Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa helmikuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita helmikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan maaliskuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Ateena (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Moskova, Venäjä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Gili Lankanfushi Maldives
Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Maailman vahvin nalle (License: Public Domain)

Kiinaan, Lappiin, Pariisiin tai Saksaan, nyt kannattaa osallistua!

Ateena (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Uusia lentoreittejä ja -palveluita

Kreikan lentojen valikoima kasvaa taas, kun kreikkalainen lentoyhtiö avaa kesäkuun alusta reitin Helsingistä Ateenaan. Reittiä lennetään maanantaisin ja perjantaisin lokakuun puoliväliin saakka.

Pohjoismaiden välillä matkustaminen sen sijaan helpottuu Arctic Airlinkin suoran Oulu-Tromssa-Luulaja -reitin ansiosta. Reitillä liikennöidään tammikuusta lähtien maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Lentoaika Oulusta Luulajaan on vaivaiset 40 minuuttia ja Luulajasta Tromssaankin vain reilu tunti. Pohjoiset yliopistokaupungit yhdistävä reitti mahdollistaa niin uusien liiketoimintasuhteiden luomisen kuin Pohjois-Suomen matkailun kasvunkin.

Ryanair ei tällä kertaa yllätä suomalaisia uudella reitillä, mutta lentoyhtiön tietyille Dublinista lähteville lennoille on kesällä luvassa mukava palvelu-uutuuskokeilu. Ryanair aikoo tarjota matkustajilleen maksuttomia, muutaman mainoksen sisältäviä elokuvia ja tv-sarjoja älypuhelinten ja tablettien kautta. Yhtiön tavoitteena on lisätä maksuttomat viihdepalvelut kaikille reiteilleen vuoden 2016 aikana.

Moskova, Venäjä (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Suomalaiset halajavat reissuun myös vuonna 2015

Matkamessujen vuosittaisen matkailututkimuksen mukaan suomalaiset aikovat matkailla innokkaasti myös tänä vuonna.

Lähes puolet suomalaisista aikoo matkustaa kotimaassa, ja Euroopan matkalle aikovia on lähes yhtä paljon. Matkustajamäärät näyttävät jatkavan vilkkaan matkustusvuoden 2014 trendiä: 70 prosenttia suomalaisista kertoi matkustaneensa kotimaan kohteissa (keskimäärin 4,4 matkaa matkustajaa kohden) ja 60 prosenttia ulkomaan kohteissa (keskimäärin 2,8 matkaa matkustajaa kohden) vuoden 2014 aikana.

Mihin sitä sitten reissaisi? Trivagon hotellihintaindeksin mukaan vähintäänkin budjettimatkailijoiden kannattaa nyt suunnata Venäjälle. Indeksin mukaan Moskovan ja Pietarin hotellien hinnat ovat laskeneet kolmanneksella vuoden takaisista; Moskovassa huoneesta saa nyt pulittaa keskimäärin 86 euroa ja Pietarissa vaivaiset 59 euroa.

Edullisia lomakohteita voi bongata myös Numbeon tuoreesta kuluttajahintaindeksistä. Raportin mukaan maailman kalleimmat valtiot ovat Sveitsi, Norja ja Islanti; edullisinta eläminen on sen sijaan Intiassa, Nepalissa ja Pakistanissa.

Gili Lankanfushi Maldives

Parhaat hotellit Suomessa ja muualla maailmassa

Tripadvisor on jälleen rankannut maailman parhaat hotellit.

Maailman paras hotelli Gili Lankanfushi Maldives löytyy Malediiveilta ja on kävijöiden mukaan paratiisi mukavuutta ja yksityisyyttä etsiville matkailijoille. Listan kakkonen, Costa Rican Nayara Hotel Spa & Gardens tarjoaa vierailleen upeat sviitit uima-altaineen ja puutarhoineen, kun taas kolmanneksi sijoittunut kambodšalainen Shinta Mani Club Siem Reap -hotelli takaa kävijöilleen tyylikkään luksusloman huippuluokan asiakaspalvelulla varustettuna.

Euroopan hotelleista parhaalle sijalle, nimittäin neljänneksi, sijoittui Unkarin Budapestissä sijaitseva luksushotelli Four Seasons Hotel Gresham Palace. Suomalaisten hotellien top 25 -listan kärkeä pitävät neljä helsinkiläishotellia Hotel Fabian, Hotel Haven, Scandic Paasi ja Radisson Blu Plaza Hotel. Viidenneksi sijoittui Lapin taikaa tarjoileva eksoottinen Hotel Iso-Syöte.

Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Hyviä uutisia Finnairilta

Finnair on saavuttanut kaksi tärkeää virstanpylvästä, nimittäin paikan maailman kymmenen turvallisimman lentoyhtiön joukossa sekä IATA:n ympäristösertifikaatin ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa.

Airline Ratings -verkkosivusto listasi kymmenen turvallisinta lentoyhtiötä 449 yhtiön joukosta perusteinaan muun muassa kyseisten lentoyhtiöiden onnettomuustilastot sekä ilmailuviranomaisten lentoyhtiöille suorittamien tarkastusten raportit. Maailman turvallisimmaksi lentoyhtiöksi nimettiin australialainen Qantas, jolle ei ole sattunut kuolemaan johtavia onnettomuuksia yli puoleen vuosisataan. Muita top-kymppiin sijoittuneita lentoyhtiöitä ovat kotoisen Finnairimme lisäksi muun muassa British Airways ja Lufthansa.

Paitsi turvallinen, Finnair on nyt myös mitä ympäristöystävällisin valinta. Finnairille on myönnetty IATA:n (International Air Transport Association) Environmental Assessment (IEnVA) -ohjelman toisen vaiheen sertifikaatti. Toisen vaiheen sertifikaatti varmistaa, että Finnair on omaksunut vuonna 2013 läpikäymänsä ohjelman ykkösvaiheen standardit, tunnistaa liiketoimintansa ympäristövaikutukset ja on asettanut toiminnalleen ympäristötavoitteita, jotka lupailevat Finnairin muun muassa vähentävän hiilidioksidipäästöjään viidenneksellä vuoteen 2017 mennessä.

Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Vuosi 2014 oli ennätysten aikaa matkailussa

Finavian lentoasemien matkustajamäärät olivat vuonna 2014 suuremmat kuin koskaan ennen.

Helsinki-Vantaalla tavattiin yli puoli miljoonaa matkustajaa enemmän kuin edellisvuonna, mikä nosti lentoaseman matkustajamäärän noin 16 miljoonaan matkustajaan. Helsinki-Vantaa on vahvistanut asemaansa varsinkin Aasian lentojen vaihtolentoasemana kasvattaen vaihtomatkustajiensa määrää yli viisi prosenttiyksikköä. Koko maan laajuudella lentoasemien matkustajamäärät kasvoivat niin ikään lähes neljä prosenttiyksikköä.

Myös Helsingin satama teki vuonna 2014 matkustajaennätyksen. Laivamatkustajien määrä kohosi lähes yhteentoista miljoonaan, mikä tarkoittaa vajaan kahden prosenttiyksikön kasvua edellisvuoteen verrattuna. Myös sataman tavaraliikenne kasvoi edellisvuoteen verrattuna kolmella prosenttiyksiköllä.

Helsingin sataman ennätysluvut kertovat myös laivayhtiöiden hyvästä vuodesta; niin Eckerö Line kuin Viking Linekin kasvattivat Helsinki-Tallinna-reittiensä matkustajamääriä tuntuvasti. Eckerö Linen m/s Finlandialla matkusti 21 prosenttia enemmän matkustajia kuin edellisvuonna, ja Viking Linen samaisella reitillä yllettiin yhdeksän prosentin kasvuun. Viking Line teki vuonna 2014 myös kaikkien aikojen matkustajaennätyksen yli 6,6 miljoonalla vuotuisella matkustajallaan.

Maailman vahvin nalle (License: Public Domain)

Lomaideoita vuodelle 2015

Tässäpä kesän 2015 herkullisin matkavinkki lapsiperheille: Tukholman läheisyydessä sijaitsevaan Kolmårdenin eläintarhaan ja elämyspuistoon avautuu nyt myös Bamsen maailma! 50-vuotiaassa Kolmårdenissa pääsee tänä kesänä paitsi tapaamaan Bamsen ystävineen, myös ajamaan vuoristoradalla, pyörimään hunajapurkkikarusellissa ja tutustumaan Bamse-sarjakuvien hahmojen taloihin. Kolmården avaa ovensa kesävierailleen 1. toukokuuta.

Hieman aikuisemmalle yleisölle vinkattakoon Helsingissä tämän vuoden maaliskuussa ensimmäistä kertaa järjestettävistä kahvifestivaaleista. Suvilahden Kattilahallissa 20.–22. maaliskuuta järjestettävässä Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa pääsee tutustumaan erilaisiin kahvilaatuihin, paahtimoihin ja laitevalmistajiin. Janoisille on luvassa kahvipohjaisia drinkkejä ja penkkiurheilijoille Cup tasting, Brewers cup ja Vuoden barista -kilpailujen SM-finaalit. Tapahtuman järjestäjät haluavat auttaa suomalaisia nauttimaan kahvista entistäkin enemmän ja osoittaa, että laatukahvia voidaan valmistaa myös kotioloissa.

Jos kahvi ei riitä loskakelien lämmikkeeksi, on aika suunnata Karibialle. Tjäreborg on lisännyt Karibian kohdevalikoimaansa neljä uutta, ihanaa rantalomakohdetta Antigua, Barbados, Jamaika ja St. Lucia. Antigualla löhöillään saaren 365 paratiisirannalla, kun taas St. Lucia houkuttelee turisteja erityisesti trooppisilla sademetsillään ja vaellusreiteillään. Barbados tarjoilee matkailijalle spontaania lomatunnelmaa, josta ei varmasti jää paitsi myöskään rennosta reggae-ilmapiiristään tunnetulla Jamaikalla.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti