Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa tammikuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita tammikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan helmikuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Pula, Kroatia (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Malaga, Costa del Sol (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Matkamessut 2013
Viking Grace (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Onnettaren suosimana Lappiin tai viinitilalle!

Pula, Kroatia (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Kesällä 2015 Kroatian lämpöön!

Halpalentoyhtiö Norwegian avaa jälleen uuden edullisen reitin Helsinki-Vantaalta.

Kesäkuusta 2015 lähtien suomalaiset pääsevät kerran viikossa suorin lennoin Kroatian Pulaan. Lähellä Italian rannikkoa sijaitseva 85 000 asukkaan Pula tunnetaan vilkkaana rannikkokaupunkina, joka sykkii elämää myös turistikauden ulkopuolella. Pulasta löytyy useita hyvin säilyneitä Rooman valtakunnan aikaisia rakennuksia, kuten Arena, maailman kuudenneksi suurin roomalainen amfiteatteri. Pulaa ympäröivä luonto on niin ikään katsastamisen arvoinen, puhumattakaan vain bussimatkan päässä sijaitsevista upeista rannoista ja valkoisista kallioista.

Pulan lisäksi Norwegian lentää kesällä 2015 Helsingistä muun muassa Espanjan Alicanteen ja Barcelonaan, Kreikan saarille Kreetalle ja Rodokselle sekä Italian Venetsiaan.

Malaga, Costa del Sol (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Vuonna 2014 pakettimatkailtiin

Nettimatkatoimisto Travellinkin mukaan Suomessa myytiin vuonna 2014 pakettimatkoja lähes kymmenes enemmän kuin edellisvuonna.

Yhä useampi on todennut pakettimatkan olevan hyvinkin taloudellinen ratkaisu omatoimimatkaan verrattuna, matkan helppoudesta puhumattakaan. Myös matkailijaa odottamattomissa tapahtumissa suojaava valmismatkalaki houkuttanee matkailijoita ottaen huomioon, että useissa turistikohteissa on viime vuosina kärsitty niin levottomuuksista kuin luonnonilmiöistäkin.

Vuoden suosituimmaksi rantalomakohteeksi nousi Costa del Solin Malaga, jonka seuraan top-kymppiin liittyi kolme muutakin espanjalaiskohdetta: Palma, Alicante ja Gran Canaria. Kroatia edusti listalla kohteillaan Dubrovnik ja Split, kun taas kolmanneksi suosituin aurinkolomakohde Nizza oli ainut kymmenen suosituimman joukkoon yltänyt ranskalaiskohde. Suurkaupunkien top-kymppiin mahtuivat muun muassa viime vuodesta saakka ykkössijaa pitävä Berliini, neljää sijaa noussut Praha ja listan uutukainen, kymmenenneksi sijoittunut Tukholma.

Helsinki (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Helsinki loistaa taas!

Matkailulehti Conde Nast Traveller on listannut 15 kohdetta, joissa kannattaa vierailla vuonna 2015.

Suomalaisten yllätykseksi listan sijalta yhdeksän löytyy ikioma pääkaupunkimme Helsinki, jonka kerrotaan jäävän usein Tukholman ja Kööpenhaminan jalkoihin, mutta josta löytyy niin upeaa designia, kauniita kirkkoja kuin herkullisia karjalanpiirakoitakin. Listauksen ykkönen, Kolumbian Cartagena on lehden mukaan visiitin arvoinen kohde värikkään menneisyytensä ja kulttuurinsa vuoksi. Toiselle sijalle yltänyt Costa Rican Santa Teresa ihastuttaa rannoillaan ja sushi-tarjonnallaan. Listauksen kolmonen, Yhdysvaltojen Pittsburgh, sen sijaan saa kehuja muun muassa taide- ja ravintolatarjonnastaan.

Myös hotellit on taas laitettu paremmuusjärjestykseen. Internet-matkatoimisto Expedia on koonnut asiakkaiden suotuisimmin arvioimat hotellit Insider’s Select -listalleen. Aivan helppoa listalle pääsy ei ole, sillä Expedian lähes 300 000 hotellista asiakasarvioiden vähimmäiskeskiarvon 4,7/5 ja muut listan kriteerit täyttivät vain 650 hotellia. Eurooppalaisia hotelleja listalle mahtui 155, joista vain yksi, helsinkiläishotelli Hotel Haven, löytyy Pohjoismaista!

Matkamessut 2013

Älä missaa matkamessuja!

Matkamessut tulevat taas. Helsingin messukeskuksessa järjestettävien messujen huippuvuonna 2009 tapahtumaan osallistui huimat 85 963 kävijää, mutta viime vuonnakin messujen kävijämäärä ylsi lähes 67 000 henkilöön. Vuosittain järjestettävillä messuilla edustavat niin matkatoimistot, laivayhtiöt, alueelliset organisaatiot ja kaupungit kuin matkailumedioidenkin edustajat. Mukana on satoja eri näytteilleasettajia kymmenistä eri maista.

15–18.1.2015 järjestettävien messujen teemamaana esittäytyy vain viiden tunnin lentomatkan päässä Suomesta sijaitseva Egypti. Egypti tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden nauttia rantalomailusta keskellä talvea, kokea maailmankuulut historialliset nähtävyydet, risteillä Niilillä ja rentoutua maan perinteisissä kylpylä- ja hyvinvointipalveluissa. Egyptin matkailu on viime vuosina kärsinyt maan läpikäymästä vallankumouksesta ja sen mukanaan tuomista levottomuuksista; Egyptin investoinnit matkailun suosion palauttamiseksi eivät mene hukkaan, sillä neljä miljoonaa egyptiläistä elää suoraan tai välillisesti turismista.

Matkamessut tuovat mukanaan myös edulliset matkatarjoukset! Aurinkomatkat tarjoaa talven 2014–2015 matkoja jopa 200 euron alennuksella. Apollomatkat sen sijaan päivittää sivustolleen tarjousmatkoja koko tammikuun ajan!

Viking Grace (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uudistuksia ja saavutuksia Itämerellä

Vuodesta 1959 lähtien risteillyt Viking Line on saavuttanut 200 miljoonan matkustajan rajapyykin.

Joulukuussa yhtiön M/S Gabriella -laivaan Helsingissä astunut 200. miljoonas matkustaja pääsi muun muassa kahvittelemaan komentosillalle itsensä laivan kapteenin kanssa ja yöpyi risteilyllään laivan sviitissä. Kaikille risteilijöille tarjottiin kuohuviiniä ja maissa vastaantulijoille jaettiin juhlan kunniaksi myös risteilyetukortteja. 200 miljoonaa risteilijää alle 60 vuodessa osoittaa suomalaisten innon risteilemistä kohtaan, joskin yhtiön mukaan myös ulkomaalaisten risteilijöiden määrä Viking Linen laivoilla on ilahduttavassa kasvussa.

Eckerö Linelläkin on syytä uutisointiin, sillä yhtiön laiva M/S Finlandia siirtyy tammikuussa Naantalin telakalle uudistettavaksi. Laivaan luodaan uusi 60-paikkainen Bar Paja, ja kannelle 8 avataan muun muassa Itämeren herkkuja tarjoileva PopUp-myymälä. Kokouskeskus uusitaan täysin ja sitä voidaan helmikuusta alkaen käyttää niin konferensseihin kuin yksityisiin juhliinkin. Kokouskeskuksen yhteyteen avautuu uusi Lounge-tila, jossa matkustajat voivat esimerkiksi työskennellä rauhassa.

Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Lentoasemauudistukset jatkuvat

Finavia kertoo peruskorjauksista Kittilän ja Vaasan lentoasemilla kesällä 2015. Lentoasemien päällystetyt kiito- ja rullaustiet peruskorjataan, minkä vuoksi Vaasan lentoasema sulkee ovensa neljäksi viikoksi juhannukselta alkaen; Kittilän lentoasema sen sijaan on kiinni lähes koko elokuun ajan.

Helsinki-Vantaallakin uudistetaan, tällä kertaa "Saapuvat 2A" -aulaa. Viimeksi kymmenen vuotta sitten uudistetun aulan ravintolatarjontaa monipuolistetaan, jotta kasvavia matkustajamääriä voitaisiin palvella entistä sujuvammin. Vanhojen liiketilojen purku alkaa tammikuun aikana ja kokonaisuudessaan remontti toteutetaan kevään 2015 aikana, jonka jälkeen aulaan avautuu uusi ja tarjonnaltaan monipuolinen ravintolamaailma.

Helsinki-Vantaalle on vuoden 2015 aikana luvassa myös junayhteys. Kesästä lähtien lentoasemalta pääsee kätevästi junalla Helsingin keskustaan, tai miksei vaikkapa Pietariin saakka. Junayhteys helpottaa myös niin lentoaseman kuin oman juna-asemansa niin ikään saaneen Aviapoliksenkin työntekijöiden työmatkaliikennettä.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti