Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa lokakuussa 2014

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita lokakuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan marraskuussa. Seuraa Facebook-sivujamme.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Joulumarkkinat Berliinissä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Simpsonit (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Pietari (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Elektroniikan käyttökielto lentokoneessa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ryanair (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tallink, yleisöä (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Voita matka Pariisiin, Kosille, Thaimaahan, minne vain!

Joulumarkkinat Berliinissä (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Joulu lähestyy – fiilistele talvea Euroopan joulutoreilla

Tjäreborg on koonnut verkkosivustolleen Euroopan parhaat joulutorit. Valikoimaa löytyy, sillä toreista pääsee joulun alla nauttimaan muun muassa Berliinissä, Prahassa, Krakovassa, Kööpenhaminassa ja Lontoossa. Jotta joulufiiliksen tavoittelu ei kävisi liian hankalaksi, ehdottaa Tjäreborg jokaisen joulutoriartikkelinsa yhteydessä myös matkaa kyseiseen kaupunkiin, hinnat kahden vuorokauden matkalle alkavat 190 eurosta.

Joulutorien myötä kaupunkiloma on hyvä vaihtoehto viileämmälläkin säällä, sillä esimerkiksi Berliinissä kadut ovat tällöin täynnä myyntikojuja, tivolilaitteita, makkaraa ja Glühweinia. Krakova sen sijaan tarjoilee satumaisia kaupunkinäkymiä vanhoine rakennuksineen ja jouluisine koristeluineen. Kööpenhaminassa joulua tunnelmoidaan tietenkin 170-vuotiaassa Tivolissa, ja Lontoon Hyde Parkista löytyy niin ikään huvipuistotunnelmaa maailmanpyörineen ja luistinratoineen marraskuun lopusta tammikuun alkuun kestävän Winter Wonderland -tapahtuman myötä.

Simpsonit (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Varaa syyslomaristeilysi ajoissa!

Syyslomaviikot 42–43 kannattaa ainakin ohjelmatarjonnan puolesta ehdottomasti viettää merellä! Viking Linen laivoilla voi syyslomalla törmätä Simpsoneiden Homeriin tai Bartiin. Lisäksi perheen junioreille tarjotaan ainutlaatuinen mahdollisuus hankkia risteilylleen 7,50 euroa maksava Simpsons-ranneke, jolla lapsi pääsee nauttimaan muun muassa rajoittamattomasta limu- tai mehutarjoilusta! Viking Linen uusimmalla laivalla Viking Gracella esiintyy syyslomaviikoilla muun muassa suursuosikit Antti Tuisku, Elastinen ja Jukka Poika.

Silja Serenade tuo lavoilleen niin ikään kotimaisia huippuartisteja; syyslomaviikot täyttyvät muun muassa Jenni Vartiaisen, Anna Abreun sekä JVG:n keikoista.

Pietari (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Finnairilta uutuuskohteita ja uusi yhdistelmälippu

Kaksi suomalaista matkailualan yritystä, Finnair ja VR, tarjoavat nyt matkustajille mahdollisuuden yhdistää Helsinki-Vantaalle saapuvaan kansainväliseen lentoonsa Helsingin ja Pietarin välinen junamatka. Yhdistelmälippua käyttävät voivat matkustaa Allegro-junalla Pietariin ja takaisin kaksi kertaa päivässä suuntaansa.

Pietariin pääsee Helsingistä toki myös lentoteitse, mutta junamatkan lentoon yhdistämällä matkustaja voi piipahtaa samalla Helsingissä ja jatkaa matkaa helposti aivan Helsingin keskustassa sijaitsevalta rautatieasemalta. Pietarin lentokentän sijaan matkailija myös saapuu suoraan Pietarin kaupungin sykkeeseen. Matkaa Pietariin tehdään junalla kolme ja puoli tuntia, ja viisumi- ja tullitarkastukset hoidetaan kätevästi junassa. Ensi vuoden aikana aukeava Helsinki-Vantaan junayhteys nopeuttaa yhdistelmälipun käyttäjien matkaa entisestään.

Finnairilta on syksyn aikana kuulunut muitakin uutisia, nimittäin uusia reittejä kesäksi 2015. Uudet reitit Dubliniin, Maltalle ja Ateenaan aukeavat keväällä 2015 ja reiteillä lennetään lokakuun loppupuolelle saakka. Lennot on räätälöity vastaamaan etenkin Aasian matkustajien tarpeisiin, mutta samalla myös me suomalaiset pääsemme nauttimaan kolmesta uudesta eurooppalaiskohteesta suorin lennoin.

Elektroniikan käyttökielto lentokoneessa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Lentomatkustaminen on taas piirun verran mukavampaa

Hyviä uutisia älypuhelinaddikteille! Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on päättänyt sallia mobiililaitteiden käytön lentokoneessa ilman, että laite täytyy kytkeä lentotilaan. Uudistuksen myötä lentoyhtiöt voivat entistä helpommin tarjota langattoman verkkoyhteyden matkustajien käyttöön lennon ajaksi. Perinteisesti matkapuhelinsignaalin on pelätty häiritsevän lentokoneen omia lentojärjestelmiä, mutta kehittyneen tekniikan ansiosta pelko on nykymaailmassa turha. Uudistus koskee kaikkia eurooppalaisia lentoyhtiöitä.

Netissä surffaillen vietetyn rennon lennon jälkeen ostosreissu markettiin tuskin innostaa ketään, mikäli nyt marketti on enää edes auki lennon saapumisaikaan. Alepa ratkaisee ongelman, sillä se on tuonut Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulaan uudenuuden Kauppakassi-noutopisteautomaatin. Asiakas voi tilata ruoat helposti verkosta vaikkapa ennen koneeseen astumista; tilauksen ollessa noudettavissa asiakas saa tekstiviestillä koodin, jolla noutopisteautomaatin kylmälokeron saa auki. Viisi euroa kustantava palvelu on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaiden alueella ja palvelee asiakkaita klo 06.00–01.00 kuutena päivänä viikossa.

Ryanair (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Ryanairilla Lontooseen tai Bremeniin – miksei vaikka business-luokassa!

Halpalentoyhtiö Ryanair on lanseerannut ikioman business-luokkansa. Noin neljäsosa kaikista Ryanairilla lentävistä matkustajista on työmatkalaisia, joten kysyntää business-luokalle luulisi löytyvän.

Ryanairin Business Plus -lentoluokan lippu maksaa normaalisti noin kaksi kertaa enemmän kuin turistiluokan lippu. Business-luokkalaiset saavat viedä koneeseen 20 kiloa painavan ruumaan menevän laukun, pääsevät nauttimaan nopeammasta turvatarkastuksesta tietyillä lentoasemilla, nousevat koneeseen oman mielensä mukaisesti joko ensimmäisten tai viimeisten joukossa ja istuskelevat itse lentokoneessa mukavammilla istuimilla kuin peruslipuilla matkustavat. Varaukseen voi lisäksi tehdä muutoksia entistä joustavammin.

Business-luokan liput ovat myynnissä myös Suomesta lähteville lennoille, joskin valinnanvara lentojen suhteen on kesästä kutistunut melkoisesti. Talvikaudella Ryanair lentää Tampere-Pirkkalan lentoasemalta vain Iso-Britannian Lontooseen sekä Saksan Bremeniin, vaikka kesällä lentoja tehtiin yhteensä kahdeksaan eurooppalaiskohteeseen. Syyksi lentoreittien vähentämiselle Ryanair ilmoittaa lähes viisitoista prosenttiyksikköä viime vuodesta vähentyneet Tampere-Pirkkalan matkustajamäärät.

Tallink, yleisöä (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Upeita kokemuksia merellä

Nyt kannattaa risteillä! Tallink Siljan Baltic Princess -laivalla järjestetään ensi kesäkuussa kaksi Nightwish-faniristeilyä! Laivakeikat ovat osa Nightwishin vuoden 2015 maailmankiertuetta. Liput risteilyille tulivat myyntiin 3.10., kiinnostuneiden kannattanee varata omansa mahdollisimman pian, sillä Nightwishin kaltaisia, kansainvälistä suosiota nauttivia yhtyeitä ei Itämeren laivoilla ihan joka päivä nähdä.

Tallink Siljalla on uutta annettavaa myös nuoremmalle yleisölle: Silja Symphony on ajettu telakalle, josta se poistuu vasta 16. lokakuuta hienompana kuin koskaan ennen. Mikä parasta, lasten leikkimaailma Silja Land sekä Sunflower Oasis -kylpyläosasto on suunniteltu yhdessä lasten kanssa! Upouusi Silja Land tarjoaa lapsille muun muassa Lego-työpajan, maalausseinän ja kiipeilypuun, sekä huikeat 290 neliötä tilaa telmiä. Kylpyläosastolle rakennetaan suurempi lastenallas ja vesiliukumäki. Myös laivan ravintoloista saa uudistuksen jälkeen uusia herkkuja, kuten sushia.

Eckerö Linelläkin on kerrottavanaan pelkkiä hyviä uutisia. Yhtiö täyttää syksyllä 20 vuotta, eikä suosio ole ainakaan hiipumaan päin, sillä kesän 2014 aikana Eckerö Linen laivoilla matkusti ennätysmäärä matkustajia ja ajoneuvoja. Henkilöautojen määrä kasvoi kesästä 2013 huimat 50 prosenttia ja matkustajiakin laivoilla nähtiin 20 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna! Yksi syksyn kohokohdista Eckerö Linen m/s Finlandialla on Vain elämää -ohjelman fanikatsomo. Uudet jaksot näytetään suorina aina perjantaisin laivan Bar Nosturissa ja fanikatsomoon pääsevät sisälle vain faniristeilyn erikseen varanneet matkustajat. Risteilyn hinta on alkaen 19 euroa.

Teksti: Nelli Kelonen
2014/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti