Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa maaliskuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita maaliskuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan huhtikuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Viking Mariella (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Reilaamassa Italiassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Funchal, Madeira (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ravintola Bryggeri, Helsinki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hiihtohississä, Spindleruv Mlyn, Hradec Kralove, Tsekki (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaa, kiitotie 1 (04R/22L) (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Kokeile onneasi, palkintoina matkat muun muassa New Yorkiin ja Italiaan!

Viking Mariella (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Paljon uutta Viking Linella

Maalis- ja huhtikuun aikana Viking Linen à la carte -ravintoloissa on tarjolla huippukokki Michael Björklundin suunnittelema menu! Menu perustuu ahvenanmaalaisiin makuelämyksiin, ja tarjolla on muun muassa siikaa ja hirveä. À la carte -ravintoloiden lisäksi joitakin ahvenanmaalaisia herkkuja, kuten mysliä ja omenakompottia, on saatavilla myös laivan myymälöistä.

Laivoilla tehdään muutakin. Viking Linen Helsinki-Tallinna-reittiä liikennöivä M/S Viking XPRS uudistetaan perusteellisesti kesäksi 2015. Laivaa ei viedä lainkaan telakalle, vaan parannustyöt suoritetaan pääasiallisesti laivan ollessa liikenteessä. Ensimmäiset kohteet, à la carte -ravintola Wine & Dine ja muotimyymälä Fashion Shop, saadaan valmiiksi jo helmikuun aikana. Maaliskuun lopulla valmistuva monitoimiravintola Red Rose tarjoaa matkustajille jatkossa muun muassa laajemman kahvilinjaston sekä erityisesti lapsiperheitä ilahduttavan suuremman leikkihuoneen. Myös esiintymislavaa suurennetaan. Lisäksi uudistuksia on luvassa aluksen kokousosaston aulaan sekä ulkokansien istuma-alueille.

Reilaamassa Italiassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Kevät tulee, nyt Interreilaamaan!

VR tarjoaa kaikista maaliskuun loppuun mennessä ostetuista Interrail Global Pass -korteista 15 prosentin alennuksen.

Interrail-kortti on henkilökohtainen ja sen voi ostaa kaikilta VR:n palveluasemilta. Tarjoushintainen Global Pass -kortti tulee ottaa käyttöön viimeistään toukokuun puolivälissä ja se on voimassa omavalintaisesti kymmenestä päivästä kuukauteen. Global Pass -korttia voi käyttää kaikissa Interrail-maissa, eli käytännössä koko Euroopassa. VR:n Interrail-sivustolta löytyy lisätietoa Interrail-korttien hinnoista ja visiitin arvoisista kohteista, sekä hyviä vinkkejä Interrail-matkan suunnitteluun.

Jos rahkeet eivät riitä Interrailille, voi junamatkailusta toki nauttia myös koto-Suomessa. Junalla matkustamisen mukavuus kasvaa entisestään tänä keväänä, kun kaikki VR:n uudet DuettoPlus-ravintolavaunut otetaan käyttöön. Kaksikerroksisen DuettoPlus-ravintolavaunun alakerrasta löytyy 53-paikkainen Duetto-ravintola sekä välitasoilla sijaitsevat kahvila-baari ja kioski. Yläkerrassa on 41 yksittäispaikkaa kattava DuettoPlus-matkustajaosasto, ja varattavissa on myös 12-paikkainen yksityiskabinetti.

Funchal, Madeira (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusia lentoreittejä Helsinki-Vantaalta

Huhtikuun lopusta lähtien Helsinki-Vantaalta pääsee aurinkoiselle Madeiran saarelle myös reittilennolla. Tähän saakka Madeiralle vain lomalentoja tehnyt Finnair lentää jatkossa Madeiralle joka maanantai ympäri vuoden. Loppuvuodesta Finnairin siivin voi matkustaa reittilennolla myös muihin perinteisiin lomalentokohteisiin, kuten Kanariansaarten Lanzarotelle ja Fuerteventuraan.

Turkkilainen lentoyhtiö Tailwind Airlines sen sijaan vie suomalaisia Turkin Antalyan lämpöön helmikuusta alkaen. Suorat lennot lähtevät Helsinki-Vantaalta lauantaisin ja sunnuntaisin. Reitille luulisi matkustajia riittävän, sillä Antalya on yksi suomalaisten suosituimmista ranta- ja kaupunkilomakohteista.

Kotimaahankin on avattu uusi lentoreitti, nimittäin Helsingin ja Savonlinnan välille. Unkarilainen BASe Airlines liikennöi reitillä joulukuun puoliväliin saakka arkisin kahdesti päivässä.

Ravintola Bryggeri, Helsinki (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Erilaista ravintolakulttuuria Helsingissä

Virolaisten pienpanimoiden oluisiin pääsee tutustumaan 14. maaliskuuta saakka Helsingin keskustassa sijaitsevassa panimoravintola Bryggerissä. Viron pienpanimoviikkojen aikana tarjolla on paitsi erilaisia oluita, myös virolaisia olutsnackseja sekä kolmen ruokalajin virolainen menu. Luvassa on myös erilaisia olutaiheisia keskustelu- ja teematapahtumia. Viron viime vuosina valloittaneen pienpanimobuumin oluet saapuvat nyt ensi kertaa Suomeen, vaikka moni on niitä toki Tallinnan-reissuillaan jo saattanut maistaakin.

Myös Helsingin Hakaniemessä on pian mahdollisuus aivan uudenlaiseen ravintolakokemukseen, kun ravintola Meripaviljonki avaa ovensa 8. huhtikuuta. Meren päällä kelluva ravintola tarjoaa asiakkailleen upeat, vuodenaikojen mukaan vaihtuvat näkymät Eläintarhanlahdelle. Merellisen sijaintinsa mukaisesti ravintolan ruokalistalta löytyy erityisesti kala- ja äyriäisannoksia, mutta lista painottaa myös kotimaisia ja sesongin mukaan vaihtuvia raaka-aineita. Asiakaspaikkoja Meripaviljongista löytyy 170, ja ravintolan voi vuokrata myös yksityis- tai yrityskäyttöön.

Hiihtohississä, Spindleruv Mlyn, Hradec Kralove, Tsekki (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Keväällä rinteeseen tai rannalle

Kevät on jo tuloillaan, mutta talven ystävät kerkeävät vielä hyvin laskettelemaan niin Lappiin kuin manner-Eurooppaankin.

Forex Bankin tuore lasketteluindeksi vinkkaa rinteeseen kaipaaville Euroopan ja muun maailman edullisimmat laskettelukohteet keväälle 2015. Indeksin mukaan budjettimatkailijan ehdoton suunta on Itä-Eurooppa, sillä vertailun viisi edullisinta hiihtokeskusta sijaitsevat kaikki Itä-Euroopassa Tšekissä, Bulgariassa ja Puolassa. Kuudenneksi vertailussa hintaindeksillä 100 sijoittui Suomen Ruka, joka on hyvästä sijoituksestaan huolimatta kuitenkin huomattavasti kalliimpi kuin vertailun ykkönen, hintaindeksin 64 omaava Tšekin Harrachov. Vertailun kallein lomakohde on Yhdysvaltojen Aspen, jonka hintaindeksi on huimat 274. Vertailussa otettiin huomioon muun muassa hissikortin, hotelliyön ja ravintolalounaan hinnat.

Jos talvi ei enää nappaa, kannattaa suunnata Tjäreborgin kohdevalikoimaan hiljattain palanneeseen Gambiaan. Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Gambiassa nautitaan auringosta, rannoista, upeasta luonnosta ja paikallisten uskomattomasta vieraanvaraisuudesta. Gambian virallinen kieli on englanti, mutta maan kahdeksan eri kulttuurin ja kielen omaavaa heimoa pitävät huolen värikkäästä kulttuurikylvystä. Gambiaan pääsee talvikaudella Tjäreborgin kautta niin tilaus- kuin reittilennollakin.

Helsinki-Vantaa, kiitotie 1 (04R/22L) (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Helsinki-Vantaan pääkiitotie uudistuu, myös uutta nimeä ehdotettu

Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 1 peruskorjataan touko-elokuun 2015 aikana. Pääkiitotie on ollut vilkkaassa käytössä vuodesta 1952 lähtien, sillä Helsinki-Vantaalle laskeutuu tai sieltä lähtee keskimäärin 550 konetta vuorokaudessa. Kesän aikana kiitoteitä on käytössä kolmen sijaan vain kaksi, mutta Finavia kertoo kesän liikennevolyymien pysyvän lähes ennallaan remontista huolimatta. Kiitotien peruskorjaus on osa Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelmaa, jolla varmistetaan lentoaseman kapasiteetti palvella alati kasvavia matkustajamääriä ja lisääntyvää vaihtoliikennettä.

Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Helsinki-Vantaan lentoasemaa on myös ehdotettu nimettäväksi Jean Sibeliuksen mukaan. Juhlavuoden projektiryhmän mukaan esitys on jo saanut positiivista palautetta hallituksen suunnalta, mutta lopullinen päätös jää nähtäväksi.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti