tippuneen reilusti ja jatkavan näillä näkymin putoamistaan koko loppuvuoden. Kysyntä on edelleen heikkoa ja monilla reiteillä kärsitään ylikapasiteetista.

Halpalentoyhtiöiden, kuten Norwegianin, yhä edullisemmat ja edullisemmat hinnat tuovat erityisesti Etelä-Euroopan kohteisiin suuntautuville reiteille hintojen laskuun johtavaa kilpailua. Esimerkiksi Espanjan Barcelonaan ja Malagaan lennetään Helsinki-Vantaalta tänä päivänä jopa puolet halvemmalla kuin kaksi vuotta sitten. Keskimäärin lentojen hinnat Helsinki-Vantaalta lennettäessä ovat kahden vuoden aikana pudonneet lähes kolmanneksen.

Indeksissä huomioitiin lennot kymmeneen Euroopan lentokohteeseen: Amsterdam, Barcelona, Berliini, Kööpenhamina, Lontoo, Pariisi, Praha, Rooma, Tukholma ja Malaga. Edellä mainituista kohteista seitsemään pääsi edullisimmin Norwegianin siivin, muita edullisia matkantarjoajia kyseisillä reiteillä olivat Finnair, Lufthansa ja Air Berlin.

Tallink, yleisöä (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Teemaristeilyjä Itämeren aalloilla

Viking Line lisää risteilyihinsä jännitystä tänä syksynä, kun se lanseeraa laivoilleen uusia, monipuolisia viihdekonsepteja. Kaikkia laivoja yhdistävä kausittainen teema on ja pysyy Viking Linen risteilyillä myös jatkossa, mutta tänä syksynä risteilyajankohta kannattaa valita juurikin eri laivojen teemojen mukaan.

Helsinki-Tukholma-reitin M/S Mariellalla ja M/S Gabriellalla päästään nauttimaan Bright Lights, Big Cities -suurkaupunkiviihdekonseptista, jossa kansainvälinen showryhmä tarjoaa matkustajille niin modernia sirkusta kuin laulu- ja tanssiesityksiäkin. Turusta Tukholmaan matkaavalla M/S Amorellalla sen sijaan palataan 1950-luvulle maanantaista torstaihin koko syksyn ajan. Golden 50’s -risteilyillä nautitaan 1950- ja 1960-lukujen musiikista ja retrodiskoillaan. Mukana on myös musiikkivisailua ja yhteislaulua. Muita uutuuksia ovat muun muassa erilaiset ruoka-, olut- ja viiniristeilyt sekä bingoristeilyt.

Myös Tallink Silja tarjoilee uutuuksia, nimittäin uuden laivan Helsinki-Tallinna-reitille! Aiemmin yrityksen muilla reiteillä palvellut Baltic Queen kuljettaa nyt matkustajia Helsingin ja Tallinnan välillä, sillä reitin aiempi laiva Silja Europa siirtyi palvelemaan matkustajia kauas Australian vesille. Baltic Queen vie matkustajat merille 22 tunniksi, joista neljä vietetään maissa Tallinnassa laivalla yöpymistä seuraavana päivänä. Laiva lähtee Helsingistä joka päivä klo 18:30. Myös Baltic Queenillä vietetään teemapäiviä, sillä sunnuntaista tiistaihin laivalla otetaan rennosti tanssimusiikista nauttien, kun taas keskiviikosta lauantaihin laivan valtaa biletys livekeikkojen, klubien ja retropippaloiden muodossa.

Manchester United (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Jalkapallomatkalle Englantiin tai Espanjaan

Hyviä uutisia jalkapallon ystäville, ja miksipä ei muillekin elämyslomia kaipaaville! Tjäreborg tarjoaa ottelulipun ja hotelliyöpymisen kattavia valmiita jalkapallomatkoja Englannin Valioliigan Manchester Unitedin, Liverpool FC:n ja Tottenham Hotspurin sekä Espanjan La Ligan FC Barcelonan ja Real Madridin otteluihin. Tjäreborgin kautta pakettiin voi tarvittaessa lisätä myös lentoliput.

Ottelupaketin varaamalla ostat liput jalkapallopeliin helposti suoraan suomalaiselta matkanjärjestäjältä, ja tarjoaapa Tjäreborg vielä uuden lipun kadonneen tilalle sekä hyvät paikat stadionilta edulliseen hintaan. Useimmat ottelupaketit sisältävät ottelulipun sekä kahden yön majoituksen hotellissa, mutta hotelliöitä voi toki varata useammankin. Edullisimmillaan moiselle reissulle pääsee jo alle 200 eurolla matkustajaa kohden – mikä piristys tulevan talven keskelle!

Teksti: Nelli Kelonen
2014/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti