Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa marraskuussa 2014

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita marraskuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan joulukuussa. Seuraa Facebook-sivujamme.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Joulutori Tallinnassa (CC License: Ari Helminen, Attribution 2.0 Generic)
Plovdiv (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Suomalaisia matkustajia (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bangkog (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Viidakkojooga (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnairin lentokoneruokaa (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Voita lasketteluloma tai matkalahjakortti!

Joulutori Tallinnassa (CC License: Ari Helminen, Attribution 2.0 Generic)

Harmaa olo? Piristy Tallinnan joulumarkkinoilla!

Kaamosmasennuksen paras hoitokeino on tunnetusti joulun fiilistely. Tänä syksynä kannattaa suunnata etelänaapuriin, sillä Tallinnan Raatihuoneentorin joulumarkkinat avautuvat taas 21. marraskuuta.

Rantapallo vinkkaa, millä strategialla joulumarkkinoista kannattaa lähteä nauttimaan! Markkinoille kannattaa suunnata arkipäivänä, sillä viikonloppuisin markkina-alue on täynnä turisteja. Mukaan kannattaa varata käteistä ja sitä täytyy myös olla valmis käyttämään, sillä käsityönä valmistetut laadukkaat tuotteet eivät vedä edullisuudessaan vertoja halpamarkettien vastaaville tuotteille.

Raatihuoneentorin upeat jouluvalot ja jouluinen tunnelma joululauluineen, joulupukkeineen ja poroineen luovat joulutunnelmaa, ja vähintäänkin joulufiiliksen syntyminen varmistetaan virolaisia jouluherkkuja, kuten hehkuviiniä ja mustaamakkaraa, nauttimalla.

Plovdiv (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Parhaat lomakohteet 2015

Vaivaako matkakuume? Lonely Planet listasi hiljattain kymmenen kaupunkia, maata ja seutua, joissa jokaisen reissaajan kannattaa ehdottomasti vierailla vuonna 2015.

Kaupunkiluettelosta löytyvät muun muassa Expo 2015 -maailmannäyttelyä isännöivä Milano, satumainen Euroviisukaupunki Wien sekä Bulgarian Plovdiv, josta löytyy yksi Euroopan kauneimmista ja parhaiten entisöidyistä vanhoista kaupungeista.

Luonnonystäville Lonely Planet vinkkaa ensi vuonna sata vuotta täyttävästä Yhdysvaltojen Rocky Mountain -kansallispuistosta sekä Pohjois-Norjasta, jossa matkailija pääsee ensi vuoden maaliskuussa nauttimaan paitsi upeista revontulista, myös täydellisestä auringonpimennyksestä.

Parhaiden maiden top-kymppi sen sijaan pitää sisällään muun muassa 50. itsenäisyyspäiväänsä juhlivan Singaporen sekä alhaisesta hintatasostaan tunnetun Serbian, jonka suosio on nousussa niin shoppailijoiden, bilettäjien kuin talviurheilijoidenkin keskuudessa.

Suomalaisia matkustajia (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Suomalaiset kovimpia matkustelemaan

Timetric-tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan suomalaiset matkustelevat eniten koko maailmassa. Myös muut Pohjoismaat Ruotsi, Norja ja Tanska löytyvät vertailun top-vitosesta. Hieman yllättäen toiselle sijalle nousi Yhdysvallat; yllätystä lieventänee se, että tutkimuksessa on huomioitu ulkomaille suuntautuvien matkojen lisäksi myös kotimaan matkat. Yhdysvalloissa lähes seitsemästä keskimääräisestä vuosittaisesta matkasta yli kuusi ja puoli tehdään Yhdysvaltojen sisällä.

Suomessa vuoden aikana matkoja tehdään keskimäärin seitsemän ja puoli, joista lähes kuusi suuntautuu kotimaahan; kotimaan matkojen korkeaa lukua selittää suomalaisten tapa viettää lomat ja viikonloput kesämökeillään. Myös ulkomaanmatkailu on Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, verraten yleistä, mikä Timetricin asiantuntijoiden mukaan viittaa nimenomaan korkeaan elintasoon.

Mihin suomalaiset sitten matkustavat? Studio55 kyseli asiasta matkatoimistojen edustajilta. Suomalaisten suosikkikohteena pitää pintansa Kanaria, ja hyvänä kakkosena perässä seuraa Thaimaa. Muita kylmän vuodenajan suosikkikohteita ovat Egypti, Marokko, Kap Verde sekä uutuuskohde Meksiko. Kaupunkilomille suomalaiset lentävät muun muassa Berliiniin, New Yorkiin, Lontooseen ja Istanbuliin. Muita suomalaisia kiinnostavia matkakohteita ja -tyyppejä ovat esimerkiksi paratiisisaaret, Karibian ja Välimeren risteilyt, aktiivilomat, All Inclusive -lomat sekä kaupunki- ja rantalomailun yhdistävät kiertomatkat.

Bangkog (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Uutuusreittejä Helsinki-Vantaalta

Ukraine International Airlines lisää lentojaan Helsingistä Kiovan kautta Bangkokiin. Tällä hetkellä reitillä lennetään keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, joulukuusta lähtien reitille lisätään myös maanantailento. Paluulennot Thaimaan pääkaupungista lennetään maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Myös keväälle 2015 on luvassa uusia reittejä. Sveitsiläinen lentoyhtiö SWISS avaa uuden ympärivuotisen reitin Helsingin ja Zürichin välille maaliskuun lopussa. Reitillä lennetään viidesti viikossa.

Finnair sen sijaan käynnistää keväällä suorat lennot niin Kyproksen Limassoliin kuin Kroatian Splitiinkin. Nimi Limassol kuulostaa ehkä tutulta, eikä syyttä: Limassol on Kyproksen suurin kaupunki ja yksi 80-luvun suosituimmista turistikohteista. Sittemmin Limassolin loiste on hiipunut, mutta paikallisten viranomaisten ja yrittäjien ansiosta kaupunki on jälleen löytämässä paikkansa eurooppalaisten turistikohteiden parhaimmistossa trendikkäänä ja siistinä lomakohteena.

Viidakkojooga (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Perhe- tai treenimatkalle aurinkoon

Onnea isät! Apollomatkat tarjoaa isänpäivän kunniaksi talven lomiinsa jopa 200 euron alennuksen. Yllätä isä vaikkapa Kanarian, Thaimaan tai Dominikaanisen tasavallan matkalla – reissuun lähdetään tietenkin koko perhe yhdessä! Alennuksen saa kampanjakoodilla ISA14, ja tarjousmatka on varattava viimeistään 27.11. Reissuun voi lähteä jo joulukuun alussa tai vaikkapa vasta helmikuussa.

Tänä talvena nautitaan myös toisenlaisesta aurinkolomasta, sillä Tjäreborg järjestää tammi-helmikuun aikana kaksi treeni- ja hyvinvointimatkaa Thaimaan Khao Lakiin. Liikuntapainotteinen Lean in 5 Weeks -ohjelmaan perustuva reissu kestää reilun viikon, jonka aikana osallistujat pääsevät nauttimaan muun muassa yksilöllisestä Personal Trainerin ohjauksesta, ryhmätreeneistä, aamujoogasta, CHALLENGE-yllätysseikkailuista, lisäravinteista ja superfoodeista, henkilökohtaisen ruokavalion suunnittelusta sekä elämäntyyliin ja motivaatioon liittyvistä koulutuksista. Markus Pöyhösen ja Tomi Kokon vetämän matkan hinnat ovat alkaen 3 175 euroa, ja hintaan sisältyy ohjelman ja lisäravinteiden lisäksi myös lennot ja majoitus täysihoidolla.

Finnairin lentokoneruokaa (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Uudistuksia Finnairin ruokalistassa ja Oulun lentokentällä

Finnairin kaukolentojen businessluokassa päästään tammikuun 2015 lopusta alkaen nauttimaan kaikkea muuta kuin perinteistä, mautonta lentokoneruokaa.

Suomalaisten huippuravintoloiden Nokan, G.W. Sundmansin ja Savoyn keittiöpäälliköiden Matti Jämsénin, Ari Ruohon ja Kari Aihisen suunnittelemia nimikkomenuja tarjotaan ensi vuonna kaikilla Helsingistä lähtevillä Finnairin kaukolennoilla. Kauden raaka-aineisiin ja rohkeisiin makuyhdistelmiin perustuvat menut vaihtuvat noin kolmen kuukauden välein.

Taviksetkin saavat osansa herkuttelusta, sillä kyseisten kokkien suunnittelemia annoksia on luvassa myös kaukolentojen economyluokkaan; rohkeiden makuyhdistelmien sijaan tarjolla on kuitenkin vähemmän rohkeaa suomalaista kotiruokaa.

Myös Oulun lentokentällä päästään pian maistelemaan uudistetun porttialueen ravintolan uusia lämpimiä aterioita. Oulun lentoaseman uudistustyöt käynnistyivät lokakuussa ja niissä keskitytään etenkin matkustajien palveluiden, pysäköintialueiden toimivuuden sekä terminaalitilojen yleisen viihtyisyyden parantamiseen.

Pohjois-Suomen matkailulle tärkeälle Oulun lentoasemalle asennetaan etäohjattavia lämpötolppa- ja sähköautojen latauspisteitä, sisätilojen ilmettä piristetään uusilla kotimaisuutta ja paikallisuutta korostavilla kalusteilla ja valaisimilla, ja lähtöselvitystä tehostetaan Bag drop -automaateilla. Uudistustöiden odotetaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä.

Teksti: Nelli Kelonen
2014/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti